På tur i en gyllene årstid

På tur i en gyllene årstid

Publicerad

Den bästa present du kan ge dig själv framåt höstkanten, är en inspirerande resa. Luften är krispig, dagsljuset är kvar halva dygnet, naturen exploderar i en kaskad av färger. I vår gyllene årstid finns energi att hämta inför vintern. 

När det sög i campingtarmen var det inte ett specifikt mål vi trånade efter, utan bara att sticka iväg och göra nåt. Slumpen skickade oss till Vegby Camping, det ska slumpen ha stort tack för. Inte för att själva campingen håller igång folk, mer för att det finns en härlig variation av sysselsättning inom räckhåll.

Läge
Leta upp Ulricehamn på kartan och placera fingertoppen där. Följ vägen söderut med en aning dragning åt väster. Där, på landtungan mellan sjöarna Åsunden och Sämsjön, hittar du Vegby.

8 p

Service
Campingen är helårsöppen. En skylt vid entrén berättar att Ica-butiken fungerar som reception under lågsäsong, och butiken är närmaste granne med campingen. Öppet alla dagar med gängse tider för livsmedelsbutiker. Alltså lättillgängligt för oss gäster, plus fördelen att där finns de vanligaste förnödenheterna. 

7 p

Standard
Lite av en paradox. Servicefunktionerna finns i bottenvåningen under Ica-butiken. Utrymmet är stort och har karaktär av källare, men ligger ovan mark. Hygienutrymmena är kaklade på både väggar och golv, men inredningen har ett antal år på nacken och en del av möblerna är slitna. Toaletter och duschar är rymliga, varmvattnet har härlig temperatur och några mynt krävs inte.
Latrintömning och tömning av fasta tankar finns vid campingens andra ända, vid uthyrningsstugorna. Tanktömningen ligger inklämd mellan två stugor, och för att köra in där bör fordonet inte vara större än en lastmoped. Betyget blir godkänt, med undantag för tanktömningen som inte når upp till det.

5 p

Promenadvägarna i omgivningen lockar många, inte minst hundägare.

Skötsel
Det där extra ompysslandet gick nog på sparlåga när vi var på besök. Begripligt, för mitt i veckan mitt i oktober är det ingen direkt rusning av gäster. Men städningen inomhus var fullt acceptabel, och ute på campingen var det omskött och välvårdat.

6 p

Framkomlighet
Campingområdet är ordnat i terrasser, och därifrån är det lättframkomligt till servicefaciliteterna. Till Ica-butiken, där receptionen finns under lågsäsong, är det en smal och lutande stig. Inga problem för pigga ben, men svårt för den som har rörelsehinder och närmast omöjligt för rullstol eller barnvagn. Då får man får ta den längre svängen runt huset.

5 p

Lekplats
Campingentrén är som ett centrum där aktiviteterna finns samlade. Lekplatsen har studsmatta, gungor och klätterställning. Minigolfbanan ligger intill, liksom pool-området med tempererat vatten. En del av poolen är avgränsad och bara 30 centimeter djup, så där kan de plaska friskt som ännu inte har vuxit så högt över havet.

7 p

Campingtomt
Eftersom tomterna ligger i terrasser är det lätt att komma åt och ställa upp vagn eller bil på alla platser. Terrasserna gör också att vagnarna inte skymmer varandra, utan alla gäster kan få utsikt över sjön.

8 p

Säkerhet
Såväl elskåp som servicehus var låsta, och nycklar lämnas bara ut till incheckade gäster. Vakt finns, liksom ett telefonnummer dit man kan ringa på andra tider än när Ica-butiken är öppen.

7 p

Miljö
Utanför Ica-butiken finns container för hushållssopor, liksom behållare för glas, burkar och plast. I butiken finns också återvinningsstationer för burkar och flaskor med pant.

6 p

Helhetsintryck
Morgonen var glasklar. Nattfrosten hade pudrat landskapet med vita kristaller, som efterhand vek undan för den gyllene höstsolen.  I detta lugn låg en inspirerande kraft. Inte så att campingen ska utmålas till paradis, nejdå, enbart som campingplats betraktad är den tämligen ordinär.  Men eftersom den har vad som krävs för att vardagen ska fungera är den en bra bas, och man får gott om tid över för förströelse vars enda uppgift är att tillfredsställa lusten. Det här är en plats där det är gott att vara.

8 p

 

Hänryckningens tid infaller på våren, men frågan är om inte höstfärgerna i den första frosten också kan få oss hänryckta.

Shoppa, fiska, flanera med mera
-  Här sjuder av liv på sommaren, säger kvinnan i Café Nyfiket, som ligger i vackra Sjöparken intill campingen.

Området är ett dragplåster för människor i alla åldrar, berättar hon. Hit kommer familjer med barn, för här kan de springa hur fritt som helst. Ungdomar utmanar krafterna och varandra i skateboardrampen, de bekvämare har picknick i gräset. Fotbollsgolfen kittlar tävlingsinstinkten hos både unga och äldre.
-  Inte sällan ser vi pensionärer som tar en tävlingsrunda i fotbollsgolfen, det är mycket populärt, har hon konstaterat.

Sett i vidare svängar är omgivningen som rena godisbutiken för den friluftssugne. I Sämsjön finns fina fiskemöjligheter, och fiskekort kan köpas på campingen.  
Och förstås cykel- och promenadmöjligheterna på de gamla banvallarna som har gjorts i ordning och asfalterats. Nu finns mer än sex mil cykelväg i kommunen, från Ulricehamn till kommungränserna mot Falköping, Borås och Tranemo.

När syreförrådet är påfyllt kan det möjligen locka med en liten shoppingrunda. Samhället Gällstad ligger bara fem kilometer bort, och är som ett eget shoppingcentrum. "400 varumärken till rätt pris", hävdar reklamen. Sant eller inte, spekulant eller inte, men kul är det ändå att kika runt där man inte brukar kika runt.
Med Vegby Camping som bas finns det aktiviteter med variation så det räcker länge, kände vi.


FAKTA
P35, Vegby Camping
Storgatan 2, 520 11 Vegby
Tel: 0321-729 12
Hemsida: www.vegbycamping.com
E-post: vegbycamping@hotmail.com
Pris per dygn: högsäsong 200 kronor inkl dusch, el 35 kronor
Öppet: Året runt
GPS: N 57o 40´ 43.40" E 13o 22´31.21"

Snabbguide testpoäng

läge                                      8
service                               
7
standard                            
5
skötsel                                
6
framkomlighet                  
5
lekplats                               
7
campingtomt                     
8
säkerhet                             
6
miljö                                     
6
helhetsintryck                   
8

Summa poäng                    66

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här


On
Off

0 kommentarer

 • Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping blickar framåt. I fjol tog en ny entreprenör över anläggningen och nu vill man satsa på den havsnära campingen ett stenkast från Slite centrum.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-19 08:03

 • Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  I en skogsglänta med utsikt över en liten tjärn. Så idylliskt kan det vara att övernatta i Smålandsstenar. Men inte dyrare än många ställplatser.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-14 08:02

 • Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Sankta Anna var sjöfararnas helgon och namngivare till den skärgård där vi funnit Kalvholmens Camping. Kanske håller helgonet än idag ett vakande öga över besökarna till denna natursköna plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-11 08:35

 • Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Ett nöjesfält, en djurpark, hotell och havsbad. Ja, allt ligger på samma ställe och har kompletterats med en välutrustad camping. Samlingsnamnet för härligheten är Furuvik.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-10 07:20

 • De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  Nederländerna är riktigt bra på camping. Här vill vi presentera en av landets många superanläggningar. En fantastisk barnvänlig plats att pusta ut på när man kanske suttit i bilen under en lång resa.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-06-18 09:26

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842