På tur i en gyllene årstid

På tur i en gyllene årstid

Publicerad

Den bästa present du kan ge dig själv framåt höstkanten, är en inspirerande resa. Luften är krispig, dagsljuset är kvar halva dygnet, naturen exploderar i en kaskad av färger. I vår gyllene årstid finns energi att hämta inför vintern. 

När det sög i campingtarmen var det inte ett specifikt mål vi trånade efter, utan bara att sticka iväg och göra nåt. Slumpen skickade oss till Vegby Camping, det ska slumpen ha stort tack för. Inte för att själva campingen håller igång folk, mer för att det finns en härlig variation av sysselsättning inom räckhåll.

Läge
Leta upp Ulricehamn på kartan och placera fingertoppen där. Följ vägen söderut med en aning dragning åt väster. Där, på landtungan mellan sjöarna Åsunden och Sämsjön, hittar du Vegby.

8 p

Service
Campingen är helårsöppen. En skylt vid entrén berättar att Ica-butiken fungerar som reception under lågsäsong, och butiken är närmaste granne med campingen. Öppet alla dagar med gängse tider för livsmedelsbutiker. Alltså lättillgängligt för oss gäster, plus fördelen att där finns de vanligaste förnödenheterna. 

7 p

Standard
Lite av en paradox. Servicefunktionerna finns i bottenvåningen under Ica-butiken. Utrymmet är stort och har karaktär av källare, men ligger ovan mark. Hygienutrymmena är kaklade på både väggar och golv, men inredningen har ett antal år på nacken och en del av möblerna är slitna. Toaletter och duschar är rymliga, varmvattnet har härlig temperatur och några mynt krävs inte.
Latrintömning och tömning av fasta tankar finns vid campingens andra ända, vid uthyrningsstugorna. Tanktömningen ligger inklämd mellan två stugor, och för att köra in där bör fordonet inte vara större än en lastmoped. Betyget blir godkänt, med undantag för tanktömningen som inte når upp till det.

5 p

Promenadvägarna i omgivningen lockar många, inte minst hundägare.

Skötsel
Det där extra ompysslandet gick nog på sparlåga när vi var på besök. Begripligt, för mitt i veckan mitt i oktober är det ingen direkt rusning av gäster. Men städningen inomhus var fullt acceptabel, och ute på campingen var det omskött och välvårdat.

6 p

Framkomlighet
Campingområdet är ordnat i terrasser, och därifrån är det lättframkomligt till servicefaciliteterna. Till Ica-butiken, där receptionen finns under lågsäsong, är det en smal och lutande stig. Inga problem för pigga ben, men svårt för den som har rörelsehinder och närmast omöjligt för rullstol eller barnvagn. Då får man får ta den längre svängen runt huset.

5 p

Lekplats
Campingentrén är som ett centrum där aktiviteterna finns samlade. Lekplatsen har studsmatta, gungor och klätterställning. Minigolfbanan ligger intill, liksom pool-området med tempererat vatten. En del av poolen är avgränsad och bara 30 centimeter djup, så där kan de plaska friskt som ännu inte har vuxit så högt över havet.

7 p

Campingtomt
Eftersom tomterna ligger i terrasser är det lätt att komma åt och ställa upp vagn eller bil på alla platser. Terrasserna gör också att vagnarna inte skymmer varandra, utan alla gäster kan få utsikt över sjön.

8 p

Säkerhet
Såväl elskåp som servicehus var låsta, och nycklar lämnas bara ut till incheckade gäster. Vakt finns, liksom ett telefonnummer dit man kan ringa på andra tider än när Ica-butiken är öppen.

7 p

Miljö
Utanför Ica-butiken finns container för hushållssopor, liksom behållare för glas, burkar och plast. I butiken finns också återvinningsstationer för burkar och flaskor med pant.

6 p

Helhetsintryck
Morgonen var glasklar. Nattfrosten hade pudrat landskapet med vita kristaller, som efterhand vek undan för den gyllene höstsolen.  I detta lugn låg en inspirerande kraft. Inte så att campingen ska utmålas till paradis, nejdå, enbart som campingplats betraktad är den tämligen ordinär.  Men eftersom den har vad som krävs för att vardagen ska fungera är den en bra bas, och man får gott om tid över för förströelse vars enda uppgift är att tillfredsställa lusten. Det här är en plats där det är gott att vara.

8 p

 

Hänryckningens tid infaller på våren, men frågan är om inte höstfärgerna i den första frosten också kan få oss hänryckta.

Shoppa, fiska, flanera med mera
-  Här sjuder av liv på sommaren, säger kvinnan i Café Nyfiket, som ligger i vackra Sjöparken intill campingen.

Området är ett dragplåster för människor i alla åldrar, berättar hon. Hit kommer familjer med barn, för här kan de springa hur fritt som helst. Ungdomar utmanar krafterna och varandra i skateboardrampen, de bekvämare har picknick i gräset. Fotbollsgolfen kittlar tävlingsinstinkten hos både unga och äldre.
-  Inte sällan ser vi pensionärer som tar en tävlingsrunda i fotbollsgolfen, det är mycket populärt, har hon konstaterat.

Sett i vidare svängar är omgivningen som rena godisbutiken för den friluftssugne. I Sämsjön finns fina fiskemöjligheter, och fiskekort kan köpas på campingen.  
Och förstås cykel- och promenadmöjligheterna på de gamla banvallarna som har gjorts i ordning och asfalterats. Nu finns mer än sex mil cykelväg i kommunen, från Ulricehamn till kommungränserna mot Falköping, Borås och Tranemo.

När syreförrådet är påfyllt kan det möjligen locka med en liten shoppingrunda. Samhället Gällstad ligger bara fem kilometer bort, och är som ett eget shoppingcentrum. "400 varumärken till rätt pris", hävdar reklamen. Sant eller inte, spekulant eller inte, men kul är det ändå att kika runt där man inte brukar kika runt.
Med Vegby Camping som bas finns det aktiviteter med variation så det räcker länge, kände vi.


FAKTA
P35, Vegby Camping
Storgatan 2, 520 11 Vegby
Tel: 0321-729 12
Hemsida: www.vegbycamping.com
E-post: vegbycamping@hotmail.com
Pris per dygn: högsäsong 200 kronor inkl dusch, el 35 kronor
Öppet: Året runt
GPS: N 57o 40´ 43.40" E 13o 22´31.21"

Snabbguide testpoäng

läge                                      8
service                               
7
standard                            
5
skötsel                                
6
framkomlighet                  
5
lekplats                               
7
campingtomt                     
8
säkerhet                             
6
miljö                                     
6
helhetsintryck                   
8

Summa poäng                    66

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här


On
Off

0 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206