Överlida - för naturens skull

Överlida - för naturens skull

Publicerad

Vackrare än så här kan en inlandscamping knappast ligga. Att det sedan råkar vara i en del av Sverige där du kan fynda extra mycket, gör inte saken sämre. Campingkollen besöker Överlida Camping i Svenljunga.

Läge - 7 poäng
Campingen ligger utmed väg 154, och om jag skriver tre mil norr om Ullared, så är det väl knappast någon som inte vet var i landet det är. Överlida är ett litet samhälle utan någon egentlig service, men deras camping ligger som i en sagovärld. På en udde i en sjö och prydd med björkar och häckar.

Service - 8 poäng
En ung kille tar emot. "Hej och välkommen hit", säger han så fort jag närmar mig receptionsdisken. Jag får ett platsnummer, men han vill gå med mig för att höra om jag är nöjd. Jag får en campingbroschyr som är trevlig, men jag skulle gärna vilja kompletterat den med viktiga telefonnummer och brandposter. Butik, kaffeservering och nybakat bröd från klockan halv nio på morgonen.

Standard på gemensamma anläggningar - 7 poäng
Det finns två stora röda byggnader, i vilka camparnas service ryms. I huset med receptionen finns butik, café, kök, tvättstuga, latrintömning, handikapptoalett, duschar och toaletter. I hus två är det kök, toaletter och duschar. I en särskild liten byggnad hittar du ytterligare en latrintömningsplats , och där är det kakel och klinkers som gäller. I övrigt är det enklare standard i husen, och på vissa ställen märks slitaget. Tvål och papper vid båda latrintömningsplatserna. Även tömningsplats för husbilar. Fritt varmvatten.                     

Skötsel - 7 poäng
De stora gräsytorna på campingen är klippta och det ser allmänt välvårdat ut. Tre tomma krukor på servicehusets gavel väntade på blommor men i blomlådorna på huset prunkade dahlior i gult och vitt. Städningen i hygienutrymmena var gjord efter konstens alla regler. Ett förfallet pingisbord borde plockas bort.
                          
Framkomlighet
- 6 poäng
Det är en hel del asfalterade vägar på campingen, framför allt runt receptionshuset. Det verkar inte vara några problem att ta sig in någonstans i detta hus, men trösklarna skulle gärna fått vara lägre. Handikapptoaletten är lätt att komma in i och här finns dusch.                            

 

Överlida Camping

Alla gäster står på grönt gräs och miljön runt omkring är mycket naturskön.

Campingtomt - 8 poäng
Tomterna är ordinära i storleken och gräsbeväxta. Naturen med sjön, björkarna och blommande häckar är fantastisk.

Lekplats - 6 poäng                      
Lekplatsen har gungor, bra rutschkana, studsmatta med skyddsnät, spiralhäst, lekstuga och sandlåda. Badet inne på campingen har sandstrand och det är grunt en liten bit. Puffar på små barnarmar rekommenderas, eftersom det snabbt blir djupt när man gått ett par tre meter ut. Att fiska är gratis för barn under 15 år, och det är också ett populärt nöje här.

Miljö - 6 poäng
Källsorteringen av sopor består i glas, plastflaskor, papper/kartong och övrigt. "Sopstationen" är snyggt placerad utanför området. En jätteslang tar vara på solvärmen som får bidra till uppvärmningen av varmvattnet i det stora servicehuset.                                                     

Säkerhet - 8 poäng
Den unge mannen som checkade in mig heter Pelle, och han bor på campingen och finns tillgänglig nästan jämt. Dessutom inspekteras området varje natt av ett vaktbolag. Elskåpen är av äldre modell för vanliga stickproppar, och de är rätt placerade men inte låsbara. Säkerhetsavstånden vid vårt besök ser helt okej ut. Vi finner även brandsläckare väl synliga.
                                       
Helhetsintryck
- 8 poäng
Överlida Camping är en sällsynt vacker plats, så det är för naturens skull man skall åka hit. På hösten lär det vara gott om bär och svamp. Fisket är en annan naturupplevelse och fiskekort säljs i receptionen. Det finns även kanoter och båtar att hyra. Vill du spela boule, minigolf eller jätteschack så går det bra. Butik med det nödvändigaste finns på campingen och sedan har du ICA i Mjöbäck fem kilometer bort. Vill du shoppa mycket, så befinner du dig på rätt plats. Skandinaviens största varuhus, GK:s i Ullared, ligger tre mil bort och shoppingcentret i Älvsered halvvägs dit. Det är inte heller långt till en oändlig rad lagerförsäljningar och outlet-butiker i trakten av Ulricehamn och Borås (sex mil). Midsommar firas stort med folkdanslag och bryggdans.                                    

 

FAKTA
FC 141 Överlida Camping
512 60 Överlida

Tel. 0325-324 39
Fax. 0325-325 47
www.overlidacamping.se

Öppet 1 april-30 september
Pris inklusive el: 225 kronor (2012)
GPS-koordinater: 57o21'02"N, 12o54'04"E

 

Snabbguide Testresultat
(Skalan är 1 – 10 och 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge - 7
Service - 8
Standard - 7
Skötsel - 7
Framkomlighet - 6
Campingtomt - 8
Lekplats - 6
Miljö - 6
Säkerhet - 8
Helhet - 8

Summa poäng - 71

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här


On
Off

0 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206