Överlida - för naturens skull

Överlida - för naturens skull

Publicerad

Vackrare än så här kan en inlandscamping knappast ligga. Att det sedan råkar vara i en del av Sverige där du kan fynda extra mycket, gör inte saken sämre. Campingkollen besöker Överlida Camping i Svenljunga.

Läge - 7 poäng
Campingen ligger utmed väg 154, och om jag skriver tre mil norr om Ullared, så är det väl knappast någon som inte vet var i landet det är. Överlida är ett litet samhälle utan någon egentlig service, men deras camping ligger som i en sagovärld. På en udde i en sjö och prydd med björkar och häckar.

Service - 8 poäng
En ung kille tar emot. "Hej och välkommen hit", säger han så fort jag närmar mig receptionsdisken. Jag får ett platsnummer, men han vill gå med mig för att höra om jag är nöjd. Jag får en campingbroschyr som är trevlig, men jag skulle gärna vilja kompletterat den med viktiga telefonnummer och brandposter. Butik, kaffeservering och nybakat bröd från klockan halv nio på morgonen.

Standard på gemensamma anläggningar - 7 poäng
Det finns två stora röda byggnader, i vilka camparnas service ryms. I huset med receptionen finns butik, café, kök, tvättstuga, latrintömning, handikapptoalett, duschar och toaletter. I hus två är det kök, toaletter och duschar. I en särskild liten byggnad hittar du ytterligare en latrintömningsplats , och där är det kakel och klinkers som gäller. I övrigt är det enklare standard i husen, och på vissa ställen märks slitaget. Tvål och papper vid båda latrintömningsplatserna. Även tömningsplats för husbilar. Fritt varmvatten.                     

Skötsel - 7 poäng
De stora gräsytorna på campingen är klippta och det ser allmänt välvårdat ut. Tre tomma krukor på servicehusets gavel väntade på blommor men i blomlådorna på huset prunkade dahlior i gult och vitt. Städningen i hygienutrymmena var gjord efter konstens alla regler. Ett förfallet pingisbord borde plockas bort.
                          
Framkomlighet
- 6 poäng
Det är en hel del asfalterade vägar på campingen, framför allt runt receptionshuset. Det verkar inte vara några problem att ta sig in någonstans i detta hus, men trösklarna skulle gärna fått vara lägre. Handikapptoaletten är lätt att komma in i och här finns dusch.                            

 

Överlida Camping

Alla gäster står på grönt gräs och miljön runt omkring är mycket naturskön.

Campingtomt - 8 poäng
Tomterna är ordinära i storleken och gräsbeväxta. Naturen med sjön, björkarna och blommande häckar är fantastisk.

Lekplats - 6 poäng                      
Lekplatsen har gungor, bra rutschkana, studsmatta med skyddsnät, spiralhäst, lekstuga och sandlåda. Badet inne på campingen har sandstrand och det är grunt en liten bit. Puffar på små barnarmar rekommenderas, eftersom det snabbt blir djupt när man gått ett par tre meter ut. Att fiska är gratis för barn under 15 år, och det är också ett populärt nöje här.

Miljö - 6 poäng
Källsorteringen av sopor består i glas, plastflaskor, papper/kartong och övrigt. "Sopstationen" är snyggt placerad utanför området. En jätteslang tar vara på solvärmen som får bidra till uppvärmningen av varmvattnet i det stora servicehuset.                                                     

Säkerhet - 8 poäng
Den unge mannen som checkade in mig heter Pelle, och han bor på campingen och finns tillgänglig nästan jämt. Dessutom inspekteras området varje natt av ett vaktbolag. Elskåpen är av äldre modell för vanliga stickproppar, och de är rätt placerade men inte låsbara. Säkerhetsavstånden vid vårt besök ser helt okej ut. Vi finner även brandsläckare väl synliga.
                                       
Helhetsintryck
- 8 poäng
Överlida Camping är en sällsynt vacker plats, så det är för naturens skull man skall åka hit. På hösten lär det vara gott om bär och svamp. Fisket är en annan naturupplevelse och fiskekort säljs i receptionen. Det finns även kanoter och båtar att hyra. Vill du spela boule, minigolf eller jätteschack så går det bra. Butik med det nödvändigaste finns på campingen och sedan har du ICA i Mjöbäck fem kilometer bort. Vill du shoppa mycket, så befinner du dig på rätt plats. Skandinaviens största varuhus, GK:s i Ullared, ligger tre mil bort och shoppingcentret i Älvsered halvvägs dit. Det är inte heller långt till en oändlig rad lagerförsäljningar och outlet-butiker i trakten av Ulricehamn och Borås (sex mil). Midsommar firas stort med folkdanslag och bryggdans.                                    

 

FAKTA
FC 141 Överlida Camping
512 60 Överlida

Tel. 0325-324 39
Fax. 0325-325 47
www.overlidacamping.se

Öppet 1 april-30 september
Pris inklusive el: 225 kronor (2012)
GPS-koordinater: 57o21'02"N, 12o54'04"E

 

Snabbguide Testresultat
(Skalan är 1 – 10 och 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge - 7
Service - 8
Standard - 7
Skötsel - 7
Framkomlighet - 6
Campingtomt - 8
Lekplats - 6
Miljö - 6
Säkerhet - 8
Helhet - 8

Summa poäng - 71

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här


On
Off

0 kommentarer

 • Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping blickar framåt. I fjol tog en ny entreprenör över anläggningen och nu vill man satsa på den havsnära campingen ett stenkast från Slite centrum.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-19 08:03

 • Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  I en skogsglänta med utsikt över en liten tjärn. Så idylliskt kan det vara att övernatta i Smålandsstenar. Men inte dyrare än många ställplatser.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-14 08:02

 • Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Sankta Anna var sjöfararnas helgon och namngivare till den skärgård där vi funnit Kalvholmens Camping. Kanske håller helgonet än idag ett vakande öga över besökarna till denna natursköna plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-11 08:35

 • Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Ett nöjesfält, en djurpark, hotell och havsbad. Ja, allt ligger på samma ställe och har kompletterats med en välutrustad camping. Samlingsnamnet för härligheten är Furuvik.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-10 07:20

 • De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  Nederländerna är riktigt bra på camping. Här vill vi presentera en av landets många superanläggningar. En fantastisk barnvänlig plats att pusta ut på när man kanske suttit i bilen under en lång resa.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-06-18 09:26

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842