Rart och naturskönt vid Fryken

Rart och naturskönt vid Fryken

Publicerad

Idyllen är total.  Barn fiskar på bryggan, folk rusar skrattande  ut i sjön medan andra ligger utslagna i solstolar. Ett stenkast bort samlar bonden upp nyslaget hö och blomster i dikeskanten skulle få självaste Linné på knä. Vi är på Torsby Camping.

 Läge - 7 poäng
Sjön Fyrken är värmlänningarnas stolthet, och det är förståeligt. När vi kör de cirka tio milen norr ut längs väg 45 från Karlstad, så tar vi följe med sjön de sista fem milen, och vi häpnar över den vackra naturen. Längs vägen är det ofta gårdar och bebyggelse, men i fjärran breder mörka granskogar ut sig så långt ögat når. Campingen ligger längs vägen fem kilometer söder om Torsby samhälle. Vill du gå eller cykla dit finns en mindre väg längs sjön.                                                  

Torsby Camping

Badplatsen vid campingen är perfekt för barnfamiljer.

Service- 5 poäng
Vid ankomsten frågar jag efter en ledig elplats och blir genast anvisad en plats ganska nära det, som senare visar sig vara det äldre servicehuset. Bemötandet är korrekt men inte mer. När jag gått runt området och senare ställer frågan varför inte jag erbjöds någon av de lediga platserna med sjöutsikt, får jag veta att dessa oftast går till dem som vill stå mer än en natt. Det var också därför jag inte fick någon nyckel till det nyare servicehuset.

Broschyren du får vid ankomsten är trevlig, men saknar information om öppettider i receptionen, vilken visar sig vara öppen 9.00-19.00. Inte särskilt generöst med tanke på frukostbröd eller minigolfbanan som ligger bredvid.                          

 Standard - 7 poäng
Det äldsta servicehuset håller ordinär standard men är lite slitet, framför allt utvändigt. Femkronor för dusch gäller här som i det nyare huset. Det nya huset är riktigt fint med kakel och klinkers. Jättefin tvättstuga, finns i gamla huset också, i vilken du matar maskinerna med femkronor. Bra, för då slipper du boka tid, är det ledigt så är det. Campingens stolthet är den vackra restaurangbyggnaden vid sjön. Den har byggts i etapper och har ett fint grästak. Det finns tömningsplats för husbilar. Något vi saknar är papper att torka händerna på vid toalettbesök i nya servicehuset. Det finns ett så kallat familjerum, det vill säga en rymlig dusch/toalett. Barnrummet i nya servicehuset är mycket fint och ändamålsenligt. Totalt är det 200 elplatser.

Skötsel - 7 poäng
Det är ganska mycket folk när vi är på campingen, så självklart blir det smutsigt på golven. Men nästa morgon är det helt okej. I en dusch saknas draperi i en annan hänger ett som sett sina bästa dagar. Några blomkrukor har fått blommor och någon har glömts bort. På stranden ligger en gammal halvbrunnen stock och rester av brunnet skrot. Synd att sådant inte rensas bort på en plats som i övrigt är betagande vacker. Välklippta gräsytor.

Framkomlighet - 4 poäng

Det är grusvägar inne på campingområdet, men från infarten ner till strandområdet är det asfalterat. Det finns ramp till receptionen, så med barnvagn går det nog fint att komma in. Tröskeln i dörren är dock så hög, att vi antar att en rullstol behöver hjälp för att ta sig över den. Handikapptoaletten i det nya servicehuset är utrustad med dusch medan sådan saknas i det gamla. Båda har ramper och är lättillgängliga. Med köken är det sämre, de är bara för gående. Framkomligheten till restaurangen är perfekt. Det är inte så lätt för rullstolsburna eller barnvagnar att ta sig till stranden.                                       

Lekplats - 9 poäng
Att vara barn på Torsby Camping måste vara kul. Sällan ser man så mycket olika lekredskap på en lekplats. Två olika studsmattor, klätterställning, linbana, två rutschkanor, gunghästar med mera. Inte långt därifrån ligger en hinderbana, volleybollnät och fotbollsplan. Badet är barnvänligt med långgrund strand eller brygga.

Torsby Camping

Lekplatsen på campingen ser fantastiskt kul ut med många olika redskap
att testa.

Campingtomt - 7 poäng
Det är trevlig disposition av campingen, då en liten skogsridå delar den så att den inte ser så stor ut. Här och var står härliga björkar inne på området. Tomterna ser väl tilltagna ut och är inte svåra att ta sig in på. Nummermärkningen är gjord på elskåpen, men det finns inga givna gränser, utan du får ställa dig efter eget förstånd.                                       

Säkerhet - 6 poäng
-  Vi har aldrig haft några inbrott, säger Gull-Britt Henriksson, campingägare.
Vi är benägna att tro henne. Den sociala kontrollen brukar vara stor på landsbygdscampingar med många säsongsboende. Dessutom finns det tillgänglig personal dygnet runt när campingen är öppen, 1 maj till 15 september.
Elskåpen är blandat nya för europakontakter och modell äldre, men de är rikliga och inga sladdar behöver ligga kors och tvärs. Brandsläckare hittar vi en på gamla servicehuset och en vid receptionen. I nya servicehuset har man "låst" in den i köket. Anvisningar om brandsläckare saknas i campingbroschyren.

Miljö - 6 poäng
Precis när vi kommer håller man på att lägga sista handen vid ett solvärmesystem på nya servicehuset. Kommer det att slå väl ut skall det få en efterföljare på flera ställen enligt campingägaren.

Sophanteringen är ovanligt bra placerad utanför campingen. Här slipper man känna doften av sopor under varma sommardagar. I övrigt delar man bara soporna i glas och hushållsavfall. Hänvisning finns till närbelägen avfallsanläggning.
                                            
Helhetsintryck - 8 poäng

Detta är en riktigt rar camping, belägen så där naturskönt som svenska campingplatser oftast är. Den ligger förstås lite ensamt vid landsvägen men detta kompenseras av egen restaurang/café och servicebutik. Det finns en stor minigolfanläggning med 18 banor. Du kan hyra bastu, kanot, båt och cykel. Fiskekort säljs i receptionen. Barnen har ett jätteutbud på sina lekplatser och badet är familjevänligt.

I Torsby finns traditionell service som bank, systembolag, apotek och andra butiker. Gott om restauranger är det också. I campingbroschyren står väl angett vilka sevärdheter som finns i området, och under sommarveckorna bjuds du på underhållning.

Det som drar ner betyget är att folk som är ute och reser och tar in en natt på campingen, inte automatiskt erbjuds att få en nyckel till det låsta nyare servicehuset. Och att man måste vänta till klockan nio för frukostbrödet.                                 

 

FAKTA
Torsby Camping

685 91 Torsby

Tel. 0560-710 95
Hemsida: www.torsbycamping.se
E-post: info@torsbycamping.se

Pris per dygn inklusive el, 250 kronor (2012)
Öppet  1 maj – 15 september
Ligger vid riksväg 45 5 kilometer söder om Torsby.
GPS: N 60o5'30-60" E13o1'48-86"

Snabbguide testpoäng
(skalan är 1 – 10 och 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge - 7

Service - 5

Standard - 7

Skötsel - 7

Framkomlighet - 4

Lekplats - 9

Campingtomt - 7

Säkerhet - 6

Miljö - 6

Helhetsintryck - 8
Summa poäng: 66


Här kan du sätta dina egna betyg på Torsby Camping!

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här
On
Off

0 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206