Naturskönt campingliv vid havet

Naturskönt campingliv vid havet

Publicerad

Vackert inbäddad bland bok och ek ligger Valjevikens Camping, vid gränsen mellan Skåne och Blekinge. Dess läge på Valjevikens strand gör den till en härlig havscamping.

 Ofta får jag frågan "du som skriver i en campingtidning, vilken camping tycker du är finast i Sverige". Det är en omöjlig fråga att svara på. Sverige är fullproppat med fint belägna campingplatser, och nu har vi besökt ännu en sådan. Jag skriver fint belägna, för visst är det trevligt med flotta nyanlagda servicehus, men läget och den yttre miljön betyder väldigt mycket.

 

Läge - 8 poäng
Ja, läget är betydelsefullt, och Valjevikens Camping har verkligen knipit sig en fin plats att vara på. Från samliga gästplatser har du möjlighet att se ut över Valjevikens blå vatten och ingen campare torde  ha mer än hundra meter till badet.  Det är cirka två kilometer till Sölvesborg, en pittoresk småstad med anor från 1400-talet. Du kan gå eller cykla till centrum via Valjeleden som går precis utmed campingen. Det går också stadsbussar från landsvägen, där du svänger ner mot campingen. Kristianstad och Karlshamn ligger på behagligt avstånd, cirka tre mil.

Service - 8 poäng
Campingvärden i receptionen är jättetrevlig när jag kommer en blåsig och regnig fredagkväll för att checka in.  Bara en sådan sak som, "jag tror att ni kan få lite bättre väder i morgon" känns omtänksamt. Det finns en hel del varor på plats i hyllorna i den lilla servicebutiken. Kvällstidningar finns, liksom färskt morgonbröd. Gatuköket och serveringen, finns och denna service har man sedan fram till 12 september. Vi uppskattar att det finns anslag om vilka tider receptionen är öppen under för- och eftersäsong, och att det finns ett telefonnummer att ringa om man kommer på annan tid.

Valjevikens Camping

I detta hus ryms all tänkbar service från gatukök till tvättstuga.

Standard på gemensamma anläggningar - 6 poäng
En lång svartbetsad trähuslänga möter oss direkt när vi kommer nedför backen till campingen. I huset ryms allt - gatukök, reception/butik, toaletter, duschar, kök och tvättstuga. Huset upprustades för några år sedan och i sanitetsutrymmena är det genomgående kakel och klinkers som gäller. Enkronor aktiverar duscharna, men du bestämmer själv hur många kronor du vill duscha för. Själv fick jag en rejäl dusch för två. Köket är rymligt och välutrustat. Du får hämta ditt varmvatten i en liten hink som står vid en separat kran. I tvättstugan finns torktumlare, tvättmaskiner och strykutrustning. Latrintömning och tömning av spillvatten och fasta tankar sker utomhus vid avskärmade platser. För fasta tankar används en behållare med slang som skjuts under bilen.

Sedan finns det ett antal gulmålade stugor för uthyrning, dansbana och "lada" där man kan sitta om vädret är dåligt. Avsaknad av värme på herrtoaletten drar ner betyget.

Skötsel av anläggningar - 7 poäng
När vi kommer har anläggningen varit öppen ett par veckor och det ser som helhet fräscht och trivsamt ut på campingområdet. Utanför receptionen har penséer och påskliljor planterats i krukor. Några gamla kylskåp förvaras i köket i väntan på att flyttas till en husvagn och lekplatsen ser ostädad och sliten ut, ett par detaljer som drar ner betyget. Städningen inne på toaletter och vid duschar är perfekt gjord.

Campingtomt
- 6 poäng
Området är plant och lättillgängligt men någon direkt markering av tomerna finns inte. Det finns förstås för- och nackdelar med detta. Fördelen är att det inte ser så sterilt ut med exakta rader, men nackdelen är att någon kan ställa sig för nära grannen.  Eluttagen är säkrade med tio ampère och står lite här och var, men inte vid varje plats.

 Miljö - 5 poän
Några stora åtgärder för miljön kanske man inte har gjort, men en hel del av toaletterna har två spollägen. Idén med att ta varmvatten ur en särskild kran i köket eliminerar rinnande kranar vid diskning, och enkronor i duschen gör det inte lika enkelt att duscha onödigt länge.

Gästerna avfall tas om hand i en miljöstation, där du hittar behållare för papper, glas, plast, plåt och brännbara sopor. En avskärmning hade varit trevligt.

 Handikappanpassning - 4 poäng
Vi uppfattar att det är helt okej att manövrera rullstolar och barnvagnar inom området. Det är ramp till butik och reception. Handikapptoaletten har också ramp och verkar någorlunda lätt att ta sig in på. Här finns dusch och toalett och det är ett väl tilltaget utrymme. Nyckeln ber man om i receptionen. Till kök eller tvättstuga är en hög tröskel som gör det omöjligt för en rullatoranvändare eller rullstolsburen att ta sig in.

Lekplats - 5 poäng
Det finns en lekplats för de mindre barnen på stranden. Den är utrustad med gungor, gungbräda, gunghäst, litet klätterhus och två rutschkanor. Lite målarfärg och allmän uppsnyggning hade inte skadat, fast visst funkade den att leka på.

Säkerhet - 5 poäng
Elskåpen är öppna för jämnan och dessutom inte så många, vilket innebär att det ligger kablar här och var. Brandsläckare finns.  Bommen till campingen är öppen 8-22 och på sommarsäsongen bor campingvärden på platsen och är tillgänglig dygnet runt. För- och eftersäsong finns ett journummer uppsatt som man kan ringa.

Valjevikens Camping

Minigolfbanan håller hög standard och ligger vackert belägen på stranden.

Helhetsintryck - 8 poäng
Om du som vi har haft förmånen att promenera till Sölvesborgs centrum en solig vårdag i maj, då skulle du veta hur otroligt vackert det är i naturen runt om campingen. Och det lär ju inte bli sämre när bokskogen grönskar.  Det är alltså inte mer än ett par kilometer till torget och därmed lika långt till butiker och restauranger.

Gatuköket på campingen har ett brett utbud, så att middagen inte bara behöver bestå av korv eller hamburgare. Varje onsdagkväll på sommaren är det cafékväll för folk som har motorcyklar och gamla amerikanska bilar. Detta har kommit att bli något av en folkfest vid Valjeviken. Sedan ordnas traditionellt midsommarfirande med folkdansmusik och dans kring midsommarstången. Dansar gör man förresten varannan sommarlördag på campingens egen dansbana, och då är det alltid någon orkester på plats.

Den vackert belägna minigolfbanan är godkänd för tävlingsspel. Du kan hyra båt, kanot och cykel.  Campingen har egen badbrygga. Det är långgrunt och sandbotten men ingen sandstrand.

Campingkollens poäng:
(Skalan är 1-10 och 5 utgör godkänt men inte mer)

 Läge - 8

Service - 8

Standard - 6

Handikappanpassning - 4

Skötsel - 7

Lekplats - 5

Campingtomt - 6

Miljö - 5

Säkerhet - 5

Helhetsintryck - 8

Summa poäng: 62

FAKTA:

Valjevikens Camping, FC 497
294 77 Sölvesborg
Tel.
0456-140 90
Fax.
0456-140 90
Mobil:
0706-97 36 80

Hemsida: www.valjevikenscamping.com/

Har du också varit på Valjevikens Camping?
Betygsätt och kommentera här!

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

On
Off

0 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206