Lugn oas för aktiva friskusar

Lugn oas för aktiva friskusar

Publicerad

Lugnet är Faluns idrottsmetropol. Av Riksidrottsförbundets 68 idrottsgrenar lär 58 kunna utövas här under året. Som en lugn oas mitt i detta idrottens Mekka ligger Lugnets Camping, öppen året runt.

 Läge - 9 poäng
Bara två kilometer från Faluns centrum nedanför den legendariska hoppbacken hittar du Lugnets Camping, granne med Riksskidstadion där världscupen i skidor har sin årliga final.

Vandringsleder om sommaren och skidspår på vintern har du alldeles inpå knuten. Närmsta granne är en badanläggning med simhall om vintern och utomhuspooler på sommaren. Ishall, gym och tennisbanor är andra exempel ur det rika utbudet på sportarenor. Falun har ett modernt handelscentrum och staden är rik på sevärdheter, där gruvområdet tagits upp på UNESCOS:s världsarvlista.

Service - 8 poäng
Vi kommer en vardag i februari och blir väl mottagna. Vi har ringt och helt anonymt frågat om det finns en uppskottad plats.
- Ta mitt telefonnummer och ring när du kommer fram, så skall jag hjälpa dig, säger en vänlig man i telefonen. Vi har inte så regelbundna öppettider på vintern, men vi är för det mesta på plats.

Jag ser senare, att det är mest på helgerna som det är fasta öppettider på vintern, medan det är full service under sommarens högsäsong. Bra informativ broschyr om campingen.

Skötsel - 8 poäng
Lugnets Camping ägs av Falu kommun och arrenderas av Lars Mellstrand. När vi kommer är vägarna skottade och trapporna sandade. Till och med den fina lekparken är tillgänglig mitt i vintern. Det finns två större servicehus och två mindre, ett för disk och ett för disk/latrintömning. Det är mycket välstädat och vårt totala omdöme blir direkt att det handlar om en välvårdat camping.

Lugnets Camping & Stugby

Campingen med Faluns klassiska hoppbacke i bakgrunden.

Campingtomt - 8 poäng
Campingen är lite lätt terrasserad och tomterna ser ut att vara väl tilltagna. Det är lätt att ta sig in på campingen och lätt att komma in på tomterna. Det finns två alternativ av platser att välja på, antingen med tio ampere säkring eller med 16 ampere.
Det är rikt med grönska genom buskridåer och björkar. Bra ytterbelysning. Trevligt att tomterna gjorts så att man står i ett zickzackmönster.

Standard på gemensamma anläggningar - 7 poäng
Det finns som nämnts fyra hus för service, och om man börjar med de två minsta, så är dessa toppenfina. Det ena är bara för disk och det andra har diskplatser och rum för latrintömning. Det sistnämnda är utrustat helt efter konstens regler, med handfat, tvål, papper och spolslang.

Det största av de andra två husen ligger inne på campingen och rymmer duschar och toaletter, tvättstuga samt ett allrum med TV och kök. Det är ingen lyx, men fräscht och av god standard. Direkt utanför den fina gärdesgården runt campingen ligger ytterligare ett servicehus som innehåller toaletter, kök, tvättstuga och vallarbod. Också detta hus är bra.

Tömningsplats för husbilar är en ganska ny lyx på Lugnets Camping, men tyvärr hade kommunen stängt av denna service under vintern. Klart en miss för alla husbilsgäster.

Lekplats - 8 poäng
I förhållande till campingens storlek är lekplatsen en riktigt påkostad historia. Den är verkligen jättefin.

Framkomlighet - 6 poäng

Inne på campingen är alla vägar asfalterade, vilket innebär att man lätt tar sig fram med rullstolar eller barnvagnar större delen av året. Det finns två handikapptoaletter med skötbord. Separat dusch som är lättillgänglig med rullstol finns i det stora servicehuset inne på campingen. I diskhusen kan du dock inte ta dig in med en rullstol

Miljö - 6 poäng
Falu kommun har gjort sig känd som en miljövänlig kommun, men camparnas slarv har gjort att man tvingats begränsa sophanteringen på campingen till en container och tunna för grillaska. Uppvärmningen av varmvatten och hus sker i en fjärrvärmecentral som eldas med flis.

Säkerhet - 6 poäng
Redan på receptionsdisken ligger en väl synlig skiss hur du skall placera ditt ekipage på campingtomten. Detta ser ut att ha gett resultat, för vid vårt besök är det hög beläggning och inte en enda står för nära grannen. Välförsett med brandsläckare ute på campingområdet.

Bom till området hindrar obehöriga att ta sig in med bil. Stora delar av campingen är inhägnad men det hindrar ju inte oönskade gäster att ta sig in till fots, eftersom det förstås finns öppna gångpassager.

Lugnets Camping & Stugby

Wilma Strömberg, 7 år, och storebro Joel, 9 år, har kul på sportlovet. De hinner med att både åka skridskor och bada i poolen i det stora idrottshuset tvärs över vägen vid campingen.

Helhetsintryck - 9 poäng
Att bo på Lugnet på vintern ger fina möjligheter till skidåkning. En annan sak som är unik för Falun är långfärdsskridskofärder på sjön Runn. Här plogas en skridskobana som sträcker sig ända till Borlänge. En vacker vintersöndag är det inte ovanligt att ett par tusen skridskoåkare kommit till isen för fara den vackra slingan på cirka fyra mil. Vill du åka slalom har du slalombackar i Bjursås och vid Romme Alpin utanför Borlänge. Bra backar alltså på cirka två mils avstånd, vilka du än väljer. Inomhusarenorna rakt över vägen vid campingen är tillgängliga hela året, och det mest exklusiva idrottshus vi någonsin sett.

På sommaren kan du njuta av att bo vid foten av ett vackert naturreservat fyllt med promenadstigar. Du kan ta hissen upp i hopptornet och se vad backhoppare har framför sig. Du kan hyra en gps och gå på skattjakt eller kanske ta en golfrunda på campingens egen äventyrsminigolf. Här får du möta Faluns sevärdheter i miniatyr, och sedan är det bara att ta sig ner på stan för att titta på dem. Vi tog en promenad, cirka 20 minuter, men du kan också ta bussen som går ofta och stannar precis utanför campingen.

Sammantaget kan man säga, att det är en trevlig välskött camping med närhet till mängder av aktiviteter och därtill en trevlig campingvärd.                                                

FAKTA
Lugnets Camping & Stugby, W20

Lugnetvägen 5
791 31 Falun
Tel:
023-654 00
Mail
: info@lugnetscamping.se
Hemsida:
www.lugnetscamping.se
Öppet:
Hela året
GPS-koordinater:
N 60o37'9.98''  E 15o39'8.94''

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1-10 och 5 utgör
godkänt men inte mer)
Läge - 9
Service - 8
Skötsel - 8
Campingtomt - 8
Standard - 7
Lekplats - 8
Framkomlighet - 6
Miljö - 6
Säkerhet - 6
Helhet - 9
Summa: 75 poäng

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här


Har du också varit på Lugnets Camping & Stugby?

Tyck till och sätt betyg här!


On
Off

1 kommentarer

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

 • Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Caravan Club of Sweden är en av Sveriges största campingägare. I Norberg har klubben en plats där de också välkomnar andra campare än bara medlemmar. Klubbplatser präglas ofta av något speciellt, så också Norbergs.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-04 07:19

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206