Lugn oas för aktiva friskusar

Lugn oas för aktiva friskusar

Publicerad

Lugnet är Faluns idrottsmetropol. Av Riksidrottsförbundets 68 idrottsgrenar lär 58 kunna utövas här under året. Som en lugn oas mitt i detta idrottens Mekka ligger Lugnets Camping, öppen året runt.

 Läge - 9 poäng
Bara två kilometer från Faluns centrum nedanför den legendariska hoppbacken hittar du Lugnets Camping, granne med Riksskidstadion där världscupen i skidor har sin årliga final.

Vandringsleder om sommaren och skidspår på vintern har du alldeles inpå knuten. Närmsta granne är en badanläggning med simhall om vintern och utomhuspooler på sommaren. Ishall, gym och tennisbanor är andra exempel ur det rika utbudet på sportarenor. Falun har ett modernt handelscentrum och staden är rik på sevärdheter, där gruvområdet tagits upp på UNESCOS:s världsarvlista.

Service - 8 poäng
Vi kommer en vardag i februari och blir väl mottagna. Vi har ringt och helt anonymt frågat om det finns en uppskottad plats.
- Ta mitt telefonnummer och ring när du kommer fram, så skall jag hjälpa dig, säger en vänlig man i telefonen. Vi har inte så regelbundna öppettider på vintern, men vi är för det mesta på plats.

Jag ser senare, att det är mest på helgerna som det är fasta öppettider på vintern, medan det är full service under sommarens högsäsong. Bra informativ broschyr om campingen.

Skötsel - 8 poäng
Lugnets Camping ägs av Falu kommun och arrenderas av Lars Mellstrand. När vi kommer är vägarna skottade och trapporna sandade. Till och med den fina lekparken är tillgänglig mitt i vintern. Det finns två större servicehus och två mindre, ett för disk och ett för disk/latrintömning. Det är mycket välstädat och vårt totala omdöme blir direkt att det handlar om en välvårdat camping.

Lugnets Camping & Stugby

Campingen med Faluns klassiska hoppbacke i bakgrunden.

Campingtomt - 8 poäng
Campingen är lite lätt terrasserad och tomterna ser ut att vara väl tilltagna. Det är lätt att ta sig in på campingen och lätt att komma in på tomterna. Det finns två alternativ av platser att välja på, antingen med tio ampere säkring eller med 16 ampere.
Det är rikt med grönska genom buskridåer och björkar. Bra ytterbelysning. Trevligt att tomterna gjorts så att man står i ett zickzackmönster.

Standard på gemensamma anläggningar - 7 poäng
Det finns som nämnts fyra hus för service, och om man börjar med de två minsta, så är dessa toppenfina. Det ena är bara för disk och det andra har diskplatser och rum för latrintömning. Det sistnämnda är utrustat helt efter konstens regler, med handfat, tvål, papper och spolslang.

Det största av de andra två husen ligger inne på campingen och rymmer duschar och toaletter, tvättstuga samt ett allrum med TV och kök. Det är ingen lyx, men fräscht och av god standard. Direkt utanför den fina gärdesgården runt campingen ligger ytterligare ett servicehus som innehåller toaletter, kök, tvättstuga och vallarbod. Också detta hus är bra.

Tömningsplats för husbilar är en ganska ny lyx på Lugnets Camping, men tyvärr hade kommunen stängt av denna service under vintern. Klart en miss för alla husbilsgäster.

Lekplats - 8 poäng
I förhållande till campingens storlek är lekplatsen en riktigt påkostad historia. Den är verkligen jättefin.

Framkomlighet - 6 poäng

Inne på campingen är alla vägar asfalterade, vilket innebär att man lätt tar sig fram med rullstolar eller barnvagnar större delen av året. Det finns två handikapptoaletter med skötbord. Separat dusch som är lättillgänglig med rullstol finns i det stora servicehuset inne på campingen. I diskhusen kan du dock inte ta dig in med en rullstol

Miljö - 6 poäng
Falu kommun har gjort sig känd som en miljövänlig kommun, men camparnas slarv har gjort att man tvingats begränsa sophanteringen på campingen till en container och tunna för grillaska. Uppvärmningen av varmvatten och hus sker i en fjärrvärmecentral som eldas med flis.

Säkerhet - 6 poäng
Redan på receptionsdisken ligger en väl synlig skiss hur du skall placera ditt ekipage på campingtomten. Detta ser ut att ha gett resultat, för vid vårt besök är det hög beläggning och inte en enda står för nära grannen. Välförsett med brandsläckare ute på campingområdet.

Bom till området hindrar obehöriga att ta sig in med bil. Stora delar av campingen är inhägnad men det hindrar ju inte oönskade gäster att ta sig in till fots, eftersom det förstås finns öppna gångpassager.

Lugnets Camping & Stugby

Wilma Strömberg, 7 år, och storebro Joel, 9 år, har kul på sportlovet. De hinner med att både åka skridskor och bada i poolen i det stora idrottshuset tvärs över vägen vid campingen.

Helhetsintryck - 9 poäng
Att bo på Lugnet på vintern ger fina möjligheter till skidåkning. En annan sak som är unik för Falun är långfärdsskridskofärder på sjön Runn. Här plogas en skridskobana som sträcker sig ända till Borlänge. En vacker vintersöndag är det inte ovanligt att ett par tusen skridskoåkare kommit till isen för fara den vackra slingan på cirka fyra mil. Vill du åka slalom har du slalombackar i Bjursås och vid Romme Alpin utanför Borlänge. Bra backar alltså på cirka två mils avstånd, vilka du än väljer. Inomhusarenorna rakt över vägen vid campingen är tillgängliga hela året, och det mest exklusiva idrottshus vi någonsin sett.

På sommaren kan du njuta av att bo vid foten av ett vackert naturreservat fyllt med promenadstigar. Du kan ta hissen upp i hopptornet och se vad backhoppare har framför sig. Du kan hyra en gps och gå på skattjakt eller kanske ta en golfrunda på campingens egen äventyrsminigolf. Här får du möta Faluns sevärdheter i miniatyr, och sedan är det bara att ta sig ner på stan för att titta på dem. Vi tog en promenad, cirka 20 minuter, men du kan också ta bussen som går ofta och stannar precis utanför campingen.

Sammantaget kan man säga, att det är en trevlig välskött camping med närhet till mängder av aktiviteter och därtill en trevlig campingvärd.                                                

FAKTA
Lugnets Camping & Stugby, W20

Lugnetvägen 5
791 31 Falun
Tel:
023-654 00
Mail
: info@lugnetscamping.se
Hemsida:
www.lugnetscamping.se
Öppet:
Hela året
GPS-koordinater:
N 60o37'9.98''  E 15o39'8.94''

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1-10 och 5 utgör
godkänt men inte mer)
Läge - 9
Service - 8
Skötsel - 8
Campingtomt - 8
Standard - 7
Lekplats - 8
Framkomlighet - 6
Miljö - 6
Säkerhet - 6
Helhet - 9
Summa: 75 poäng

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här


Har du också varit på Lugnets Camping & Stugby?

Tyck till och sätt betyg här!


On
Off

1 kommentarer

 • Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping blickar framåt. I fjol tog en ny entreprenör över anläggningen och nu vill man satsa på den havsnära campingen ett stenkast från Slite centrum.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-19 08:03

 • Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  I en skogsglänta med utsikt över en liten tjärn. Så idylliskt kan det vara att övernatta i Smålandsstenar. Men inte dyrare än många ställplatser.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-14 08:02

 • Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Sankta Anna var sjöfararnas helgon och namngivare till den skärgård där vi funnit Kalvholmens Camping. Kanske håller helgonet än idag ett vakande öga över besökarna till denna natursköna plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-11 08:35

 • Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Ett nöjesfält, en djurpark, hotell och havsbad. Ja, allt ligger på samma ställe och har kompletterats med en välutrustad camping. Samlingsnamnet för härligheten är Furuvik.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-10 07:20

 • De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  Nederländerna är riktigt bra på camping. Här vill vi presentera en av landets många superanläggningar. En fantastisk barnvänlig plats att pusta ut på när man kanske suttit i bilen under en lång resa.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-06-18 09:26

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842