Familjevänligt och solsäkert i Byske

Familjevänligt och solsäkert i Byske

Publicerad

Behöver man göra campingkoll på en sådan välkänd plats som femstjärniga Byske Havsbad? Ja, allt står inte skrivet i stjärnorna.

Läge - 8 poäng
Tre mil norr om Skellefteå ligger lilla Byske, ett samhälle med bara 1 500 invånare. Byskes stolthet är campingen vid Byskefjärden. En vacker sommardag kan det bo cirka 3 000 personer inne på campingområdet, som ligger alldeles i anslutning till det fantastiska havsbadet. Härifrån är det två kilometer in till samhället.

Byske Havsbad

Nere vid stranden har du kiosk, café och en rad förströelser för barnen.

Service - 9 poäng
Vi kommer klockan elva, fast då får vi snällt finna oss i att stå utanför och vänta tills klockan blir tolv och alla utcheckningar är gjorda. Vi får en nummerlapp, och klockan halv ett är det äntligen min tur att få en plats. Nu har jag emellertid åhört personalens agerande under en halvtimma, och de gör så gott de kan för att det skall gå snabbt. Bra och informativ broschyr delas ut till nyanlända.                           

Standard på gemensamma anläggningar - 8 poäng
Byske Havsbad är en stor camping med 475 husvagnsplatser, stugor och tältområde. Det finns två toaletthus och fyra servicehus, varav två är mindre än fem år och fantastiskt fina. Du får en kod när du kommer och sedan har du tillgång till allt, även handikapptoaletter och familjebadrum vilket inte är en självklarhet överallt. De två nya servicehusen är riktiga tiopoängare, men vår bedömning riktar sig till helheten. Du behöver inte sakna något på din vistelse på campingen, särskilt måste barnrummet i det ena servicehuset nämnas. Ett badkar med en liten trappa, så att barnen lätt kan komma i, akvarium att avleda med när hårtvätten inte är populär eller en liten, lagom hög toalett. Helt fantastiskt välordnat. Diskmaskin i två av köken är också en lyx att peka på, och tvättstugan är som skulle den tjäna ett hyreshus. Det finns hunddusch som till och med är utrustad med hårfön.

 Skötsel - 9 poäng
Det är nästan fullbelagt när vi besöker campingen, och trycket är förstås enormt på städpersonalen. Det tycks ändå som om de far runt hela tiden för att hålla efter. Och i servicehusen ser det välstädat ut. Lite förvånande är att varenda soptunna är full, det kan ju knappast inte vara en överraskning att det är mycket folk i juli månad.

Framkomlighet
- 8 poäng
Det finns flera bra handikapptoaletter med dusch. Det är inga problem att ta sig in i butik eller reception med rullstol eller barnvagn. Vägarna inne på campingen är asfalterade.                                                 

Byske Havsbad

Full fart på minigolfbanan.

Lek - 8 poäng
Barnen och ungdomarna är satta i centrum på campingen. Det finns lokaler för både barnklubb och ungdomsklubb, och på högsäsong finns veckoprogram för aktiviteterna här. Sedan finns det en kul hoppkudde, piratskepp, fotbollsplan med mål, bordtennisbord och gungor nere vid stranden. Ett par mindre lekplatser inne på campingen. En rolig kuperad bana bjuder på spänning för barn som har cyklar med sig. Om inte, så finns det att hyra. Du kan också hyra trampfordon av olika slag, spela minigolf på äventyrsminigolfbanorna, spela frisbeegolf eller köra små elbilar. Vid campingen ligger ett stort friluftsbad med två bassänger och 200 meter rutschbanor fördelat på fyra nedfarter.

Campingtomt - 8 poäng
Campingtomterna är väl tilltagna, de flesta cirka 100 kvadratmeter. Det finns ett antal lyxtomter med vatten och avlopp och det finns även jättetomter för bussar eller extra stora husvagnar. Området är plant, lättillgängligt och gräsbevuxet. Några tallar har sparats för att ge skugga. Det man kan sakna är någon form av häckridåer. Nu är det som en enda stor jätteplan full med campingfordon.

Säkerhet
- 9 poäng
Säkerhetstänkandet är stort, varenda gäst som checkas in får noggranna instruktioner om att hålla säkerhetsgränsen. Det är rikligt med brandsläckare utplacerade på området. Det finns även hjärtstartare, en så kallad defibrillator. Tyvärr kommer inte vem som helst åt den när receptionen är stängd, utan att först ha ringt på campingens telefonnummer. Informationen om defibrillatorn i diskretaste laget. Nattvakter bevakar området under högsäsong. Personalen har gått kurs i såväl hjärt- och lungräddning som att använda hjärtstartaren. Bom med kod till området.                                                 

Miljö - 8 poäng
Det största nybyggda servicehuset har utrustats med solceller och bergvärme. Badanläggningen har också solceller, vilka förser anläggningen hyfsat med varmt duschvatten. Det finns två avfallsstationer för källsortering av sopor. Du har alla typer av behållare utom för kompost.

 Helhet - 8 poäng
Man skulle kunna säga att Byske Havsbad är en riktigt resort, för på campingen finns restaurang med fullständiga rättigheter, ett mysigt café, kiosker och butik. Under sommaren anordnas underhållning regelbundet. Havsbadet är vida känt både för sin fina sandstrand och solsäkerheten. Det är förstås ingen slump att campingen nästan är fullbelagd, det är en riktigt fin anläggning.

FAKTA
AC19 Byske Havsbad

Bäckgatan 40
930 47 Byske

Tel. 0912-612 90
E-postadress: byskehavsbad@skelleftea.se
Hemsida: www.byskehavsbad.se

Pris: Standardtomt 330 kronor inkl. el/dusch
GPS-koordinater: 64o56'51''N   21o14'5''E

 

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mera)

Läge - 8
Service - 9
Standard - 8
Skötse - 9
Framkomlighet/
Handikappanpassning - 8
Lek - 8
Säkerhet - 9
Tomt - 8
Miljö - 8
Helhet - 8
Summa poäng: 83

Pris: 330 kronor inklusive el/dusch

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här


Har du också varit på Byske Havsbad?

Tyck till och sätt betyg här!

Missa inte att gilla Husvagn & Camping på Facebook!

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206