Campingidyll vid sjön Sommen

Campingidyll vid sjön Sommen

Publicerad

En härlig sjö att bada i, mjuka gröna gräsmattor att springa på och lövträdsdungar som kan ge skugga. Nog är det så vi vill se en svensk inlandscamping. Det finns många sådana, och en av dem ligger i utkanten av Sommen vid sjön med samma namn.

 Läge - 7 poäng
Sommens Camping ligger mitt i Östergötland längs väg 32. Du har ungefär två mil till Tranås och lika långt till Mjölby. Sommenbygden, som man brukar kalla trakten runt sjön Sommen, är känd för sin vackra natur. Från campingen har du en cirka 800 meter lång promenadväg in till Sommens centrum och hundra meter till badplatsen.

Service - 8 poäng
Det är påskaftons eftermiddag när vi anländer till campingen, men receptionen är öppen och vi blir vänligt mottagna. Eftersom säsongen precis har börjat är utbudet i den lilla butiken i receptionen mycket litet. Men när sommaren kommer på allvar skall det finnas färskt bröd på morgonen och även servering i form av ett litet café. Campingvärden Bert Andersson bor på anläggningen och finns ständigt till hands för allehanda frågor. Bra informationsbroschyr om campingen delas ut vid ankomsten.                        

Sommen Camping

Varje enskild campingtomt är utrustad med el, vatten, avlopp och kabel-TV.

Standard - 8 poäng
Det var år 1997 som campingen byggdes och vid den tiden var det en anläggning som lät tala om sig. Det är fortfarande fina hus men tiden tar ju ändå ut sin rätt. Nåväl, vid duschar och toaletter är det kakel och klinkers som gäller och här är det riktigt fräscht. Undertecknad som använder damsidan kan konstatera att duscharna är optimalt trevliga att använda. För det första är det handdusch, vilket uppskattas. Dessutom är det dolt avlopp, det vill säga att allt smutsvatten försvinner bort utan att man behöver titta på en smutsig sil. Det är både tvål och papper på toaletterna och ute vid de allmänna tvättfaten sitter eluttag för hårtorkar och en förstoringsspegel vid varje plats. Varmvattnet i duscharna ingår i priset.

Köket är mera slitet men har ändå den utrustning som bör finnas för eventuella tältgäster, spis, kylskåp och mikro. Tre diskplatser. Tvättstugan såväl som latrintömningsplatsen är fräsch och fin med kakel och klinkers. Separat tömningsplats för husbilar är under uppförande vid vårt besök.

Skötsel - 8 poäng
Redan som nyanlända tar vi oss en promenad genom campingen, går ut på allmänningen och blickar ut över sjön och konstaterar att området är fritt från skräp. Även i servicehuset är det välstädat. Köket ser lite slitet ut, men det är rent.                    

 Framkomlighet - 6 poäng
Hur är det då att komma fram med en rullstol eller barnvagn. Jo, runt nästan hela campingen löper en asfalterad väg, och i övrigt är det grusvägar. Det är dock plant och verkar vara hårt i backen, så det är nog okej. Det finns ramp in till duschar/toaletter och en separat handikapptoalett som du får be om nyckel till. Det är en fin handikapptoalett med larmsystem, stol i duschen och skötbord. Fint vitt kakel och rent och snyggt.

Det är även ramp in till receptionen och butiken.

Sommen Camping

All förströelse såsom minigolf, boule, lekredskap och jätteschackspel har samlats på grönområdet framför receptionen.

Lekplats - 7 poäng
Det finns en stor härlig lekplats med olika typer av gungor och rutschkanor, sandlåda,

jätteschackspel och lekstuga. Bredvid lekplatsen finns en mindre fotbollsplan med mål. Dessutom ligger allmänna badplatsen bara hundra meter bort och där finns det ytterligare en stor lekplats. Även utanför servicehuset finns en liten minilekplats för de yngsta. Barnvänligt bad med sandstrand. Trampcyklarna kostar tjugo kronor i timman att låna och för barn som vill spela minigolf kostar det endast tio kronor.                                               

Campingtomt - 8 poäng
Samtliga 103 tomter är plana och i huvudsak gräsbevuxna. Det handlar om lättåtkomliga uppställningsplatser där var och en är försedd med vatten- och avloppsanslutning, el och kabel-TV. Större delen av campingen är försedd med häckridåer som skärmar av och ger mindre insyn.

Säkerhet - 8 poäng
Sommens Camping känns som en säker och trygg plats at vara på. I campingbroschyren som du fått står tydligt angivet var brandsläckarna finns uppsatta. Låsta elskåp vid varje plats eliminerar risken för liggande sladdar och egna lösningar. På natten stängs bommen och strax intill sover campingvärden, som därmed alltid finns till hands. På vintern råder en annan ordning, men då är det ytterst få campare på Sommens Camping.

Miljö - 7 poäng
Ditt avfall lägger du i någon av soptunnorna som prydligt placerats i en inhägnad "avfallsstation". Det finns separata tunnor för glas, tidningar, plåtburkar och hushållsavfall.

Solceller på taket såväl som en luftvärmepump bidrar till att hålla energikostnaderna nere och framför allt att ta energin från ett miljövänligt alternativ.

Askkoppar utanför fastigheterna bidrar till allas trevnad.

Helhetsintryck - 8 poäng    
Till Sommens Camping far man för lugnet, och lustigt nog är gatuadressen just Lugnalandet. Själva samhället består av villor, några små industrier och en oändligt vacker utsikt över sjön. Det finns en pizzeria kombinerad med servicebutik och i övrigt så blir det att fara till Tranås eller kanske till Boxholm. Granne med campingen ligger ett fint konferenshotell som är stängt vid vårt besök men som enligt uppgift skall vara tillgängligt på sommaren. Spontant tänker jag att detta är en idealisk plats att vara på för småbarnsfamiljer och pensionärer, medan yngre folk med mera krav på aktiviteter nog kan få lite lappsjuka. Fisket i sjön lär vara mycket bra och du kan både köpa fiskekort och hyra båt på campingen. Det finns även kanoter att hyra. Flytvästar ingår. Minigolfbanan har nämnts och den är av gammaldags modell och allmänt småmysig att spela på.

Bor du här om sommaren så har du faktiskt inte mer än omkring tio mil till Astrid Lindgrens Värld eller Kolmården. En annan trevlig sak är ångbåten Boxholm II som ofta ses glida förbi utanför campingen. Det finns en liten samlingslokal med TV på campingen och på sommarsäsongen är som sagt butiken och serveringen igång. En prisvärd camping.               

Campingkollen gjordes under påsken 2011.

FAKTA
Sommens Camping FC219
Adress: Lugnalandet, 573 61 Sommen
Tel. 0140-300 07
Hemsida: www.sommenscamping.se

Helårsöppen med begränsad service på vinterhalvåret.
GPS-koordinater: 58 o 08'32"N, 14 o 58'29"E

Snabbguide testpoäng
Läge - 7
Service - 8
Standard - 8
Skötsel - 8
Framkomlighet - 6
Lekplats -  7
Campingtomt - 8
Säkerhet - 8
Miljö - 7
Helhetsintryck - 8
Summa poäng: 75

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här


Har du också varit på Sommen Camping?

Tyck till och sätt betyg här!

On
Off

4 kommentarer

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

 • Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Caravan Club of Sweden är en av Sveriges största campingägare. I Norberg har klubben en plats där de också välkomnar andra campare än bara medlemmar. Klubbplatser präglas ofta av något speciellt, så också Norbergs.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-04 07:19

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206