Campa med aktivt uteliv i Mora

Campa med aktivt uteliv i Mora

Publicerad

Tystnad, soluppgång, roddbåt vid sjön, stillhet runt grillarna, skogspromenader. Vi har kollat campingplatsen, men vi har också tagit reda på vad ordet outdoor står för.

 Vid Venjansjöns södra ände möts vägarna 26 och E45, och just här ligger Johannisholm Camping & Outdoor. Du befinner dig i Dalarna och har cirka fyra mil till kända orter som Mora, Malung och Vansbro. Outdoor var för oss ett nytt trendigt ord i namnet på en camping, men vi anar innebörden. Och snart får vi bekräftat att det handlar om möjligheter till ett aktivt friluftsliv.

Peter Rozema och Paulien van Bruggen från Holland har gjort som så många andra av sina landsmän; brutit upp från vardag och välavlönade arbeten för ett nytt liv som campingägare i Sverige. Det var 2004 paret köpte Johannisholm Camping i Mora kommun. Ordet Outdoor har de sedan lagt till för att visa vilken inriktning de tänkt sig för anläggningen. I samarbete med ett friluftsbolag erbjuder de ett stort utbud av guidade aktiviteter med mountainbike, kanoter, fyrhjulsdrivna åkdon och till fots.  Peter och Paulien har varit yrkesmilitärer och i sommarprogrammet finns även bågskytte och pistolskytte med på aktivitetslistan.  I receptionen finner vi ett veckoprogram och priser på vad det kostar att delta. En kanotfärd med guide på Vanån kostar exempelvis 160 kronor och vill du följa med på en GPS-vandring så kostar det 125. Två programpunkter som vänder sig till barnen är dock gratis, vattenfotboll och levande stratego.

Läge 7 poäng
Campingen ligger på stranden till Venjansjön och det är inte många steg när man vill ta sig ett morgondopp. Det är mycket naturskönt. Det finns restaurang och café på campingen och även brödservice under sommarsäsongen. Annars är det Mora som blir närmsta inköpsort.

Service 9 poäng    
Vi kommer en dag i början av juli och det är ganska god beläggning. Precis före oss stannar en husvagn och därmed upplever vi direkt två incheckningar. Mycket vänliga och informativa är omdömet om personalen. Bara en sådan sak som "hoppas ni får en skön kväll" gör oss glada. Dessutom tycks alla få en biljett som berättigar till en kopp gratis kaffe i restaurangen.                

En grupp utländska gäster på väg till dagens outdoor-aktivitet.

Standard på gemensamma anläggningar 5 poäng
Röda hus med vita knutar och blå dörrar, ja så ser husen ut utifrån. Det största huset innehåller Johannisholms Värdshus, som är en restaurang inte bara för campare utan för människor som reser längs 26:an eller E45:an. Restaurangen ser fräsch och trivsam ut. I källaren med dörr mot campingen ryms  toaletter och duschar samt tvättstuga. Det finns ytterligare ett servicehus med toaletter och duschar, men det är bara öppet vid extremt stor beläggning. I receptionen finns också en liten butik med bland annat fiskeutrustning och trevliga Sverigesouvenirer. Duschar och toaletter är fräscha och skulle i sig själva gett högre betyg, men sedan saknas en hel del. Först och främst saknar vi tvål och

något att torka händerna på, både vid toaletter och vid tömning av kemtoaletter. Något kök finns inte utan disk sker utomhus, dock med varmvatten. Här saknar vi något att slänga matrester i och en pappersrulle för avtorkning.  Tömningsplats för husbilar saknas och det gör även handikappanpassad toalett och skötrum.  Tvättstugan är mycket välutrustad.

Skötsel 9 poäng
Som du säkert läst tidigare, så kommer vi alltid oanmälda.  Det är mycket rent och fint på toaletter och i duschar. Och under vår vistelse kan vi konstatera att anläggningen ser ut att vårdas väl. Vi fäster även stor vikt vid ytterområden och konstaterar att gräsmattorna är välklippta, och det är snyggt och prydligt runt alla hus.

Handikappanpassning  1 poäng                                                                 
Den enda service som finns för rullstolsburna är en handikappanpassad toalett i entrén till restaurangen. Restaurangen är dock inte öppen mer än några timmar på sommarkvällar.

Lekplats 3 poäng  
Lekplatsen består av en gungställning med några olika gungor. Bredvid finns ett nät för volleyboll på sandbotten. Badet är en aning grunt åtminstone i början och botten består av snällt grus. På sommarsäsongen ordnas en del gratis aktiviteter för barn.                         

Campingtomt  7 poäng
Här finns inga markerade campingtomter, men området är plant på grönt gräs och ingen behöver stå för nära grannen. Alla kan ha en härlig sjöutsikt.

Säkerhet  3 poäng
Avstånd mellan ekipagen är inga problem här, men brandsläckare ser vi inga. När det gäller elskåpen, så är de låsbara men står öppna. De är inte så många, vilket gör att en hel del sladdar får dras över anläggningen. Personlig trygghet består inte av staket och vaktbolag, men campingvärdarna bor inne på campingen och det utgör i sig självt en trygghet. I servicehuset finns en brandslang att dra ut.

Miljö 2 poäng
Någon form av källsortering av sopor eller andra arrangemang som främjar bättre miljö finns inte i nuläget. Dock skall sägas att campingen innehas av naturälskande människor som vid alla friluftsaktiviteter är måna om att använda naturen enligt allemansrättens villkor. Fast glädjen att fara med fyrhjulingar i terrängen känns väl inte helt i miljölinjen.

Helhet 7 poäng
En mycket vackert belägen camping, som för den som inte har speciellt intresse för vildmarksliv passar utmärkt som övernattningsplats. En extra trevlig sak är att gå rakt över landsvägen och se sig om i omgivningarna som en gång för länge sedan (tidigt 1800-tal) var Johannisholms Glasbruk. Detta område ägs nu av Peter och Paulien och har rustats upp med stugby och lägergård. Här finns den gamla bagarstugan som nu är servering och souvenirbutik,  och här finns en härlig grillkåta och egen kyrka. Under sommarsäsongen kan man beställa nybakt bröd till nästkommande dag.

Campingkollens betyg
Skalan är 1-10 och 5 utgör godkänt men inte mer:

Läge---7
Service - 9
Standard - 5
Skötsel - 9
Handikappanpassning -1
Lekplats - 3
Campingtomt - 7
Miljö - 2
Säkerhet - 3
Helhetsintryck - 7
Summa poäng; 53 poäng

FAKTA
FC 113, Johannisholm Camping & Outdoor
Johannisholm
792 92 Mora

GPS-koordinater: N60-8267  E14.1268

Tel. 0250-600 00
www.johannisholm.com

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

On
Off

0 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206