En lappländsk skatt

En lappländsk skatt

Publicerad

Vi har campat i ett halvt sekel och fått massor av resminnen. Många platser har varit något extra, och en sådan plats var Kolgårdens Stugby & Camping i Vilhelmina.

Läge-9 poäng
En halv mil norr om Wilhelmina i Lappland, alldeles utmed Vildmarksvägen, ligger Kolgårdens Camping. Den ligger på stranden till Volgsjön och på andra sidan sjön tornar blånande skogklädda höjder upp sig. Det är så vackert att det nästan tar andan ur en. I Vilhelmina finns affärer, post, bank och annan service.

Service-10 poäng
- Hej, jag heter Robban säger en kille med rågblont hår och sträcker fram handen.
Han tar i hand och hälsar oss båda välkomna, ber oss komma med och titta var vi vill parkera.

Det finns ingen reception på campingen, utan det hänger en telefonlur på väggen när man kommer. Lyfter du på luren så svarar Robban eller hustrun Carina, och du får den hjälp du behöver. Vi pratar med flera gäster som slösar med beröm över värdparet som alltid tycks ha tid att växla några ord eller ge praktisk service.

I allrummet står en glassbox och kylskåp med drickor. Vill du ha något lägger du pengarna i en burk. En dator står framme för den som vill söka något på internet (gratis). Det finns även TV.

 

Standard på gemensamma anläggningar-8 poäng
Servicehuset är det första gula huset du kommer till. Det är också på detta som "receptionsluren" hänger. I köket sprakar en brasa vid soffgruppen. Här står en liten bokhylla med lånelitteratur, samt ett ställ med turistbroschyrer. Det finns flera matgrupper med dukar, ljus och blomdekorationer på borden. I köksdelen har du diskplatser och spisar med ugn, mikro och kaffebryggare. Det är som att komma in i ett hem. Det finns tre så kallade familjebadrum med dusch, tvätt och toalett. Inne i duscharna är det kaklat, men i övrigt är det enklare material. Vid restaurangen hittar du jättelyxiga toaletter och duschar, fast dessa låses nattetid. Papper och tvål på alla toaletter. Den vedeldade bastutunnan vid stranden är fri för användning, men den nybyggda bastun/badtunnan vid restaurangbryggan måste bokas och kostar 100 kronor.

Restaurangen är den snyggaste campingrestaurang vi någonsin sett, men tömningsplats för fasta tankar saknas.

Kolgårdens Stugby & Camping

Restaurangen ligger vid sjön med fin terrass och ny bastu.

Skötsel-10 poäng
Robban är snickare och den fina stugbyn har han under 19 år själv skapat. Det är otroligt rent och snyggt överallt, och det syns att det sker ett ständigt underhåll.

Campingtomter-9 poäng
Det ryms mellan 20 och 30 ekipage på campingen. Alla står lite utspridda, vilket ger ett trivsamt intryck. Det finns inga tomtmarkeringar, men alla får den plats de behöver. Det är plant och i princip kan alla ta del av den fina utsikten.

Lekplats - 0 poäng
Det finns ingen lekplats på campingen. Man hänvisar till Vilhelmina Camping, som man gärna samarbetar med.               

 Miljö-7 poäng
En del av byggnaderna värms upp med sjövärme. Sopstationen ryms i ett av alla de fina gula husen, och det är inte ofta du ser soptunnor i ett rum med kakel på väggarna. Du källsorterar allt utom kompost.

Framkomlighet/handikappanpassning - 5 poäng
Det finns handikapptoalett med dusch och skötbord. Tack vare en ramp kommer du in i kök/allrum. Tillgängligt är också restaurang och miljöstation. Tvättstuga och latrintömning har för höga trösklar. Det är en grusad backe ner till campingen men den är hårdkörd. Är du rullstolsburen är nog ett handtag gott för att ta sig upp.

Säkerhet-7 poäng
Campingvärden följer alla till deras plats och ser till att ekipagen inte står för nära varandra. Det finns synliga brandsläckare. Att ha bom till området är nog en främmande fråga. Värdparet bor i huset intill och är nästan alltid på plats. Det känns faktiskt ovanligt tryggt.

Helhet - 10 poäng
Naturskönt, trivsamt och prisvärt. Ja, tre ord skulle kunna räcka, men du skall veta att folk som varit här oftast kommer tillbaka. Det är fina fiskemöjligheter i sjön. När vi är på besök är det en man som drar upp en öring på 2,5 kilo. Vi träffar senare på hans fru, som med segerviss blick säger: - Jag lämnar inte bryggan förrän jag dragit upp en större fisk.

Kolgården har fått sitt namn efter tiden då här fanns ett trettiotal kolmilor. Det berättas att Dan Andersson en gång var förälskad i en flicka i byn, och att han då skrev "Jag sitter vid min mila….". Maträtten kolbullar härstammar från den här tiden, men serveras än idag på restaurangen vid campingen. Lär vara riktigt gott. Två vedeldade bastur finns att tillgå, den ena är gratis. Roddbåtarna lånar du gratis och inte heller kostar det något att inta sin måltid i den mysiga grillkåtan som står mitt på campingen.

Det här är verkligen en plats som man vill återvända till.                                                

FAKTA
FC126 Kolgårdens Camping & Stugby
Lövliden 16
912 92 Vilhelmina

Helårsöppet
Pris: 190 kronor inklusive el/dusch (2013)
GPS-koordinater: N 64o38'57'' E 16o35'26''

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1-10 där 5 utgör godkänt men inte mera)

Läge - 9
Service - 10
Standard - 8
Skötsel - 10
Tomt - 9
Lek - 0
Miljö - 7
Framkomlighet/handikappanpassning - 5
Säkerhet - 7
Helhet - 10
Summa poäng: 75

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Kolgårdens Camping & Stugby?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt berätta vad du tycker.

On
Off

2 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206