En lappländsk skatt

En lappländsk skatt

Publicerad

Vi har campat i ett halvt sekel och fått massor av resminnen. Många platser har varit något extra, och en sådan plats var Kolgårdens Stugby & Camping i Vilhelmina.

Läge-9 poäng
En halv mil norr om Wilhelmina i Lappland, alldeles utmed Vildmarksvägen, ligger Kolgårdens Camping. Den ligger på stranden till Volgsjön och på andra sidan sjön tornar blånande skogklädda höjder upp sig. Det är så vackert att det nästan tar andan ur en. I Vilhelmina finns affärer, post, bank och annan service.

Service-10 poäng
- Hej, jag heter Robban säger en kille med rågblont hår och sträcker fram handen.
Han tar i hand och hälsar oss båda välkomna, ber oss komma med och titta var vi vill parkera.

Det finns ingen reception på campingen, utan det hänger en telefonlur på väggen när man kommer. Lyfter du på luren så svarar Robban eller hustrun Carina, och du får den hjälp du behöver. Vi pratar med flera gäster som slösar med beröm över värdparet som alltid tycks ha tid att växla några ord eller ge praktisk service.

I allrummet står en glassbox och kylskåp med drickor. Vill du ha något lägger du pengarna i en burk. En dator står framme för den som vill söka något på internet (gratis). Det finns även TV.

 

Standard på gemensamma anläggningar-8 poäng
Servicehuset är det första gula huset du kommer till. Det är också på detta som "receptionsluren" hänger. I köket sprakar en brasa vid soffgruppen. Här står en liten bokhylla med lånelitteratur, samt ett ställ med turistbroschyrer. Det finns flera matgrupper med dukar, ljus och blomdekorationer på borden. I köksdelen har du diskplatser och spisar med ugn, mikro och kaffebryggare. Det är som att komma in i ett hem. Det finns tre så kallade familjebadrum med dusch, tvätt och toalett. Inne i duscharna är det kaklat, men i övrigt är det enklare material. Vid restaurangen hittar du jättelyxiga toaletter och duschar, fast dessa låses nattetid. Papper och tvål på alla toaletter. Den vedeldade bastutunnan vid stranden är fri för användning, men den nybyggda bastun/badtunnan vid restaurangbryggan måste bokas och kostar 100 kronor.

Restaurangen är den snyggaste campingrestaurang vi någonsin sett, men tömningsplats för fasta tankar saknas.

Kolgårdens Stugby & Camping

Restaurangen ligger vid sjön med fin terrass och ny bastu.

Skötsel-10 poäng
Robban är snickare och den fina stugbyn har han under 19 år själv skapat. Det är otroligt rent och snyggt överallt, och det syns att det sker ett ständigt underhåll.

Campingtomter-9 poäng
Det ryms mellan 20 och 30 ekipage på campingen. Alla står lite utspridda, vilket ger ett trivsamt intryck. Det finns inga tomtmarkeringar, men alla får den plats de behöver. Det är plant och i princip kan alla ta del av den fina utsikten.

Lekplats - 0 poäng
Det finns ingen lekplats på campingen. Man hänvisar till Vilhelmina Camping, som man gärna samarbetar med.               

 Miljö-7 poäng
En del av byggnaderna värms upp med sjövärme. Sopstationen ryms i ett av alla de fina gula husen, och det är inte ofta du ser soptunnor i ett rum med kakel på väggarna. Du källsorterar allt utom kompost.

Framkomlighet/handikappanpassning - 5 poäng
Det finns handikapptoalett med dusch och skötbord. Tack vare en ramp kommer du in i kök/allrum. Tillgängligt är också restaurang och miljöstation. Tvättstuga och latrintömning har för höga trösklar. Det är en grusad backe ner till campingen men den är hårdkörd. Är du rullstolsburen är nog ett handtag gott för att ta sig upp.

Säkerhet-7 poäng
Campingvärden följer alla till deras plats och ser till att ekipagen inte står för nära varandra. Det finns synliga brandsläckare. Att ha bom till området är nog en främmande fråga. Värdparet bor i huset intill och är nästan alltid på plats. Det känns faktiskt ovanligt tryggt.

Helhet - 10 poäng
Naturskönt, trivsamt och prisvärt. Ja, tre ord skulle kunna räcka, men du skall veta att folk som varit här oftast kommer tillbaka. Det är fina fiskemöjligheter i sjön. När vi är på besök är det en man som drar upp en öring på 2,5 kilo. Vi träffar senare på hans fru, som med segerviss blick säger: - Jag lämnar inte bryggan förrän jag dragit upp en större fisk.

Kolgården har fått sitt namn efter tiden då här fanns ett trettiotal kolmilor. Det berättas att Dan Andersson en gång var förälskad i en flicka i byn, och att han då skrev "Jag sitter vid min mila….". Maträtten kolbullar härstammar från den här tiden, men serveras än idag på restaurangen vid campingen. Lär vara riktigt gott. Två vedeldade bastur finns att tillgå, den ena är gratis. Roddbåtarna lånar du gratis och inte heller kostar det något att inta sin måltid i den mysiga grillkåtan som står mitt på campingen.

Det här är verkligen en plats som man vill återvända till.                                                

FAKTA
FC126 Kolgårdens Camping & Stugby
Lövliden 16
912 92 Vilhelmina

Helårsöppet
Pris: 190 kronor inklusive el/dusch (2013)
GPS-koordinater: N 64o38'57'' E 16o35'26''

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1-10 där 5 utgör godkänt men inte mera)

Läge - 9
Service - 10
Standard - 8
Skötsel - 10
Tomt - 9
Lek - 0
Miljö - 7
Framkomlighet/handikappanpassning - 5
Säkerhet - 7
Helhet - 10
Summa poäng: 75

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Kolgårdens Camping & Stugby?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt berätta vad du tycker.

On
Off

2 kommentarer

 • Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping blickar framåt. I fjol tog en ny entreprenör över anläggningen och nu vill man satsa på den havsnära campingen ett stenkast från Slite centrum.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-19 08:03

 • Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  I en skogsglänta med utsikt över en liten tjärn. Så idylliskt kan det vara att övernatta i Smålandsstenar. Men inte dyrare än många ställplatser.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-14 08:02

 • Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Sankta Anna var sjöfararnas helgon och namngivare till den skärgård där vi funnit Kalvholmens Camping. Kanske håller helgonet än idag ett vakande öga över besökarna till denna natursköna plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-11 08:35

 • Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Ett nöjesfält, en djurpark, hotell och havsbad. Ja, allt ligger på samma ställe och har kompletterats med en välutrustad camping. Samlingsnamnet för härligheten är Furuvik.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-10 07:20

 • De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  Nederländerna är riktigt bra på camping. Här vill vi presentera en av landets många superanläggningar. En fantastisk barnvänlig plats att pusta ut på när man kanske suttit i bilen under en lång resa.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-06-18 09:26

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842