Färnebofjärdens semesterparadis

Färnebofjärdens semesterparadis

Publicerad

Långa sandstränder, ett av landets bästa fiskevatten och skogen full med svamp och bär. På vintern förvandlas skogslederna till skidspår och på badvikarna syns skridskoåkare. Det handlar om Östa Camping i Tärnsjö.

Läge - 7 poäng
Där landskapen Uppland, Gästrikland och Dalarna möts har Dalälven bildat ett stort sjöområde, Färnebofjärden. I södra delen av Färnebofjärdens Nationalpark ligger Östa Camping & Vandrarhem, en mil vid sidan av väg 56 mellan Sala och Gävle. Det här är en plats mitt i naturen, omgiven av en jätteskog på ena sidan och sjölandskapet på den andra. Du har kilometervis med sandstrand och tillgång till rena fina bad, både långgrunda och vid bryggor.

Närmsta samhälle är Tärnsjö åtta kilometer bort, men det är faktiskt bara en och en halv timmas resa till Stockholm.                                                  

Service - 9 poäng
Jag blir mycket väl mottagen vid incheckningen, och jag blir också informerad om praktiska saker som är bra att veta under vistelsen. Går tillbaka och ställer frågor och får av ny personal samma vänliga bemötande. En bra service är också det rika utbudet av broschyrer om Nationalparken. Det finns brevlåda, restaurang, kiosk och liten servicebutik med nybakat bröd på morgonen.

Standard på gemensamma anläggningar - 8 poäng
I det första rödmålade huset vi ser finns reception och butik. Det är en trivsam atmosfär redan när man kommer in i receptionshuset, men så är det också i den röda längan där övrig service är förlagd. Här har du duschar, toaletter, kök, tvättstuga och handikapptoalett med skötrum. Det är mycket fräscha lokaler, vid toaletter och duschar är det kaklade väggar och klinkers på golven. Köket är rent som i en tandläkarmottagning och det ligger till och med mattor på golvet. Tvättstugan har tvättmaskiner och torkskåp såväl som torktumlare. Rummet för latrintömning är utrustat efter konstens alla regler.

Några steg längre ner mot stranden ligger restaurangen och glasskiosken samt barnens lekrum. När jag ser den bruna midsommarstången mellan husen går tankarna till en hembygdsgård.         

Skötsel av gemensamma anläggningar - 9 poäng
Minns du myggplågan vid Färnebofjärden i början av 2000-talet. Innan Naturvårdsmyndigheten bestämde sig för bekämpning, gick det så långt att Östa Camping fick stängas. I sex år stod den öde innan det blev nya ägare 2009. Numera besprutas området tidigt på året, så myggproblemen är inte större här än någon annan stans. Detta innebär att de nya ägarna haft mycket som var eftersatt att rätta till. När vi kommer är det en prydlig anläggning som möter oss. Den enda reliken från förr är en utsliten minigolfanläggning, men så småningom utlovas en ny.                    

Östa Camping

Campingtomterna är plana och platsen räcker för alla.

Campingtomter - 8 poäng
Campingområdet är platt som en pannkaka och tomterna lättillgängliga. Alla tycks ha fått så mycket utrymme de behöver. Platsnumren står på elstolparna.

Lekplats - 7 poäng

Det finns en lekplats utrustad med gungor, sandlåda, gungfigurer, rutschkana och lekstuga. Vid stranden finns fotbollsplan med två mål, volleybollnät och boulebana. Badet är långgrunt med sandstrand, men det finns även bryggor. Det finns ett lekrum utrustat med spel och diverse leksaker.                       

Framkomlighet - 8 poäng
Området är riktigt plant, och även om gångarna inte är asfalterade, så är det lätt att ta sig fram med barnvagnar eller rullstolar. Handikapptoaletten med dusch och skötbord är förnämlig och det är inga svårigheter att ta sig in i reception/butik eller restaurangen.                                             

Miljö - 3 poäng
Något speciellt arrangemang för energibesparing eller liknande finns inte. Ej heller någon källsortering av soporna.

Säkerhet - 7 poäng
Säkerhetsavstånden ser bra ut, och brandsläckare finns det gott om. Under högsäsong bor campingvärden själv i en stuga vid infarten till anläggningen. Alltså någon som håller koll och finns att tillgå. Det finns bom, men värden säger att det aldrig funnits anledning att stänga denna. Det går inte att fara igenom campingen, har man åkt in gäller samma väg ut.                                                   

Östa Camping

På stranden ligger båtar av alla slag för uthyrning.

Helhet - 9 poäng
- Vi firade midsommar här under några år och sedan for vi hit och åkte skridskor, men nu har vi betalt för en hel säsong, berättar Roine Hägg från Uppsala.
-  Vill man cykla eller promenera finns det jättemycket vägar, tillägger Roines fru Riitta.
Paret berömmer dessutom värdparet på campingen, som de menar gör allt för att gästerna skall trivas.

Det är så vi upplever campingen också, välvårdad och trivsam. När vi går en promenad utmed stranden häpnar vi över de fina badvikarna och sandstränder som vore det på Rivieran. Det finns roddbåtar, motorbåtar, kajaker, kanoter och trampbåtar att hyra. Och det är förstås på förekommen anledning, eftersom sjön är full med fisk. Det lär finnas ett trettiotal fiskarter. Fiskekort köper du i receptionen och barn under 14 år fiskar gratis i målsmans sällskap.

Det är ju ganska långt till affär, men det nödvändigaste finns i campingbutiken och så har du den trevliga restaurangen med fullständiga rättigheter.                                            

 FAKTA
FC 146 Östa Camping & Vandrarhem
Östa 541
740 45 Tärnsjö

E-post: osta.camping@hotmail.com
Hemsida: www.ostacamping.se
Öppet hela året
Pris: 230 kronor inklusive el/dusch (2013)
GPS-koordinater: 60o09'45''N   16o48'14'' E

Snabbguide testresultat
(Skalan är 1-10 där 5 utgör godkänt men inte mera)
Läge                                    7
Service                                9
Standard                             8
Skötsel                                9
Campingtomt                     8
Lekplats                              7
Framkomlighet                   8
Miljö                                   3
Säkerhet                             7
Helhet                                 9
Summa poäng          75

 

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Östa Camping?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt berätta vad du tycker.

On
Off

0 kommentarer

 • Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping blickar framåt. I fjol tog en ny entreprenör över anläggningen och nu vill man satsa på den havsnära campingen ett stenkast från Slite centrum.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-19 08:03

 • Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  I en skogsglänta med utsikt över en liten tjärn. Så idylliskt kan det vara att övernatta i Smålandsstenar. Men inte dyrare än många ställplatser.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-14 08:02

 • Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Sankta Anna var sjöfararnas helgon och namngivare till den skärgård där vi funnit Kalvholmens Camping. Kanske håller helgonet än idag ett vakande öga över besökarna till denna natursköna plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-11 08:35

 • Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Ett nöjesfält, en djurpark, hotell och havsbad. Ja, allt ligger på samma ställe och har kompletterats med en välutrustad camping. Samlingsnamnet för härligheten är Furuvik.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-10 07:20

 • De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  Nederländerna är riktigt bra på camping. Här vill vi presentera en av landets många superanläggningar. En fantastisk barnvänlig plats att pusta ut på när man kanske suttit i bilen under en lång resa.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-06-18 09:26

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842