Färnebofjärdens semesterparadis

Färnebofjärdens semesterparadis

Publicerad

Långa sandstränder, ett av landets bästa fiskevatten och skogen full med svamp och bär. På vintern förvandlas skogslederna till skidspår och på badvikarna syns skridskoåkare. Det handlar om Östa Camping i Tärnsjö.

Läge - 7 poäng
Där landskapen Uppland, Gästrikland och Dalarna möts har Dalälven bildat ett stort sjöområde, Färnebofjärden. I södra delen av Färnebofjärdens Nationalpark ligger Östa Camping & Vandrarhem, en mil vid sidan av väg 56 mellan Sala och Gävle. Det här är en plats mitt i naturen, omgiven av en jätteskog på ena sidan och sjölandskapet på den andra. Du har kilometervis med sandstrand och tillgång till rena fina bad, både långgrunda och vid bryggor.

Närmsta samhälle är Tärnsjö åtta kilometer bort, men det är faktiskt bara en och en halv timmas resa till Stockholm.                                                  

Service - 9 poäng
Jag blir mycket väl mottagen vid incheckningen, och jag blir också informerad om praktiska saker som är bra att veta under vistelsen. Går tillbaka och ställer frågor och får av ny personal samma vänliga bemötande. En bra service är också det rika utbudet av broschyrer om Nationalparken. Det finns brevlåda, restaurang, kiosk och liten servicebutik med nybakat bröd på morgonen.

Standard på gemensamma anläggningar - 8 poäng
I det första rödmålade huset vi ser finns reception och butik. Det är en trivsam atmosfär redan när man kommer in i receptionshuset, men så är det också i den röda längan där övrig service är förlagd. Här har du duschar, toaletter, kök, tvättstuga och handikapptoalett med skötrum. Det är mycket fräscha lokaler, vid toaletter och duschar är det kaklade väggar och klinkers på golven. Köket är rent som i en tandläkarmottagning och det ligger till och med mattor på golvet. Tvättstugan har tvättmaskiner och torkskåp såväl som torktumlare. Rummet för latrintömning är utrustat efter konstens alla regler.

Några steg längre ner mot stranden ligger restaurangen och glasskiosken samt barnens lekrum. När jag ser den bruna midsommarstången mellan husen går tankarna till en hembygdsgård.         

Skötsel av gemensamma anläggningar - 9 poäng
Minns du myggplågan vid Färnebofjärden i början av 2000-talet. Innan Naturvårdsmyndigheten bestämde sig för bekämpning, gick det så långt att Östa Camping fick stängas. I sex år stod den öde innan det blev nya ägare 2009. Numera besprutas området tidigt på året, så myggproblemen är inte större här än någon annan stans. Detta innebär att de nya ägarna haft mycket som var eftersatt att rätta till. När vi kommer är det en prydlig anläggning som möter oss. Den enda reliken från förr är en utsliten minigolfanläggning, men så småningom utlovas en ny.                    

Östa Camping

Campingtomterna är plana och platsen räcker för alla.

Campingtomter - 8 poäng
Campingområdet är platt som en pannkaka och tomterna lättillgängliga. Alla tycks ha fått så mycket utrymme de behöver. Platsnumren står på elstolparna.

Lekplats - 7 poäng

Det finns en lekplats utrustad med gungor, sandlåda, gungfigurer, rutschkana och lekstuga. Vid stranden finns fotbollsplan med två mål, volleybollnät och boulebana. Badet är långgrunt med sandstrand, men det finns även bryggor. Det finns ett lekrum utrustat med spel och diverse leksaker.                       

Framkomlighet - 8 poäng
Området är riktigt plant, och även om gångarna inte är asfalterade, så är det lätt att ta sig fram med barnvagnar eller rullstolar. Handikapptoaletten med dusch och skötbord är förnämlig och det är inga svårigheter att ta sig in i reception/butik eller restaurangen.                                             

Miljö - 3 poäng
Något speciellt arrangemang för energibesparing eller liknande finns inte. Ej heller någon källsortering av soporna.

Säkerhet - 7 poäng
Säkerhetsavstånden ser bra ut, och brandsläckare finns det gott om. Under högsäsong bor campingvärden själv i en stuga vid infarten till anläggningen. Alltså någon som håller koll och finns att tillgå. Det finns bom, men värden säger att det aldrig funnits anledning att stänga denna. Det går inte att fara igenom campingen, har man åkt in gäller samma väg ut.                                                   

Östa Camping

På stranden ligger båtar av alla slag för uthyrning.

Helhet - 9 poäng
- Vi firade midsommar här under några år och sedan for vi hit och åkte skridskor, men nu har vi betalt för en hel säsong, berättar Roine Hägg från Uppsala.
-  Vill man cykla eller promenera finns det jättemycket vägar, tillägger Roines fru Riitta.
Paret berömmer dessutom värdparet på campingen, som de menar gör allt för att gästerna skall trivas.

Det är så vi upplever campingen också, välvårdad och trivsam. När vi går en promenad utmed stranden häpnar vi över de fina badvikarna och sandstränder som vore det på Rivieran. Det finns roddbåtar, motorbåtar, kajaker, kanoter och trampbåtar att hyra. Och det är förstås på förekommen anledning, eftersom sjön är full med fisk. Det lär finnas ett trettiotal fiskarter. Fiskekort köper du i receptionen och barn under 14 år fiskar gratis i målsmans sällskap.

Det är ju ganska långt till affär, men det nödvändigaste finns i campingbutiken och så har du den trevliga restaurangen med fullständiga rättigheter.                                            

 FAKTA
FC 146 Östa Camping & Vandrarhem
Östa 541
740 45 Tärnsjö

E-post: osta.camping@hotmail.com
Hemsida: www.ostacamping.se
Öppet hela året
Pris: 230 kronor inklusive el/dusch (2013)
GPS-koordinater: 60o09'45''N   16o48'14'' E

Snabbguide testresultat
(Skalan är 1-10 där 5 utgör godkänt men inte mera)
Läge                                    7
Service                                9
Standard                             8
Skötsel                                9
Campingtomt                     8
Lekplats                              7
Framkomlighet                   8
Miljö                                   3
Säkerhet                             7
Helhet                                 9
Summa poäng          75

 

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Östa Camping?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt berätta vad du tycker.

On
Off

0 kommentarer

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

 • Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Caravan Club of Sweden är en av Sveriges största campingägare. I Norberg har klubben en plats där de också välkomnar andra campare än bara medlemmar. Klubbplatser präglas ofta av något speciellt, så också Norbergs.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-04 07:19

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206