Det bästa på vintern är närheten till Orsa Grönklitt. Att ta på sig skridkor för en tur på Orsasjön är inte heller fel. Samma sjö som på sommaren förvandlar campingen till en bad- och solanläggning.
Läge - 9 poäng
Orsasjön är liksom en förlängning av Siljan i norr, och campingen ligger på stranden av Orsasjön. Utsikten över sjön med skogklädda höjder på andra sidan är magnifik. På vintern är Orsasjön känd för sina fina skridskobanor, och det är inte ovanligt att man tar bilen över sjön. På sommaren gläds besökarna åt den långa sandstranden som löper längs hela campingen och ger alla närhet till ett dopp i den långgrunda sjön.
Det är knappt tre mil till Mora och därifrån har du hela den berömda Siljansbygden framför dig. Från campingen går du på tio minuter till centrum, där det finns några butiker och flera enklare restauranger. På vintern har du Grönklitts vintersportscentrum en kvarts resa bort. Här finns skidspår för den kräsne, och slalombackar. Eftersom det oftast är fullt på campingen i Grönklitt, är den här platsen ett bra alternativ.
Service - 8 poäng
För att ge campingen en rättvis bedömning, har vi besökt platsen både på vintern och sommaren under år 2012. På vintern var öppettiderna starkt begränsade (öppnade 16.00 på vardagar och 12.00 på söndagar) medan det på sommaren är betjäning 8-22 alla dagar. Då går man runt med brödvagn efter klockan åtta på morgonen, men på vintern får du ta dig till Orsa. Platsen för tömning av fasta tankar var inte skottad vid vårt vinterbesök.
Det finns en välsorterad servicebutik på sommaren.
Receptionen är stor och proffsig och personalen ständigt leende. När jag avlyssnar personalen under rusningstid en julidag, tänker jag att så här skall alla som jobbar på camping vara. Att ringa till campingen en sommardag visade sig dock vara svårt, åtskilliga samtal gick åt innan någon svarade.
Standard på gemensamma anläggningar - 7 poäng
Beläggningen på vintern är inte så stor och man har koncentrerat platserna runt ett av de äldre husen, där det finns dusch och toalett och var varmt och skönt. Men vi hade inte tillgång till kök eller disk. På sommaren blir allt annorlunda, de sex servicehusen som finns fördelade över området erbjuder det mesta av den service man behöver. Vid vårt sommarbesök är de 800 tomterna belagda och det är folk i alla de 70 stugorna, ett optimalt läge. Det tycks som om serviceanläggningarna räcker till, men du skall inte vänta dig någon lyx på denna jättestora camping. Visst finns det både spishällar och diskmaskin, men stor del av diskplatserna är utomhus och många får klä av sig inför öppen ridå innan de stiger in i duschen. I någon tvättstuga finns strykbräda och strykjärn, i en annan saknas det. Då skall du komma ihåg, att campingen är nästan en kilometer från ena ändan till den andra, så det blir nog det närmaste servicehuset som gäller för de boende. Det som är bra överallt är latrintömningsplatserna som är försedda med komplett handtvätt. Lite felaktigt kallar man gråvatten för latrin när det gäller tömningen av fasta tankar, platsen är dessutom dåligt utformad. Biltvätten är bättre. Det finns även tillgång till daglig bastu i ett av servicehusen.
Receptionen är stor och rymlig och finns vid bowlinghallen när du kommer till campingen.
Skötsel - 7 poäng
Ett av de sex servicehusen är relativt nytt och ännu inte slitet, men i de övriga är det blandat, vissa saker har snyggats till och fått en tidsenlig look, medan det finns en hel del skavanker att rätta till. Städningen ordinär.
Campingtomter - 7 poäng
Orsa Camping är en mycket naturskönt belägen plats, och det talas om Dalarnas riviera. Tomterna är numrerade och det är rejält tilltaget utrymme. Några platser är så kallade lyxtomter med vatten och avlopp. Det är stora träd överallt, men det är ändå generellt lätt att ta sig till sin plats. Några buskar eller häckar som skapar någon form av integritet i detta hav av ekipage saknas dock. På vintern är platserna uppskottade längs campingens huvudgata, så det är bra att ringa före ankomst, så att platsen är skottad.
Framkomlighet - 8 poäng
På vintern kan man inte tala om någon service för rullstolsburna, men på sommaren finns goda möjligheter att komma in till duschar och toaletter på flera ställen. Det går fint att ta sig in på reception och i butik. "Huvudlederna" på campingområdet är asfalterade. Några fina specialrum för småbarn hittade vi inte, två av tre skötrum var låsta och krävde nyckel. Märkligt, eftersom det tycktes vara barnfamiljer genomgående som var gäster. Enligt personalen är dessa rum försedda med små toaletter och skötbord, men gästen får fråga efter kod eller nyckel.
Lekplats - 9 poäng
På vintern får du roa dig med snön eller isen. Skridskobanor sopas. På sommaren finns det fina lekplatser längs hela stranden. Är man stadd vid god kassa är utbudet av sysselsättning stort. Då kan du bada i ett jättestort badland med tempererade pooler och vattenrutschbana, spela äventyrsminigolf, gå till aktivitetscentrum Kajutan eller delta i barnaktiviteter. Men de påkostade klätterställningarna, karusellen, linbanan och det barnvänliga badet med sandstrand är gratis.
Miljö - 6 poäng
Vi vårt sommarbesök är vi kanske 4000 personer boende på det långsträckta området. Då finns det glasbehållare på ett ställe och där kan man även bli av med metallburkar och kompost. I övrigt står det containers och tunnor för grillkol på ett antal platser ute på området. En del av anläggningen uppvärms med energi från fjärrvärme.
Säkerhet - 8 poäng
Det är gott om brandposter ute på området. Vid vinterbesöket var det stora avstånd mellan ekipagen och på sommaren var det faktiskt, trots den höga beläggningen, få överträdelser av fyrametersregeln.
Obehörig biltrafik kan inte förekomma på den bomförsedda platsen. På vintern förekommer ingen bevakning på natten, och det är även obemannat stora delar av dagen. På sommarsäsongen från mitten av juni och fram till mitten av augusti patrulleras området nattetid.
Helhet - 9 poäng
Orsa Camping tillhör landets äldsta anläggningar, och man skulle kunna säga att den är inarbetad. Är vädret bra blir beläggningen optimal på sommaren. På vintern är det samma förhållande för Orsa Grönklitts camping vid vintersportområdet 15 kilometer norr om Orsa, och då får Orsa Camping tjäna som ett komplement. Fast många kommer också för den fina skridskoåkningen på sjön. Det är som nämnts begränsat öppethållande på campingen, så det är viktigt att du ringer och anmäler din ankomst, för att också få veta hur du kommer in i servicehuset. Orsa Grönklitt är ett eldorado för längdskidåkare och slalombackarna perfekta för barnfamiljer. Det finns förstås tillgång till skidskolor, skidshopar och allt annat som hör till en skidanläggning. Inte minst den nya restaurangen på bergstoppen är mycket populär. Orsa Björnpark som ligger granne med skidområdet är öppen hela året, och även om brunbjörnarna sover så finns det mycket som är spännande att se även på vintern. Ägarna av Orsa Camping och Orsa Grönklitt har även familjeparken Tomteland på Sollerön. Därmed får besökare av campingplatserna möjlighet att köpa inträde till de båda parkerna med rabatt. Tomteland är lika mysigt vilken tid man än kommer på året.
På sommaren lever Orsa Camping upp. Läget längs Orsasjön lockar besökare, stranden har härlig sand och badet är långgrunt.
Det är viktigt för dig som läsare, att veta att campingkollen i första hand handlar om poängsättning av sådant som ingår i campingavgiften. När det gäller Orsa Camping, så ligger campingavgiften på ett ordinärt läge. Men sedan finns det massor att göra på sommaren som du betalar extra för. Först och främst ett härligt äventyrsbad med tre pooler. Sedan har du en fin äventyrsminigolf, strandrestaurang och barn- och ungdomslokaler. Barn- och ungdomsaktiviteterna är oftast avgiftsbelagda. Varje onsdag under juli månad pågår Orsayran, som är en blandning av marknad och folkfest med gatumusikanter.
Även vattenfestival anordnas på sommaren. Och hela tiden känns det som om åtminstone hälften av besökarna kommer från campingen. Det är en populär sommarcamping.
FAKTA
W3 Orsa Camping
Timmervägen 1
794 31 Orsa
E-post: info@orsacamping.seHemsida: www.orsacamping.se
Öppet: Året runt
Pris: 285 kronor inklusive el/dusch (sommaren 2012)
GPS-koordinater: 61o7'14'' N 14o35'57'' E
Snabbguide Testpoäng
(Skalan är 1 – 10 och 5 utgör godkänt men inte mer)
Läge - 9
Service - 8
Standard - 7
Skötsel - 7
Campingtomt - 7
Framkomlighet - 8
Lekplats - 9
Miljö - 6
Säkerhet - 8
Helhet - 9
Summa poäng: 78
Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här
Har du också varit på Kolgårdens Camping & Stugby?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt berätta vad du tycker.
I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.
Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?
Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.
Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.
Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.
Caravan Club of Sweden är en av Sveriges största campingägare. I Norberg har klubben en plats där de också välkomnar andra campare än bara medlemmar. Klubbplatser präglas ofta av något speciellt, så också Norbergs.
Björn Ferry talar varmt om Storuman i allmänhet. Vi gör detsamma om Storumans Camping. En mysig anläggning med närhet till både Blå Vägen och Inlandsvägen.
I Arvidsjaur möts de kända turiststråken Inlandsvägen och Silvervägen. Då kan många behöva övernattningsplats. Vi har kollat campingen.
Ivö Camping är öppen hela året, men det är på sommaren som platsen blommar upp och den svenska idyllen blir påtaglig. Vad sägs om bad, glass eller en cykeltur längs stengärdesgårdar och blommande ängar?
Fram till slutet av 1800-talet hette Ockelbo Ugglebo och i den numera ganska kända orten har vi hittat en förträfflig camping.
Gräsöbadens Familjecamping i Öregrund är verkligen sinnebilden för hur en campingplats bör se ut. Här är tomterna rymliga, raderna inte alltid raka och naturen mycket vacker. Vi har kollat faciliteterna och annan service.
Barnen jublar på bryggan när en rejäl krabba slagit sina klor om betet och går att dra upp. Kan det bli mer Bohuslän än så? Scenen utspelar sig på Wiggersvik's Camping & Stugor, där man kan njuta av klippor och hav.
Till Mariefreds Camping har människor sökt sig sedan vi campade med tält och inget annat. Denna vackert belägna plats känns som urtypen för en svensk sommarcamping.
Sotenäs kommun torde vara Sveriges mest besökta. För det är väl få som inte beträtt Smögens brygga eller njutit av de vidunderliga utsikterna i dess närhet. En av de många campingplatserna i området heter Johannesvik, ett anrikt ställe.
Sjörikt är det både norr och söder om Karlskoga och det är i norr som du hittar Lunedets Camping. En klassisk svensk camping med egen badplats.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.
Tack för ett fint reportage.