Orsa Camping i alla väder

Orsa Camping i alla väder

Publicerad

Det bästa på vintern är närheten till Orsa Grönklitt. Att ta på sig skridkor för en tur på Orsasjön är inte heller fel. Samma sjö som på sommaren förvandlar campingen till en bad- och solanläggning.

Läge - 9 poäng
Orsasjön är liksom en förlängning av Siljan i norr, och campingen ligger på stranden av Orsasjön. Utsikten över sjön med skogklädda höjder på andra sidan är magnifik. På vintern är Orsasjön känd för sina fina skridskobanor, och det är inte ovanligt att man tar bilen över sjön. På sommaren gläds besökarna åt den långa sandstranden som löper längs hela campingen och ger alla närhet till ett dopp i den långgrunda sjön.

Det är knappt tre mil till Mora och därifrån har du hela den berömda Siljansbygden framför dig. Från campingen går du på tio minuter till centrum, där det finns några butiker och flera enklare restauranger. På vintern har du Grönklitts vintersportscentrum en kvarts resa bort. Här finns skidspår för den kräsne, och slalombackar. Eftersom det oftast är fullt på campingen i Grönklitt, är den här platsen ett bra alternativ.                            

Orsa Camping

Ett kvällsdopp i badvänliga Orsasjön.

Service - 8 poäng
För att ge campingen en rättvis bedömning, har vi besökt platsen både på vintern och sommaren under år 2012. På vintern var öppettiderna starkt begränsade (öppnade 16.00 på vardagar och 12.00 på söndagar) medan det på sommaren är betjäning 8-22 alla dagar. Då går man runt med brödvagn efter klockan åtta på morgonen, men på vintern får du ta dig till Orsa. Platsen för tömning av fasta tankar var inte skottad vid vårt vinterbesök.

Det finns en välsorterad servicebutik på sommaren.

Receptionen är stor och proffsig och personalen ständigt leende. När jag avlyssnar personalen under rusningstid en julidag, tänker jag att så här skall alla som jobbar på camping vara. Att ringa till campingen en sommardag visade sig dock vara svårt, åtskilliga samtal gick åt innan någon svarade.

Standard på gemensamma anläggningar - 7 poäng

Beläggningen på vintern är inte så stor och man har koncentrerat platserna runt ett av de äldre husen, där det finns dusch och toalett och var varmt och skönt. Men vi hade inte tillgång till kök eller disk. På sommaren blir allt annorlunda, de sex servicehusen som finns fördelade över området erbjuder det mesta av den service man behöver. Vid vårt sommarbesök är de 800 tomterna belagda och det är folk i alla de 70 stugorna, ett optimalt läge. Det tycks som om serviceanläggningarna räcker till, men du skall inte vänta dig någon lyx på denna jättestora camping. Visst finns det både spishällar och diskmaskin, men stor del av diskplatserna är utomhus och många får klä av sig inför öppen ridå innan de stiger in i duschen. I någon tvättstuga finns strykbräda och strykjärn, i en annan saknas det. Då skall du komma ihåg, att campingen är nästan en kilometer från ena ändan till den andra, så det blir nog det närmaste servicehuset som gäller för de boende. Det som är bra överallt är latrintömningsplatserna som är försedda med komplett handtvätt. Lite felaktigt kallar man gråvatten för latrin när det gäller tömningen av fasta tankar, platsen är dessutom dåligt utformad. Biltvätten är bättre. Det finns även tillgång till daglig bastu i ett av servicehusen.

Receptionen är stor och rymlig och finns vid bowlinghallen när du kommer till campingen.

Skötsel - 7 poäng
Ett av de sex servicehusen är relativt nytt och ännu inte slitet, men i de övriga är det blandat, vissa saker har snyggats till och fått en tidsenlig look, medan det finns en hel del skavanker att rätta till. Städningen ordinär.

Campingtomter - 7 poäng    
Orsa Camping är en mycket naturskönt belägen plats, och det talas om Dalarnas riviera. Tomterna är numrerade och det är rejält tilltaget utrymme. Några platser är så kallade lyxtomter med vatten och avlopp. Det är stora träd överallt, men det är ändå generellt lätt att ta sig till sin plats. Några buskar eller häckar som skapar någon form av integritet i detta hav av ekipage saknas dock. På vintern är platserna uppskottade längs campingens huvudgata, så det är bra att ringa före ankomst, så att platsen är skottad.

Orsa Camping

På vintern vilar friden på Orsa Camping.

Framkomlighet - 8 poäng
På vintern kan man inte tala om någon service för rullstolsburna, men på sommaren finns goda möjligheter att komma in till duschar och toaletter på flera ställen. Det går fint att ta sig in på reception och i butik. "Huvudlederna" på campingområdet är asfalterade. Några fina specialrum för småbarn hittade vi inte, två av tre skötrum var låsta och krävde nyckel. Märkligt, eftersom det tycktes vara barnfamiljer genomgående som var gäster. Enligt personalen är dessa rum försedda med små toaletter och skötbord, men gästen får fråga efter kod eller nyckel.                               

Lekplats - 9 poäng
På vintern får du roa dig med snön eller isen. Skridskobanor sopas. På sommaren finns det fina lekplatser längs hela stranden. Är man stadd vid god kassa är utbudet av sysselsättning stort. Då kan du bada i ett jättestort badland med tempererade pooler och vattenrutschbana, spela äventyrsminigolf, gå till aktivitetscentrum Kajutan eller delta i barnaktiviteter. Men de påkostade klätterställningarna, karusellen, linbanan och det barnvänliga badet med sandstrand är gratis.                                             

Orsa Camping

Äventyrsbadet är riktigt populärt på sommaren.

Miljö - 6 poäng
Vi vårt sommarbesök är vi kanske 4000 personer boende på det långsträckta området. Då finns det glasbehållare på ett ställe och där kan man även bli av med metallburkar och kompost. I övrigt står det containers och tunnor för grillkol på ett antal platser ute på området. En del av anläggningen uppvärms med energi från fjärrvärme.                                            

Säkerhet - 8 poäng
Det är gott om brandposter ute på området. Vid vinterbesöket var det stora avstånd mellan ekipagen och på sommaren var det faktiskt, trots den höga beläggningen, få överträdelser av fyrametersregeln.

Obehörig biltrafik kan inte förekomma på den bomförsedda platsen. På vintern förekommer ingen bevakning på natten, och det är även obemannat stora delar av dagen. På sommarsäsongen från mitten av juni och fram till mitten av augusti patrulleras området nattetid.                                             

 Helhet - 9 poäng
Orsa Camping tillhör landets äldsta anläggningar, och man skulle kunna säga att den är inarbetad. Är vädret bra blir beläggningen optimal på sommaren. På vintern är det samma förhållande för Orsa Grönklitts camping vid vintersportområdet 15 kilometer norr om Orsa, och då får Orsa Camping tjäna som ett komplement. Fast många kommer också för den fina skridskoåkningen på sjön. Det är som nämnts begränsat öppethållande på campingen, så det är viktigt att du ringer och anmäler din ankomst, för att också få veta hur du kommer in i servicehuset. Orsa Grönklitt är ett eldorado för längdskidåkare och slalombackarna perfekta för barnfamiljer. Det finns förstås tillgång till skidskolor, skidshopar och allt annat som hör till en skidanläggning. Inte minst den nya restaurangen på bergstoppen är mycket populär. Orsa Björnpark som ligger granne med skidområdet är öppen hela året, och även om brunbjörnarna sover så finns det mycket som är spännande att se även på vintern. Ägarna av Orsa Camping och Orsa Grönklitt har även familjeparken Tomteland på Sollerön. Därmed får besökare av campingplatserna möjlighet att köpa inträde till de båda parkerna med rabatt. Tomteland är lika mysigt vilken tid man än kommer på året.

På sommaren lever Orsa Camping upp. Läget längs Orsasjön lockar besökare, stranden har härlig sand och badet är långgrunt.

Det är viktigt för dig som läsare, att veta att campingkollen i första hand handlar om poängsättning av sådant som ingår i campingavgiften. När det gäller Orsa Camping, så ligger campingavgiften på ett ordinärt läge. Men sedan finns det massor att göra på sommaren som du betalar extra för. Först och främst ett härligt äventyrsbad med tre pooler. Sedan har du en fin äventyrsminigolf, strandrestaurang och barn- och ungdomslokaler. Barn- och ungdomsaktiviteterna är oftast avgiftsbelagda. Varje onsdag under juli månad pågår Orsayran, som är en blandning av marknad och folkfest med gatumusikanter.

Även vattenfestival anordnas på sommaren. Och hela tiden känns det som om åtminstone hälften av besökarna kommer från campingen. Det är en populär sommarcamping.

FAKTA
W3 Orsa Camping
Timmervägen 1
794 31 Orsa

E-post: info@orsacamping.seHemsida: www.orsacamping.se
Öppet: Året runt
Pris: 285 kronor inklusive el/dusch (sommaren 2012)
GPS-koordinater: 61o7'14'' N   14o35'57'' E

 Snabbguide Testpoäng
(Skalan är 1 – 10 och 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge - 9
Service - 8
Standard - 7
Skötsel - 7
Campingtomt - 7
Framkomlighet - 8
Lekplats - 9
Miljö - 6
Säkerhet - 8
Helhet - 9
Summa poäng: 78

 
Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Kolgårdens Camping & Stugby?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt berätta vad du tycker.

On
Off

1 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206