Orsa Camping i alla väder

Orsa Camping i alla väder

Publicerad

Det bästa på vintern är närheten till Orsa Grönklitt. Att ta på sig skridkor för en tur på Orsasjön är inte heller fel. Samma sjö som på sommaren förvandlar campingen till en bad- och solanläggning.

Läge - 9 poäng
Orsasjön är liksom en förlängning av Siljan i norr, och campingen ligger på stranden av Orsasjön. Utsikten över sjön med skogklädda höjder på andra sidan är magnifik. På vintern är Orsasjön känd för sina fina skridskobanor, och det är inte ovanligt att man tar bilen över sjön. På sommaren gläds besökarna åt den långa sandstranden som löper längs hela campingen och ger alla närhet till ett dopp i den långgrunda sjön.

Det är knappt tre mil till Mora och därifrån har du hela den berömda Siljansbygden framför dig. Från campingen går du på tio minuter till centrum, där det finns några butiker och flera enklare restauranger. På vintern har du Grönklitts vintersportscentrum en kvarts resa bort. Här finns skidspår för den kräsne, och slalombackar. Eftersom det oftast är fullt på campingen i Grönklitt, är den här platsen ett bra alternativ.                            

Orsa Camping

Ett kvällsdopp i badvänliga Orsasjön.

Service - 8 poäng
För att ge campingen en rättvis bedömning, har vi besökt platsen både på vintern och sommaren under år 2012. På vintern var öppettiderna starkt begränsade (öppnade 16.00 på vardagar och 12.00 på söndagar) medan det på sommaren är betjäning 8-22 alla dagar. Då går man runt med brödvagn efter klockan åtta på morgonen, men på vintern får du ta dig till Orsa. Platsen för tömning av fasta tankar var inte skottad vid vårt vinterbesök.

Det finns en välsorterad servicebutik på sommaren.

Receptionen är stor och proffsig och personalen ständigt leende. När jag avlyssnar personalen under rusningstid en julidag, tänker jag att så här skall alla som jobbar på camping vara. Att ringa till campingen en sommardag visade sig dock vara svårt, åtskilliga samtal gick åt innan någon svarade.

Standard på gemensamma anläggningar - 7 poäng

Beläggningen på vintern är inte så stor och man har koncentrerat platserna runt ett av de äldre husen, där det finns dusch och toalett och var varmt och skönt. Men vi hade inte tillgång till kök eller disk. På sommaren blir allt annorlunda, de sex servicehusen som finns fördelade över området erbjuder det mesta av den service man behöver. Vid vårt sommarbesök är de 800 tomterna belagda och det är folk i alla de 70 stugorna, ett optimalt läge. Det tycks som om serviceanläggningarna räcker till, men du skall inte vänta dig någon lyx på denna jättestora camping. Visst finns det både spishällar och diskmaskin, men stor del av diskplatserna är utomhus och många får klä av sig inför öppen ridå innan de stiger in i duschen. I någon tvättstuga finns strykbräda och strykjärn, i en annan saknas det. Då skall du komma ihåg, att campingen är nästan en kilometer från ena ändan till den andra, så det blir nog det närmaste servicehuset som gäller för de boende. Det som är bra överallt är latrintömningsplatserna som är försedda med komplett handtvätt. Lite felaktigt kallar man gråvatten för latrin när det gäller tömningen av fasta tankar, platsen är dessutom dåligt utformad. Biltvätten är bättre. Det finns även tillgång till daglig bastu i ett av servicehusen.

Receptionen är stor och rymlig och finns vid bowlinghallen när du kommer till campingen.

Skötsel - 7 poäng
Ett av de sex servicehusen är relativt nytt och ännu inte slitet, men i de övriga är det blandat, vissa saker har snyggats till och fått en tidsenlig look, medan det finns en hel del skavanker att rätta till. Städningen ordinär.

Campingtomter - 7 poäng    
Orsa Camping är en mycket naturskönt belägen plats, och det talas om Dalarnas riviera. Tomterna är numrerade och det är rejält tilltaget utrymme. Några platser är så kallade lyxtomter med vatten och avlopp. Det är stora träd överallt, men det är ändå generellt lätt att ta sig till sin plats. Några buskar eller häckar som skapar någon form av integritet i detta hav av ekipage saknas dock. På vintern är platserna uppskottade längs campingens huvudgata, så det är bra att ringa före ankomst, så att platsen är skottad.

Orsa Camping

På vintern vilar friden på Orsa Camping.

Framkomlighet - 8 poäng
På vintern kan man inte tala om någon service för rullstolsburna, men på sommaren finns goda möjligheter att komma in till duschar och toaletter på flera ställen. Det går fint att ta sig in på reception och i butik. "Huvudlederna" på campingområdet är asfalterade. Några fina specialrum för småbarn hittade vi inte, två av tre skötrum var låsta och krävde nyckel. Märkligt, eftersom det tycktes vara barnfamiljer genomgående som var gäster. Enligt personalen är dessa rum försedda med små toaletter och skötbord, men gästen får fråga efter kod eller nyckel.                               

Lekplats - 9 poäng
På vintern får du roa dig med snön eller isen. Skridskobanor sopas. På sommaren finns det fina lekplatser längs hela stranden. Är man stadd vid god kassa är utbudet av sysselsättning stort. Då kan du bada i ett jättestort badland med tempererade pooler och vattenrutschbana, spela äventyrsminigolf, gå till aktivitetscentrum Kajutan eller delta i barnaktiviteter. Men de påkostade klätterställningarna, karusellen, linbanan och det barnvänliga badet med sandstrand är gratis.                                             

Orsa Camping

Äventyrsbadet är riktigt populärt på sommaren.

Miljö - 6 poäng
Vi vårt sommarbesök är vi kanske 4000 personer boende på det långsträckta området. Då finns det glasbehållare på ett ställe och där kan man även bli av med metallburkar och kompost. I övrigt står det containers och tunnor för grillkol på ett antal platser ute på området. En del av anläggningen uppvärms med energi från fjärrvärme.                                            

Säkerhet - 8 poäng
Det är gott om brandposter ute på området. Vid vinterbesöket var det stora avstånd mellan ekipagen och på sommaren var det faktiskt, trots den höga beläggningen, få överträdelser av fyrametersregeln.

Obehörig biltrafik kan inte förekomma på den bomförsedda platsen. På vintern förekommer ingen bevakning på natten, och det är även obemannat stora delar av dagen. På sommarsäsongen från mitten av juni och fram till mitten av augusti patrulleras området nattetid.                                             

 Helhet - 9 poäng
Orsa Camping tillhör landets äldsta anläggningar, och man skulle kunna säga att den är inarbetad. Är vädret bra blir beläggningen optimal på sommaren. På vintern är det samma förhållande för Orsa Grönklitts camping vid vintersportområdet 15 kilometer norr om Orsa, och då får Orsa Camping tjäna som ett komplement. Fast många kommer också för den fina skridskoåkningen på sjön. Det är som nämnts begränsat öppethållande på campingen, så det är viktigt att du ringer och anmäler din ankomst, för att också få veta hur du kommer in i servicehuset. Orsa Grönklitt är ett eldorado för längdskidåkare och slalombackarna perfekta för barnfamiljer. Det finns förstås tillgång till skidskolor, skidshopar och allt annat som hör till en skidanläggning. Inte minst den nya restaurangen på bergstoppen är mycket populär. Orsa Björnpark som ligger granne med skidområdet är öppen hela året, och även om brunbjörnarna sover så finns det mycket som är spännande att se även på vintern. Ägarna av Orsa Camping och Orsa Grönklitt har även familjeparken Tomteland på Sollerön. Därmed får besökare av campingplatserna möjlighet att köpa inträde till de båda parkerna med rabatt. Tomteland är lika mysigt vilken tid man än kommer på året.

På sommaren lever Orsa Camping upp. Läget längs Orsasjön lockar besökare, stranden har härlig sand och badet är långgrunt.

Det är viktigt för dig som läsare, att veta att campingkollen i första hand handlar om poängsättning av sådant som ingår i campingavgiften. När det gäller Orsa Camping, så ligger campingavgiften på ett ordinärt läge. Men sedan finns det massor att göra på sommaren som du betalar extra för. Först och främst ett härligt äventyrsbad med tre pooler. Sedan har du en fin äventyrsminigolf, strandrestaurang och barn- och ungdomslokaler. Barn- och ungdomsaktiviteterna är oftast avgiftsbelagda. Varje onsdag under juli månad pågår Orsayran, som är en blandning av marknad och folkfest med gatumusikanter.

Även vattenfestival anordnas på sommaren. Och hela tiden känns det som om åtminstone hälften av besökarna kommer från campingen. Det är en populär sommarcamping.

FAKTA
W3 Orsa Camping
Timmervägen 1
794 31 Orsa

E-post: info@orsacamping.seHemsida: www.orsacamping.se
Öppet: Året runt
Pris: 285 kronor inklusive el/dusch (sommaren 2012)
GPS-koordinater: 61o7'14'' N   14o35'57'' E

 Snabbguide Testpoäng
(Skalan är 1 – 10 och 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge - 9
Service - 8
Standard - 7
Skötsel - 7
Campingtomt - 7
Framkomlighet - 8
Lekplats - 9
Miljö - 6
Säkerhet - 8
Helhet - 9
Summa poäng: 78

 
Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Kolgårdens Camping & Stugby?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt berätta vad du tycker.

On
Off

1 kommentarer

 • Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping blickar framåt. I fjol tog en ny entreprenör över anläggningen och nu vill man satsa på den havsnära campingen ett stenkast från Slite centrum.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-19 08:03

 • Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  I en skogsglänta med utsikt över en liten tjärn. Så idylliskt kan det vara att övernatta i Smålandsstenar. Men inte dyrare än många ställplatser.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-14 08:02

 • Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Sankta Anna var sjöfararnas helgon och namngivare till den skärgård där vi funnit Kalvholmens Camping. Kanske håller helgonet än idag ett vakande öga över besökarna till denna natursköna plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-11 08:35

 • Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Ett nöjesfält, en djurpark, hotell och havsbad. Ja, allt ligger på samma ställe och har kompletterats med en välutrustad camping. Samlingsnamnet för härligheten är Furuvik.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-10 07:20

 • De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  Nederländerna är riktigt bra på camping. Här vill vi presentera en av landets många superanläggningar. En fantastisk barnvänlig plats att pusta ut på när man kanske suttit i bilen under en lång resa.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-06-18 09:26

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842