Fridfull camping i Furudal

Fridfull camping i Furudal

Publicerad

Vi plockar blåbär på campingtomten, tar ett dopp i sjön och testar campingens pizzeria. Ore Fritidsby & Camping är en idyllisk plats mitt i skogen i norra Dalarna.

 Läge - 7 poäng
Vid det lilla samhället Furudal där Oreälven rinner ut i Oresjön hittar du denna camping. Det är drygt tre mil till Rättvik eller Orsa. Det är fem kilometer till en 18-håls golfbana.

Campingen ligger på en halvö i sjön. Stor del av platsen ligger mitt i skogen bland tallar och blåbärsris, men vid sjön öppnar sig en stor gräsplan omgiven av björkar.

Det är rikligt med rösade vandringsleder strax utanför campingen. Du kan gå slingor från två och en halv kilometer till tio kilometer. En kilometer till ICA-butik, bank och bageri.

Service - 9 poäng
Jag blir mycket vänligt mottagen, får frågan om några eventuella önskemål och ett trevligt "du skall känna dig varmt välkommen" när jag går ut genom dörren.

Det är gratis att låna böcker och filmer från en hylla i receptionen.

Vill du ha bröd får du säga till så bakar personalen bakeoff-bröd på morgonen. Det finns också glass och det nödvändigaste av livsmedel att köpa.

Standard på gemensamma anläggningar - 6 poäng
I ett gult hus med liggande panel hittar vi den service vi behöver. Duschar, toaletter, kök med spisar, mikro och diskplatser, tvättstuga och latrintömning. Det är enkel standard men helt okej. Det är klinkers och kakel i duscharna men något att lägga tvålen på saknades. För att tömma fasta tankar behövs en egen slang. Receptionen är i samma hus som den lilla restaurangen/pizzerian. Varje millimeter tycks fylld i den lilla receptionen, och inte heller här talar vi om något nytt eller ens prydligt, men det känns trivsamt. Bastu, men inte på sommaren.

Skötsel av gemensamma anläggningar - 6 poäng
I första anblicken ser det snyggt och städat ut i servicehuset, men sedan faller blicken på en sjaskig golvbrunn och ett och annat ingrott hörn. Man saknar det lilla extra här och var, vilket kommer an på skötseln.

Campingtomter - 8 poäng
Tomterna är numrerade och väl tilltagna. Området är plant och de allra flesta platserna lätta att sig in på. De flesta kan också se sjön från sin plats. Det är en mysig och naturskön camping att stå på.

Ore Fritidsby & Camping

Barnvänligt bad med långgrunt med sandstrand.

Lekplats - 6 poäng
Badet är mycket barnvänligt, har sandstrand och är långgrunt. Vid stranden finns en rutschkana mot vattnet. Lekplatsen är utrustad med två gungställningar och en klätterställning med rutschkana. Basketkorg. Tjugo kronor för en minigolfrunda.

Säkerhet - 7 poäng
Bommen stängs klockan nio på kvällen och sedan får gästerna använda sina bomkort. Det finns en telefonnummer uppsatt på receptionsdörren, och det är alltid någon som har telefonjour. Med säkerhetsavstånden mellan ekipagen är det inga problem, och beläggningen är god vid vårt besök. En brandsläckare fanns mitt på campingen. Livboj på stranden.                                                                

Miljö - 6 poäng
En sopcontainer står placerad med plank på tre sidor om sig. Där läggs brännbara sopor. Sedan finns behållare för glas och metall, samt batterier och grillkol.

I övrigt inga miljöbesparande arrangemang.                                                   

Framkomlighet - 5 poäng
Handikapptoaletten är lättillgänglig och fräsch men saknar dusch. Det finns ramp så att rullstolar kan komma in i kök/disk men dock inte i tvättstugan. Till reception och restaurang ligger små träramper, så det bör fungera. Det bör gå att ta sig in med rullstol eller barnvagn på herr- och damtoaletten och respektive duschrum. En plåt vid tröskeln på herrsidan hade förstås underlättat. Hårda skogsvägar går bra att ta sig fram på.

Helhet - 8 poäng
- Toppenbra, härliga stora platser och fridfullt, svarar Ulf Holmbäck från Borlänge på vår fråga om vad han tycker om Ore Camping. Hustrun Carina håller med och pekar på den sällsynt vackra naturen. Paret är här för första gången.

Vi håller också med om att det är en vacker plats att stå på. Den sanitära servicen medelgod och priset ställt i realitet till den. Pizzan i campingens lilla restaurang riktigt god och pizzakocken glad och trevlig. Vi tog en promenad till byn och det mysiga Orebageriet, en promenad på cirka tjugo minuter enkel väg. Den vänliga personalen och de goda blåbären gav pluspoäng. Här övernattar vi gärna igen. Det finns cyklar och kanoter att hyra.

FAKTA
FC 453 Ore Fritidsby & Camping
Tillsand, Route 301
790 70 Furudal
Öppen hela året
Pris: 210 kronor inklusive el/dusch 82013)
GPS-koordinater: 61o10'16''N   15o09'57''E

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mera)

Läge - 7
Service - 9
Standard - 6
Skötsel -  6
Tomt - 8
Lek -   6                            
Säkerhet - 7
Miljö - 6
Framkomlighet  -  5
Helhet -  8
Summa poäng: 68

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Ore Fritidsby & Camping?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt berätta vad du tycker

On
Off

4 kommentarer

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

 • Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Caravan Club of Sweden är en av Sveriges största campingägare. I Norberg har klubben en plats där de också välkomnar andra campare än bara medlemmar. Klubbplatser präglas ofta av något speciellt, så också Norbergs.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-04 07:19

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206