Fridfull camping i Furudal

Fridfull camping i Furudal

Publicerad

Vi plockar blåbär på campingtomten, tar ett dopp i sjön och testar campingens pizzeria. Ore Fritidsby & Camping är en idyllisk plats mitt i skogen i norra Dalarna.

 Läge - 7 poäng
Vid det lilla samhället Furudal där Oreälven rinner ut i Oresjön hittar du denna camping. Det är drygt tre mil till Rättvik eller Orsa. Det är fem kilometer till en 18-håls golfbana.

Campingen ligger på en halvö i sjön. Stor del av platsen ligger mitt i skogen bland tallar och blåbärsris, men vid sjön öppnar sig en stor gräsplan omgiven av björkar.

Det är rikligt med rösade vandringsleder strax utanför campingen. Du kan gå slingor från två och en halv kilometer till tio kilometer. En kilometer till ICA-butik, bank och bageri.

Service - 9 poäng
Jag blir mycket vänligt mottagen, får frågan om några eventuella önskemål och ett trevligt "du skall känna dig varmt välkommen" när jag går ut genom dörren.

Det är gratis att låna böcker och filmer från en hylla i receptionen.

Vill du ha bröd får du säga till så bakar personalen bakeoff-bröd på morgonen. Det finns också glass och det nödvändigaste av livsmedel att köpa.

Standard på gemensamma anläggningar - 6 poäng
I ett gult hus med liggande panel hittar vi den service vi behöver. Duschar, toaletter, kök med spisar, mikro och diskplatser, tvättstuga och latrintömning. Det är enkel standard men helt okej. Det är klinkers och kakel i duscharna men något att lägga tvålen på saknades. För att tömma fasta tankar behövs en egen slang. Receptionen är i samma hus som den lilla restaurangen/pizzerian. Varje millimeter tycks fylld i den lilla receptionen, och inte heller här talar vi om något nytt eller ens prydligt, men det känns trivsamt. Bastu, men inte på sommaren.

Skötsel av gemensamma anläggningar - 6 poäng
I första anblicken ser det snyggt och städat ut i servicehuset, men sedan faller blicken på en sjaskig golvbrunn och ett och annat ingrott hörn. Man saknar det lilla extra här och var, vilket kommer an på skötseln.

Campingtomter - 8 poäng
Tomterna är numrerade och väl tilltagna. Området är plant och de allra flesta platserna lätta att sig in på. De flesta kan också se sjön från sin plats. Det är en mysig och naturskön camping att stå på.

Ore Fritidsby & Camping

Barnvänligt bad med långgrunt med sandstrand.

Lekplats - 6 poäng
Badet är mycket barnvänligt, har sandstrand och är långgrunt. Vid stranden finns en rutschkana mot vattnet. Lekplatsen är utrustad med två gungställningar och en klätterställning med rutschkana. Basketkorg. Tjugo kronor för en minigolfrunda.

Säkerhet - 7 poäng
Bommen stängs klockan nio på kvällen och sedan får gästerna använda sina bomkort. Det finns en telefonnummer uppsatt på receptionsdörren, och det är alltid någon som har telefonjour. Med säkerhetsavstånden mellan ekipagen är det inga problem, och beläggningen är god vid vårt besök. En brandsläckare fanns mitt på campingen. Livboj på stranden.                                                                

Miljö - 6 poäng
En sopcontainer står placerad med plank på tre sidor om sig. Där läggs brännbara sopor. Sedan finns behållare för glas och metall, samt batterier och grillkol.

I övrigt inga miljöbesparande arrangemang.                                                   

Framkomlighet - 5 poäng
Handikapptoaletten är lättillgänglig och fräsch men saknar dusch. Det finns ramp så att rullstolar kan komma in i kök/disk men dock inte i tvättstugan. Till reception och restaurang ligger små träramper, så det bör fungera. Det bör gå att ta sig in med rullstol eller barnvagn på herr- och damtoaletten och respektive duschrum. En plåt vid tröskeln på herrsidan hade förstås underlättat. Hårda skogsvägar går bra att ta sig fram på.

Helhet - 8 poäng
- Toppenbra, härliga stora platser och fridfullt, svarar Ulf Holmbäck från Borlänge på vår fråga om vad han tycker om Ore Camping. Hustrun Carina håller med och pekar på den sällsynt vackra naturen. Paret är här för första gången.

Vi håller också med om att det är en vacker plats att stå på. Den sanitära servicen medelgod och priset ställt i realitet till den. Pizzan i campingens lilla restaurang riktigt god och pizzakocken glad och trevlig. Vi tog en promenad till byn och det mysiga Orebageriet, en promenad på cirka tjugo minuter enkel väg. Den vänliga personalen och de goda blåbären gav pluspoäng. Här övernattar vi gärna igen. Det finns cyklar och kanoter att hyra.

FAKTA
FC 453 Ore Fritidsby & Camping
Tillsand, Route 301
790 70 Furudal
Öppen hela året
Pris: 210 kronor inklusive el/dusch 82013)
GPS-koordinater: 61o10'16''N   15o09'57''E

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mera)

Läge - 7
Service - 9
Standard - 6
Skötsel -  6
Tomt - 8
Lek -   6                            
Säkerhet - 7
Miljö - 6
Framkomlighet  -  5
Helhet -  8
Summa poäng: 68

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Ore Fritidsby & Camping?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt berätta vad du tycker

On
Off

4 kommentarer

 • Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping blickar framåt. I fjol tog en ny entreprenör över anläggningen och nu vill man satsa på den havsnära campingen ett stenkast från Slite centrum.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-19 08:03

 • Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  I en skogsglänta med utsikt över en liten tjärn. Så idylliskt kan det vara att övernatta i Smålandsstenar. Men inte dyrare än många ställplatser.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-14 08:02

 • Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Sankta Anna var sjöfararnas helgon och namngivare till den skärgård där vi funnit Kalvholmens Camping. Kanske håller helgonet än idag ett vakande öga över besökarna till denna natursköna plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-11 08:35

 • Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Ett nöjesfält, en djurpark, hotell och havsbad. Ja, allt ligger på samma ställe och har kompletterats med en välutrustad camping. Samlingsnamnet för härligheten är Furuvik.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-10 07:20

 • De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  Nederländerna är riktigt bra på camping. Här vill vi presentera en av landets många superanläggningar. En fantastisk barnvänlig plats att pusta ut på när man kanske suttit i bilen under en lång resa.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-06-18 09:26

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842