Skånecamping med bästa läge

Skånecamping med bästa läge

Publicerad

Har du suttit på stranden i Råå en sommarkväll och blickat ut över Öresund? Då vet du varför folk har sökt sig till campingplatsen Råå Vallar i mer än ett halvt sekel.

Läge - 10 poäng
Fem kilometer söder om Helsingborgs centrum och den kända Knutpunkten varifrån färjorna till Danmark oavbrutet går fram och tillbaka. Där på stranden till Öresund ligger Råå Vallar. Hur länge den varit camping vet jag inte, men 1957 var jag här och tältade med mina föräldrar. Fortsätter du någon kilometer längre söder ut (finns cykelbana längs havet) kommer du till det pittoreska fiskeläget Råå med mysiga restauranger och butiker. Stadsbussarna stannar utanför campingen.

Campingen är smått unik, eftersom precis alla har nära till stranden, och hade det inte varit för den lilla sandvallen, så hade nog de allra flesta haft havsutsikt. Du kan vara i Danmark på mindre än en timma.             

Service - 9 poäng
Campingen är öppen året om. På sommaren finns det betjäning i receptionen mellan 8.00–22.30. Bra broschyr lämnas till nyanländ gäst. Välsorterad mindre servicebutik som förstås säljer nybakt bröd. Vänlig personal. Saknade frågan hur stort fordon jag hade och information om att det faktiskt kostade olika beroende på var man stod. Ett litet välkommen sitter inte i vägen.

Standard på gemensamma anläggningar - 9 poäng
Campingen har under senare år genomgått en restaurering, och idag håller alla byggnader god standard. Området är smalt och långt men de tre servicehusen ligger väl fördelade. Det är kakel och klinkers som dominerar i dusch och toaletter. Ovanligt rymliga duschar dessutom. Köken är moderna med glashällar att laga mat på. Det finns diskplatser både utomhus och inne, och även diskmaskin. Flera tömningsplatser för toaletter och gråvatten, och tillgång till handtvätt vid dessa. Tömningsplats för husbilar. Fin reception med datarum.

Inne på området finns avgiftsbelagt poolområde med bland annat en femtiometersbassäng med tempererat havsvatten. Fin äventyrsminigolf. Restaurangen är dock av det enklare slaget, även om utbudet inkluderar fullständiga rättigheter. Hunddusch.

Skötsel - 5 poäng
Det är så fullt det kan bli på campingen vid vårt besök. Trycket på städpersonalen är naturligtvis stort. Det är nu en camping sätts på prov, finns resurserna att möta så många människor. Containers och soptunnor borde inte svämmat över en söndagskväll i juli. Papperskorgen på toaletten borde inte vara överfull flera gånger om dagen. Klockan halv åtta på bästa morgontoalett-tid städades det, och direkt efter var det helt okej. Men när det är så mycket folk är det viktigt att även ta ett tag med trasan på dörrar och lister. Det var totalt alldeles för dålig tillsyn till servicehusens hygien och en liten kurs för de unga städarna hade nog inte skadat. Köken däremot såg ständigt prydliga ut, men här städar ju campinggästerna i huvudsak själva.

Lekplats - 6 poäng
Det finns en lekplats på området, som består av en rejäl klätterställning med rutschkana och gungor. På stranden står en gungställning och där finns också obegränsat med sand att gräva i. Badet är härligt med klart vatten och lite långgrunt. Små barn tycker nog det är skönt med små badsandaler, för det är en del stenar på botten. Flera bryggor för de simkunniga.

Tre gånger i veckan på högsäsong kommer maskoten Bosse Bo och hälsar på, då får även barn mellan 4-12 år vara med på en gratis lekstund i en och en halv timma.

Campingtomter - 8 poäng
Campingtomerna, nästan 400, ligger på en vacker strandremsa vid Öresund. Det är gott om låga träd som bidrar med skugga och grönska, Vallen mot havet håller blåsande sand på avstånd. Alla tomter är plana och lätta att nå, men storleken varierar något. Olika pris beroende på var du står.

Framkomlighet - 8 poäng
Området är plant och huvudstråken asfalterade. Fina handikapptoaletter, varav en med dusch. Lätt att komma in i reception och restaurang. Trevligt skötrum för bebisar med badho och handdusch. Till köken är det höga trösklar.

Säkerhet - 8 poäng
Området har bom till vilken alla gäster får ett bomkort. Ingen får köra in efter klockan 23.00. På sommarsäsongen är campingen bevakad nattetid. Det finns alltid ett journummer att ringa.

Ur brandsäkerhetssynpunkt tycker vi att man står för tätt på vissa ställen. Detta hänger samman med att tomterna, som genomgående är breda, har för dåligt djup. Detta skulle säkert avhjälpas om personalen frågade efter ekipagets storlek vid inbokning. Brandsläckare finns vid servicehusen, men inte på några andra ställen. Brandfiltar i köken. Elanslutningsstolparna är för Europakontakter, men de står olåsta.

Miljö - 7 poäng
Det finns två stationer för avfall, och du sorterar i glas, papper, plast, tidningar, metall och brännbara grovsopor. När vi kom en söndagseftermiddag svällde sopstationerna över av skräp både i och utanför behållarna. På måndagsmorgonen var det återställt igen.

Några direkta arrangemang för miljöbesparingar fann vi annars inte.

Helhet - 9 poäng
Det är förstås ingen slump att människor har sökt sig hit på sin semester i mer än ett halvt sekel. Det underbara läget vid havet och närheten till Helsingborgs centrum och lilla fina Råå är värdefull. På kvällen syns många gäster sitta på vallen och njuta av soldnedgången över Öresund.

Från Råå kan du fara över till ön Ven, vilken är mycket populär som utflyktsmål med Tyco Brahe-museet, cyklingslederna och whiskyprovning bland annat.

Att ta båten till Helsingör är en annan omtyckt aktivitet. Och vill du inte ta med dig bilen så går stadsbussarna utanför campingen och du kommer direkt till färjeterminalen.

På campingen finns mycket fint poolområde med tempererat havsvatten. Men till såväl poolerna som till äventyrsminigolf, trampcyklar, uppblåsbart hopptorn/rutschkana eller spa, får du vara beredd att betala extra.

En baddag vid poolerna för två vuxna och två barn kostar 80 kronor.

Att cykla trampcykel en timma för samma familj kostar 120 kronor.

Och vill du spela minigolf blir det att punga ut med 160 kronor.                                

 Fakta
M3 Råå Vallar
Kustgatan
252 70 Råå

Tel: 042-18 26 00
E-post: raavallar@nordiccamping.se
Hemsida:www.nordiccamping.seGPS-koordinater: N56o0'11.56   E12o43'46.75''

Öppet hela året.

 

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge                                    10

Service                                9

Standard                             9

Skötsel                                5

Framkomlighet                   8

Lekplats                              6

Campingtomt                     8

Säkerhet                             8

Miljö                                   7

Helhet                                 9

Summa poäng: 79

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Råå Vallar?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt berätta vad du tycker.

 

On
Off

9 kommentarer

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

 • Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Caravan Club of Sweden är en av Sveriges största campingägare. I Norberg har klubben en plats där de också välkomnar andra campare än bara medlemmar. Klubbplatser präglas ofta av något speciellt, så också Norbergs.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-04 07:19

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206