Strömmingfiske och båtliv på östkusten

Strömmingfiske och båtliv på östkusten

Publicerad

I vackra Tjust skärgård ligger Bjursunds Camping. Här kopplar människor av med fiske och bad. Campingen vårdas till stor del ideellt sedan Caravan Club tog över anläggningen.

Bjursunds Familjecamping ligger i Loftahammar 3,5 mil norr om Västervik. Mellan de båda orterna breder Tjust skärgård ut sig som en blå tavla som naturen själv målat full av öar. Under sommaren 2007 gjorde campingpatrullen många besök på olika campingplatser, varav det allra sista gjordes en bit in i augusti på Bjursunds Familjecamping.

Plikttroget analyserar vi varje plats enligt samma mönster, och innan du läser om den här platsen vill jag åter påpeka att en låg slutpoäng inte alls måste innebära en dålig anläggning. Det finns saker utanför vårt protokoll som sannolikt för många är värt mycket.

Bjursunds Camping

Receptionen På Bjursunds Camping syns väl från landsvägen.

Platsen ligger sex kilometer väster om Loftahammar. Det här är en annorlunda camping, som består av två delar, vilka egentligen inte har mer med varandra att göra annat än att det är samma reception utmed landsvägen som gäller. I receptionen finns även en butik och enklare servering, samt uthyrning av båtar och klubbor till minigolfbanan.

Havsviken är allestädes närvarande, precis som ekarna, enbuskarna, klipphällarna och de välansade grönytorna. Norr om vägen står husvagnarna utställda lite här och var med små minikullar och buskage emellan. Utmed den ena halvan är det vatten och på andra sidan kuperad lövskog.

Sällan ser man vackrare plats att campa på. Söder om landsvägen är platsen långsmal och lite mera öppen men kantad av vatten och lövskog precis som på andra sidan. Och tack vare att campingen sträcker sig över ett så långt område känns det som om man var på en mycket liten plats. Det finns ett servicehus på varje sida och det är enkla men fungerande hus. Det är kakel och klinkers i duschrummen, men tiden har satt sina spår och allt ser inte så fräscht ut. Man har fritt varmvatten i såväl disk som duschar. Det finns även ett enklare kök med spis/ugn, kyl och frys. Tvättstugan på den norra delen är fri för användning av den som bor på campingen.

Det finns både tvättmaskin, torktumlare, strykbräda och strykjärn. När jag har pratat med några campinggäster förstår jag att det är värdefullt med möjligheten att frysa in varor. Här på Bjursund är tillgången på fisk och svamp god. Gädda, abborre och strömming kan man gott och väl få stora fångster av, och en gäst berättar att han något år plockade 300 liter kantareller! Hur mycket strömming eller abborre som dras upp får jag aldrig kläm på, men jag förstår att det handlar om stora mängder.

I en solstol sitter Rolf Mildner med ett vinglas och en bok i solskenet. Jag kan inte låta bli att stanna upp och säga att bilden jag ser är den optimala semestersituationen.
- Ja, nu är det bara middagen och abborrfisket som fattas, skrattar Rolf Mildner som varit säsongsgäst i 18 år.
- Då är du också en hejare på att göra "abborrbyxor", undrar jag.
- Jag har sagt att jag betalar tio kronor för varje ben som någon hittar i min fisk, säger Rolf, och konstaterar belåtet att han fortfarande har god ekonomi. Och hustrun Yvonne håller med.

 

Bjursunds Camping

Båtlivet i skärgården är livligt utanför campingen.

Campingen har sin egen lilla båthamn där det finns båtplatser att hyra och dessutom kan man hyra såväl båt som kanot på platsen. Fisket är förstås fritt. Det är lite märkligt att det finns strömming hela året här, men där Gudingefjärden går över i Syrsan har strömmingen valt att stanna. På sommarkvällarna drar sig strömmingen mot grundare vatten och det har blivit ett folknöje att gå ut och "hämta" strömming.

Bjursunds Camping är gammal, många har bott här som säsongsgäster i mer än 30 år. Ingemar Nilsson från Linköping berättar att för 30 år sedan fick man gå upp mitt i natten för att komma långt fram i kön den dagen Linköpings Stad släppte försäljningen av årets säsongsplatser. Sedan 2005  är det Caravan Club som driver anläggningen och av de 150 platserna är det 80 som nu är föremål för kö inför varje säsong.

Men 70 platser återstår alltså för dem som är ute och far. Och vill man ha en lugn och vackert belägen plats med ett pris som sannolikt bara är hälften av vad de trendigaste campingplatserna tar – ja, då är detta en plats att lägga på minnet.

Har man husbil kan det vara bra att veta att det inte finns någon tömning för fasta tankar, eller att det inte fanns för ett år sedan. Caravan Club arbetar hela tiden med förbättringar, så det kanske finns numera.

Jag har inte nämnt något om badet, men självklart badar man på Bjursund. Bäst är badmöjligheterna för den simkunnige. Det finns, på fler ställen på campingen, bryggor som man kan simma ut från. För barnen rekommenderas små badskor, för då blir badet på den södra delen utmärkt, eftersom det är långgrunt men med lite småsten på botten.

Om säkerheten kan man säga att vagnarna tycks stå med rejält avstånd till varandra, På vissa ställen bidrar naturen till att det blir så. Det är rikligt med brandsläckare utplacerade, Det finns bom som stängs på nätterna, men ingen direkt bevakning, Däremot bor tjänstgörande campingvärd alltid på campingen. Elskåpen är låsbara och många är helt nya och försedda med Europakontakter. Samtliga är för 10 ampère och har automatsäkringar.
(Ur H&C nr 8/2007)

Campingkollens betyg:
(Skala 1 – 10, där 5 anses godkänt men inte mer)

Läge                                    7
Service                               5
Standard                             7
Handikapp                          4
Skötsel                                7
Lekplats                              4
Campingtomt                      7
Säkerhet                              7
Miljö                                   5
Helhetssintryck                   8
Poäng: 61

FAKTA
Caravan Club of Sweden, Bjursunds Camping FC 16
Horsvik, 590 95 Loftahammar
Telefon 0493-612 96

Antal platser: 150
Pris: 230 kronor inklusive el.
Öppen 28/4 – 30/9

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

On
Off

0 kommentarer

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1710 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2022-07

  • Husvagn & Camping 2022-06

  • Husvagn & Camping 2022-05

  • Campingkatalogen 2022

  • Husvagn & Camping 2022-04

  • Husvagn & Camping 2022-03

  • Husvagn & Camping 2022-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206