Strömmingfiske och båtliv på östkusten

Strömmingfiske och båtliv på östkusten

Publicerad

I vackra Tjust skärgård ligger Bjursunds Camping. Här kopplar människor av med fiske och bad. Campingen vårdas till stor del ideellt sedan Caravan Club tog över anläggningen.

Bjursunds Familjecamping ligger i Loftahammar 3,5 mil norr om Västervik. Mellan de båda orterna breder Tjust skärgård ut sig som en blå tavla som naturen själv målat full av öar. Under sommaren 2007 gjorde campingpatrullen många besök på olika campingplatser, varav det allra sista gjordes en bit in i augusti på Bjursunds Familjecamping.

Plikttroget analyserar vi varje plats enligt samma mönster, och innan du läser om den här platsen vill jag åter påpeka att en låg slutpoäng inte alls måste innebära en dålig anläggning. Det finns saker utanför vårt protokoll som sannolikt för många är värt mycket.

Bjursunds Camping

Receptionen På Bjursunds Camping syns väl från landsvägen.

Platsen ligger sex kilometer väster om Loftahammar. Det här är en annorlunda camping, som består av två delar, vilka egentligen inte har mer med varandra att göra annat än att det är samma reception utmed landsvägen som gäller. I receptionen finns även en butik och enklare servering, samt uthyrning av båtar och klubbor till minigolfbanan.

Havsviken är allestädes närvarande, precis som ekarna, enbuskarna, klipphällarna och de välansade grönytorna. Norr om vägen står husvagnarna utställda lite här och var med små minikullar och buskage emellan. Utmed den ena halvan är det vatten och på andra sidan kuperad lövskog.

Sällan ser man vackrare plats att campa på. Söder om landsvägen är platsen långsmal och lite mera öppen men kantad av vatten och lövskog precis som på andra sidan. Och tack vare att campingen sträcker sig över ett så långt område känns det som om man var på en mycket liten plats. Det finns ett servicehus på varje sida och det är enkla men fungerande hus. Det är kakel och klinkers i duschrummen, men tiden har satt sina spår och allt ser inte så fräscht ut. Man har fritt varmvatten i såväl disk som duschar. Det finns även ett enklare kök med spis/ugn, kyl och frys. Tvättstugan på den norra delen är fri för användning av den som bor på campingen.

Det finns både tvättmaskin, torktumlare, strykbräda och strykjärn. När jag har pratat med några campinggäster förstår jag att det är värdefullt med möjligheten att frysa in varor. Här på Bjursund är tillgången på fisk och svamp god. Gädda, abborre och strömming kan man gott och väl få stora fångster av, och en gäst berättar att han något år plockade 300 liter kantareller! Hur mycket strömming eller abborre som dras upp får jag aldrig kläm på, men jag förstår att det handlar om stora mängder.

I en solstol sitter Rolf Mildner med ett vinglas och en bok i solskenet. Jag kan inte låta bli att stanna upp och säga att bilden jag ser är den optimala semestersituationen.
- Ja, nu är det bara middagen och abborrfisket som fattas, skrattar Rolf Mildner som varit säsongsgäst i 18 år.
- Då är du också en hejare på att göra "abborrbyxor", undrar jag.
- Jag har sagt att jag betalar tio kronor för varje ben som någon hittar i min fisk, säger Rolf, och konstaterar belåtet att han fortfarande har god ekonomi. Och hustrun Yvonne håller med.

 

Bjursunds Camping

Båtlivet i skärgården är livligt utanför campingen.

Campingen har sin egen lilla båthamn där det finns båtplatser att hyra och dessutom kan man hyra såväl båt som kanot på platsen. Fisket är förstås fritt. Det är lite märkligt att det finns strömming hela året här, men där Gudingefjärden går över i Syrsan har strömmingen valt att stanna. På sommarkvällarna drar sig strömmingen mot grundare vatten och det har blivit ett folknöje att gå ut och "hämta" strömming.

Bjursunds Camping är gammal, många har bott här som säsongsgäster i mer än 30 år. Ingemar Nilsson från Linköping berättar att för 30 år sedan fick man gå upp mitt i natten för att komma långt fram i kön den dagen Linköpings Stad släppte försäljningen av årets säsongsplatser. Sedan 2005  är det Caravan Club som driver anläggningen och av de 150 platserna är det 80 som nu är föremål för kö inför varje säsong.

Men 70 platser återstår alltså för dem som är ute och far. Och vill man ha en lugn och vackert belägen plats med ett pris som sannolikt bara är hälften av vad de trendigaste campingplatserna tar – ja, då är detta en plats att lägga på minnet.

Har man husbil kan det vara bra att veta att det inte finns någon tömning för fasta tankar, eller att det inte fanns för ett år sedan. Caravan Club arbetar hela tiden med förbättringar, så det kanske finns numera.

Jag har inte nämnt något om badet, men självklart badar man på Bjursund. Bäst är badmöjligheterna för den simkunnige. Det finns, på fler ställen på campingen, bryggor som man kan simma ut från. För barnen rekommenderas små badskor, för då blir badet på den södra delen utmärkt, eftersom det är långgrunt men med lite småsten på botten.

Om säkerheten kan man säga att vagnarna tycks stå med rejält avstånd till varandra, På vissa ställen bidrar naturen till att det blir så. Det är rikligt med brandsläckare utplacerade, Det finns bom som stängs på nätterna, men ingen direkt bevakning, Däremot bor tjänstgörande campingvärd alltid på campingen. Elskåpen är låsbara och många är helt nya och försedda med Europakontakter. Samtliga är för 10 ampère och har automatsäkringar.
(Ur H&C nr 8/2007)

Campingkollens betyg:
(Skala 1 – 10, där 5 anses godkänt men inte mer)

Läge                                    7
Service                               5
Standard                             7
Handikapp                          4
Skötsel                                7
Lekplats                              4
Campingtomt                      7
Säkerhet                              7
Miljö                                   5
Helhetssintryck                   8
Poäng: 61

FAKTA
Caravan Club of Sweden, Bjursunds Camping FC 16
Horsvik, 590 95 Loftahammar
Telefon 0493-612 96

Antal platser: 150
Pris: 230 kronor inklusive el.
Öppen 28/4 – 30/9

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

On
Off

0 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206