I vackra Tjust skärgård ligger Bjursunds Camping. Här kopplar människor av med fiske och bad. Campingen vårdas till stor del ideellt sedan Caravan Club tog över anläggningen.
Bjursunds Familjecamping ligger i Loftahammar 3,5 mil norr om Västervik. Mellan de båda orterna breder Tjust skärgård ut sig som en blå tavla som naturen själv målat full av öar. Under sommaren 2007 gjorde campingpatrullen många besök på olika campingplatser, varav det allra sista gjordes en bit in i augusti på Bjursunds Familjecamping.
Plikttroget analyserar vi varje plats enligt samma mönster, och innan du läser om den här platsen vill jag åter påpeka att en låg slutpoäng inte alls måste innebära en dålig anläggning. Det finns saker utanför vårt protokoll som sannolikt för många är värt mycket.
Platsen ligger sex kilometer väster om Loftahammar. Det här är en annorlunda camping, som består av två delar, vilka egentligen inte har mer med varandra att göra annat än att det är samma reception utmed landsvägen som gäller. I receptionen finns även en butik och enklare servering, samt uthyrning av båtar och klubbor till minigolfbanan.
Havsviken är allestädes närvarande, precis som ekarna, enbuskarna, klipphällarna och de välansade grönytorna. Norr om vägen står husvagnarna utställda lite här och var med små minikullar och buskage emellan. Utmed den ena halvan är det vatten och på andra sidan kuperad lövskog.
Sällan ser man vackrare plats att campa på. Söder om landsvägen är platsen långsmal och lite mera öppen men kantad av vatten och lövskog precis som på andra sidan. Och tack vare att campingen sträcker sig över ett så långt område känns det som om man var på en mycket liten plats. Det finns ett servicehus på varje sida och det är enkla men fungerande hus. Det är kakel och klinkers i duschrummen, men tiden har satt sina spår och allt ser inte så fräscht ut. Man har fritt varmvatten i såväl disk som duschar. Det finns även ett enklare kök med spis/ugn, kyl och frys. Tvättstugan på den norra delen är fri för användning av den som bor på campingen.
Det finns både tvättmaskin, torktumlare, strykbräda och strykjärn. När jag har pratat med några campinggäster förstår jag att det är värdefullt med möjligheten att frysa in varor. Här på Bjursund är tillgången på fisk och svamp god. Gädda, abborre och strömming kan man gott och väl få stora fångster av, och en gäst berättar att han något år plockade 300 liter kantareller! Hur mycket strömming eller abborre som dras upp får jag aldrig kläm på, men jag förstår att det handlar om stora mängder.
I en solstol sitter Rolf Mildner med ett vinglas och en bok i solskenet. Jag kan inte låta bli att stanna upp och säga att bilden jag ser är den optimala semestersituationen.
- Ja, nu är det bara middagen och abborrfisket som fattas, skrattar Rolf Mildner som varit säsongsgäst i 18 år.
- Då är du också en hejare på att göra "abborrbyxor", undrar jag.
- Jag har sagt att jag betalar tio kronor för varje ben som någon hittar i min fisk, säger Rolf, och konstaterar belåtet att han fortfarande har god ekonomi. Och hustrun Yvonne håller med.
Campingen har sin egen lilla båthamn där det finns båtplatser att hyra och dessutom kan man hyra såväl båt som kanot på platsen. Fisket är förstås fritt. Det är lite märkligt att det finns strömming hela året här, men där Gudingefjärden går över i Syrsan har strömmingen valt att stanna. På sommarkvällarna drar sig strömmingen mot grundare vatten och det har blivit ett folknöje att gå ut och "hämta" strömming.
Bjursunds Camping är gammal, många har bott här som säsongsgäster i mer än 30 år. Ingemar Nilsson från Linköping berättar att för 30 år sedan fick man gå upp mitt i natten för att komma långt fram i kön den dagen Linköpings Stad släppte försäljningen av årets säsongsplatser. Sedan 2005 är det Caravan Club som driver anläggningen och av de 150 platserna är det 80 som nu är föremål för kö inför varje säsong.
Men 70 platser återstår alltså för dem som är ute och far. Och vill man ha en lugn och vackert belägen plats med ett pris som sannolikt bara är hälften av vad de trendigaste campingplatserna tar – ja, då är detta en plats att lägga på minnet.
Har man husbil kan det vara bra att veta att det inte finns någon tömning för fasta tankar, eller att det inte fanns för ett år sedan. Caravan Club arbetar hela tiden med förbättringar, så det kanske finns numera.
Jag har inte nämnt något om badet, men självklart badar man på Bjursund. Bäst är badmöjligheterna för den simkunnige. Det finns, på fler ställen på campingen, bryggor som man kan simma ut från. För barnen rekommenderas små badskor, för då blir badet på den södra delen utmärkt, eftersom det är långgrunt men med lite småsten på botten.
Om säkerheten kan man säga att vagnarna tycks stå med rejält avstånd till varandra, På vissa ställen bidrar naturen till att det blir så. Det är rikligt med brandsläckare utplacerade, Det finns bom som stängs på nätterna, men ingen direkt bevakning, Däremot bor tjänstgörande campingvärd alltid på campingen. Elskåpen är låsbara och många är helt nya och försedda med Europakontakter. Samtliga är för 10 ampère och har automatsäkringar.
(Ur H&C nr 8/2007)
Campingkollens betyg:
(Skala 1 – 10, där 5 anses godkänt men inte mer)
Läge 7
Service 5
Standard 7
Handikapp 4
Skötsel 7
Lekplats 4
Campingtomt 7
Säkerhet 7
Miljö 5
Helhetssintryck 8
Poäng: 61
FAKTA
Caravan Club of Sweden, Bjursunds Camping FC 16
Horsvik, 590 95 Loftahammar
Telefon 0493-612 96
Antal platser: 150
Pris: 230 kronor inklusive el.
Öppen 28/4 – 30/9
Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här
I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.
Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?
Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.
Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.
Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.
Caravan Club of Sweden är en av Sveriges största campingägare. I Norberg har klubben en plats där de också välkomnar andra campare än bara medlemmar. Klubbplatser präglas ofta av något speciellt, så också Norbergs.
Björn Ferry talar varmt om Storuman i allmänhet. Vi gör detsamma om Storumans Camping. En mysig anläggning med närhet till både Blå Vägen och Inlandsvägen.
I Arvidsjaur möts de kända turiststråken Inlandsvägen och Silvervägen. Då kan många behöva övernattningsplats. Vi har kollat campingen.
Ivö Camping är öppen hela året, men det är på sommaren som platsen blommar upp och den svenska idyllen blir påtaglig. Vad sägs om bad, glass eller en cykeltur längs stengärdesgårdar och blommande ängar?
Fram till slutet av 1800-talet hette Ockelbo Ugglebo och i den numera ganska kända orten har vi hittat en förträfflig camping.
Gräsöbadens Familjecamping i Öregrund är verkligen sinnebilden för hur en campingplats bör se ut. Här är tomterna rymliga, raderna inte alltid raka och naturen mycket vacker. Vi har kollat faciliteterna och annan service.
Barnen jublar på bryggan när en rejäl krabba slagit sina klor om betet och går att dra upp. Kan det bli mer Bohuslän än så? Scenen utspelar sig på Wiggersvik's Camping & Stugor, där man kan njuta av klippor och hav.
Till Mariefreds Camping har människor sökt sig sedan vi campade med tält och inget annat. Denna vackert belägna plats känns som urtypen för en svensk sommarcamping.
Sotenäs kommun torde vara Sveriges mest besökta. För det är väl få som inte beträtt Smögens brygga eller njutit av de vidunderliga utsikterna i dess närhet. En av de många campingplatserna i området heter Johannesvik, ett anrikt ställe.
Sjörikt är det både norr och söder om Karlskoga och det är i norr som du hittar Lunedets Camping. En klassisk svensk camping med egen badplats.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.