Förunderligt vackert vid Vänern

Förunderligt vackert vid Vänern

Publicerad

Blått vatten ända till horisonten, segelbåtar på väg mot hamn, en liten ö med ett klassiskt fyrtorn. Ja, den vyn kan alla som står på Örnäs Camping njuta av. Vad har campingen mer att bjuda på?

Läge - 9 poäng
Örnäs heter en udde som sticker ut i Vänern mitt i Åmål, och på denna udde ligger Örnäs Camping. Det är en förunderligt vacker plats och dessutom bara en kilometers promenad in till torget i den idylliska småstaden. Campingen ligger vid en badplats av bästa slag.

Service - 7 poäng
När jag kommer som ny gäst till receptionen blir jag ombedd att själv se ut den plats jag vill stå på, för att sedan komma tillbaka och checka in. Personalen verkar mycket ung och även om de gör sitt arbete riktigt skulle det varit trevligt med ett "välkommen". Vill du ha nybakt bröd på morgonen, får du vänta tills restaurangen på stranden öppnar klockan nio.

Bra campingbroschyr samt rikligt med broschyrer om närliggande sevärdheter.

Örnäs Camping

Receptionen på campingen välkomnar dig hela året.

Standard på gemensamma anläggningar - 8 poäng
I de tre rödmålade servicehusen hittar vi den service vi behöver. I ett av husen finns tvättstuga och kök medan det i de andra är toaletter och duschar. Det är god standard på de sanitära utrymmena, inte minst handikapptoaletten och skötrummet. Femkronor gäller i duscharna. Köket är lite äldre men trivsamt. Ändamålsenlig reception.

Skötsel - 5 poäng
Städningen inomhus får väl betecknas som godkänd men inte mer. Runt omkring servicehusen är de skräpigt med mängder med cigarettfimpar. På golvet vid fiskrensplatsen ser det bedrövligt ut. Däremot är gräset vårdat ute på campingområdet, och här är det rent och snyggt.

Lekplats - 6 poäng
Barnens lekplats ligger på stranden, som erbjuder härlig sand att gräva i. Där står också två mindre klätterställningar och så kan man gunga och åka rutschkana. Cirka tvåhundra meter från campingen finns ett gult hus som kallas Kamratgården och där finns fotbollsplaner att sparka boll på. Bredvid fotbollsplanerna ligger en liten minidjurpark med svenska husdjur, gratis att besöka. Badet är mycket barnvänligt, och för de simkunniga finns brygga med hopptorn. Humant pris för barn som vill spela minigolf, endast tjugo kronor.

 Campingtomt - 8 poäng
Campingtomternas läge är förstklassigt. På näset ligger en hög kulle, och här finns några tomter, alla med en fantastisk sjöutsikt. Nedanför kullen står husvagnar och husbilar i en halvcirkel på stranden. Denna halvcirkel består av två rader och den yttersta raden har bara någon meter till vattnet. Alla tomter, så när som några på kullen, är plana och lättillgängliga.                             

Framkomlighet - 9 poäng
Det är asfalterade körvägar. Badet har särskild ramp för rullstolar. Handikapptoaletten som du får be om nyckel till, är mycket fin med dusch. Ramp till receptionen. Särskilt skötrum för barn med handdusch och babybad.

Miljö - 7 poäng
Sophanteringen består i, att du lägger alla sopor utom glas i en container. Glaset sorterar du i vitt och färgat glas, och dessa behållare står vid servicehusen. Det största servicehuset är försett med solceller som försörjer denna byggnad med varmvatten på sommaren.

Säkerhet - 7 poäng
När personalen lämnat campingen finns ingen direkt tillsyn, förutom att Sercuritas kan göra något besök ibland. Bommen fälls ner när personalen lämnar platsen, men ofta glöms den uppe av någon gäst.

Säkerhetsavstånden mellan ekipagen är bra, och området är väl försett med brandsläckare. Livbojar och livbåt vid baden. Elanslutningsstolparna är för Europakontakter.                                      

 

Örnäs Camping

Campingens restaurang sköter även bröd- och glassförsäljning

Helhet - 9 poäng
Åmål är en riktig sommarstad, där livet i hamnen blommar upp under ett par månader. Det är rikligt med restauranger, inte bara vid hamnen utan även nära det lilla torget strax intill. När vi är på campingen ute på Örnäs i juli månad, blir det fullbelagt på kvällen. Det är lätt att förstå, för möjligheten att campa så naturskönt och samtidigt ha stadens puls inom räckhåll, är i vår smak. Men campingen är öppen hela året, och säkert är det lika vackert när du än kommer. Kan du inte bada ute, så finns det ett badhus. Det finns en rad mindre sevärdheter och museer, men framför allt söker sig nog turisterna till Åmål och dess omgivningar för naturens skull. Inget landskap kan nog erbjuda så mycket vildmarksliv som Dalsland. Från campingen har du gott om motionsspår och vi plockar våra frukostblåbär inne på området. Att fiska i Vänern är fritt, och mycket populärt.                                             

FAKTA
P2 Örnäs Camping
Gamla Örnäsgatan
662 31 Åmål
Telefon: 0532-170 97
E-post:ornascamping@amal.se
Öppet: Hela året
Pris: 250 kronor inklusive el (2013), femkronor i dusch
GPS-koordinater: N 59o2'47.73''   E 12o43'18.20''

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge                                    9

Service                                7

Standard                             8

Skötsel                                5

Lekplats                              6

Campingtomt                     8

Framkomlighet                   9

Miljö                                   7

Säkerhet                             7

Helhet                                 9

Summa poäng: 75

Har du också varit på Örnäs Camping?
Tyck till och betygsätt campingen här!

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

On
Off

0 kommentarer

 • Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping blickar framåt. I fjol tog en ny entreprenör över anläggningen och nu vill man satsa på den havsnära campingen ett stenkast från Slite centrum.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-19 08:03

 • Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  I en skogsglänta med utsikt över en liten tjärn. Så idylliskt kan det vara att övernatta i Smålandsstenar. Men inte dyrare än många ställplatser.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-14 08:02

 • Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Sankta Anna var sjöfararnas helgon och namngivare till den skärgård där vi funnit Kalvholmens Camping. Kanske håller helgonet än idag ett vakande öga över besökarna till denna natursköna plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-11 08:35

 • Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Ett nöjesfält, en djurpark, hotell och havsbad. Ja, allt ligger på samma ställe och har kompletterats med en välutrustad camping. Samlingsnamnet för härligheten är Furuvik.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-10 07:20

 • De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  Nederländerna är riktigt bra på camping. Här vill vi presentera en av landets många superanläggningar. En fantastisk barnvänlig plats att pusta ut på när man kanske suttit i bilen under en lång resa.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-06-18 09:26

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842