Förunderligt vackert vid Vänern

Förunderligt vackert vid Vänern

Publicerad

Blått vatten ända till horisonten, segelbåtar på väg mot hamn, en liten ö med ett klassiskt fyrtorn. Ja, den vyn kan alla som står på Örnäs Camping njuta av. Vad har campingen mer att bjuda på?

Läge - 9 poäng
Örnäs heter en udde som sticker ut i Vänern mitt i Åmål, och på denna udde ligger Örnäs Camping. Det är en förunderligt vacker plats och dessutom bara en kilometers promenad in till torget i den idylliska småstaden. Campingen ligger vid en badplats av bästa slag.

Service - 7 poäng
När jag kommer som ny gäst till receptionen blir jag ombedd att själv se ut den plats jag vill stå på, för att sedan komma tillbaka och checka in. Personalen verkar mycket ung och även om de gör sitt arbete riktigt skulle det varit trevligt med ett "välkommen". Vill du ha nybakt bröd på morgonen, får du vänta tills restaurangen på stranden öppnar klockan nio.

Bra campingbroschyr samt rikligt med broschyrer om närliggande sevärdheter.

Örnäs Camping

Receptionen på campingen välkomnar dig hela året.

Standard på gemensamma anläggningar - 8 poäng
I de tre rödmålade servicehusen hittar vi den service vi behöver. I ett av husen finns tvättstuga och kök medan det i de andra är toaletter och duschar. Det är god standard på de sanitära utrymmena, inte minst handikapptoaletten och skötrummet. Femkronor gäller i duscharna. Köket är lite äldre men trivsamt. Ändamålsenlig reception.

Skötsel - 5 poäng
Städningen inomhus får väl betecknas som godkänd men inte mer. Runt omkring servicehusen är de skräpigt med mängder med cigarettfimpar. På golvet vid fiskrensplatsen ser det bedrövligt ut. Däremot är gräset vårdat ute på campingområdet, och här är det rent och snyggt.

Lekplats - 6 poäng
Barnens lekplats ligger på stranden, som erbjuder härlig sand att gräva i. Där står också två mindre klätterställningar och så kan man gunga och åka rutschkana. Cirka tvåhundra meter från campingen finns ett gult hus som kallas Kamratgården och där finns fotbollsplaner att sparka boll på. Bredvid fotbollsplanerna ligger en liten minidjurpark med svenska husdjur, gratis att besöka. Badet är mycket barnvänligt, och för de simkunniga finns brygga med hopptorn. Humant pris för barn som vill spela minigolf, endast tjugo kronor.

 Campingtomt - 8 poäng
Campingtomternas läge är förstklassigt. På näset ligger en hög kulle, och här finns några tomter, alla med en fantastisk sjöutsikt. Nedanför kullen står husvagnar och husbilar i en halvcirkel på stranden. Denna halvcirkel består av två rader och den yttersta raden har bara någon meter till vattnet. Alla tomter, så när som några på kullen, är plana och lättillgängliga.                             

Framkomlighet - 9 poäng
Det är asfalterade körvägar. Badet har särskild ramp för rullstolar. Handikapptoaletten som du får be om nyckel till, är mycket fin med dusch. Ramp till receptionen. Särskilt skötrum för barn med handdusch och babybad.

Miljö - 7 poäng
Sophanteringen består i, att du lägger alla sopor utom glas i en container. Glaset sorterar du i vitt och färgat glas, och dessa behållare står vid servicehusen. Det största servicehuset är försett med solceller som försörjer denna byggnad med varmvatten på sommaren.

Säkerhet - 7 poäng
När personalen lämnat campingen finns ingen direkt tillsyn, förutom att Sercuritas kan göra något besök ibland. Bommen fälls ner när personalen lämnar platsen, men ofta glöms den uppe av någon gäst.

Säkerhetsavstånden mellan ekipagen är bra, och området är väl försett med brandsläckare. Livbojar och livbåt vid baden. Elanslutningsstolparna är för Europakontakter.                                      

 

Örnäs Camping

Campingens restaurang sköter även bröd- och glassförsäljning

Helhet - 9 poäng
Åmål är en riktig sommarstad, där livet i hamnen blommar upp under ett par månader. Det är rikligt med restauranger, inte bara vid hamnen utan även nära det lilla torget strax intill. När vi är på campingen ute på Örnäs i juli månad, blir det fullbelagt på kvällen. Det är lätt att förstå, för möjligheten att campa så naturskönt och samtidigt ha stadens puls inom räckhåll, är i vår smak. Men campingen är öppen hela året, och säkert är det lika vackert när du än kommer. Kan du inte bada ute, så finns det ett badhus. Det finns en rad mindre sevärdheter och museer, men framför allt söker sig nog turisterna till Åmål och dess omgivningar för naturens skull. Inget landskap kan nog erbjuda så mycket vildmarksliv som Dalsland. Från campingen har du gott om motionsspår och vi plockar våra frukostblåbär inne på området. Att fiska i Vänern är fritt, och mycket populärt.                                             

FAKTA
P2 Örnäs Camping
Gamla Örnäsgatan
662 31 Åmål
Telefon: 0532-170 97
E-post:ornascamping@amal.se
Öppet: Hela året
Pris: 250 kronor inklusive el (2013), femkronor i dusch
GPS-koordinater: N 59o2'47.73''   E 12o43'18.20''

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge                                    9

Service                                7

Standard                             8

Skötsel                                5

Lekplats                              6

Campingtomt                     8

Framkomlighet                   9

Miljö                                   7

Säkerhet                             7

Helhet                                 9

Summa poäng: 75

Har du också varit på Örnäs Camping?
Tyck till och betygsätt campingen här!

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

On
Off

0 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206