Campa i hjärtat av Bohuslän

Campa i hjärtat av Bohuslän

Publicerad

Det gråa Bohuslänska klipplandskapet breder ut sig och vi börjar skymta havet. Vi närmar oss Sveriges kanske populäraste turistort, Smögen, och nu står campingskyltarna tätt.

Läge - 8 poäng
Vi befinner oss mitt i Bohuslän, ett stenkast från havet. Till Smögens brygga är det bara 3-4 kilometer och det är inte mycket längre till Hunnebostrand. Campingen ligger insprängd i det karga steniga landskapet och runt omkring har du klippor i det oändliga. Badet är bäst för vuxna, som inte räds lite tång och sjögräs. Men det finns en liten minivik där de små barnen möjligen kan njuta i det salta vattnet.

Service - 9 poäng
Jag ringer på vägen till campingen och en mycket vänlig röst hälsar mig välkommen och lovar hålla en plats. Väl framme följer jag incheckning av flera ekipage innan det är min tur. Samma vänliga bemötande här. Öppet är det mellan 8-22 på högsäsong och det finns en butik med bland annat nybakat bröd.

Sotenäs Camping

Receptionen och butiken har öppet mellan 8 och 22 under högsäsong.

Standard på gemensamma anläggningar - 6 poäng
Det finns service i fyra olika hus. Ett är undermåligt, och används bara i reserv. Nästa ligger vid husvagnsplatserna och är enkelt men rent och snyggt. Så finns det hus med kök och TV-rum som ligger i anslutning till uthyrningsstugorna. Det är ett modern kök med all tänkbar utrustning, till och med diskmaskin. TV-rummet är trevligt inrett med fisknät på väggarna.

Nära de nygjorda husbilsplatserna högst upp på berget ligger ett lite nyare servicehus med duschar, toaletter och ett kök för disk och matlagning. Femkronor i duscharna.

Tömningsplats för husbilar finns, men inte så praktiskt anordnad.

Skötsel - 5 poäng
Campingen som är uppdelad i lite olika sektioner är överlag välskött. Det ser också normalstädat ut inomhus. Men i betyget ingår även underhåll, och här drar vissa byggnader ner betyget. Avsaknad av papper på både dam- och herrtoaletten mellan 8 och 9 på morgonen är inte bra.

Campingtomter - 7 poäng
Det är märkligt att campingtomterna faktiskt är plana på denna bergiga anläggning. Men campingen är uppbyggd i etager, och man har lyckats att göra riktigt bra tomter.

Högst upp på berget ligger arton nyanlagda husbilsplatser, grusade med lite konstgräs att sätta campingmöblerna på.

Både husvagnsområdet och husbilsplatserna är präglade av den vackra naturen.

Generellt är platserna inte de största vi sett.

Lekplats - 6 poäng
Lekplatsen består av en rejäl klätterställning med rutschkana, sandlåda och gungor. Sedan finns det en gungställning och ett mindre klätterredskap på en annan plats på campingen. Det finns fotbollsplan, men den ligger på andra sidan av den hårt trafikerade vägen. En trogen campinggäst berättar att han hjälpt till att röja upp en liten vik så att mindre barn har någonstans att bada, men rent allmänt så är det inte för badet man kommer till Sotenäs Camping. Att springa på klipporna eller fånga krabbor kan nog vara en bättre sysselsättning.

Framkomlighet - 5 poäng
Det går att komma in i receptionen/butiken med rullstol eller barnvagn. Handikapptoaletten finns vid husvagnsområdet och denna innehåller även dusch. I övrigt kan man inte säga att campingområdet är så lättillgängligt för en rullstolsburen, men det beror inte på campingen utan på naturen den ligger i. Något skötrum såg vi inte till.                                                    

Säkerhet - 7 poäng
Det är bom till campingen och gästerna får en bomkort. Den äldsta delen av platsen har dock en bom som bara fälls upp och ner utan automatik. Personalen bor alla på campingen under sommaren, och man menar att kontrollen är god.

Det finns gott om brandsläckare utplacerade och livboj på badplatsen.

Elanslutningsstolparna är genomgående för Europakontakter. En sak som inte är bra, är att man på nya husbilsområdet måste lägga elkablar över vägen i grovt grus. På husvagnsområdet står ekipagen ganska tätt

Miljö - 6 poäng
Soporna behöver inte sorteras, utan du slänger allt utom glas i en container. Det finns plats för latrintömning på två ställen och servicestation för husbilar, och det rent och snyggt runt dessa. På det nyaste servicehuset ligger solceller för uppvärmning av varmvattnet.

Helhet - 8 poäng
Sotenäs Camping består av en husvagnsdel, ett grönområde för tältare, husbilsplatser, stugby och ett villavagnskvarter. Men det känns inte stort utan snarare lite familjärt, och det natursköna läget vid havet är fantastiskt. Däremot finns det klart bättre bad att fara till. Men du har inte långt till fina utflyktsmål, för Bohusläns allra mest kända platser ligger nära. Det går buss utanför campingen om du vill ta dig in till Kungshamn och Smögens brygga.

Butik med bland annat nybakat bröd, men det är trångt utanför receptionen när du skall checka in eller ut.

Vi träffar Tony Johansson från Lidköping som säger så här:
- Jag var bara några veckor när mina föräldrar tog med mig till Sotenäs Camping, sedan dess har jag varit här varje sommar. I våras kunde jag själv ta med mig en liten nyfödd grabb. Det är lugnt och trivsamt att vara här och ändå nära till det pulserande livet i Smögen och  Kungshamn.

Sotenäs Camping

De nya ställplatserna högst upp på campingen har blivit mycket populära.

FAKTA               
O46 Sotenäs Camping
Långevik, Väjern
456 91 Kungshamn

Tel 0523-37601, 076-925 44 21
Hemsida:www.sotenascamping.seÖppet: 5/4 – 16/9 (2013)
GPS-koordinater: 58o23'11''N   11o15'37''E

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge - 8
Service - 9
Standard - 6
Skötsel - 5
Campingtomt - 7
Framkomlighet -
Lekplats - 6
Miljö -  6
Säkerhet - 7
Helhet - 8
Summa poäng: 67 poäng

 

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Sotenäs Camping?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt berätta vad du tycker

On
Off

0 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206