En camping med själ och atmosfär

Publicerad: 2014-02-19   Uppdaterad: 2023-04-18

Vissa gånger blir man mer glad än andra gånger. Till exempel när man upptäcker något som känns som ett fynd just då. Så var det när vi kom till Vittsjö Camping i Skåne. Fynd – ja för att det vi fann överträffade våra förväntningar. Det var tidigt på säsongen, vi var på rundresa och kände...

Vissa gånger blir man mer glad än andra gånger. Till exempel när man upptäcker något som känns som ett fynd just då. Så var det när vi kom till Vittsjö Camping i Skåne.

Fynd – ja för att det vi fann överträffade våra förväntningar. Det var tidigt på säsongen, vi var på rundresa och kände behov av att komma till en välordnad camping. Men tidigt på våren växer de inte på träd, de platserna. Visserligen är det en del som vaknar när vårsolens första strålar pillar hål på vinterdvalan, men ofta är de liksom nymornade då. Så var det inte på Vittsjö Camping. Låt vara att där var tunnsått med gäster, allt annat hade varit överraskande mitt i veckan en kylig marsmånad. Men campingen var igång, det var det som kändes som ett fynd precis då.

Läge 8 poäng
Vittsjö ligger ungefär 2,5 mil nordväst om Hässleholm. Campingen gränsar mot Vittsjöns strand i en miljö som är både uppiggande och avkopplande. Uppiggande för att där alltid finns något att se eller göra i närheten och omgivningarna. Att samhället är så lätt nåbart är också pluspoäng för läget. Är det avkoppling man är ute efter räcker det långt att bara ta in synintrycken från miljön vid campingen.

 Service 7 poäng
Receptionen var öppen vissa timmar på dagen, och anslag på dörren berättade vilka tider det var. Där fanns också telefonnummer till campingvärden. En bom vid infarten gav upphov till frågor, så vi ringde förstås. På telefon fick vi instruktioner om hur vi kunde öppna bommen, samtidigt som vi fick all information vi kunde behöva tills receptionen öppnade igen.
– Elskåpen är låsta, men behöver ni el? undrade campingvärden.
– Njae, vi klarar oss, det kan i alla fall vänta tills du är här, sa vi.
– Inte då! Jag ringer en av mina vänner. Han kommer och låser upp elskåpen åt er, och ser till att ni inte behöver sakna något.
Det är den där lilla extra omtanken som skapar den varma, välkomnande känslan.  

En camping med själ och atmosfär
Det södra servicehuset har funnits med ett antal år, vilket märks på att standarden inte är av modernaste snitt. Men det man behöver finns där, och oklanderligt välskött är det.

Skötsel av anläggningar 7 poäng
Välvårdat var det såväl i duschar som toaletter och kök, liksom i samlingsrum och övriga gemensamma utrymmen En familjär känsla infann sig när man steg in i lokalerna, som om man gästade någons hem. Aktsamheten kom automatiskt, spontant borstade man av skorna vid dörren och torkade bort vattenskvättet vid tvättstället. Känslan tycktes vara kollektiv, och den bottnade naturligtvis i skötseln som helhet. Undantaget var latrintömningen. Den behövde en ordentlig upprustning, och en mer lättåtkomlig placering. Bättre ordnat och skött här skulle medfört ytterligare någon poäng.

Standard på anläggningar 6 poäng
Servicehuset byggdes när modet på sådana anläggningar var helt annorlunda än idag. Efter hand har de renoverats och moderniserats, så att de väl uppfyller de funktioner man är ute efter, om än i något enkla lokaler.

Handikappanpassning 5 poäng
Campingområdet är plant, huvudstråken är asfalterade, men campinggatorna har grusbeläggning. Till receptionen finns en ramp, men till servicehusen, såväl det södra som det norra, är det ett litet trappsteg. En bagatell för funktionella fötter, men till hinder för den som är rullstolsburen. I det norra huset finns ett separat utrymme för handikappdusch- och toalett.

En camping med själ och atmosfär
Vardagar i mars är det ganska folktomt på campingplatserna, vilket gäller även lekplatsen förstås. Men redskapen finns när gästerna behagar komma, och den omgivande miljön är skön för både stora och små.

Lekplats 5 poäng
Lekplatsen ligger i campingens utkant. De som har sin campingtomt i andra ändan av campingen får således ganska långt till lekplatsen. Utrustningen består av sandlåda, gungor och karusell, plus massor av fria ytor runt omkring. En samlingsplats för campingens gästande barn, där kreativiteten kan få blomma eftersom inte så mycket är tillrättalagt. Om det är till för- eller nackdel, ja det kan de lärde tvista om.

Campingtomt 6 poäng
Eftersom större delen av campingområdet är plant är det lätt att komma till och ställa upp sitt campingfordon. Platser som inte väckte häpnad eller orsakade ovationer, men som inte heller framkallade missnöje.
Marken hade bra bärighet, trots att den sista snösmältningen precis hade hunnit undan när vi var på besök.

Säkerhet 7 poäng
Att tomterna är tillräckligt stora för att säkerhetsavstånden mellan ekipagen ska hållas är den kanske viktigaste åtgärden. Den regeln efterlevdes här. Elskåpen har automatsäkring och jordfelsbrytare. Bommen vid entrén är låst nattetid så biltrafik in på området går inte för sig då, vilket försvårar för eventuella banditer. Att campingvärden går att nå hela dygnet om situationen så skulle kräva, är också en säkerhetsfaktor.

Miljö 8 poäng
Avfallet ska källsorteras i enlighet med kommunens anvisningar, som finns uppsatta vid sopstationen. Elstolparna har elektronisk mätning, så att gästerna betalar bara för den el de förbrukar. Det sporrar till varsamhet med energin, och är på så vis en åtgärd i miljöns tjänst.

Helhetsintryck 8 poäng
Tänk tanken att du tar in på ett exklusivt hotell. Då är det kanske marmor på lobbygolvet, kristallkronor i matsalstaket och receptionisten har uniform. Mottagandet professionellt och integritetsfrämjande opersonligt. Visst kan man känna sig aktad som gäst i en sådan miljö, och blir kanske stärkt i både självkänsla och välbefinnande. 
Tänk sedan tanken att du istället tar in på ett mindre familjeägt hotell, där mannen hälsar välkommen i entrén och hustrun dukar matborden. Tonåringar praktiserar vid inskrivningsdisken och hjälper till att bära upp väskan eftersom huset saknar hiss. Som gäst känner du dig lika respekterad och välkommen som på det flotta hotellet, men på helt andra premisser.
I en sådan tänkt jämförelse ser jag Vittsjö Camping som det senare exemplet. En camping med atmosfär som också skapar välbefinnande, men grundat på andra värden än de exklusiva.
Intrycket vi tar med oss är önskan att komma tillbaka. Besöket har väckt lusten att också få del av aktiviteter som passar under andra årstider än några kylslagna dagar i mars.

Campingkollens betyg
Skala 1 – 10, där 5 utgör godkänt men inte mer.

Läge   8
Service   7
Skötsel av anläggningar   7
Standard på anläggningar   6
Handikappanpassning   5
Lekplats   5
Campingtomt   6
Säkerhet   7
Miljö   8
Helhetsintryck   8

Summa poäng   67

FAKTA
FC424, Vittsjö Camping, Campingvägen 1, 280 22 Vittsjö
Hemsida: www.vittsjocamping.se
Antal platser: 78
Pris per dygn/pris för el per dygn: 160:-/20:- + 1,50 kr/kwh
Öppettider: Året runt
Kort vägbeskrivning: Vid väg 117, en och en halv kilometer norr om centrala Vittsjö.

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Rulla till toppen