Öppet landskap nära havet

Öppet landskap nära havet

Publicerad

Doften, bruset, saltet som strävt sitter fast på armar och ben, eller bara känslan av oändlighet. Svårt att veta vad som lockar oss till havet. För havslängtare är Björkängs Havsbad på Västkusten ett utmärkt val.

Läge - 8 poäng
Björkängs Camping ligger13 kilometer söder om Varberg, så nära havet du kan komma. Om du gillar en härlig sandstrand och långgrunt bad, då är detta en speciellt bra camping. Ett trevligt sommarstugeområde gränsar till platsen, som för övrigt lever sitt eget liv med egen affär och restaurang.

En utflykt till Ullared innebär en halvtimma i bil. Det går buss varje timma till både Varberg och Falkenberg.
                        
Service 8 poäng
Mottagandet var korrekt och informativt, men det lilla extra saknades. Ett leende eller ett "välkommen". Men en annan person ur personalen var mycket tillmötesgående när vi kom för att hyra minigolfklubbor. Bra campingbroschyr med rikligt med information om platsen. Väl tilltagna öppettider, affären säljer nybakat bröd klockan 8.00 och då öppnar även receptionen.

Standard på gemensamma anläggningar 9 poäng
De låga trähusen i gult och rosa ser utvändigt enkla ut, men det handlar om en anläggning med bra standard. Det finns rikligt med duschar och toaletter och det är fräscht och ändamålsenligt. Tänk bara ett särskilt rum för hårvård. Likaså är skötrummet för småbarn en tillgång, där föräldrarna lätt kan bada eller byta på sina småbarn.

Två diskrum, varav ett med två diskmaskiner. Det finns till och med en elektrisk potatisskalare för upp till två kilo potatis. Modernt kök med spishällar och ugnar i rätt arbetshöjd. Tömningsplatserna för latrin och gråvatten är utrustade med tvättmöjlighet och papper. Och jag uppskattar att det är tvål och papper vid toaletterna.

Trevlig reception med broschyrställ. Välsorterad livsmedelsbutik och modern restaurang/pizzeria. Hundbadrum såväl som rastgård och badplats vid havet.

Skötsel 9 poäng
Det är mycket rent och prydligt överallt. Vi får en känsla att städpatrullen är i farten hela tiden. När vi kommer i början av juli är det trevliga blomplanteringar och snyggt och vårdat både i och utanför byggnaderna.

Campingtomter 8 poäng                                   
Tomterna är fördelade på ett jättefält, där bara en sanddyn skiljer de västligaste platserna från havet. Några tomter har eget vatten. Det som saknas är någon form av häckar eller buskridåer. Nu handlar det om ett stort öppet fält, men med rymliga och plana platser.

Lekplats 8 poäng
Det finns rejält tilltagna ytor för lek. Vid den ena lekplatsen kan barnen även sparka fotboll, spela boule eller träna basket. På denna lekplats finns även ett piratskepp med rutschkana och gungor av olika slag. Vid servicehusen ligger de små barnens lekplats, och där finns flera spiraldjur att sitta och gunga på, klätterställning med rutschkana och sandhiss samt vanlig gungställning. Någon gång varje sommarvecka kan barnen gå på "Kotteklubben" gratis. På Kotteklubben handlar det om lek och pyssel. Det skulle finnas hoppkuddar enligt SCR:s broschyr, men det visade sig vara ett företag som två gånger i veckan under högsäsong satte upp en avancerad hopphistoria för lite större barn. Inträde 40 kronor. Ungdomsrum.

Generellt kan man säga att barnen verkar trivas, men att lekredskapen är till åren och slitna.

Säkerhet 9 poäng
Vi räknade till 19 brandsläckare utplacerade på området. Säkerhetsavstånden mellan fordonen syntes helt okej. Moderna elanslutningsstolpar(låsta) för Europakontakter.

Bommen in till området är öppen på dagen, men nedfälld på natten. Då patrullerar också två vakter från ett vaktbolag. Journummer finns anslaget.

Framkomlighet 9 poäng
Hela campingen har asfalterade körvägar och det är lätt att ta sig runt med rullstolar eller barnvagnar. Fint skötrum med badbaljor med handduschslang. Ändamålsenlig handikapptoalett, något av det bästa vi sett. Här handlar det om en hel avdelning med tre olika rum, toalett, tvättrum och duschrum.

Ramp till såväl butik som restaurang.

Miljö 8 poäng

Campingens miljöstation är mönstergill. Här finns källsorteringsbehållare för allt, precis som på kommunala stationer. Städat och fint är det runt omkring. Tysta elbilar glider runt på campingen. Luftvärmepumpar i husen.

Björkäng Havsbad

Havet och vinden ger möjlighet till roliga aktiviteter på stranden.

Helhet 8 poäng                              
Vad är det som gör att någon vill tillbringa sin ledighet på ett fält vid havet? Ja, så var min första tanke, men efter ett par dagar vid Björkängs Havsbad förstår jag att det är ett småtrevligt liv. Och förutom bad och promenader på stranden kan du förströ dig med en hel del. På sommarveckorna gör campingen veckoprogram, där du exempelvis erbjuds att delta i tipspromenader, bada bastu eller gå på temakvällar i restaurangen. Restaurangen är riktigt fin att sitta i, men man erbjuder också gästerna att hämta mat. Här bakas även pizza.

Det finns minigolf och boulebanor. Butiken är välfylld och har service med nybakt bröd hela dagen från klockan åtta på morgonen.

Utflyktsmålen är många, några kanske åker till Ullared, andra till den kända torghandeln i Varberg eller dess fästning. Även Falkenberg ligger nära (20 minuter) och här spelas sommarfars på Vallarna hela sommaren.

FAKTA
N8 Björkängs Havsbad
Havsbadsvägen
432 76 Tvååker

Tel/Fax.: 0340-421 34
E-post: info@bjorkangshavsbad.seHemsida: www.bjorkangshavsbad.seÖppet: 15/4 – 11/9
GPS-koordinater: N57o0'34.62''   E12o21'1-59''

 

Snabbguide poäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge  8

Service 8

Standard på gemensamma anläggningar  9

Skötsel 9

Framkomlighet  9

Säkerhet 9

Lekplats  8

Campingtomt  8

Miljö 8

Helhetsintryck  8

Summa poäng: 84 poäng

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Björkängs Havsbad?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt berätta vad du tycker

On
Off

0 kommentarer

 • Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping blickar framåt. I fjol tog en ny entreprenör över anläggningen och nu vill man satsa på den havsnära campingen ett stenkast från Slite centrum.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-19 08:03

 • Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  I en skogsglänta med utsikt över en liten tjärn. Så idylliskt kan det vara att övernatta i Smålandsstenar. Men inte dyrare än många ställplatser.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-14 08:02

 • Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Sankta Anna var sjöfararnas helgon och namngivare till den skärgård där vi funnit Kalvholmens Camping. Kanske håller helgonet än idag ett vakande öga över besökarna till denna natursköna plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-11 08:35

 • Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Ett nöjesfält, en djurpark, hotell och havsbad. Ja, allt ligger på samma ställe och har kompletterats med en välutrustad camping. Samlingsnamnet för härligheten är Furuvik.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-10 07:20

 • De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  Nederländerna är riktigt bra på camping. Här vill vi presentera en av landets många superanläggningar. En fantastisk barnvänlig plats att pusta ut på när man kanske suttit i bilen under en lång resa.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-06-18 09:26

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842