Öppet landskap nära havet

Öppet landskap nära havet

Publicerad

Doften, bruset, saltet som strävt sitter fast på armar och ben, eller bara känslan av oändlighet. Svårt att veta vad som lockar oss till havet. För havslängtare är Björkängs Havsbad på Västkusten ett utmärkt val.

Läge - 8 poäng
Björkängs Camping ligger13 kilometer söder om Varberg, så nära havet du kan komma. Om du gillar en härlig sandstrand och långgrunt bad, då är detta en speciellt bra camping. Ett trevligt sommarstugeområde gränsar till platsen, som för övrigt lever sitt eget liv med egen affär och restaurang.

En utflykt till Ullared innebär en halvtimma i bil. Det går buss varje timma till både Varberg och Falkenberg.
                        
Service 8 poäng
Mottagandet var korrekt och informativt, men det lilla extra saknades. Ett leende eller ett "välkommen". Men en annan person ur personalen var mycket tillmötesgående när vi kom för att hyra minigolfklubbor. Bra campingbroschyr med rikligt med information om platsen. Väl tilltagna öppettider, affären säljer nybakat bröd klockan 8.00 och då öppnar även receptionen.

Standard på gemensamma anläggningar 9 poäng
De låga trähusen i gult och rosa ser utvändigt enkla ut, men det handlar om en anläggning med bra standard. Det finns rikligt med duschar och toaletter och det är fräscht och ändamålsenligt. Tänk bara ett särskilt rum för hårvård. Likaså är skötrummet för småbarn en tillgång, där föräldrarna lätt kan bada eller byta på sina småbarn.

Två diskrum, varav ett med två diskmaskiner. Det finns till och med en elektrisk potatisskalare för upp till två kilo potatis. Modernt kök med spishällar och ugnar i rätt arbetshöjd. Tömningsplatserna för latrin och gråvatten är utrustade med tvättmöjlighet och papper. Och jag uppskattar att det är tvål och papper vid toaletterna.

Trevlig reception med broschyrställ. Välsorterad livsmedelsbutik och modern restaurang/pizzeria. Hundbadrum såväl som rastgård och badplats vid havet.

Skötsel 9 poäng
Det är mycket rent och prydligt överallt. Vi får en känsla att städpatrullen är i farten hela tiden. När vi kommer i början av juli är det trevliga blomplanteringar och snyggt och vårdat både i och utanför byggnaderna.

Campingtomter 8 poäng                                   
Tomterna är fördelade på ett jättefält, där bara en sanddyn skiljer de västligaste platserna från havet. Några tomter har eget vatten. Det som saknas är någon form av häckar eller buskridåer. Nu handlar det om ett stort öppet fält, men med rymliga och plana platser.

Lekplats 8 poäng
Det finns rejält tilltagna ytor för lek. Vid den ena lekplatsen kan barnen även sparka fotboll, spela boule eller träna basket. På denna lekplats finns även ett piratskepp med rutschkana och gungor av olika slag. Vid servicehusen ligger de små barnens lekplats, och där finns flera spiraldjur att sitta och gunga på, klätterställning med rutschkana och sandhiss samt vanlig gungställning. Någon gång varje sommarvecka kan barnen gå på "Kotteklubben" gratis. På Kotteklubben handlar det om lek och pyssel. Det skulle finnas hoppkuddar enligt SCR:s broschyr, men det visade sig vara ett företag som två gånger i veckan under högsäsong satte upp en avancerad hopphistoria för lite större barn. Inträde 40 kronor. Ungdomsrum.

Generellt kan man säga att barnen verkar trivas, men att lekredskapen är till åren och slitna.

Säkerhet 9 poäng
Vi räknade till 19 brandsläckare utplacerade på området. Säkerhetsavstånden mellan fordonen syntes helt okej. Moderna elanslutningsstolpar(låsta) för Europakontakter.

Bommen in till området är öppen på dagen, men nedfälld på natten. Då patrullerar också två vakter från ett vaktbolag. Journummer finns anslaget.

Framkomlighet 9 poäng
Hela campingen har asfalterade körvägar och det är lätt att ta sig runt med rullstolar eller barnvagnar. Fint skötrum med badbaljor med handduschslang. Ändamålsenlig handikapptoalett, något av det bästa vi sett. Här handlar det om en hel avdelning med tre olika rum, toalett, tvättrum och duschrum.

Ramp till såväl butik som restaurang.

Miljö 8 poäng

Campingens miljöstation är mönstergill. Här finns källsorteringsbehållare för allt, precis som på kommunala stationer. Städat och fint är det runt omkring. Tysta elbilar glider runt på campingen. Luftvärmepumpar i husen.

Björkäng Havsbad

Havet och vinden ger möjlighet till roliga aktiviteter på stranden.

Helhet 8 poäng                              
Vad är det som gör att någon vill tillbringa sin ledighet på ett fält vid havet? Ja, så var min första tanke, men efter ett par dagar vid Björkängs Havsbad förstår jag att det är ett småtrevligt liv. Och förutom bad och promenader på stranden kan du förströ dig med en hel del. På sommarveckorna gör campingen veckoprogram, där du exempelvis erbjuds att delta i tipspromenader, bada bastu eller gå på temakvällar i restaurangen. Restaurangen är riktigt fin att sitta i, men man erbjuder också gästerna att hämta mat. Här bakas även pizza.

Det finns minigolf och boulebanor. Butiken är välfylld och har service med nybakt bröd hela dagen från klockan åtta på morgonen.

Utflyktsmålen är många, några kanske åker till Ullared, andra till den kända torghandeln i Varberg eller dess fästning. Även Falkenberg ligger nära (20 minuter) och här spelas sommarfars på Vallarna hela sommaren.

FAKTA
N8 Björkängs Havsbad
Havsbadsvägen
432 76 Tvååker

Tel/Fax.: 0340-421 34
E-post: info@bjorkangshavsbad.seHemsida: www.bjorkangshavsbad.seÖppet: 15/4 – 11/9
GPS-koordinater: N57o0'34.62''   E12o21'1-59''

 

Snabbguide poäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge  8

Service 8

Standard på gemensamma anläggningar  9

Skötsel 9

Framkomlighet  9

Säkerhet 9

Lekplats  8

Campingtomt  8

Miljö 8

Helhetsintryck  8

Summa poäng: 84 poäng

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Björkängs Havsbad?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt berätta vad du tycker

On
Off

0 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206