Campa vid naturskön skärgård

Campa vid naturskön skärgård

Publicerad

25 öre för en tältövernattning, så var det en gång i tiden på Kustcamp Ekön. En plats som människor under långa tider sökt sig till på sin fritid. Vi har besökt en camping i natursköna Gryts skärgård, en plats som under senare år radikalt förändrats.

Läge - 7 poäng
Östergötland är känt för sina vackra skärgårdar vid Östersjön. Det är från norr till söder Arkösunds, S:t Annas och Gryts skärgård. Och det är vid havet sydväst om byn Gryt som Kustcamp Ekön ligger. Detta är ingen typisk övernattningscamping, utan snarare en plats som du i förväg bestämt dig för att fara till. Det är drygt två mil till E22:an och en timmas tur till Linköping eller Norrköping. Campingen ligger som på en udde i havet lummigt inbäddad av blandskogsnatur. Närmsta butik är en lanthandel tre kilometer bort vid Fyrudden, annars är det Valdemarsvik, 22 kilometer, som gäller för lite mera service.

Service - 8 poäng
När vi kommer en vardag i maj är receptionen inte öppen riktigt hela dagen, men jag ringer på angivet nummer och får god hjälp via telefonen. Jag får uppge numret på mitt campingkort och sedan öppnas bommen och vi kan köra in på området och ta en plats. När vi sedan fysiskt anmäler oss i receptionen blir väl bemötta. Vi får också veta, att det är bara att säga till så finns det nybakat bröd kommande morgon. Den lilla butiken ser ut att innehålla både lite mat och lite för förströelse. Campingbroschyr med information om brandposter etc. saknades.                                          

Standard på gemensamma anläggningar - 9 poäng
För några år sedan blev det ny regi och campingen kom att genomgå en förvandling, 2009 invigdes ett nytt hus med reception och restaurang och året efter stod ett modernt servicehus färdigt. Stora markarbeten har också gjorts. De nya lokalerna håller hög standard. I köket finns all tänkbar utrustning såsom spisar, ugnar, mikro och diskmaskin. I ett angränsande rum finns bord och stolar för ett femtontal personer och här finns också TV. Servicestation för husbilar.

SSkötsel av gemensamma anläggningar -     8 poäng
Som vanligt dyker vi upp oanmälda, men det är inget som behöver bekymra den här platsen. Det är rent och prydligt och ser ansat ut i största allmänhet.
                         
Campingtomter - 8 poäng

Detta är en mycket trevlig form av camping, de drygt 200 tomterna är liksom fördelade i små kvarter och området är dessutom terrasserat. Något som också ger flera möjlighet att se havet. Lite här och var står röda uthyrningsstugor som tillsammans med häckar och buskage skärmar av mellan husvagnarna och bidrar till trivseln. Tomterna är rymliga, lättillgängliga och plana. Det finns ett antal specialplatser för husbilar, där fordonet står plant på grus.

Lekplats -     7 poäng
Vi räknar till fyra klätterställningar med rutschkana för mindre barn samt gungställning, lekstuga och sandlåda. Men planer fanns att utöka med fler lekmöjligheter. Badplatsen ligger i direkt anslutning till campingen. För simkunniga finns flytbryggor och bryggor, men även för de minsta finns möjlighet till badlek. Ett par hundra meter in i skogen finns en äng med fotbollsmål. Det är gott om härlig natur och roliga stigar att springa på.                          

 Framkomlighet - 8 poäng
Att röra sig med rullstol, rollator eller barnvagn går väl skapligt. Vägarna inne på området är grusade, men hårdgjorda. Servicehuset ligger på en sluttning och kan bara nås från ett håll för dem som inte går utan hjälp. Handikapptoaletten är föredömlig och skötrummet för barn likaså. Det är heller inte svårt att ta sig in i receptionen eller restaurangen.

                          
Miljö - 9 poäng
Miljötänk ligger i tiden och med nya hus blir det enklare att leva upp till detta. På Kustcamp Ekön är det solen som i princip helt försörjer anläggningen med varmt vatten. När man går in på toaletten tänds energisnåla ledlampor i taket. Tittar vi ut ser vi personalen fara runt i tysta små elbilar.                                                

Säkerhet -      8 poäng
Det finns tre vägar in på campingområdet och alla är försedda med bommar, så att inga obehöriga kan ta sig in med bil.

Avstånden mellan ekipagen är det tack vare rejält tilltagna tomter inga problem med. Åtminstone inte vid vårt besök, fast då är det gott om tomma platser. Elanslutningarna ser ut att vara av god kvalitet, större delen ganska nya. Det är också rikligt med brandsläckare.
                                     
Helhetsintryck - 8 poäng

Kustcamp Ekön är som nämnts en genuin anläggning som lockat campare sedan 1930-talet. Först låg campingen nära badstranden, men när det blev naturreservat kom den att flyttas till sitt nuvarande läge. Havet är dock ständigt närvarande.

-Här är fantastiskt trivsamt, säger Gun-Britt Johansson som varit säsongsgäst på Ekön i mer än 30 år. Tillsammans med goda vännen Annette Ferm minns hon tiden, då de bara var ett femtiotal ekipage och standarden betydligt enklare.

När jag sitter och präntar ner mina intryck ser jag en glittrande fjärd, en brygga med guppande båtar, en rödmålad bastu på en flotte, lövträd som nyss slagit ut i grönska och folk som slappar utanför husvagnar. Det är med andra ord en vacker syn, och jag förstår att detta är en plats som lockat människor i decennier. Jag frågar Amanda i receptionen vad folk sysselsätter sig med förutom bad och fiske, och hon svarar:
- De vandrar runt på stigarna och några går ut till Fyrudden, en del cyklar och ofta kan jag se hur man bara sitter och tittar på utsikten över havet.

Ja, hit åker man inte för hålligångets skull, utan för friden och den friska luften. Ett besök i den egna restaurangen, som har fullständiga rättigheter, ger lite guldkant ibland.

Du skall inte missa att gå till en utsiktspunkt som ligger några hundra meter från campingen. Utsikten över Gryts skärgård är betagande. När vi står där på höjden underhålls vi dessutom av en ihärdigt galande gök.

Fyrudden nämndes, och en promenad genom skogen längs Östgötaleden till denna plats kan rekommenderas. Det är cirka tre kilometer i varje riktning och fantastiskt vackert, fast en hel del stenar och rötter gör att du måste ha friska ben.

Campingens minigolfbana är välvårdad och rolig. Det finns även uthyrning av kajaker, cyklar, mopeder och surfingbrädor.

                                   
FAKTA
E27 Kustcamp Ekön (SCR)
Ekön
610 42 Gryt

Tel. 0123-402 83
E-mejl:ekon@campa.seHemsida:www.campa.seÖppet: 29/3 – 29/9, bokad plats året runt
Pris: 310 kronor, tillägg för dusch men el ingår
GPS-koordinater: N58o10'25.67''   E16o51'8.22''

 

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge                                    7

Service                                8

Standard                             9

Skötsel                                 8

Campingtomter                  8

Lekplats                              7

Miljö                                   9

Framkomlighet                   8

Säkerhet                             8

Helhet                                 8

Summa: 80 poäng

Har du också varit på Kustcamp Ekön?
Tyck till och betygsätt campingen här!

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

On
Off

0 kommentarer

 • Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping blickar framåt. I fjol tog en ny entreprenör över anläggningen och nu vill man satsa på den havsnära campingen ett stenkast från Slite centrum.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-19 08:03

 • Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  I en skogsglänta med utsikt över en liten tjärn. Så idylliskt kan det vara att övernatta i Smålandsstenar. Men inte dyrare än många ställplatser.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-14 08:02

 • Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Sankta Anna var sjöfararnas helgon och namngivare till den skärgård där vi funnit Kalvholmens Camping. Kanske håller helgonet än idag ett vakande öga över besökarna till denna natursköna plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-11 08:35

 • Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Ett nöjesfält, en djurpark, hotell och havsbad. Ja, allt ligger på samma ställe och har kompletterats med en välutrustad camping. Samlingsnamnet för härligheten är Furuvik.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-10 07:20

 • De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  Nederländerna är riktigt bra på camping. Här vill vi presentera en av landets många superanläggningar. En fantastisk barnvänlig plats att pusta ut på när man kanske suttit i bilen under en lång resa.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-06-18 09:26

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842