Campa vid naturskön skärgård

Campa vid naturskön skärgård

Publicerad

25 öre för en tältövernattning, så var det en gång i tiden på Kustcamp Ekön. En plats som människor under långa tider sökt sig till på sin fritid. Vi har besökt en camping i natursköna Gryts skärgård, en plats som under senare år radikalt förändrats.

Läge - 7 poäng
Östergötland är känt för sina vackra skärgårdar vid Östersjön. Det är från norr till söder Arkösunds, S:t Annas och Gryts skärgård. Och det är vid havet sydväst om byn Gryt som Kustcamp Ekön ligger. Detta är ingen typisk övernattningscamping, utan snarare en plats som du i förväg bestämt dig för att fara till. Det är drygt två mil till E22:an och en timmas tur till Linköping eller Norrköping. Campingen ligger som på en udde i havet lummigt inbäddad av blandskogsnatur. Närmsta butik är en lanthandel tre kilometer bort vid Fyrudden, annars är det Valdemarsvik, 22 kilometer, som gäller för lite mera service.

Service - 8 poäng
När vi kommer en vardag i maj är receptionen inte öppen riktigt hela dagen, men jag ringer på angivet nummer och får god hjälp via telefonen. Jag får uppge numret på mitt campingkort och sedan öppnas bommen och vi kan köra in på området och ta en plats. När vi sedan fysiskt anmäler oss i receptionen blir väl bemötta. Vi får också veta, att det är bara att säga till så finns det nybakat bröd kommande morgon. Den lilla butiken ser ut att innehålla både lite mat och lite för förströelse. Campingbroschyr med information om brandposter etc. saknades.                                          

Standard på gemensamma anläggningar - 9 poäng
För några år sedan blev det ny regi och campingen kom att genomgå en förvandling, 2009 invigdes ett nytt hus med reception och restaurang och året efter stod ett modernt servicehus färdigt. Stora markarbeten har också gjorts. De nya lokalerna håller hög standard. I köket finns all tänkbar utrustning såsom spisar, ugnar, mikro och diskmaskin. I ett angränsande rum finns bord och stolar för ett femtontal personer och här finns också TV. Servicestation för husbilar.

SSkötsel av gemensamma anläggningar -     8 poäng
Som vanligt dyker vi upp oanmälda, men det är inget som behöver bekymra den här platsen. Det är rent och prydligt och ser ansat ut i största allmänhet.
                         
Campingtomter - 8 poäng

Detta är en mycket trevlig form av camping, de drygt 200 tomterna är liksom fördelade i små kvarter och området är dessutom terrasserat. Något som också ger flera möjlighet att se havet. Lite här och var står röda uthyrningsstugor som tillsammans med häckar och buskage skärmar av mellan husvagnarna och bidrar till trivseln. Tomterna är rymliga, lättillgängliga och plana. Det finns ett antal specialplatser för husbilar, där fordonet står plant på grus.

Lekplats -     7 poäng
Vi räknar till fyra klätterställningar med rutschkana för mindre barn samt gungställning, lekstuga och sandlåda. Men planer fanns att utöka med fler lekmöjligheter. Badplatsen ligger i direkt anslutning till campingen. För simkunniga finns flytbryggor och bryggor, men även för de minsta finns möjlighet till badlek. Ett par hundra meter in i skogen finns en äng med fotbollsmål. Det är gott om härlig natur och roliga stigar att springa på.                          

 Framkomlighet - 8 poäng
Att röra sig med rullstol, rollator eller barnvagn går väl skapligt. Vägarna inne på området är grusade, men hårdgjorda. Servicehuset ligger på en sluttning och kan bara nås från ett håll för dem som inte går utan hjälp. Handikapptoaletten är föredömlig och skötrummet för barn likaså. Det är heller inte svårt att ta sig in i receptionen eller restaurangen.

                          
Miljö - 9 poäng
Miljötänk ligger i tiden och med nya hus blir det enklare att leva upp till detta. På Kustcamp Ekön är det solen som i princip helt försörjer anläggningen med varmt vatten. När man går in på toaletten tänds energisnåla ledlampor i taket. Tittar vi ut ser vi personalen fara runt i tysta små elbilar.                                                

Säkerhet -      8 poäng
Det finns tre vägar in på campingområdet och alla är försedda med bommar, så att inga obehöriga kan ta sig in med bil.

Avstånden mellan ekipagen är det tack vare rejält tilltagna tomter inga problem med. Åtminstone inte vid vårt besök, fast då är det gott om tomma platser. Elanslutningarna ser ut att vara av god kvalitet, större delen ganska nya. Det är också rikligt med brandsläckare.
                                     
Helhetsintryck - 8 poäng

Kustcamp Ekön är som nämnts en genuin anläggning som lockat campare sedan 1930-talet. Först låg campingen nära badstranden, men när det blev naturreservat kom den att flyttas till sitt nuvarande läge. Havet är dock ständigt närvarande.

-Här är fantastiskt trivsamt, säger Gun-Britt Johansson som varit säsongsgäst på Ekön i mer än 30 år. Tillsammans med goda vännen Annette Ferm minns hon tiden, då de bara var ett femtiotal ekipage och standarden betydligt enklare.

När jag sitter och präntar ner mina intryck ser jag en glittrande fjärd, en brygga med guppande båtar, en rödmålad bastu på en flotte, lövträd som nyss slagit ut i grönska och folk som slappar utanför husvagnar. Det är med andra ord en vacker syn, och jag förstår att detta är en plats som lockat människor i decennier. Jag frågar Amanda i receptionen vad folk sysselsätter sig med förutom bad och fiske, och hon svarar:
- De vandrar runt på stigarna och några går ut till Fyrudden, en del cyklar och ofta kan jag se hur man bara sitter och tittar på utsikten över havet.

Ja, hit åker man inte för hålligångets skull, utan för friden och den friska luften. Ett besök i den egna restaurangen, som har fullständiga rättigheter, ger lite guldkant ibland.

Du skall inte missa att gå till en utsiktspunkt som ligger några hundra meter från campingen. Utsikten över Gryts skärgård är betagande. När vi står där på höjden underhålls vi dessutom av en ihärdigt galande gök.

Fyrudden nämndes, och en promenad genom skogen längs Östgötaleden till denna plats kan rekommenderas. Det är cirka tre kilometer i varje riktning och fantastiskt vackert, fast en hel del stenar och rötter gör att du måste ha friska ben.

Campingens minigolfbana är välvårdad och rolig. Det finns även uthyrning av kajaker, cyklar, mopeder och surfingbrädor.

                                   
FAKTA
E27 Kustcamp Ekön (SCR)
Ekön
610 42 Gryt

Tel. 0123-402 83
E-mejl:ekon@campa.seHemsida:www.campa.seÖppet: 29/3 – 29/9, bokad plats året runt
Pris: 310 kronor, tillägg för dusch men el ingår
GPS-koordinater: N58o10'25.67''   E16o51'8.22''

 

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge                                    7

Service                                8

Standard                             9

Skötsel                                 8

Campingtomter                  8

Lekplats                              7

Miljö                                   9

Framkomlighet                   8

Säkerhet                             8

Helhet                                 8

Summa: 80 poäng

Har du också varit på Kustcamp Ekön?
Tyck till och betygsätt campingen här!

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

On
Off

0 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206