Campa granne med Astrids sagovärld

Campa granne med Astrids sagovärld

Publicerad

Jag kan se ända till Mariannelund, sa Ida när Emil hissat upp henne i flaggstången. Om du vill se Mariannelund, finns Spilhammars Camping i stadens utkant och dessutom precis vid porten till Astrid Lindgrens värld.

Läge - 8 poäng
I en glänta mitt i tallskogen, och med två små svartglänsande insjöar bredvid sig, ligger Spilhammars Camping. Vill du ta en promenad till Mariannelunds centrum har du 1,5 kilometer att gå. Det finns fina markerade motionsslingor, 2,5, 5 och 10 kilometer, som tar sin början utanför campingen.

Det är en härlig sommarcamping med bra bad, minibutik, restaurang och minigolf inpå knuten.
- Vi har stannat här, för det verkade vara en mysig plats och så ligger den nära Astrid Lindgrens Värld, säger Linda Mårtensson från Lund.
Linda är nog en signifikativ gäst, för det är riktigt mycket barnfamiljer som stannar här på sommaren. Till Vimmerby är det två mil, men det finns platser i Astrid Lindgrens sagovärld som ligger ännu närmre, som Katthult eller Bullerbyn.

Spilhammar Camping

Utanför receptionen, som också har en mindre butik, är det ständigt folk i rörelse.

Service - 8 poäng
Receptionen är öppen dagligen från 8.30-21.00 på sommaren. Färskt bröd finns i hyllorna i den lilla minibutiken. Vi gästade campingen två gånger förra året, och blev väl mottagna båda gångerna. Liten broschyr om platsen informerar om viktiga telefonnummer.

Standard på gemensamma anläggningar - 7 poäng
I en röd länga hittar du duschar toaletter, kök och tvättstuga. Det finns också ett familjerum och skötrum.

Servicehuset var under restaurering, och dam- och herravdelningen hade blivit färdiga till 2013 års säsong. Fräscht och snyggt. I år skall köket vara färdigt och tvättstugan flyttad till ny lokal. Hoppas de tagit bort systemet med femkronor till spisen.

Receptionen och minibutiken delar lokal, och det är trivsamt att komma in här.
Välordnat med tvättmöjligheter, tvål, vatten och papper vid latrintömningen. Tömningsplats för husbilar saknas.

Skötsel - 7 poäng
Det är snyggt och rent på området och städningen gjordes vid vår vistelse efter konstens regler. Vissa saker var i behov av upprustning, men en sådan pågick som sagt.

Framkomlighet - 5 poäng
Inne på campingområdet är det grusat med fasta vägar. Familjerummet fungerar som handikapptoalett och det finns också dusch här. Skötrummet med liten toalett och lågt tvättställ är fint. Till och med en potta stod här, fast badbaljan kunde varit större.

Campingtomter - 7 poäng
Platserna är inte numrerade. Du får själv välja dig en plats, men måste respektera avstånden till grannarna. Det är mycket naturskönt och du står delvis på gräs och delvis skogsmark.

Spilhammar Camping

Det fina badet passar för alla.

Lekplats - 5 poäng
Badet vid campingen är fantastiskt fint med både sandstrand och brygga med hopptorn. Fint gräs att sitta på vid sjön.

Inne på campingen står en ganska ny klätterställning med två rutschkanor. Där finns också sand.

Miljö - 5 poäng
Soporna sorteras i metall, glas och brännbart. Campingvärden säger att solceller för uppvärmning står högt på önskelistan, men att det kan dröja upp till fem år innan det blir verklighet.

Säkerhet - 8 poäng
Det finns ingen bom till anläggningen, men kör du in måste du samma väg ut. Något som sannolikt uppmärksammas av campingvärden som själv under sommaren bor på campingen.

Elanslutningsstolparna är av gammalt slag men väl fördelade så att elsladdar inte behöver dras långt. När du kommer informeras du om vikten av att ha rätt avstånd till nästa ekipage.

Brandsläckare på flera ställen och livbåt och boj vid badet. Jourtelefonnummer finns anslaget på receptionen.

Helhet - 9 poäng
Kommer du som vi en vacker sommardag, så är mysfaktorn hög. Badplatsen helt fantastisk med både sandstrand och brygga. "Sommartorpet" med restaurang och café ligger så vackert att det är svårt att beskriva. Från campingen går en liten spång över Silverån, och när du står där så ser du både övre och nedre Åsjön. På sommartorpet kan du äta mat, ta ett glas vin eller bara fika. Deras kärleksmums var farligt goda.

En annan sak som är trevlig, är att gå den fina promenaden genom skogen till Mariannelunds centrum (1,5 km). När vi kommer i mitten av juli är den kantad med blåbär och kantareller. Vi följer skylten till Mariannelunds Karamellkokeri, och där är det full fart. Bakom ett jättefönster ser vi ett tiotal karamelltillverkare i aktion. Det är omöjligt att gå därifrån utan en påse i handen.

I receptionen finns mängder av broschyrer som berättar om andra närliggande utflyktsmål, där Astrid Lindgrens Värld säkert är det allra populäraste. Du kan hyra båt och kanot samt köpa fiskekort.

FAKTA
FC 557 Spilhammars Camping
Box 36
570 33 Mariannelund0496-102 73, 070-565 03 17

E-post:info@spilhammarscamping.com

Hemsida:www.spilhammarscamping.seÖppet: 1/5 – 30/9
GPS-koordinater: 57o37'01''N   15o36'19''E

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge                                                          8
Service                                                      8
Standard                                                   7
Skötsel                                                      7
Framkomlighet                                         5
Campingtomt                                           7
Lekplats                                                    5
Miljö                                                         5
Säkerhet:                                                8
Helhet                                                       9
Summa poäng: 69 poäng

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Spilhammar Camping?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt kommentera

On
Off

0 kommentarer

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

 • Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Caravan Club of Sweden är en av Sveriges största campingägare. I Norberg har klubben en plats där de också välkomnar andra campare än bara medlemmar. Klubbplatser präglas ofta av något speciellt, så också Norbergs.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-04 07:19

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206