Naturnära och välskött i Skåne

Naturnära och välskött i Skåne

Publicerad

Det är gott att kura in på en camping när vädret inte är på topp. Då sitter det bra att slå läger på en plats där det känns ombonat, som på Skånes Djurparks Camping & Grottby.

Träden var ännu kala. Luften var småruggig, och hade gjort oss likadana efter en dag med varierande aktiviteter . Det vi behövde just då var att få känna oss lite ompysslade. Inte av någon person, men av tillgängliga resurser för omvårdnad av både oss själva och husbilen. Precis det fick vi på den här campingen.

Läge - 5 poäng
Backen upp från vägen (väg 13) är lite slingrig och bitvis något brant, men utan svårighet att ta sig upp för med campingfordon. Omgivningen lämpar sig mycket väl för friluftsliv både vinter och sommar, som skogspromenader eller skidåkning vintertid, bad och fiske när det är rätt säsong för det. Skånes Djurpark ligger som närmaste granne, en anläggning som också är öppen hela året, och som kan ge motion i det fria och förströelse för stora och små.

Service - 6 poäng
Campar man på lågsäsong kan servicen variera betänkligt. Att receptionerna inte är bemannade för jämnan är begripligt den tid på året då gästerna är få. Som campinggäst på lågsäsong är man beredd att ta hand om sig själv, bara man får förutsättningarna. Det får man här. Servicehusen var öppna, allt var tillgängligt. På receptionshuset fanns telefonnummer att ringa för den händelse man behövde komma i kontakt med campingvärden, liksom uppgift om vilka tider receptionen är öppen. Därmed var basbehoven tillgodosedda.

Skötsel av anläggningar - 9 poäng
Så närmade vi oss det som stod högst på prioriteringslistan för dagen, servicehusen. Vi steg in i en byggnad nere på campingområdet, och kände oss varmt välkomna. Där var exemplariskt rent och fräscht, trots den februarismutsiga marken på utsidan. En mild belysning var tänd, så att man tydligt såg utsmyckningen på de vitkalkade väggarna. Allt med association till stenålderslivet, det som kan ses i Grottbyn. Så heter vandrarhemmet på campingen där man bor i grottor, visserligen med modern standard, men ändå så att man får uppleva hur stenåldersmänniskorna levde. Symbolerna i servicehuset har karaktären av hällristningar, både som informationsskyltar och som ren utsmyckning. Samlingslokalen är stor och ljus, och ger plats för många att äta tillsammans, umgås eller titta på tv. Det här är lokaler man gärna uppehåller sig i, oavsett ärende.

Det finns gott om plats i samlingslokalen och köket håller god standard.

Standard på anläggningar - 8 poäng
Inte heller när det gäller standarden fanns det något att klaga på. Duscharna finns i separata bås, duschkostnaden ingår i campingavgiften. Bastu finns till fritt förfogande i både dam- och herravdelningen. Skötrum och handikapptoalett har bra plats. Tvättstugan är utrustad med tvättmaskiner, torktumlare, mangel, rostfria tvätthoar och strykbänk. Köket har diskplatser, spisar, ugnar och mikro. Köket är fräscht med kakel på väggarna och klinker på golvet. Ytterligare ett servicehus finns närmare campingentrén, intill receptionen. Det är mindre, har inte lika mycket resurser, men håller lika god standard.

Handikappanpassning - 6 poäng
Campingområdet är lätt kuperat, men plana och lättåtkomliga campingtomter finns också. Gångarna är grusbelagda, alltså inte idealiska för den som tar sig fram med rullstol. Handikapptoaletten, i kombination med skötrummet, har som nämnts tidigare bra plats. Tillräckligt för både rullstol och medhjälpare, och nödknapparna är rätt placerade.

Lekplats - 7 poäng
Lekplatsen är stor, välutrustad och tydligt avskild från trafikerade vägar på området. Klätterställningar, gungor, sandlåda och gott om fria ytor för lek och spel. Bakom receptionsbyggnaden finns en soluppvärmd pool, en given tillgång när årstid och väderlek lockar till bad.

Campingtomt - 6 poäng
Tomtstorleken varierar på olika platser på campingen. På delar av området är tomterna placerade i dubbla rader på varje fält, där vagnarna kommer att stå bakgavel mot bakgavel. Det gör att det blir väl tätt mellan vagnarna på det hållet. I sidled är det bättre plats. Underlaget var godkänt stabilt till och med på senvintern, vilket visar att det måste vara bra markförhållanden. Även sommartid kan det som bekant bli slirigt om inte marken är tillräckligt fast. Det bör man inte riskera här.

Säkerhet - 5 poäng
Brandsläckare finns utplacerade på flera ställen, och tydliga skyltar talade om var de finns. Att det finns lättillgängliga telefonnummer till någon ansvarig person är också en säkerhetsfaktor.

Miljö - 5 poäng
Sopstationen har olika tunnor för olika slags sopor, så det är sopsortering som gäller. I övrigt inga extraordinära åtgärder som kan härledas just till avdelningen miljö.

Helhetsintryck - 7 poäng
- Det bästa med den här platsen är luften! Att komma hit ger en underbar frihetskänsla.
Så säger Susanne Åkesson, som har fast plats på campingen.
- Bara att komma hit och andas in den friska luften, gå en promenad i omgivningarna, det är så oerhört välgörande, tycker hon.
För egen del var vi på reportageresa, och gjorde bara kortare stopp under resans gång. Det vi uppskattade mest just då var därför de välskötta servicehusen och tillgångarna de stod för, trots att det var lågsäsong i dess rätta bemärkelse när vi var där. Ändå är det lättbegripligtatt den här campingen har bra dragningskraft. Den omgivande naturen som inbjuder till uteliv alla årstider, närheten till Höör där tätortens utbud finns och placeringen centralt i Skåne som tillåter utflykter till olika mål. Att den är öppen hela året hamnar helt klart på plussidan. Det är en tacknämlig tillgång för alla oss som reser och lever campingliv oavsett årstid.

Campingkollens betyg:
Läge - 5
Service - 6
Skötsel av anläggningar - 9
Standard på anläggningar - 8
Handikappanpassning - 6
Lekplats - 7
Campingtomt - 6
Säkerhet - 5
Miljö - 5
Helhetsintryck - 7
Summa poäng - 64

 

FAKTA
M24, Skånes Djurparks Camping & Grottby
Jularp, 243 93 Höör
Hemsida:
www.grottbyn.se
Antal platser: 115
Kort vägbeskrivning: Två kilometer norr om Höör, avfart från väg 13. Följ skylting.

Har du också varit på Skånes Djurparks Camping & Grottby?
Tyck till och betygsätt campingen här!

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

On
Off

0 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206