Naturnära och välskött i Skåne

Naturnära och välskött i Skåne

Publicerad

Det är gott att kura in på en camping när vädret inte är på topp. Då sitter det bra att slå läger på en plats där det känns ombonat, som på Skånes Djurparks Camping & Grottby.

Träden var ännu kala. Luften var småruggig, och hade gjort oss likadana efter en dag med varierande aktiviteter . Det vi behövde just då var att få känna oss lite ompysslade. Inte av någon person, men av tillgängliga resurser för omvårdnad av både oss själva och husbilen. Precis det fick vi på den här campingen.

Läge - 5 poäng
Backen upp från vägen (väg 13) är lite slingrig och bitvis något brant, men utan svårighet att ta sig upp för med campingfordon. Omgivningen lämpar sig mycket väl för friluftsliv både vinter och sommar, som skogspromenader eller skidåkning vintertid, bad och fiske när det är rätt säsong för det. Skånes Djurpark ligger som närmaste granne, en anläggning som också är öppen hela året, och som kan ge motion i det fria och förströelse för stora och små.

Service - 6 poäng
Campar man på lågsäsong kan servicen variera betänkligt. Att receptionerna inte är bemannade för jämnan är begripligt den tid på året då gästerna är få. Som campinggäst på lågsäsong är man beredd att ta hand om sig själv, bara man får förutsättningarna. Det får man här. Servicehusen var öppna, allt var tillgängligt. På receptionshuset fanns telefonnummer att ringa för den händelse man behövde komma i kontakt med campingvärden, liksom uppgift om vilka tider receptionen är öppen. Därmed var basbehoven tillgodosedda.

Skötsel av anläggningar - 9 poäng
Så närmade vi oss det som stod högst på prioriteringslistan för dagen, servicehusen. Vi steg in i en byggnad nere på campingområdet, och kände oss varmt välkomna. Där var exemplariskt rent och fräscht, trots den februarismutsiga marken på utsidan. En mild belysning var tänd, så att man tydligt såg utsmyckningen på de vitkalkade väggarna. Allt med association till stenålderslivet, det som kan ses i Grottbyn. Så heter vandrarhemmet på campingen där man bor i grottor, visserligen med modern standard, men ändå så att man får uppleva hur stenåldersmänniskorna levde. Symbolerna i servicehuset har karaktären av hällristningar, både som informationsskyltar och som ren utsmyckning. Samlingslokalen är stor och ljus, och ger plats för många att äta tillsammans, umgås eller titta på tv. Det här är lokaler man gärna uppehåller sig i, oavsett ärende.

Det finns gott om plats i samlingslokalen och köket håller god standard.

Standard på anläggningar - 8 poäng
Inte heller när det gäller standarden fanns det något att klaga på. Duscharna finns i separata bås, duschkostnaden ingår i campingavgiften. Bastu finns till fritt förfogande i både dam- och herravdelningen. Skötrum och handikapptoalett har bra plats. Tvättstugan är utrustad med tvättmaskiner, torktumlare, mangel, rostfria tvätthoar och strykbänk. Köket har diskplatser, spisar, ugnar och mikro. Köket är fräscht med kakel på väggarna och klinker på golvet. Ytterligare ett servicehus finns närmare campingentrén, intill receptionen. Det är mindre, har inte lika mycket resurser, men håller lika god standard.

Handikappanpassning - 6 poäng
Campingområdet är lätt kuperat, men plana och lättåtkomliga campingtomter finns också. Gångarna är grusbelagda, alltså inte idealiska för den som tar sig fram med rullstol. Handikapptoaletten, i kombination med skötrummet, har som nämnts tidigare bra plats. Tillräckligt för både rullstol och medhjälpare, och nödknapparna är rätt placerade.

Lekplats - 7 poäng
Lekplatsen är stor, välutrustad och tydligt avskild från trafikerade vägar på området. Klätterställningar, gungor, sandlåda och gott om fria ytor för lek och spel. Bakom receptionsbyggnaden finns en soluppvärmd pool, en given tillgång när årstid och väderlek lockar till bad.

Campingtomt - 6 poäng
Tomtstorleken varierar på olika platser på campingen. På delar av området är tomterna placerade i dubbla rader på varje fält, där vagnarna kommer att stå bakgavel mot bakgavel. Det gör att det blir väl tätt mellan vagnarna på det hållet. I sidled är det bättre plats. Underlaget var godkänt stabilt till och med på senvintern, vilket visar att det måste vara bra markförhållanden. Även sommartid kan det som bekant bli slirigt om inte marken är tillräckligt fast. Det bör man inte riskera här.

Säkerhet - 5 poäng
Brandsläckare finns utplacerade på flera ställen, och tydliga skyltar talade om var de finns. Att det finns lättillgängliga telefonnummer till någon ansvarig person är också en säkerhetsfaktor.

Miljö - 5 poäng
Sopstationen har olika tunnor för olika slags sopor, så det är sopsortering som gäller. I övrigt inga extraordinära åtgärder som kan härledas just till avdelningen miljö.

Helhetsintryck - 7 poäng
- Det bästa med den här platsen är luften! Att komma hit ger en underbar frihetskänsla.
Så säger Susanne Åkesson, som har fast plats på campingen.
- Bara att komma hit och andas in den friska luften, gå en promenad i omgivningarna, det är så oerhört välgörande, tycker hon.
För egen del var vi på reportageresa, och gjorde bara kortare stopp under resans gång. Det vi uppskattade mest just då var därför de välskötta servicehusen och tillgångarna de stod för, trots att det var lågsäsong i dess rätta bemärkelse när vi var där. Ändå är det lättbegripligtatt den här campingen har bra dragningskraft. Den omgivande naturen som inbjuder till uteliv alla årstider, närheten till Höör där tätortens utbud finns och placeringen centralt i Skåne som tillåter utflykter till olika mål. Att den är öppen hela året hamnar helt klart på plussidan. Det är en tacknämlig tillgång för alla oss som reser och lever campingliv oavsett årstid.

Campingkollens betyg:
Läge - 5
Service - 6
Skötsel av anläggningar - 9
Standard på anläggningar - 8
Handikappanpassning - 6
Lekplats - 7
Campingtomt - 6
Säkerhet - 5
Miljö - 5
Helhetsintryck - 7
Summa poäng - 64

 

FAKTA
M24, Skånes Djurparks Camping & Grottby
Jularp, 243 93 Höör
Hemsida:
www.grottbyn.se
Antal platser: 115
Kort vägbeskrivning: Två kilometer norr om Höör, avfart från väg 13. Följ skylting.

Har du också varit på Skånes Djurparks Camping & Grottby?
Tyck till och betygsätt campingen här!

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

On
Off

0 kommentarer

 • Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping blickar framåt. I fjol tog en ny entreprenör över anläggningen och nu vill man satsa på den havsnära campingen ett stenkast från Slite centrum.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-19 08:03

 • Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  I en skogsglänta med utsikt över en liten tjärn. Så idylliskt kan det vara att övernatta i Smålandsstenar. Men inte dyrare än många ställplatser.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-14 08:02

 • Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Sankta Anna var sjöfararnas helgon och namngivare till den skärgård där vi funnit Kalvholmens Camping. Kanske håller helgonet än idag ett vakande öga över besökarna till denna natursköna plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-11 08:35

 • Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Ett nöjesfält, en djurpark, hotell och havsbad. Ja, allt ligger på samma ställe och har kompletterats med en välutrustad camping. Samlingsnamnet för härligheten är Furuvik.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-10 07:20

 • De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  Nederländerna är riktigt bra på camping. Här vill vi presentera en av landets många superanläggningar. En fantastisk barnvänlig plats att pusta ut på när man kanske suttit i bilen under en lång resa.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-06-18 09:26

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842