Idyll i Stockholms skärgård

Idyll i Stockholms skärgård

Publicerad

Vi besökte Eriksö Stugby och Camping (då Waxholm Strand & Camping) när sommaren var som allra bäst. Då är det en idyll som får det svenska hjärtat att klappa.

Läge - 9 poäng
Det är cirka 2,5 kilometer till Vaxholms hamn och centrum. Det finns en trevlig vandringsled utmed havet, markerad i blått, men den är bara för friska ben och inga hjul.

Du går till närmsta busshållplats på 5-10 minuter och efter ytterligare 45 minuter kan du stå vid Östra station mitt i Stockholm. Allra populärast är nog att fara med de klassiska skärgårdsbåtarna och då tar turen till Stockholm cirka en timme. Men Vaxholm i sig själv är en synnerligen pittoresk sommarort att vistas på och badet på campingen ypperligt.                                               

 Service - 8 poäng
På sommarens högsäsong är campingen öppen från 9 till 20. Mycket vänligt bemötande på telefon och vid besöket. Du kan inte boka plats i förväg. Enklare servicebutik som öppnar klockan 8 på morgonen. I receptionen finns rikligt med broschyrer om sevärdheter, och den vänliga personalen svarar gärna på frågor.

Standard på gemensamma anläggningar - 6 poäng
Det är härligt sommarväder vid vårt besök, och det är nog tur. Servicehuset med duschar och toaletter är av det enklare slaget, fast rent och helt. Det finns diskplatser utomhus där husvagnar och husbilar står, men du får även använda köket i den lilla stugbyn bredvid. I detta kök finns spisar med ugn och mikro. Tillgång till tvättstuga. Tömningsplats för husbilar. Nämnda servicehus samt ett liknande i stugbyn ligger båda lite ocentralt på campingområdet.

Skötsel - 7 poäng
Gräset är nyslaget och städningen okej. Campingen ser allmänt välvårdad ut.

Eriksö Stugby och Camping

Vi stod alla på grönt gräs, men lite knöligt var det allt.

Campingtomt - 5 poäng
Campingtomterna är rymliga, men de flesta lite småknöliga. Få är de gäster som inte fått använda en brädbit eller plastkloss för att få sitt ekipage i våg. Några buskridåer förekommer inte, men den omgivande naturen är vacker, och platsen är ju inte så stor.

Lekplats - 6 poäng
Barnen har nog ganska kul här under varma sommardagar, för badet är riktigt fint. Det finns beachvolley och en lekplats med gungor och sandlåda vid stranden. På campingen finns gungställning och rutschkana för de minsta. Vid strandbutiken finns bangolf, biljard och bodtennis mot en avgift.

Framkomlighet - 3 poäng
Det finns en handikapptoalett, men utan larm och dusch. Bredvid är dock herrduscharna, som man går in i utifrån i markplan, och möjligen kan dessa vara till nytta. Campingområdet har en grusad väg, men gräsplanerna är ojämna och inte lätta att ta sig fram på med rullstol.

Det är omöjligt att ta sig in i receptionen. Till butiken kan man kanske med hjälp ta sig över tröskeln.

Miljö - 7 poäng
Dina sopor lägger du i en container förutom flaskor som sorteras efter färg. På servicehusets tak ligger solpanel, som försörjer huset med energi till varmvattnet (om det är normala somrar).

Säkerhet - 5 poäng
Det är bomsystem och efter klockan nio på kvällen måste du ha en kod för att komma in med fordon på området. Ett jourtelefonnummer sitter anslaget på receptiosndörren. Elanslutningar av äldre modell för stickpropp. Rymliga tomter, så att ekipagen inte måste stå för tätt. En brandsläckare hittade vi.

Eriksö Stugby och Camping

Terminalen för skärgårdstrafiken med Waxholms Hotell i bakgrunden.

Helhet - 9 poäng
Det är en charmig och trivsam camping att bo på, men det är ingen anläggning i tiden. Märkligt att inte en kommun som Vaxholm förstått att satsa på en modern och väl tilltagen camping. Nog skulle både restauranger, båttrafiken och alla härliga butiker hålla med mig om det.

Badplatsen i anslutning till campingen är jättehärlig. Dessutom finns det en välvårdad minigolfbana och en liten butik med servering. Och det är en fridfull idyll att bo i om du vill se Stockholm. 45 minuters busstur eller dryga timman med båt är inte mycket i tid för en storstad. Och Vaxholm i sig själv är otroligt mysigt med många sevärdheter, inte minst fästningen. Från hamnen går det skärgårdsbåtar åt alla håll, och det är ingen slump att det är fullsatt på verandan till anrika Waxholms Hotell. Häftigt läge och vettigt pris på "dagens". Stockholms skärgård med sina 24 000 öar lär vara världens vackraste, och Vaxholm ligger mitt i hjärtat.                                                                   

 FAKTA
B6 Eriksö Stugby & Camping
Eriksövägen
185 37 Vaxholm

Tel.: 073-981 16 68
Hemsida: www.eriksocamping.com

Öppet: 3/5–15/9
GPS-koordinater: N 59o24'18.78''   E 18o18'16.36''

 

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1-10 där 5 utgör godkänt men inte mer.)

Läge                                                          9
Service                                                      8
Standard                                                   6
Skötsel                                                      7
Framkomlighet                                         3
Lekplats                                                    6
Campingtomt                                           5
Säkerhet                                                   5
Miljö                                                         7
Helhetsintryck                                          9
Summa poäng: 65

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Eriksö Camping i Vaxholm?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt kommentera

 

On
Off

0 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206