Åsleröd för gemenskap och golf

Åsleröd för gemenskap och golf

Publicerad

Vi hade tuen att få tillbringa en gudabenådad varm och solig helg i Fjällbacka i norra Bohuslän. Basen för vår vistelse var Åsleröds Camping & Vandrarhem.

Vi vandrar genom en liten lövskog och kommer ut på fälten som breder ut sig framför infarten till samhället. Vi traskar nedför den branta backen mot havet och förstummas inför vyn framför oss, som ett vykort från västkusten. Havet som kluckar mot båtarna i gästhamnen, de röda fiskebodarna, människorna på uteserveringar och allt detta belyst av solen som vi väntat på så länge.

Mitt på hamnplanen ler Ingrid Bergman vänligt mot oss. Det är bildhuggaren Gunnar Olofsson som förevigat filmlegenden som under många år hade Fjällbacka som sitt semesterparadis. Numera heter platsen Ingrid Bergmans torg.

Det är bara tre kilometer att promenera från campingen hit ner till hamnen och det känns inte mycket, cykla går för förstås också bra och det är cykelbana till en del. Minns ni Ronja Rövardotter när hon hoppade över djävulsgapet vid Vargklämman? Platsen där filmen spelades in heter egentligen Vetteberget och till den magiska klyftan kan man gå med start vid Ingrid Bergmans torg.

Efter ett par timmars insupande av genuin väskustmiljö går vi vägen tillbaka till campingen, som alltså ligger så nära havet men ändå helt avskilt och skyddat från både trafik och obehöriga. Åsleröd har sannolikt varit en bondgård för länge sedan men nu tjänar byggnaderna som vandrarhem, servicehus, reception och samlingslokaler. Det är Caravan Club som driver anläggningen men platsen är öppen för vem som helst och finns med i Campingkatalogen.

I receptionen träffar vid Greger Lindholm, som är ordförande i Caravan Clubs Göteborgssektion (2006). Greger berättar att klubben ägt campingen i fem år och att allt arbete som utförts och som sker löpande görs på ideell grund. Bara under högsäsong anställs två ungdomar för att i första hand arbeta på vandrarhemmet.

När vi stiger in i den rödmålade tvåvåningsbyggnaden, som bland annat rymmer service för campingen och receptionen, ser vi skor. Det är skor i alla modeller och storlekar, i huset råder skoförbud för alla fötter. Jag tar av mig skorna och går mot toan. Det är så rent på golvet så jag hoppas att inte mina smutsiga "sandalfötter" ska ge märken. Jag är inte förvånad. Efter att många gånger ha besökt anläggningar i Caravan Clubs regi vet jag att dessa genomgående alltid är välskötta. Här är inget undantag och därtill är det riktigt lyxigt med kakel och klinkers vid både toaletter och duschar.

Åsleröd Camping

Tomterna på Åsleröd ligger både naturskönt och är rejält tilltagna.

Det känns lite som att vara i ett hem, stämningen är familjär och folk hälsar och pratar vare sig man har setts förut eller inte. Innanför ytterdörren finns en kombinerad tvättstuga-diskrum. Vid två rostfria diskbänkar är det diskplatser för camparna. Sedan finns det tvättmaskin, torktumlare, plats för handtvätt och strykbräda. Varmvatten är gratis i hela huset.

Åsleröds Camping ligger på en sluttning och uppställningsplatserna är gjorda i etage. Vid varje plats är det EU-kontakter med jordfelsbrytare. När reservplatser tas i bruk används tillfälliga byggskåp som elcentraler. Campingen är inte inhägnad och inte heller förekommer några vakter, men det finns alltid en jourhavande campingvärd och tack vare den rådande klubbkänslan träder den sociala kontrollen in om någon gäst beter sig mystiskt. Greger Lindholm berättar att alla som hjälper till med värdskapet regelbundet deltar i Hjärt- och lugnräddningskurser.

Någon källsortering förekommer inte utan soporna läggs i en container. Det stora huset värms upp med en pelletspanna.
- Vi skulle gärna ha sopsortering, men det har stött på patrull hos det företag som transporterar avfallet, säger Greger Lindholm.

Campingen har blivit ett kärt ställe för golfare och det beror på att Tanum Golfklubbs 18-håls korthålsbana ligger som närmsta granne. Man kan även spela nio normalhål och det är pay-and-play som gäller. Servering finns vid golfbanan.

För barnen finns en enkel lekplats, gungor och sandlåda. Men därtill finns en riktigt bra fotbollsplan med mål. Man har också två boulebanor som ser ut att hålla tävlingsstandard. Runt omkring håller en nyplanterad häck på att ta form.  

Det finns tre olika ställen för bra havsbad i Fjällbacka; Badholmen, Badberget och Sälviksbadet. Vill man ut på havet så går det båtturer flera gånger dagligen från Ingrid Bergmans torg i hamnen. På sommarens onsdagkvällar är det bryggdans i hamnen. Dessutom brukar det ofta anordnas lite improviserad gemenskap på campingen. Man tänder grillen på innergården vid receptionen, någon tar dragspelet med sig och man umgås över en bit mat som var och en tagit med sig. När det är midsommar kläs midsommarstången och sedan är det dans tillsammans med barnen.

   Vi har verkligen funnit en både prisvärd och rofylld camping!
(Sedan texten skrevs har både sophanteringen och lekplatsen förbättrats/red.anm)

 

Fakta:
Åsleröd Camping & Vandrarhem, FC44
Åsleröd 6
457 41 Fjällbacka

Tel. 0525-312 77
Hemsida: www.caravanclub.se

Cirka 115 platser
Öppet 7/4 – 5/10 2014 (helgöppet 18/8-5/10)
Vägbeskrivning: Från Uddevalla E6, vik av vid Grindmotet mot Fjällbacka väg 163.

Campingkollens omdöme
Max poäng är 10 och 5 är lika med godkänt men inte mer.

 Läge - 7
Service - 10
Standard på gemensamma anläggningar - 8
Handikappanpassning - 8
Skötsel av gemensamma anläggningar - 9
Lekplats - 5
Campingtomt/uppställningsplats - 8
Säkerhet - 9
Miljö - 5
Helhetsintryck. Trivsel/välbefinnande - 9
Summa poäng: 78

(Ur Campingkatalogen 2006)

 

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Åsleröd Camping i Fjällbacka?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt kommentera

On
Off

0 kommentarer

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

 • Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Caravan Club of Sweden är en av Sveriges största campingägare. I Norberg har klubben en plats där de också välkomnar andra campare än bara medlemmar. Klubbplatser präglas ofta av något speciellt, så också Norbergs.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-04 07:19

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206