Turistparadis med rötter i forntiden

Publicerad: 2014-09-16   Uppdaterad: 2023-04-18

Getnö Gård ligger längst ut på en udde i sjön Åsnen, ett läge som ger platsen unika förutsättningar att leva upp till de högt ställda förväntningar som många har på naturcampingar.  Den dryga halvmil som vi färdas på den avslutande vägen ut till Getnö Gård minskar sannerligen inte våra förväntningar. Det småländska landskapet visar upp...

Getnö Gård ligger längst ut på en udde i sjön Åsnen, ett läge som ger platsen unika förutsättningar att leva upp till de högt ställda förväntningar som många har på naturcampingar.

 Den dryga halvmil som vi färdas på den avslutande vägen ut till Getnö Gård minskar sannerligen inte våra förväntningar. Det småländska landskapet visar upp sig från sin allra bästa sida och när vi slutligen nästan omges av vatten drömmer vi redan om stilla timmar i en framglidande kanot eller bakom ett guppande flöte.

Getnö Gård 1320 står det på den skylt som möter vid de båda portstolparna och av det förstår vi att vi äntrar historisk mark. Lägg därtill att arkeologer konstaterat bosättningar från stenåldern på platsen och du förstår att det finns fog för artikelrubriken. Sedan 1967 ägs hela udden av familjen Olsson och turistverksamheten drivs idag av dottern Ingrid. Vid samtliga tre promenadslingor i området finns också upplysningsskyltar som informerar om intressanta företeelser man passerar.

Det är också Ingrid Olsson som möter oss i receptionen i den ombyggda ladugården och berättar för oss om campingverksamheten på platsen. I ladugården finns även kiosk, minilivs, café, restaurang, turistinformation, konferenslokaler och pub. Hon berättar att det hela tog sin stapplande början i mitten av 80-talet och hur man redan då valde att marknadsföra sig mot den tyska marknaden. En satsning som slog mycket väl ut och som spred sig via ”mun till mun-metoden” bland naturälskare i de tyska campingleden. Vi byggde tidigt upp ett nät av stamgästersomfortfarande kommer hit, fast numera i sällskap med sina vuxna barn och barnbarn i egna vagnar. Idag är drygt 90 procent av gästerna från utlandet. Påfallande många bokar också samma plats år från år. Andelen svenskar ökar dock stadigt, berättar Ingrid.

Hela området är kuperat och bevuxet med ädellövskog, där de forna ängarna förvandlats till oregelbundna uppställningsområden med rejält tilltagna platser för varje ekipage. 110 av de 150 platserna har el och samtliga har egen eldstad. Ved finns att köpa på området. Servicehusen är väl fördelade och håller en något varierad standard, men är genomgående funktionellt utformade för att möta gästernas krav. Handikappanpassningen är låg. Man måste dock ha i åtanke att detta är en naturcamping och att man här har vinnlagt sig om att alla faciliteter ska fungera i harmoni med den omgivande naturen, vilket innebär att varje enhet är volymmässigt ganska liten. En nybyggd anläggning för vattenpåfyllning respektive tömning av fasta tankar finns även på plats.

Turistparadis med rötter i forntiden
Receptionen finns, tillsammans med flera andra servicefunktioner, inrymd i den före detta ladugården.

Anläggningens signum är ”naturnära” aktiviteter av olika slag, som fiske, kanotpaddling (ett flertal organiserade turer finns att tillgå), bad, vandring, cykling och vardagsaktiviteter som bär- och svampplockning. Ett 50-tal kanoter finns på plats tillsammans med ett 20-tal båtar. Och de används flitigt – trots att en stor del av gästerna medför egna båtar av olika slag. Fiskekortet gäller hela sjön Åsnen. Utöver vanligt insjöfiske finns även ett ”put and take” – vatten med karp och regnbåge. När Ingrid visar statistiken över gästernas fångster konstaterar man snabbt att här finns inte bara gott om fisk – många av dem är också ordentligt stora. Och man behöver inte vara expert för att få fisk. När deltagarna i gårdens Adventure Club kommer tillbaka från vistelsen på sig egen ö visar deltagarna stolt upp sina fångster från dagens metning. Adventure Club träffas tre dagar i veckan och består av barn mellan sex och tolv år. Vid förmiddagsträffarna är det fiske, grillning, skattjakt eller hantverksmässiga verksamheter som gäller, medan fredagsträffen förläggs till kvällen och består ofta av spökrunda eller ”Vikingafemkamp”.

En annan uppskattad barnverksamhet är ”Glassexpressen”, ett traktortåg med ytterst oregelbundna avgångstider. När Lennart Olsson, Ingrids far, känner för det startar han tåget och hämtar upp samtliga barn i området. Vid kiosken bjuds de sedan på glass innan de körs hem igen. För de mindre barnen finns en väl fungerande lekplats med allt från gungor till ”inte nudda marken” – bana. Här finns även en minigolfbana.

För oss vuxna finns ingen Adventure Club, av det ordinarie aktivitetsutbudet är det annars viltrestaurangen som lockar med bland annat älgstek och insjöfisk på tisdagar och torsdag, samt puben på onsdagar (levande musik) och lördagar som tilldrar sig mest intresse bland de vuxna gästerna.    

   Avslutningsvis säger Ingrid med allvar i blick: Vi som jobbar här lever också ihop här ute under veckorna, ett sätt att lägga tyngd i begreppet ”Team Getnö”. Ingen får heller åka härifrån och vara missnöjd. Kosta vad det kosta vill! Misshälligheter ska redas ut – innan gästen åker härifrån! Och efter att ha samtalat med ett stort antal helnöjda gäster under vårt besök förstår jag att det också finns substans i orden.

FAKTA                                                                             
Getnö Gård Lake Åsnen Resprt G24
360 10 RYD

Tel: 0477-240 11
E-postl: info@getnogard.se
Webbplats: www.getnogard.se

Antal platser: 150
Vägbeskrivning: Väg 120 Ö från Älmhult. Vid väg 126 se skylt mot Getnö Gård.

 

Campingkollens betyg
Läge: – 9

Service:  – 8                
Standard på gemensamma anläggningar: – 7                                      
Handikappanpassning: – 2
Skötsel av gemensamma anläggningar: –   8
Lekplats:  –  8
Campingtomt/uppställningsplats: –  8
Säkerhet: – 8
Miljö:   –  9
Helhetsintryck. Trivsel/välbefinnande: –   9
Summa poäng: 76

(Ur H&C nr 2/2006)

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Getnö Gård?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt kommentera

Rulla till toppen