Fiskelycka och friluftsliv i Småland

Fiskelycka och friluftsliv i Småland

Publicerad

Visst nappar det i Bolmen! Campar du här kan du fixa både gädda och gös till middag, men du kan också paddla kanot och uppleva den småländska stillheten. 

 Läge - 7 poäng
Bolmens camping ligger 18 kilometer sydväst om Ljungby och cirka en mil från E4:an eller väg 25 om du kommer från Halmstad. Platsen är inte stor men ligger mycket naturskönt vid sjön Bolmen. Närmsta affär är i Ljungby.

Service - 7 poäng     
Tågen har för länge sedan slutat att gå men det gamla stationshuset i Bolmen står kvar, fast luckan i den lilla väntsalen öppnas numera inte av en biljettsäljare utan av receptionspersonalen på campingen. Här kan du köpa fiskekort, fiskeredskap, vykort och diverse nödvändighetsartiklar för campinglivet. Du hittar ett ställ med broschyrer om trakten.

Bemötandet vid ankomsten var korrekt, men inte översvallande. När jag ville betala min plats direkt, blev svaret:
- Nej, det får du göra när du reser, för jag vill ha nyckeln också.
Det kändes faktiskt som om campingvärden förutsatte, att jag skulle strunta i att lämna tillbaka nyckeln till elskåpet.

Receptionen är öppen 9-12 och 16-19, men det finns telefonnummer på dörren, så i princip finns campingvärden alltid tillgänglig. Någon butik med nybakat bröd finns inte, men ett paket knäckebröd kan lösa en nödsituation. Glass och dricka finns.              

Standard på gemensamma anläggningar - 7 poäng
Det gamla rappade stationshuset som rymmer reception och butik är förvisso charmigt, men har en doft av gammalt inne och en sliten fasad utvändigt. Det röda servicehuset med svarta knutar håller god standard, klinkerplattor på golven och kakel på väggarna. I köket finns

spis och mikro, men det är trist att dessa måste aktiveras med femkronor. Även varmvattnet i disken kostar en femkrona. Bättre är det för de som stannar lite längre, då får man nyckel till andra servicehus där varmvattnet är gratis. Även dessa servicehus är fräscha och fina. Tvättstugan är ändamålsenlig. Det finns tömningsplats för husbilar.

Skötsel - 7 poäng
De vackra naturtomterna har kombinerats med traditionella gräsmattor och det ser mycket välvårdat ut. Receptionshuset är som nämnts lite slitet. Städningen ser alldeles ordinär ut.

Campingtomter - 8 poäng
Tomterna är inte markerade, men de nya elanslutningsstolparna står utspridda, så att gästerna skall kunna ta den plats de behöver. Det är plant och lättillgängligt. Grönt gräs och gott om björkar bidrar till trivseln. Dessutom har de flesta utsikt över sjön.

Lekplats - 5 poäng
Det finns en liten lekplats med rutschkana, sandlåda och gungor. Tennisbanan får man låna gratis. Badet är kanske inte så barnvänligt inne på campingen, men det finns en badplats 500 meter bort.

Framkomlighet - 3 poäng
En liten körväg rakt igenom campingen är asfalterad, och även en gång fram till handikapptoaletten. Tyvärr finns det ingen dusch på denna, som i övrigt är rymlig och ändamålsenlig. Till kök och reception blir det svårt att komma in med rullstol. Det finns ett skötrum för barn, men också det saknar dusch.

Miljö - 4 poäng
Detta är en liten anläggning, och det förstås inte så lätt att satsa på källsorteringsanläggning. Dock finns det behållare för glasflaskor och metall.

Säkerhet - 8 poäng
Det finns en bom till campingen, fast vem som helst kan öppna den. Nu är det nog inte särskilt lätt att smita osedd in, för värdparet bor precis vid campingen och har ständig tillsyn.

Vid receptionen finns ett telefonnummer anslaget om man behöver hjälp. Platsen känns faktiskt väldigt trygg.

Ekipagen står väl utspridda och det finns brandsläckare på ett par ställen.

Helhet - 7 poäng
- Vi har varit här tidigare, och tycker här är så idylliskt, säger Rolf Kristensson från Tjörn.
Hustrun Gullvi och vännerna Christina och Kurt Berntsson från Skärhamn håller med. Ja, visst är det idylliskt att bo i björkdungen på stranden till sjön Bolmen. Bolmen är förresten Smålands största sjö, med inte mindre än 300 öar. Vi ser hela tiden folk komma och gå med fiskespö och flytvästar, för fiske är nog det man ägnar sig åt mest på den här campingen. Men det går en fin vandringsled precis förbi platsen och vid bryggan ligger rader av kanoter och väntar på att bli uthyrda.

Det är gott om tyska gäster vid vårt besök, och vi vet att tyskarna söker sig till vackra platser.
Livsmedel är det bara några få varor av, så behöver du handla mat så får du ta dig till Ljungby. Bolmens Camping är en rar plats att vara på om du vill ha lugn och ro och känna närhet till naturen. Lite trist det där med femkronorna överallt, och kontokort accepteras inte.

FAKTA
FC 457 Bolmens Camping
Bolmen
341 94 Ljungby

Tel. 0372-231 00
E-post: info@bolmen.comHemsida: www.bolmen.comÖppet: 1/4 - 30/9 (2014)
GPS-koordinater: 56o49'00''N   13o42'00''E

 Snabbguide poäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge                                                   7
Service                                                7                                                             
Standard                                            7
Skötsel                                                7
Campingtomter                                    8
Framkomlighet                                      3
Lekplats                                               5
Miljö                                                     4
Säkerhet                                               8
Helhet                                                   7
Summa poäng: 63

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Bolmens Camping?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt kommentera

On
Off

1 kommentarer

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

 • Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Caravan Club of Sweden är en av Sveriges största campingägare. I Norberg har klubben en plats där de också välkomnar andra campare än bara medlemmar. Klubbplatser präglas ofta av något speciellt, så också Norbergs.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-04 07:19

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206