Campa vid Nordens största insjöbad

Campa vid Nordens största insjöbad

Publicerad

- Vi vet att Varamobaden har ett härligt bad, säger Peter Karlsson från Örebro. Därför stannar vi på Z-Parkens Camping innan vi far vidare på vår semestertur till Småland.

Läge - 9 poäng 
Campingen ligger hundra meter från en badstrand av det absolut bästa slaget. Vätterns kristallklara vatten värms här upp ovanligt snabbt under varma sommardagar. Och detta i kombination med den fina mjuka sanden på stranden gör att tusentals människor samlas vid Varamobaden. Sandstranden är tre kilometer lång.

Du har minilivs och korvkiosk på campingen. Nära till restauranger på stranden, och en kvarts cykeltur till närliggande köpcenter. Hundra meter till en jättefin äventyrsminigolfbana. Till Motala centrum är det 2,5 kilometer.

Varamobadens tre kilometer långa sandstrand utmed Vätterns kristallklara vatten lockar tusentals människor under vackra sommardagar.

Service - 9 poäng
Full service har du åtta veckor på sommarens högsäsong. Då är det öppet 8-22 alla dagar.

För övrigt så öppnar man 27 april och stänger 29 september, men om inte personalen är på plats finns det alltid ett telefonnummer att ringa under lågsäsong. Campingbroschyren du får vid ankomsten är ovanligt välgjord och informativ. Campingvärden Birgitta Kihl med personal tar varmt emot gästerna. Birgitta har rutin efter 44 år på anläggningen.

Det finns färskt bröd i campingbutiken på morgonen.

Standard på gemensamma anläggningar - 6 poäng
Nog äger Z-Parken sin charm, men anläggningen har varit med länge och vissa utrymmen har allt sett sina bästa dagar. De gula trähusen får mig att tänka på när jag var på kollo i slutet på 1950-talet. En tvättränna under tak. Nu är det så att campingen ägs av fotbollsklubben Zeros, och campinggästerna får utnyttja deras omklädningsrum och duschar, vilka alls inte är så tokiga. Det finns en riktigt bra tvättstuga och ett litet kök med spis, mikro och matplats. Sedan finns det en rad utomhusdiskplatser och kokplattor under tak. Bra servicestation för husbilar.

Fritt varmvatten. Duschrummen låsta under natten.

Skötsel -7 poäng
Städningen inomhus är helt okej, men i betyget ingår också vård och omsorg om lokalerna.

Även yttre vård ingår, hur befriad campingen är från småskräp och fimpar exempelvis.

Björkarna ger inte bara skugga utan gör campingen vacker att stå på.

Campingtomter - 8 poäng
Hela campingen består av grönt gräs och det är rikligt med björkar, vilket gör platsen vacker. Tomterna är markerade och väl tilltagna och plana.

Framkomlighet -  5 poäng
Handikapptoaletten är bra och har dusch och till och med ett larm, som fungerar. Det vill säga att larmlampan både hörs och syns till receptionen. På denna toalett finns också en snygg bänk, där du kan lägga ditt medhavda skötunderlägg. Gatorna inne på campingen är grusade, men plana och hårda. Receptionen är lite svår att nå, eftersom det är en avsats framför luckan i väggen. Kök och disk också besvärligt.

Säkerhet - 8 poäng
Större delen av campingen är inhägnad, och grinden stängs om natten. Campingvärden bor på området och det finns ett journummer att ringa.

Det är gott om brandsläckare ute på området. Tomterna är rymliga och gör det lätt att hålla bra avstånd. Gamla elanslutningsstolpar (öppna) för stickkontakter.

Lekplats- 6 poäng
Det finns en inhägnad lekplats med klätterställningar och gungor samt en fotbollsplan. Närheten till badet är ett stort plus, och badet är mycket barnvänligt. Inte minst den härliga "byggsanden".

Miljö -  2 poäng
Miljön är inget som fotbollsklubben prioriterat. Container för sopor. Rent och snyggt runt omkring containern och riktiga tömningsplatser för gråvatten och latrin.

Helhet - 8 poäng
Trots att campingen är lite ålderdomlig i sina faciliteter, så är den trivsam att vara på. Fast nog kunde man tycka att kommunen kunde bry sig. När man har en av Nordens finaste badstränder skulle man väl kunna erbjuda en camping i tiden. Det sägs att Vätterns vatten är så rent, att du kan dricka det om du kommer en bit ut. Helgen före vårt besök, hade det varit 10 000 besökare på stranden.

Trevliga restauranger och äventyrsminigolf nära, och så hela Motala förstås. Missa inte slusstrappan i Borenshult i utkanten av staden. Inne i centrum har du två välkända museer, Radiomuséet och Motormuséet. Dessutom är miljöerna runt hamnen och Göta kanal trevliga. Ej kreditkort.

                                                                                                
FAKTA
FC507 Z-Parkens Camping Varamobaden
Månvägen
591 52 Motala

Tel. 0141-21 11 42
E-post: campingen@bkzeros.seÖppet: 27/4 – 29/9
GPS-koordinater: 58o32'56''N   15o00'33''E                                

Snabbguide testresultat
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge - 9
Service - 9
Standard - 6
Skötsel - 7
Campingtomt - 8
Lek - 6
Framkomlighet - 5
Säkerhet - 8
Miljö - 2
Helhet - 8
Summa poäng: 68

 

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Z-Parkens Camping?
Här kan du sätta ditt eget betyg

On
Off

0 kommentarer

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

 • Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Caravan Club of Sweden är en av Sveriges största campingägare. I Norberg har klubben en plats där de också välkomnar andra campare än bara medlemmar. Klubbplatser präglas ofta av något speciellt, så också Norbergs.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-04 07:19

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206