Campa vid Nordens största insjöbad

Campa vid Nordens största insjöbad

Publicerad

- Vi vet att Varamobaden har ett härligt bad, säger Peter Karlsson från Örebro. Därför stannar vi på Z-Parkens Camping innan vi far vidare på vår semestertur till Småland.

Läge - 9 poäng 
Campingen ligger hundra meter från en badstrand av det absolut bästa slaget. Vätterns kristallklara vatten värms här upp ovanligt snabbt under varma sommardagar. Och detta i kombination med den fina mjuka sanden på stranden gör att tusentals människor samlas vid Varamobaden. Sandstranden är tre kilometer lång.

Du har minilivs och korvkiosk på campingen. Nära till restauranger på stranden, och en kvarts cykeltur till närliggande köpcenter. Hundra meter till en jättefin äventyrsminigolfbana. Till Motala centrum är det 2,5 kilometer.

Varamobadens tre kilometer långa sandstrand utmed Vätterns kristallklara vatten lockar tusentals människor under vackra sommardagar.

Service - 9 poäng
Full service har du åtta veckor på sommarens högsäsong. Då är det öppet 8-22 alla dagar.

För övrigt så öppnar man 27 april och stänger 29 september, men om inte personalen är på plats finns det alltid ett telefonnummer att ringa under lågsäsong. Campingbroschyren du får vid ankomsten är ovanligt välgjord och informativ. Campingvärden Birgitta Kihl med personal tar varmt emot gästerna. Birgitta har rutin efter 44 år på anläggningen.

Det finns färskt bröd i campingbutiken på morgonen.

Standard på gemensamma anläggningar - 6 poäng
Nog äger Z-Parken sin charm, men anläggningen har varit med länge och vissa utrymmen har allt sett sina bästa dagar. De gula trähusen får mig att tänka på när jag var på kollo i slutet på 1950-talet. En tvättränna under tak. Nu är det så att campingen ägs av fotbollsklubben Zeros, och campinggästerna får utnyttja deras omklädningsrum och duschar, vilka alls inte är så tokiga. Det finns en riktigt bra tvättstuga och ett litet kök med spis, mikro och matplats. Sedan finns det en rad utomhusdiskplatser och kokplattor under tak. Bra servicestation för husbilar.

Fritt varmvatten. Duschrummen låsta under natten.

Skötsel -7 poäng
Städningen inomhus är helt okej, men i betyget ingår också vård och omsorg om lokalerna.

Även yttre vård ingår, hur befriad campingen är från småskräp och fimpar exempelvis.

Björkarna ger inte bara skugga utan gör campingen vacker att stå på.

Campingtomter - 8 poäng
Hela campingen består av grönt gräs och det är rikligt med björkar, vilket gör platsen vacker. Tomterna är markerade och väl tilltagna och plana.

Framkomlighet -  5 poäng
Handikapptoaletten är bra och har dusch och till och med ett larm, som fungerar. Det vill säga att larmlampan både hörs och syns till receptionen. På denna toalett finns också en snygg bänk, där du kan lägga ditt medhavda skötunderlägg. Gatorna inne på campingen är grusade, men plana och hårda. Receptionen är lite svår att nå, eftersom det är en avsats framför luckan i väggen. Kök och disk också besvärligt.

Säkerhet - 8 poäng
Större delen av campingen är inhägnad, och grinden stängs om natten. Campingvärden bor på området och det finns ett journummer att ringa.

Det är gott om brandsläckare ute på området. Tomterna är rymliga och gör det lätt att hålla bra avstånd. Gamla elanslutningsstolpar (öppna) för stickkontakter.

Lekplats- 6 poäng
Det finns en inhägnad lekplats med klätterställningar och gungor samt en fotbollsplan. Närheten till badet är ett stort plus, och badet är mycket barnvänligt. Inte minst den härliga "byggsanden".

Miljö -  2 poäng
Miljön är inget som fotbollsklubben prioriterat. Container för sopor. Rent och snyggt runt omkring containern och riktiga tömningsplatser för gråvatten och latrin.

Helhet - 8 poäng
Trots att campingen är lite ålderdomlig i sina faciliteter, så är den trivsam att vara på. Fast nog kunde man tycka att kommunen kunde bry sig. När man har en av Nordens finaste badstränder skulle man väl kunna erbjuda en camping i tiden. Det sägs att Vätterns vatten är så rent, att du kan dricka det om du kommer en bit ut. Helgen före vårt besök, hade det varit 10 000 besökare på stranden.

Trevliga restauranger och äventyrsminigolf nära, och så hela Motala förstås. Missa inte slusstrappan i Borenshult i utkanten av staden. Inne i centrum har du två välkända museer, Radiomuséet och Motormuséet. Dessutom är miljöerna runt hamnen och Göta kanal trevliga. Ej kreditkort.

                                                                                                
FAKTA
FC507 Z-Parkens Camping Varamobaden
Månvägen
591 52 Motala

Tel. 0141-21 11 42
E-post: campingen@bkzeros.seÖppet: 27/4 – 29/9
GPS-koordinater: 58o32'56''N   15o00'33''E                                

Snabbguide testresultat
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge - 9
Service - 9
Standard - 6
Skötsel - 7
Campingtomt - 8
Lek - 6
Framkomlighet - 5
Säkerhet - 8
Miljö - 2
Helhet - 8
Summa poäng: 68

 

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Z-Parkens Camping?
Här kan du sätta ditt eget betyg

On
Off

0 kommentarer

 • Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping blickar framåt. I fjol tog en ny entreprenör över anläggningen och nu vill man satsa på den havsnära campingen ett stenkast från Slite centrum.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-19 08:03

 • Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  I en skogsglänta med utsikt över en liten tjärn. Så idylliskt kan det vara att övernatta i Smålandsstenar. Men inte dyrare än många ställplatser.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-14 08:02

 • Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Sankta Anna var sjöfararnas helgon och namngivare till den skärgård där vi funnit Kalvholmens Camping. Kanske håller helgonet än idag ett vakande öga över besökarna till denna natursköna plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-11 08:35

 • Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Ett nöjesfält, en djurpark, hotell och havsbad. Ja, allt ligger på samma ställe och har kompletterats med en välutrustad camping. Samlingsnamnet för härligheten är Furuvik.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-10 07:20

 • De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  Nederländerna är riktigt bra på camping. Här vill vi presentera en av landets många superanläggningar. En fantastisk barnvänlig plats att pusta ut på när man kanske suttit i bilen under en lång resa.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-06-18 09:26

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842