Naturskönt och fiskrikt i Älvkarleby

Naturskönt och fiskrikt i Älvkarleby

Publicerad

På sommarkvällarna står fiskare i rader längs stranden, och visst nappar det! Vi testar både fiskelyckan och campingen vid Älvkarlebys strand.

 Läge - 7 poäng
Älvkarleby Fiske & Familjecamping ligger på stranden till Dalälven i Älvkarleby, som i sin tur ligger någon mil söder om Gävle och ungefär lika långt från älvens utlopp i Bottenhavet. Här campar man i naturen i ordets rätta bemärkelse, bara vägarna inne på campingen är gjorda av människor. Du har en kort promenad till Älvkarlebyfallen, och fantastiska fiskevatten hela vägen dit. Till det lilla brukssamhället har du ett par kilometer och där finns närmaste livsmedelsbutik. Här såg vi även ett par pizzerior.

Service - 8 poäng
Trevlig betjäning och väl tilltagna öppettider på högsäsong. Anläggningen är öppen hela året, men utanför säsongen får man ringa ett angivet telefonnummer när man kommer.

Det finns restaurang med fullständiga rättigheter och liten butik under sommaren. Försäljning av fiskekort och tillbehör. Uthyrning av kanoter och fiskeredskap.

 Standard på gemensamma anläggningar - 6 poäng
Reception, butik och restaurang delar lokal, och här ser det vårdat och trevligt ut. När det gäller duschar och toaletter finns mer att önska. Köken innehåller spisar och diskplatser. Det finns en klassisk tvättstuga. Tömningsplatsen för latrin är utrustad enligt konstens alla regler och det finns handfat, tvål och papper intill. Minigolfanläggningen sjunger på sista versen och nog har de blå sofforna behövt både slipning och färg. En bra sak är att varmvattnet i duscharna ingår i priset.

Skötsel av gemensamma anläggningar - 6 poäng
Vid H&C:s spontana besök känns byggnaderna städade invändigt. Men i vår betygsättning ingår också underhåll, och här kunde vi se en rad brister.

Säkerhet - 8 poäng
För att komma in på campingen måste du ha ett bomkort och en kod. Naturen gör att ekipagen, med få undantag, står enligt fyrametersregeln. Det finns gott om brandposter, vilka är utmärkta i den broschyr som du får vid ankomsten.

Ett journummer finns angivet på receptionsdörren, och där når du campingvärden hela dygnet.
                                
Lekplats - 7 poäng      
Vid älvstranden finns ett rejält grönområde och badplats. Tack vare bryggor kan små barn bada tryggt. Rikligt med sand. Här ligger också lekplatsen som har klätterställning med rutschkana, cykelkarusell, gungor, gungbräda och sandlåda. Även beachvolleynät över sand.

Miljö - 6 poäng
Det finns en källsorteringsstation, där du hittar behållare för plast, metall, glas och grovsopor. Platsen för ris och kompostavfall låg onödigt nära camparna. En bra sak är "hundpellarna" som vi ser på flera ställen.

Handikappanpassning/Framkomlighet - 6 poäng
Det finns ramp till receptionshuset. Själva campingen är full av stubbar och rötter, men vägarna är hårda av tiden och dessutom plana. Handikapptoaletten ligger i ett mindre servicehus inne på campingen, och det är en lättillgänglig och välutrustad handikapptoalett.

En vacker naturcamping på stranden till Daläven, så kan campingen enkelt
beskrivas.

Campingtomter - 5 poäng
Tomterna ligger lite här och där bland tallarna. På elskåpen står nummer men du får själv bedöma vad som är en tomt närmast. Campingtomerna ligger mycket naturskönt, och det är absolut ett plus för den här campingen. Eluttagen är på 10 ampère, men vid H&C:S besök sommaren 2014 är en utbyggnad av elsystemet planerat till kommande höst. Nya elplintar och säkringar för 16 ampère är tanken.

Helhet - 8 poäng
Detta är en trivsam familjecamping med en alldeles speciell merit, nämligen fantastiska möjligheter att fiska. Campingen säljer fiskekort, ett dagkort kostar 300 kronor. Lax och havsöring är det som lockar de tålmodiga fiskarna som kantar stränderna strax utanför campingen. Fina promenadvägar längs älven.

Det känns som om enkelheten i servicehusen överskuggas av det faktum att platsen är mycket naturskönt belägen. Närheten till Älvkarleby och Gävle borgar för trevliga utflyktsmål. Laxön i Älvkarleby har du på gångavstånd. Ön som under nästan 100 år tjänat som semesterö åt ingenjörstrupperna vid Svea Livgarde är nu fylld av turistaktiviteter. Bebyggelsen från sent 1800-tal är charmerande.

Djur- och nöjesparken Furuvik och det nationella järnvägsmuseet är två toppenattraktioner i Gävle.

Priset 195 kronor är okej, men att på sommaren betala 60 kronor för el för att man tagit lite el till kylskåpet, en kostnad på någon krona, känns nästan oförskämt.

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1-10 där 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge                       7
Service                   8
Standard                 6
Skötsel                    6
Miljö                        6
Säkerhet                  8
Lek                          7
Handikappanpassning 6
Campingtomter 5
Helhet           8
Summa poäng          67

FAKTA
Älvkarleby Fiske & Familjecamping
Campingvägen 1
814 70 Älvkarleby

Tel.: 026-727 92
E-post: info@alvkarlebycamping.seHemsida: alvkarlebycamping.se

Pris: 195 kronor inkl varmvatten, el 60 kronor (2014)
Öppet: Hela året
GPS-koordinater: 60o34'36.72'' N   17o27'0.84'' E

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

On
Off

1 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206