Naturskönt och fiskrikt i Älvkarleby

Naturskönt och fiskrikt i Älvkarleby

Publicerad

På sommarkvällarna står fiskare i rader längs stranden, och visst nappar det! Vi testar både fiskelyckan och campingen vid Älvkarlebys strand.

 Läge - 7 poäng
Älvkarleby Fiske & Familjecamping ligger på stranden till Dalälven i Älvkarleby, som i sin tur ligger någon mil söder om Gävle och ungefär lika långt från älvens utlopp i Bottenhavet. Här campar man i naturen i ordets rätta bemärkelse, bara vägarna inne på campingen är gjorda av människor. Du har en kort promenad till Älvkarlebyfallen, och fantastiska fiskevatten hela vägen dit. Till det lilla brukssamhället har du ett par kilometer och där finns närmaste livsmedelsbutik. Här såg vi även ett par pizzerior.

Service - 8 poäng
Trevlig betjäning och väl tilltagna öppettider på högsäsong. Anläggningen är öppen hela året, men utanför säsongen får man ringa ett angivet telefonnummer när man kommer.

Det finns restaurang med fullständiga rättigheter och liten butik under sommaren. Försäljning av fiskekort och tillbehör. Uthyrning av kanoter och fiskeredskap.

 Standard på gemensamma anläggningar - 6 poäng
Reception, butik och restaurang delar lokal, och här ser det vårdat och trevligt ut. När det gäller duschar och toaletter finns mer att önska. Köken innehåller spisar och diskplatser. Det finns en klassisk tvättstuga. Tömningsplatsen för latrin är utrustad enligt konstens alla regler och det finns handfat, tvål och papper intill. Minigolfanläggningen sjunger på sista versen och nog har de blå sofforna behövt både slipning och färg. En bra sak är att varmvattnet i duscharna ingår i priset.

Skötsel av gemensamma anläggningar - 6 poäng
Vid H&C:s spontana besök känns byggnaderna städade invändigt. Men i vår betygsättning ingår också underhåll, och här kunde vi se en rad brister.

Säkerhet - 8 poäng
För att komma in på campingen måste du ha ett bomkort och en kod. Naturen gör att ekipagen, med få undantag, står enligt fyrametersregeln. Det finns gott om brandposter, vilka är utmärkta i den broschyr som du får vid ankomsten.

Ett journummer finns angivet på receptionsdörren, och där når du campingvärden hela dygnet.
                                
Lekplats - 7 poäng      
Vid älvstranden finns ett rejält grönområde och badplats. Tack vare bryggor kan små barn bada tryggt. Rikligt med sand. Här ligger också lekplatsen som har klätterställning med rutschkana, cykelkarusell, gungor, gungbräda och sandlåda. Även beachvolleynät över sand.

Miljö - 6 poäng
Det finns en källsorteringsstation, där du hittar behållare för plast, metall, glas och grovsopor. Platsen för ris och kompostavfall låg onödigt nära camparna. En bra sak är "hundpellarna" som vi ser på flera ställen.

Handikappanpassning/Framkomlighet - 6 poäng
Det finns ramp till receptionshuset. Själva campingen är full av stubbar och rötter, men vägarna är hårda av tiden och dessutom plana. Handikapptoaletten ligger i ett mindre servicehus inne på campingen, och det är en lättillgänglig och välutrustad handikapptoalett.

En vacker naturcamping på stranden till Daläven, så kan campingen enkelt
beskrivas.

Campingtomter - 5 poäng
Tomterna ligger lite här och där bland tallarna. På elskåpen står nummer men du får själv bedöma vad som är en tomt närmast. Campingtomerna ligger mycket naturskönt, och det är absolut ett plus för den här campingen. Eluttagen är på 10 ampère, men vid H&C:S besök sommaren 2014 är en utbyggnad av elsystemet planerat till kommande höst. Nya elplintar och säkringar för 16 ampère är tanken.

Helhet - 8 poäng
Detta är en trivsam familjecamping med en alldeles speciell merit, nämligen fantastiska möjligheter att fiska. Campingen säljer fiskekort, ett dagkort kostar 300 kronor. Lax och havsöring är det som lockar de tålmodiga fiskarna som kantar stränderna strax utanför campingen. Fina promenadvägar längs älven.

Det känns som om enkelheten i servicehusen överskuggas av det faktum att platsen är mycket naturskönt belägen. Närheten till Älvkarleby och Gävle borgar för trevliga utflyktsmål. Laxön i Älvkarleby har du på gångavstånd. Ön som under nästan 100 år tjänat som semesterö åt ingenjörstrupperna vid Svea Livgarde är nu fylld av turistaktiviteter. Bebyggelsen från sent 1800-tal är charmerande.

Djur- och nöjesparken Furuvik och det nationella järnvägsmuseet är två toppenattraktioner i Gävle.

Priset 195 kronor är okej, men att på sommaren betala 60 kronor för el för att man tagit lite el till kylskåpet, en kostnad på någon krona, känns nästan oförskämt.

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1-10 där 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge                       7
Service                   8
Standard                 6
Skötsel                    6
Miljö                        6
Säkerhet                  8
Lek                          7
Handikappanpassning 6
Campingtomter 5
Helhet           8
Summa poäng          67

FAKTA
Älvkarleby Fiske & Familjecamping
Campingvägen 1
814 70 Älvkarleby

Tel.: 026-727 92
E-post: info@alvkarlebycamping.seHemsida: alvkarlebycamping.se

Pris: 195 kronor inkl varmvatten, el 60 kronor (2014)
Öppet: Hela året
GPS-koordinater: 60o34'36.72'' N   17o27'0.84'' E

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

On
Off

1 kommentarer

 • Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping blickar framåt. I fjol tog en ny entreprenör över anläggningen och nu vill man satsa på den havsnära campingen ett stenkast från Slite centrum.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-19 08:03

 • Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  I en skogsglänta med utsikt över en liten tjärn. Så idylliskt kan det vara att övernatta i Smålandsstenar. Men inte dyrare än många ställplatser.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-14 08:02

 • Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Sankta Anna var sjöfararnas helgon och namngivare till den skärgård där vi funnit Kalvholmens Camping. Kanske håller helgonet än idag ett vakande öga över besökarna till denna natursköna plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-11 08:35

 • Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Ett nöjesfält, en djurpark, hotell och havsbad. Ja, allt ligger på samma ställe och har kompletterats med en välutrustad camping. Samlingsnamnet för härligheten är Furuvik.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-10 07:20

 • De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  Nederländerna är riktigt bra på camping. Här vill vi presentera en av landets många superanläggningar. En fantastisk barnvänlig plats att pusta ut på när man kanske suttit i bilen under en lång resa.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-06-18 09:26

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842