Semesteridyll vid Vättern

Semesteridyll vid Vättern

Publicerad

Mitt i skogen ett stenkast från en härlig badstrand. Så vill många campare ha det på semestern. I Habo finns precis en sådan plats och vi har kollat in campingen som ligger där.

Läge - 7 poäng
Ett par mil norr om Jönköping på Vätterns västra strand, ligger Habo Camping & Stugby. H&C var med när anläggningen invigdes år 2007, men då var mycket ett provisorium. Habo hade inte haft någon camping, trots att badet med sin sandstrand vid Vättern alltid lockat badgäster och turister. Ett holländskt par väckte tanken att röja i skogen ovanför badet och anlägga en camping. Så kommer det sig att det idag finns en anläggning med cirka 75 platser. Till Habo centrum har du cykelbana, fem kilometer. Det är även cykelbana till grannsamhället Bankeryd och vidare till Jönköping.

Habo Camping

I det lilla röda receptionshuset ryms även ostbutik och grillkök.

Service - 9 poäng
Den här campingen är öppen hela året, och på sommarsäsongen är receptionen öppen dagligen från åtta på morgonen till nio på kvällen. I receptionen blir man varmt välkomnad, och man upplever att paret som driver campingen är mycket måna om sina gäster. Det finns ett utbud av turistbroschyrer, och du kan få tips om utflyktsmål. Nybakat bröd finns att köpa på morgonen.

Standard - 7 poäng
Mycket har hänt på området sedan 2007. Det gula servicehuset innehåller toaletter, duschar, samt ett rum som med både kök och tvättavdelning. I samma hus finns också en perfekt handikapptoalett och ett mönstergillt barnrum. Receptionen ryms i ett eget litet hus bredvid, och här är också en butik och ett gatukök. En stor samlingssal var under uppbyggnad vid besöketsommaren 2014.

Skötsel och underhåll - 7 poäng
Sedan starten har campingvärdarna byggt sex uthyrningsstugor, ett eget hus att bo i, en receptionsbyggnad samt ett hus med en stor samlingslokal som nästan var färdig vid vårt besök. Det är nog förklarligt att man ser en del små skavanker i servicehuset som inte hunnits med att snygga till. Städningen sker ofta och verkar alldeles ordinär. Blommorna i krukorna utanför receptionen såg lite bortglömda ut.

Lekplats - 7 poäng
Det finns två små lekplatser på campingen, båda innehåller bland annat rutschkana och gungor. Det är gott om grönytor att röra sig på. Badet är mycket barnvänligt och bara 150 meter från platsen. Det finns spel och böcker att låna. I en gul liten koja bor marsvin och kaniner som barnen kan kela med. Och husets två katter låter sig gärna klappas.

Handikappanpassning - 8 poäng
I servicehuset finns en perfekt handikapptoalett med dusch. Barnrummet är också perfekt för småbarnsföräldrar. Det finns både liten toalettstol, mindre badkar och låg dusch.

Vägarna inne på campingen kan på några ställen vara lite knöliga att ta sig fram på, eftersom det är ganska grova stenar som underlag. Asfalterad väg till badet och träramp till vattnet.

Miljö - 7 poäng
Soporna sorteras i brännbart, papper, kartongförpackningar, glas och metall.

Campingtomter - 8 poäng
När campingen anlades, så gjorde man det på ett mycket trevligt sätt. Man röjde fyra cirklar i skogen men lämnade skogsridåer kvar emellan. Inne på varje cirkel finns 15-20 platser runt ytterkanten. Du har alltså ingen granne bakom eller framför dig, vilket är ett trevligt sätt att stå på. Det är plant och lätt att ta sig in överallt. Tio ampères säkringar på de platser som har eluttag.

Säkerhet - 8 poäng
Det är gott om utrymme för varje ekipage. Brand- och vattenposter finns på många ställen.

Någon inhägnad finns inte, men familjen som driver campingen bor själva i ett hus granne med receptionen. Så det känns riktigt tryggt av bo här.

Habo Camping

Badet vid Vätterstranden är mycket fint, inte bara naturskönt beläget utan också med rent vatten och härlig sand.

Helhet - 8 poäng
Detta är en riktigt trivsam camping att komma till, just för att den känns så familjär och dessutom inte är särskilt stor. Kommer du på sensommaren eller hösten, så har du svamp och bär inpå husvagnsknuten.

Det finns trampbilar, kanoter, motorbåt och trampcykel att hyra. Biblioteket med skänkta böcker kan räcka till många regndagar och vill du sätta dig vid pianot i allrummet - så varsågod. I butiken säljs holländska ostar i ett stort utbud. Detta var en nyhet, men gissningsvis kommer ostbutiken i sig att bli en turistmagnet framöver. Från köket finns enklare grillrätter att köpa, som du kan ta med eller äta utanför eller i det stora allrummet. Det finns också grillplatser om du vill grilla själv på ett par ställen.

Största utflyktsmålet är sannolikt Habo kyrka, en av Sveriges mest särpräglade träkyrkor från 1700-talet. Kyrkan är full med målningar och träsniderier. Det stora köpcentrat A6 med bland annat Ikea lockar säkert också besökaresamt badet vid Vätterstranden. Det ligger både nära och naturskönt, och vattnet är glittrande klart.

När husvagns- och husbilsmässan äger rum i september på Elmia i Jönköping brukar campingen vara fullbelagd, och då erbjuds också busstransfer fredag till söndag.

 Snabbguide testpoäng -
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)
Läge - 7
Service - 9
Standard - 7
Skötsel - 7
Lekplats - 7
Handikappanpassning - 8
Miljö - 7
Campingtomt - 8
Säkerhet - 8
Helhet - 8
Summa poäng: 76 poäng

FAKTA
FC399 Habo Camping & Stugby
Domsand 28
566 35 Habo

Tel: 073-714 05 75
Hemsida: www.habocamping.seÖppet: Hela året.
Pris: 240 kronor inklusive el och dusch.
GPS-koordinater: 57o52'42'' N   14o06'28'' E

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Habo Camping?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt berätta vad du tycker

On
Off

1 kommentarer

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

 • Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Caravan Club of Sweden är en av Sveriges största campingägare. I Norberg har klubben en plats där de också välkomnar andra campare än bara medlemmar. Klubbplatser präglas ofta av något speciellt, så också Norbergs.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-04 07:19

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206