Semesteridyll vid Vättern

Semesteridyll vid Vättern

Publicerad

Mitt i skogen ett stenkast från en härlig badstrand. Så vill många campare ha det på semestern. I Habo finns precis en sådan plats och vi har kollat in campingen som ligger där.

Läge - 7 poäng
Ett par mil norr om Jönköping på Vätterns västra strand, ligger Habo Camping & Stugby. H&C var med när anläggningen invigdes år 2007, men då var mycket ett provisorium. Habo hade inte haft någon camping, trots att badet med sin sandstrand vid Vättern alltid lockat badgäster och turister. Ett holländskt par väckte tanken att röja i skogen ovanför badet och anlägga en camping. Så kommer det sig att det idag finns en anläggning med cirka 75 platser. Till Habo centrum har du cykelbana, fem kilometer. Det är även cykelbana till grannsamhället Bankeryd och vidare till Jönköping.

Habo Camping

I det lilla röda receptionshuset ryms även ostbutik och grillkök.

Service - 9 poäng
Den här campingen är öppen hela året, och på sommarsäsongen är receptionen öppen dagligen från åtta på morgonen till nio på kvällen. I receptionen blir man varmt välkomnad, och man upplever att paret som driver campingen är mycket måna om sina gäster. Det finns ett utbud av turistbroschyrer, och du kan få tips om utflyktsmål. Nybakat bröd finns att köpa på morgonen.

Standard - 7 poäng
Mycket har hänt på området sedan 2007. Det gula servicehuset innehåller toaletter, duschar, samt ett rum som med både kök och tvättavdelning. I samma hus finns också en perfekt handikapptoalett och ett mönstergillt barnrum. Receptionen ryms i ett eget litet hus bredvid, och här är också en butik och ett gatukök. En stor samlingssal var under uppbyggnad vid besöketsommaren 2014.

Skötsel och underhåll - 7 poäng
Sedan starten har campingvärdarna byggt sex uthyrningsstugor, ett eget hus att bo i, en receptionsbyggnad samt ett hus med en stor samlingslokal som nästan var färdig vid vårt besök. Det är nog förklarligt att man ser en del små skavanker i servicehuset som inte hunnits med att snygga till. Städningen sker ofta och verkar alldeles ordinär. Blommorna i krukorna utanför receptionen såg lite bortglömda ut.

Lekplats - 7 poäng
Det finns två små lekplatser på campingen, båda innehåller bland annat rutschkana och gungor. Det är gott om grönytor att röra sig på. Badet är mycket barnvänligt och bara 150 meter från platsen. Det finns spel och böcker att låna. I en gul liten koja bor marsvin och kaniner som barnen kan kela med. Och husets två katter låter sig gärna klappas.

Handikappanpassning - 8 poäng
I servicehuset finns en perfekt handikapptoalett med dusch. Barnrummet är också perfekt för småbarnsföräldrar. Det finns både liten toalettstol, mindre badkar och låg dusch.

Vägarna inne på campingen kan på några ställen vara lite knöliga att ta sig fram på, eftersom det är ganska grova stenar som underlag. Asfalterad väg till badet och träramp till vattnet.

Miljö - 7 poäng
Soporna sorteras i brännbart, papper, kartongförpackningar, glas och metall.

Campingtomter - 8 poäng
När campingen anlades, så gjorde man det på ett mycket trevligt sätt. Man röjde fyra cirklar i skogen men lämnade skogsridåer kvar emellan. Inne på varje cirkel finns 15-20 platser runt ytterkanten. Du har alltså ingen granne bakom eller framför dig, vilket är ett trevligt sätt att stå på. Det är plant och lätt att ta sig in överallt. Tio ampères säkringar på de platser som har eluttag.

Säkerhet - 8 poäng
Det är gott om utrymme för varje ekipage. Brand- och vattenposter finns på många ställen.

Någon inhägnad finns inte, men familjen som driver campingen bor själva i ett hus granne med receptionen. Så det känns riktigt tryggt av bo här.

Habo Camping

Badet vid Vätterstranden är mycket fint, inte bara naturskönt beläget utan också med rent vatten och härlig sand.

Helhet - 8 poäng
Detta är en riktigt trivsam camping att komma till, just för att den känns så familjär och dessutom inte är särskilt stor. Kommer du på sensommaren eller hösten, så har du svamp och bär inpå husvagnsknuten.

Det finns trampbilar, kanoter, motorbåt och trampcykel att hyra. Biblioteket med skänkta böcker kan räcka till många regndagar och vill du sätta dig vid pianot i allrummet - så varsågod. I butiken säljs holländska ostar i ett stort utbud. Detta var en nyhet, men gissningsvis kommer ostbutiken i sig att bli en turistmagnet framöver. Från köket finns enklare grillrätter att köpa, som du kan ta med eller äta utanför eller i det stora allrummet. Det finns också grillplatser om du vill grilla själv på ett par ställen.

Största utflyktsmålet är sannolikt Habo kyrka, en av Sveriges mest särpräglade träkyrkor från 1700-talet. Kyrkan är full med målningar och träsniderier. Det stora köpcentrat A6 med bland annat Ikea lockar säkert också besökaresamt badet vid Vätterstranden. Det ligger både nära och naturskönt, och vattnet är glittrande klart.

När husvagns- och husbilsmässan äger rum i september på Elmia i Jönköping brukar campingen vara fullbelagd, och då erbjuds också busstransfer fredag till söndag.

 Snabbguide testpoäng -
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)
Läge - 7
Service - 9
Standard - 7
Skötsel - 7
Lekplats - 7
Handikappanpassning - 8
Miljö - 7
Campingtomt - 8
Säkerhet - 8
Helhet - 8
Summa poäng: 76 poäng

FAKTA
FC399 Habo Camping & Stugby
Domsand 28
566 35 Habo

Tel: 073-714 05 75
Hemsida: www.habocamping.seÖppet: Hela året.
Pris: 240 kronor inklusive el och dusch.
GPS-koordinater: 57o52'42'' N   14o06'28'' E

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Habo Camping?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt berätta vad du tycker

On
Off

1 kommentarer

 • Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping blickar framåt. I fjol tog en ny entreprenör över anläggningen och nu vill man satsa på den havsnära campingen ett stenkast från Slite centrum.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-19 08:03

 • Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  I en skogsglänta med utsikt över en liten tjärn. Så idylliskt kan det vara att övernatta i Smålandsstenar. Men inte dyrare än många ställplatser.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-14 08:02

 • Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Sankta Anna var sjöfararnas helgon och namngivare till den skärgård där vi funnit Kalvholmens Camping. Kanske håller helgonet än idag ett vakande öga över besökarna till denna natursköna plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-11 08:35

 • Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Ett nöjesfält, en djurpark, hotell och havsbad. Ja, allt ligger på samma ställe och har kompletterats med en välutrustad camping. Samlingsnamnet för härligheten är Furuvik.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-10 07:20

 • De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  Nederländerna är riktigt bra på camping. Här vill vi presentera en av landets många superanläggningar. En fantastisk barnvänlig plats att pusta ut på när man kanske suttit i bilen under en lång resa.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-06-18 09:26

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842