Lugn och skärgårdskänsla vid Kalmarsund

Lugn och skärgårdskänsla vid Kalmarsund

Publicerad

Det är vår vackraste anläggning, säger Björn Kuhlmann, ansvarig för Regenbogens camping på Oknö i Mönsterås. Och har du vaknat en solig vårmorgon på denna plats, så vet du.

Läge - 8 poäng
På ön Oknö fyra kilometer öster om Mönsterås centrum ligger campingen på stranden till Kalmarsund. Du har gång- och cykelbana in till Mönsterås centrum med den service ett mindre samhälle har att erbjuda. Till Kalmar är det fem mil och därmed har du också nära till Öland.

Havet och skärgården präglar campingen var man än befinner sig.

Service - 9 poäng
Vi kommer på långfredagskvällen 2014 och campingen tycks ha slagit sig till ro. Men strax kommer en trevlig dam ut från restaurangen intill receptionen.
- Välkommen, säger hon. Så kul att ni har hittat till oss!
Jag får en utmärkt information om vad som gäller för platsen, och ett föredömligt mottagande. Bra informationsmaterial om platsen. Nybakat bröd i butiken klockan 8.00 varje morgon. Restaurang, kaffeservering och butik.

Modern reception, restaurang och spa samlat under ett tak.

Standard på gemensamma anläggningar - 8 poäng
På Oknö har människor campat sedan 1960-talet. För fem år sedan köpte det tyska företaget Regenbogen campingen på Oknö. De två servicehusen har rustats och även om de inte är nya, så håller de god klass med klinkers på golven och kaklade väggar. Receptionshuset är nytt och modernt och i detta hus ryms även en vackert inredd restaurang och en spa-avdelning. Det finns fyra så kallade familjebadrum att hyra. Köken har spisar, mikro och diskplatser. Vi saknade diskproppar. En bra sak är att det finns handfat och papper vid latrintömningen.

Tömningsplats för husbilar.

Skötsel - 9 poäng
Det är mycket välstädat på området när vi kommer och det ser även rent och snyggt ut inne i servicehuset. Trots liten beläggning, eftersom campingen nyss har öppnat för säsongen, kommer en städpatrull dagligen.

Lekplats - 7 poäng
Mitt på området ligger lekplatsen som ser kul ut med klätterställningar, gungor, spiraldjur och en sandlåda. Strax intill finns en inhägnad plats med ett fotbollsmål. Mysrum med TV för de unga. Simkunniga har förstås bad runt om campingen, men för de minsta barnen finns en långgrund badvik vid Kaffetorpet tio minuters promenad bort.

Campingtomter - 7 poäng
Detta är en plats vid havet och marken består av mo och tall som ger skugga. Alltså blir det lite ojämnheter här och var. Dessutom är inga tomter markerade, utan du måste ställa dig under eget ansvar. Man kan säga att alla i princip har havsutsikt, mer eller mindre.

Det natursköna läget överskuggar de små ojämnheterna.

Säkerhet - 8 poäng
Vid vårt besök är det inte så stor beläggning, och ekipagen står med goda avstånd. Området är inhägnat och en bom har precis tagits i bruk, kanske är bomkorten klara till årets säsong. Ett nödtelefonnummer finns anslaget på receptionsdörren. På högsäsong finns tillgänglig personal även nattetid.

Brandsläckare markerade på karta som du får vid incheckning.

Miljö - 4 poäng
Sommaren 2014 gällde fortfarande en container för sopor och inget annat, men då pågick förhandlingar med kommunen om ett bättre system. En eldriven golfbil fick stå för miljötänket vid testtillfället.

Framkomlighe -  7 poäng
Till reception, restaurang, butik och servicehus finns ramper. Inne på campingområdet är det ganska fasta och mestadels obelagda vägar. Lite knöligt mellan tomterna kan det vara här och var. Det finns en handikappanpassad toalett vid receptionen och en handikapptoalett med dusch i servicehuset i campingens norra ände.                

På Oknö campar du i en talldunge med havet inpå knuten

Helhet - 9 poäng
Det är lätt att bli förtjust i Regenbogens Camping på Oknö. Det vilar ett lugn över denna synnerligen naturskönt belägna anläggning. Vill du frossa i njutning kan du besöka dess spa som har en rad behandlingar och badkurer att erbjuda. Vad vore en camping utan en bra minigolfbana? Sådan finns förstås, och så kan du hyra båt med eller utan motor. Efter första maj är det fritt fiske i havet. Cyklar finns också för uthyrning. Beachvolley och tennis. På sommaren ordnas aktiviteter för barnen. Två fina grillplatser. Restaurangen som har en fin terrass har fullständiga rättigheter och ordnar ofta underhållning. Att promenera ut på udden med en picknickkorg är ett billigt nöje som toppar det mesta.

Regenbogen driver även camping i Åhus och ett tiotal i Tyskland. Lite ovant för oss svenskar är, att det mellan klockan 12.00 – 14.00 skall vara tyst och fritt från bilkörning inne på campingen.

FAKTA
H10 Regenbogen Oknö
Adress:
Oknövägen 12, 383 92 Mönsterås
Tel.: 0499-44 902
Fax.: 0499-10 440
E-post:monsteras@regenbogen.seHemsida:www.regenbogen.seÖppet: 1/4 – 31/10

GPS-koordinater: N57o0'43''   E16o30'18''

 Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer.)

Läge - 8
Service - 9
Standard - 8
Skötsel - 9
Framkomlighet - 7
Lekplats - 7
Campingtomt - 7
Säkerhet - 8
Miljö - 4
Helhetsintryck - 9
Summa poäng: 76

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Regenbogen Oknö?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt berätta vad du tycker.

On
Off

1 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206