En norrländsk campingpärla

En norrländsk campingpärla

Publicerad

Sverige vimlar av små enkla campingplatser, och enkelheten behöver inte inverka på trivseln. Det är Ava Havsbad ett tydligt bevis på.

 Läge - 6 poäng
Knappt sju mil söder om Umeå ligger Ava Havsbad, alldeles utmed E4:an. Man hör trafiken, men mest som ett monotont bakgrundsmuller. Campingen med sina femtio platser ligger på stranden till en havsvik omgärdad av en blandskogsridå. Här finns en servering med mat eller för en enkel fika. Även kiosk. Goda möjligheter till promenader och havsbad. I övrigt 17 kilometer till närmsta samhälle.

Service - 8 poäng
Conny Berglund och Maria Johansson driver både restaurangen och campingen, och de finns för det mesta tillgängliga fram till klockan 22.00. När du checkar in följer någon av dem med ut på campingen och visar lediga platser och hur du skall placera ditt fordon på den plats du väljer.

Standard på gemensamma anläggningar - 6 poäng
De röda servicehusen är enkla men rara. Nyputsade fönster och färska blommor är detaljer som gör en glad. Köket är modernt utrustat och mycket fint. Det finns tömningsplatser för fasta tankar och bärbara toaletter. Receptionen hittar du i restaurangen, som inte bara vänder sig till campinggästerna utan har många förbipasserande som gäster. Lokalerna är trivsamma och fräscha. Tvättstuga finns.

Skötsel - 9 poäng
Det är skötseln av campingen som får en att trivas. Redan innan du går in i receptionen möts du av mängder av välansade blomkrukor och amplar. Det är snyggt och prydligt i restaurangen såväl som i servicehusen.

Handikappanpassning - 2 poäng
Det är ramp till restaurang och reception, men där slutar servicen för rullstolsburna. Någon tillgänglig toalett eller dusch finns inte. Skötbord finns i både damernas och herrarnas serviceavdelningar.

Lekmöjligheter - 5 poäng
Havsbadet är mycket barnvänligt med sandstrand och långgrunt en bra bit ut i vattnet. Själva lekplatsen består av två gungor och en studsmatta. För de lite större barnen (och även vuxna) finns ett beachvolleynät på sand samt en bowlingbana(utomhus).

Miljö - 7 poäng
Den lilla miljöstationen är prydlig och innehåller plats för källsortering till plast, papper, metall, batterier och hushållssopor. Även tunna för grillkol.

Säkerhet - 7 poäng
Campingen är inte stor, men du har flera brandposter att tillgå. Tack vare ledsagarservice står inga gäster för tätt. Jag ser också anslag i receptionen om att fyrametersregeln är viktig.

En bom stängs på natten, men är inte låst. En av campingvärdarna bor på anläggningen och jourtelefonnummer finns anslaget på receptionsdörren.

 Campingtomter - 7 poäng
Campingen består av ett röjt skogsområde och det är gott om plats för varje gäst. Många har en härlig havsutsikt. Eltillgången är 10 ampère. Platsen är plan, men eftersom du står mitt i naturen, blir det ändå lite ojämnt här och var.

Badet med sin långgrunda sandstrand är särskilt bra för små barn.

Helhet - 8 poäng
Skall du resa längs E4:an i Norrland, så tycker jag att du skall lägga denna plats på minnet. Det är en riktigt trevlig övernattningsplats. Är det därtill badväder kan du inte stå närmare havet än så här. Restaurangen verkade bra. Varje vecka på sommaren ordnas underhållning en kväll i veckan och buffé en kväll. Vid vårt besök fanns exempelvis stekt strömming med potatismos på menyn. Sådant kan göra livet extra muntert.

Läget med "eget" havsbad är förstås utmärkt. Priset känns ordinärt och de ombonade servicehusen fick oss att känna trivsel.

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge - 6
Service - 8
Standard - 6
Skötsel - 9
Handikappanpassning - 2
Lekmöjligheter - 5
Miljö - 7
Säkerhet - 7
Campingtomt - 7
Helhet - 8
Summa poäng: 65


FAKTA
FC47 Ava Havsbad
E4 Ava Lögdeå
914 92 Lögdeå

Tel: 0930-320 70, 070-625 65 40
E-post:mias@avahavsbad.seHemsida:www.avahavsbad.se

Öppet: 22/5 – 29/8
Pris: 200 kronor inkl varmvatten, el 40 kronor
GPS:koordinater: 63o28'50'' N   19o17''48''E

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Ava Havsbadv?
Här kan du sätta ditt eget betyg

On
Off

1 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206