Havsbad och camping vid Norrlands skärgård

Havsbad och camping vid Norrlands skärgård

Publicerad

I den vackra skärgården utanför Haparanda-Tornio ligger ön Seskarö. Härligt havsbad, mängder av frisk luft och fridfull närhet till skärgårdsnaturen var en del av vad vi njöt av vid öns camping.

Läge - 7 poäng
Ungefär mitt emellan Kalix och Haparanda lämnar vi E4:an och kör mot Seskarö. Det är cirka 14 kilometer ut till campingen. Flera gånger omges vi av glittrande blått hav på båda sidor om vägen, som faktiskt i sig är värd en tur. All information på vägskyltar står på både finska och svenska, och vi är också mycket nära den finska gränsen. Tittar du på turistbroschyrer från området, så skriver man inte Haparanda, utan TornioHaparanda i ett ord. Människorna här tänker inte på landsgränsen. När Ikea 2006 byggde sitt varuhus blev det på svenska sidan, men nästan samtidigt växte Norrbottens största varuhus upp på den finska.
Byn Seskarö ligger tre kilometer från campingen, och här finns bland annat en livsmedelsbutik och ett välrenommerat värdshus. Cyklar finns att hyra på campingen, som för övrigt är mest känd för sitt fina havsbad med härlig sandstrand.

Service - 8 poäng
Nio till nio varje dag kan du få betjäning i det lilla vita receptionshuset. Någon service med brödförsäljning finns inte. Personalen är mycket tillmötesgående. Det finns kiosk och restaurang som är öppen lika länge som campingreceptionen.

Standard - 7 poäng
Mitt emot receptionen ligger en gul trähuslänga, och här hittar du toaletter, duschar, tvättstuga och kök. Barnrum med liten minitoalett. I ändan på huset är restaurangen. Faciliteterna är enkla men bra. Det finns plats för latrintömning såväl som för fasta tankar. Fri bastu.

Seskarö Camping

Hela campingen är präglad av vacker kustnatur.

Skötsel - 7 poäng
Campingområdet består av naturmark, men ser ansat ut. Krukor med blommor har
placerats längs vägen ner till stranden. Underhåll och städning av lokaler är okej.

Framkomlighet - 7 poäng
Det finns en handikappanpassad toalett i både damernas och herrarnas serviceavdelning. Någon speciell dusch är det inte, men det bör gå att ta sig med rullstol till de ordinarie duscharna. Ramp till receptionen såväl som till restaurangen. Vägen till havsbadet är asfalterad och sista biten till stranden består av trätrall. Något arrangemang att komma ut i vattnet finns däremot inte.

Lekplats - 7 poäng
Seskarö Havsbad är en sommarplats, och största förtjänsten är nog det härliga havsbadet. Det är långgrunt med härlig sand att både gå på och leka med. På stranden finns ett beachvolleynät och gott om plats för bollekar. Själva lekplatsen består av en liten klätterställning med rutschkana, spiralhästar, färgglada mini-lekstugor i plast och gungor.
I receptionen kan barnen gratis låna bollar, bocciaspel, brännbollsträ etc.

Seskarö Camping

Strandfen vid campingen är bästa lekplatsen för barnen.

Campingtomt
Campingtomterna är riktigt rymliga, alla hårdgjorda på grus med tillgång till gräs eller naturmark. Eltillgång tio ampère. Många har havsutsikt och alla är lättillgängliga och plana.

Säkerhet - 8 poäng
Det är riktigt gott om plats mellan ekipagen, tack vare tomternas beskaffenhet. Brandposter ute på området. Någon bom finns inte, men någon obehörig lär knappast ta sig osedd förbi receptionen. Det känns riktigt tryggt att bo på denna utpost längst ut vid havet. Dessutom bor camping-
ägaren på platsen, och det finns ett journummer anslaget på receptionsdörren.

Miljö . 9 poäng
Det finns en miljöstation för sortering av sopor. Även i köket finns behållare för plast, metall och glas.

Helhetsintryck - 8 poämg
Som sista utpost mot havet ligger campingen nära en storslagen natur. Från campingen går en snitslad naturstig på tre kilometer, och vill du veta vilka växter, blommor eller fåglar du kan tänkas möta, så finns det en trevlig broschyr för tio kronor (2014) att köpa i receptionen. En del blommor såsom den gula Grönlandsgåsörten eller den blåvioletta Strandvivan tillhör de arktiska arterna.
Badet vid havsstranden är jättefint, fast badsäsongen så långt norr ut är förstås begränsad. Populärt är att hyra den vedeldade bastun eller badtunnan som står vid stranden, men det finns även gratis bastu i servicehuset. Den gamla minigolfanläggningen fyller fortfarande sin funktion och det kostar bara en tia för barn och en tjuga för vuxna att gå en ronda. Det finns fina möjligheter att samlas runt en grill, både utomhus och i en grillkåta. Vi märker att vi är nära Finland, för bastu och grill är två centrala inslag på en traditionell finsk camping.
Det finns restaurang på campingen, och vill du äta lite exklusivare kan du cykla till Seskarö Värdshus, tre kilometer. Här är kvällarna ljusa.
Knappt tre mil bort ligger Haparanda-Tornio, som numera blivit en riktig shoppingmetropol.

FAKTA
FC 604 Seskarö Havsbad
Tromsöviken
953 94 Seskarö
Tel.: 0922-201 50
E-post: info@seskarohavsbad.se
Hemsida: www.seskarohavsbad.se
Pris: 200-420 kronor inklusive el
Öppet: Maj-september
GPS-koordinater: N 65o42'43''   E 23o45'22''

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)
Läge - 7
Service - 8
Standard - 7
Skötsel - 7
Handikappanpassning - 7
Lekplats - 7
Miljö - 7
Campingtomter - 8
Säkerhet - 9
Helhet - 8
Summa poäng: 75

 

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Seskarö Camping?
Här kan du sätta ditt eget betyg

 

 

On
Off

0 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206