Havsbad och camping vid Norrlands skärgård

Havsbad och camping vid Norrlands skärgård

Publicerad

I den vackra skärgården utanför Haparanda-Tornio ligger ön Seskarö. Härligt havsbad, mängder av frisk luft och fridfull närhet till skärgårdsnaturen var en del av vad vi njöt av vid öns camping.

Läge - 7 poäng
Ungefär mitt emellan Kalix och Haparanda lämnar vi E4:an och kör mot Seskarö. Det är cirka 14 kilometer ut till campingen. Flera gånger omges vi av glittrande blått hav på båda sidor om vägen, som faktiskt i sig är värd en tur. All information på vägskyltar står på både finska och svenska, och vi är också mycket nära den finska gränsen. Tittar du på turistbroschyrer från området, så skriver man inte Haparanda, utan TornioHaparanda i ett ord. Människorna här tänker inte på landsgränsen. När Ikea 2006 byggde sitt varuhus blev det på svenska sidan, men nästan samtidigt växte Norrbottens största varuhus upp på den finska.
Byn Seskarö ligger tre kilometer från campingen, och här finns bland annat en livsmedelsbutik och ett välrenommerat värdshus. Cyklar finns att hyra på campingen, som för övrigt är mest känd för sitt fina havsbad med härlig sandstrand.

Service - 8 poäng
Nio till nio varje dag kan du få betjäning i det lilla vita receptionshuset. Någon service med brödförsäljning finns inte. Personalen är mycket tillmötesgående. Det finns kiosk och restaurang som är öppen lika länge som campingreceptionen.

Standard - 7 poäng
Mitt emot receptionen ligger en gul trähuslänga, och här hittar du toaletter, duschar, tvättstuga och kök. Barnrum med liten minitoalett. I ändan på huset är restaurangen. Faciliteterna är enkla men bra. Det finns plats för latrintömning såväl som för fasta tankar. Fri bastu.

Seskarö Camping

Hela campingen är präglad av vacker kustnatur.

Skötsel - 7 poäng
Campingområdet består av naturmark, men ser ansat ut. Krukor med blommor har
placerats längs vägen ner till stranden. Underhåll och städning av lokaler är okej.

Framkomlighet - 7 poäng
Det finns en handikappanpassad toalett i både damernas och herrarnas serviceavdelning. Någon speciell dusch är det inte, men det bör gå att ta sig med rullstol till de ordinarie duscharna. Ramp till receptionen såväl som till restaurangen. Vägen till havsbadet är asfalterad och sista biten till stranden består av trätrall. Något arrangemang att komma ut i vattnet finns däremot inte.

Lekplats - 7 poäng
Seskarö Havsbad är en sommarplats, och största förtjänsten är nog det härliga havsbadet. Det är långgrunt med härlig sand att både gå på och leka med. På stranden finns ett beachvolleynät och gott om plats för bollekar. Själva lekplatsen består av en liten klätterställning med rutschkana, spiralhästar, färgglada mini-lekstugor i plast och gungor.
I receptionen kan barnen gratis låna bollar, bocciaspel, brännbollsträ etc.

Seskarö Camping

Strandfen vid campingen är bästa lekplatsen för barnen.

Campingtomt
Campingtomterna är riktigt rymliga, alla hårdgjorda på grus med tillgång till gräs eller naturmark. Eltillgång tio ampère. Många har havsutsikt och alla är lättillgängliga och plana.

Säkerhet - 8 poäng
Det är riktigt gott om plats mellan ekipagen, tack vare tomternas beskaffenhet. Brandposter ute på området. Någon bom finns inte, men någon obehörig lär knappast ta sig osedd förbi receptionen. Det känns riktigt tryggt att bo på denna utpost längst ut vid havet. Dessutom bor camping-
ägaren på platsen, och det finns ett journummer anslaget på receptionsdörren.

Miljö . 9 poäng
Det finns en miljöstation för sortering av sopor. Även i köket finns behållare för plast, metall och glas.

Helhetsintryck - 8 poämg
Som sista utpost mot havet ligger campingen nära en storslagen natur. Från campingen går en snitslad naturstig på tre kilometer, och vill du veta vilka växter, blommor eller fåglar du kan tänkas möta, så finns det en trevlig broschyr för tio kronor (2014) att köpa i receptionen. En del blommor såsom den gula Grönlandsgåsörten eller den blåvioletta Strandvivan tillhör de arktiska arterna.
Badet vid havsstranden är jättefint, fast badsäsongen så långt norr ut är förstås begränsad. Populärt är att hyra den vedeldade bastun eller badtunnan som står vid stranden, men det finns även gratis bastu i servicehuset. Den gamla minigolfanläggningen fyller fortfarande sin funktion och det kostar bara en tia för barn och en tjuga för vuxna att gå en ronda. Det finns fina möjligheter att samlas runt en grill, både utomhus och i en grillkåta. Vi märker att vi är nära Finland, för bastu och grill är två centrala inslag på en traditionell finsk camping.
Det finns restaurang på campingen, och vill du äta lite exklusivare kan du cykla till Seskarö Värdshus, tre kilometer. Här är kvällarna ljusa.
Knappt tre mil bort ligger Haparanda-Tornio, som numera blivit en riktig shoppingmetropol.

FAKTA
FC 604 Seskarö Havsbad
Tromsöviken
953 94 Seskarö
Tel.: 0922-201 50
E-post: info@seskarohavsbad.se
Hemsida: www.seskarohavsbad.se
Pris: 200-420 kronor inklusive el
Öppet: Maj-september
GPS-koordinater: N 65o42'43''   E 23o45'22''

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)
Läge - 7
Service - 8
Standard - 7
Skötsel - 7
Handikappanpassning - 7
Lekplats - 7
Miljö - 7
Campingtomter - 8
Säkerhet - 9
Helhet - 8
Summa poäng: 75

 

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Seskarö Camping?
Här kan du sätta ditt eget betyg

 

 

On
Off

0 kommentarer

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

 • Hagöns camping – en camping i tiden

  Hagöns camping – en camping i tiden

  Ett hav av husvagnar, gammalt och slitet, så var min bild av Hagöns Camping. Men efter vårt besök blev bilden verkligen annorlunda. Trots sin höga ålder är Hagöns Camping mycket välbehållen, helt enkelt en camping i tiden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-07 13:53

 • Campingkollen: Aspen Camping – ett prisvärt alternativ

  Campingkollen: Aspen Camping – ett prisvärt alternativ

  Du har säkert sett campingen från E20 när du närmat dig Göteborg från norr. En perfekt övernattningsplats eller bas för Göteborgsbesöket, men knappast ett semestermål för längre vistelse.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-07-13 08:27

 • High Chaparral: Camping på västernvis

  High Chaparral: Camping på västernvis

  Aldrig har man väl sett så många cowboyhattar eller barn med leksakspistoler som på High Chaparrals Camping. Denna sommarcamping är starkt förknippad med temaparken med samma namn.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-07-05 08:55

 • Campingkollen: Turistvänligt i Salzburg

  Campingkollen: Turistvänligt i Salzburg

  Grüss Gott, säger en man vänligt när vi stiger in i receptionen på Salzburg-Nord-Sam Camping. Det visar sig att vi funnit en optimal bas för vårt besök i staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-06-16 23:02

 • Mer bohuslänskt kan det inte bli

  Mer bohuslänskt kan det inte bli

  Vill du få ditt lystmäte av klippor och salta bad, ja helt enkelt av naturen i Bohuslän, då är First Camp Solvik-Kungshamn ett perfekt val. En mycket barnvänlig anläggning med cykelbana till Smögens brygga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-03-20 11:37

 • Campingkollen: Camp Grinsby

  Campingkollen: Camp Grinsby

  Om du har suttit med ditt morgonkaffe och sett ut över Stora Bör eller sett lägereldarna om kvällen, då vet du att Camp Grinsby är en sällsynt vacker plats. Här kan ung som gammal njuta av ett rikt friluftsliv.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-02-20 08:38

 • Campingkollen: Doro camping Lappland

  Campingkollen: Doro camping Lappland

  Tyskar, holländare, norrmän och danskar, tillsammans vilar vi ut på en äng i Dorotea. Alla tycker säkert att de hittat en perfekt övernattningsplats på Doro Camping Lappland. Reportaget kommer från Husvagn & Camping nr 12-2017.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-01-29 15:46

 • Campingkollen: Rullsands camping

  Campingkollen: Rullsands camping

  Rullsand är campingen som bjuder en ny besökare på överraskning. Tänk dig en camping mitt i skogen, där du bara några steg bakom en skogsridå möter havet och en strand som vore du på Rivieran.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2017-09-04 14:56

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1511 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 563 fristående campingplatser och 571 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-03

 • Husvagn & Camping 2019-02

 • Husvagn & Camping 2019-01

 • Husvagn & Camping 2018-12

 • Husvagn & Camping 2018-11

 • Husvagn & Camping 2018-10

 • Husvagn & Camping 2018-09

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842