Tysk toppcamping i populärt område

Tysk toppcamping i populärt område

Publicerad

Vi har varit i Tyskland och kollat in femstjärniga Camping- und Ferienpark Havelberge. Håller den måttet? Det har vi tagit reda på.

Läge - 7 poäng
Mitt emellan Rostock och Berlin duggar campingskyltarna tätt i sjörika Müritz Nationalpark, och det var i kanten av detta område vi fann campingen. Sjön Müritz är den största sjön i området, men sedan finns det massor av småsjöar(cirka 600) och säkert ett 25-tal campingplatser. Havelberge ligger vid sjön Woblitzsee mitt i skogen. Närmsta stad är Neustrelitz, cirka tio mil till Berlin.

Service -   9 poäng
Campingen är öppen året om, och på sommaren är det bemannat mellan 8.00-22.00. Personalen var mycket tillmötesgående, och fast vi inte skulle stanna särskilt länge, så hoppades damen vid incheckningen, att vi skulle få en fin vistelse. Vi fick en bra broschyr med karta över området, och information om regler och viktiga telefonnummer. Exempelvis kan man ringa ett mobilnummer om man har något tekniskt problem. Mataffären öppnar klockan 8.00. Men du skall veta, att mellan 13.00-15.00 får du varken köra in eller ut på campingen, och affären är stängd. "Mittagsruhe" är heligt i Tyskland.

Utanför restaurangen samlades ofta mycket folk för att ta del av kvällarnas gratisunderhållning från friluftscenen.

Standard på gemensamma amläggningar - 9 poäng
Det är 330 platser och för dessa finns fyra servicehus att tillgå. Tre av dem är fräscha med kakel och klinkers, men för övrigt alldeles vanliga. Men så finns det ett servicehus, som är mer än vanligt, och man kan säga att det ligger bra geografisk för åtminstone halva campingen. Det handlar om ett riktigt flott servicehus. Det finns familjebadrum, hårvårdsrum, skötrum och ett barnrum som är det häftigaste jag sett med duschar och tvättfat helt anpassat för barn. Det saknas förstås inte tvättstugor eller kök. Servicestation för husbilar, men det är bättre att fylla på vatten vid uppställningsplatsen. Fin restaurang och elegant reception. Några småsaker som avsaknad av tvättmöjligheter vid latrintömningsplatserna och papper i köken skulle gjort platsen optimal. Även hundarna har det bra här med eget hundbad, badplats vid sjön och stationer där man kan ta och slänga påsar för hundbajset.

Skötsel - 10 poäng
Det finns bara en sak att säga; välskött och rent både inne och ute.

 

Havelberge är en riktigt lummig camping, där ingen har långt till skugga en het sommardag.

Campingtomter - 9 poäng
Campingen är cirka 800 meter lång och ganska smal, vilket gör att du upplever campingen som ganska liten. Detta är sannolikt en anläggning som användes för rekreation under Östtyska tiden, men som nu totalt förvandlats. Ändå märks det att halva campingen är gammal och den andra halvan tämligen nygjord. Tomterna på den nya delen har alla vatten och avlopp precis som de fina husbilsplatserna. Det finns två storlekar av platser, 80 eller 114 kvadratmeter. Campingen är kuperad så terrasser har gjorts på flera ställen.

Framkomlighet - 9 poäng
Under den här punkten tittar vi ju på möjligheten att ta sig fram med rullstol och vara rullstolsburen gäst, samt möjligheten att sköta små barn. Det finns tre fina handikappbadrum, i det ovan nämna "lyx-servicehuset" torde detta vara en dröm, för den som är i behov av ett sådant. Det är asfalterade vägar inne på campingen och det går att ta sig in i affär och restaurang, men tyvärr inte i receptionen.

Att sköta små barn här är det inga problem med.

Lekplats - 9 poäng
Campingen ligger vid en sjö och det är inte många steg till den barnvänliga sandstranden. Perfekt "byggsand" och dessutom härlig sandbotten att gå ut i vattnet på. Bryggor för de simkunniga.

Det finns två riktigt bra lekplatser. Den ena har fyra olika klätterställningar, varav tre med rutschkanor. Den andra har ett sorts skepp att kättra på och här är det också en liten minisjö att bada i. Det finns fotbollsplan, plats för beachvolley och korg att öva basket på. Miniklubb för barn, och utlåning av spel, bordtennisrack, fotbollar etc.

Miljö - 6 poäng
Soporna sorteras, fast inte riktigt som vi är vana vid. Här delar man på förpackningar, glas, kartong och restavfall.

Campingvärden säger att man är miljöcertifierad, men på vilket vis var svårt att förstå. Det handlade i alla fall inte om uppvärmning, för det var på planeringsstadiet.

Säkerhet - 9 poäng
Alla tomter är försedda med elanslutningar för Europakontakter. Generellt är det bra avstånd mellan ekipagen, och det är ganska fullbelagt vid vårt besök, men det finns några som utan anledning krupit onödigt nära sin granne.

Det är bevakad bom in till området. Nattvakter patrullerar efter att receptionen stängts, och det finns ett journummer att ringa.

Rikligt med brandsläckare ute på campingen.

Helhet - 8 poäng
Den här campingen ingår i en kedja, Leading Campings of Europé, och vi har besökt många av dessa genom åren och kan konstatera, att den här platsen inte toppar listan. Som slutomdöme kan man säga, att det är en mycket välvårdad naturskönt belägen anläggning med fräscha servicehus och prydlig restaurang. Så om det där med femstjärnigt, skulle vi nog lägga till ett, nästan.

Gillar du kroppsövningar och äventyr, så har du kommit rätt, för här finns en hinderbana av det häftigare slaget. Fast det kostar förstås extra att prova på den. Däremot är det gratis underhållning var och varannan kväll på sommaren.

Kanoter, båtar och el-cyklar finns att hyra.
                                
FAKTA
Camping- und Ferienpark Havelberge
An den Havelbergen 1
D-172 37 Userin/Gross-Quassow, Tyskland

Tel. 0049-398124790
Hemsida:www.haveltourist.deE-post:info@haveltourist.deÖppet: Hela året
GPS-koordinater: N 53o18' 31''   E 13o 00' 08''

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)
Läge                                    7
Service                                9
Standard                             9
Skötsel                                10
Lekplats                              9
Framkomlighet                    9
Campingtomt                      9
Miljö                                   6
Säkerhet                             9
Helhet                                 8
Summa: 85 poäng

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

 

Mer om Tyskland:
Femstjärnigt i norra Tyskland

Campa året om i Berlin

Bad Staffelstein - ett paradis för räknenissar och badälskare

On
Off

0 kommentarer

 • Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping blickar framåt. I fjol tog en ny entreprenör över anläggningen och nu vill man satsa på den havsnära campingen ett stenkast från Slite centrum.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-19 08:03

 • Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  I en skogsglänta med utsikt över en liten tjärn. Så idylliskt kan det vara att övernatta i Smålandsstenar. Men inte dyrare än många ställplatser.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-14 08:02

 • Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Sankta Anna var sjöfararnas helgon och namngivare till den skärgård där vi funnit Kalvholmens Camping. Kanske håller helgonet än idag ett vakande öga över besökarna till denna natursköna plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-11 08:35

 • Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Ett nöjesfält, en djurpark, hotell och havsbad. Ja, allt ligger på samma ställe och har kompletterats med en välutrustad camping. Samlingsnamnet för härligheten är Furuvik.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-10 07:20

 • De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  Nederländerna är riktigt bra på camping. Här vill vi presentera en av landets många superanläggningar. En fantastisk barnvänlig plats att pusta ut på när man kanske suttit i bilen under en lång resa.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-06-18 09:26

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842