Tysk toppcamping i populärt område

Tysk toppcamping i populärt område

Publicerad

Vi har varit i Tyskland och kollat in femstjärniga Camping- und Ferienpark Havelberge. Håller den måttet? Det har vi tagit reda på.

Läge - 7 poäng
Mitt emellan Rostock och Berlin duggar campingskyltarna tätt i sjörika Müritz Nationalpark, och det var i kanten av detta område vi fann campingen. Sjön Müritz är den största sjön i området, men sedan finns det massor av småsjöar(cirka 600) och säkert ett 25-tal campingplatser. Havelberge ligger vid sjön Woblitzsee mitt i skogen. Närmsta stad är Neustrelitz, cirka tio mil till Berlin.

Service -   9 poäng
Campingen är öppen året om, och på sommaren är det bemannat mellan 8.00-22.00. Personalen var mycket tillmötesgående, och fast vi inte skulle stanna särskilt länge, så hoppades damen vid incheckningen, att vi skulle få en fin vistelse. Vi fick en bra broschyr med karta över området, och information om regler och viktiga telefonnummer. Exempelvis kan man ringa ett mobilnummer om man har något tekniskt problem. Mataffären öppnar klockan 8.00. Men du skall veta, att mellan 13.00-15.00 får du varken köra in eller ut på campingen, och affären är stängd. "Mittagsruhe" är heligt i Tyskland.

Utanför restaurangen samlades ofta mycket folk för att ta del av kvällarnas gratisunderhållning från friluftscenen.

Standard på gemensamma amläggningar - 9 poäng
Det är 330 platser och för dessa finns fyra servicehus att tillgå. Tre av dem är fräscha med kakel och klinkers, men för övrigt alldeles vanliga. Men så finns det ett servicehus, som är mer än vanligt, och man kan säga att det ligger bra geografisk för åtminstone halva campingen. Det handlar om ett riktigt flott servicehus. Det finns familjebadrum, hårvårdsrum, skötrum och ett barnrum som är det häftigaste jag sett med duschar och tvättfat helt anpassat för barn. Det saknas förstås inte tvättstugor eller kök. Servicestation för husbilar, men det är bättre att fylla på vatten vid uppställningsplatsen. Fin restaurang och elegant reception. Några småsaker som avsaknad av tvättmöjligheter vid latrintömningsplatserna och papper i köken skulle gjort platsen optimal. Även hundarna har det bra här med eget hundbad, badplats vid sjön och stationer där man kan ta och slänga påsar för hundbajset.

Skötsel - 10 poäng
Det finns bara en sak att säga; välskött och rent både inne och ute.

 

Havelberge är en riktigt lummig camping, där ingen har långt till skugga en het sommardag.

Campingtomter - 9 poäng
Campingen är cirka 800 meter lång och ganska smal, vilket gör att du upplever campingen som ganska liten. Detta är sannolikt en anläggning som användes för rekreation under Östtyska tiden, men som nu totalt förvandlats. Ändå märks det att halva campingen är gammal och den andra halvan tämligen nygjord. Tomterna på den nya delen har alla vatten och avlopp precis som de fina husbilsplatserna. Det finns två storlekar av platser, 80 eller 114 kvadratmeter. Campingen är kuperad så terrasser har gjorts på flera ställen.

Framkomlighet - 9 poäng
Under den här punkten tittar vi ju på möjligheten att ta sig fram med rullstol och vara rullstolsburen gäst, samt möjligheten att sköta små barn. Det finns tre fina handikappbadrum, i det ovan nämna "lyx-servicehuset" torde detta vara en dröm, för den som är i behov av ett sådant. Det är asfalterade vägar inne på campingen och det går att ta sig in i affär och restaurang, men tyvärr inte i receptionen.

Att sköta små barn här är det inga problem med.

Lekplats - 9 poäng
Campingen ligger vid en sjö och det är inte många steg till den barnvänliga sandstranden. Perfekt "byggsand" och dessutom härlig sandbotten att gå ut i vattnet på. Bryggor för de simkunniga.

Det finns två riktigt bra lekplatser. Den ena har fyra olika klätterställningar, varav tre med rutschkanor. Den andra har ett sorts skepp att kättra på och här är det också en liten minisjö att bada i. Det finns fotbollsplan, plats för beachvolley och korg att öva basket på. Miniklubb för barn, och utlåning av spel, bordtennisrack, fotbollar etc.

Miljö - 6 poäng
Soporna sorteras, fast inte riktigt som vi är vana vid. Här delar man på förpackningar, glas, kartong och restavfall.

Campingvärden säger att man är miljöcertifierad, men på vilket vis var svårt att förstå. Det handlade i alla fall inte om uppvärmning, för det var på planeringsstadiet.

Säkerhet - 9 poäng
Alla tomter är försedda med elanslutningar för Europakontakter. Generellt är det bra avstånd mellan ekipagen, och det är ganska fullbelagt vid vårt besök, men det finns några som utan anledning krupit onödigt nära sin granne.

Det är bevakad bom in till området. Nattvakter patrullerar efter att receptionen stängts, och det finns ett journummer att ringa.

Rikligt med brandsläckare ute på campingen.

Helhet - 8 poäng
Den här campingen ingår i en kedja, Leading Campings of Europé, och vi har besökt många av dessa genom åren och kan konstatera, att den här platsen inte toppar listan. Som slutomdöme kan man säga, att det är en mycket välvårdad naturskönt belägen anläggning med fräscha servicehus och prydlig restaurang. Så om det där med femstjärnigt, skulle vi nog lägga till ett, nästan.

Gillar du kroppsövningar och äventyr, så har du kommit rätt, för här finns en hinderbana av det häftigare slaget. Fast det kostar förstås extra att prova på den. Däremot är det gratis underhållning var och varannan kväll på sommaren.

Kanoter, båtar och el-cyklar finns att hyra.
                                
FAKTA
Camping- und Ferienpark Havelberge
An den Havelbergen 1
D-172 37 Userin/Gross-Quassow, Tyskland

Tel. 0049-398124790
Hemsida:www.haveltourist.deE-post:info@haveltourist.deÖppet: Hela året
GPS-koordinater: N 53o18' 31''   E 13o 00' 08''

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)
Läge                                    7
Service                                9
Standard                             9
Skötsel                                10
Lekplats                              9
Framkomlighet                    9
Campingtomt                      9
Miljö                                   6
Säkerhet                             9
Helhet                                 8
Summa: 85 poäng

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

 

Mer om Tyskland:
Femstjärnigt i norra Tyskland

Campa året om i Berlin

Bad Staffelstein - ett paradis för räknenissar och badälskare

On
Off

0 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206