Dalaidyll för dansglada

Dalaidyll för dansglada

Publicerad

Sjöutsikt och betande kossor inpå knuten och samtidigt cykelavstånd till stort köpcenter och Ikea. Vi är i Borlänge och kollar in en av ortens campingar.

Läge - 8 poäng
Cirka sex kilometer från Borlänge centrum anar du inte längre staden utan befinner dig på rena landsbygden. Har du då kört i riktning mot Enköping så kommer du till skylten som tar dig ut till Tyllsnäs Udde. Precis där Tunaån möter Dalälven tar vägen slut och här ligger Tyllsnäs Udde Vandrarhem och Camping. Platsen är sagolikt vacker.

Service - 7 poäng
Du blir vänligt bemött och informerad när du kommer. Det finns en liten servicebutik i receptionen, men den öppnar inte förrän klockan 10.00.

Tyllsnäs Udde & Vandrarhem

Så här ser ett av köken ut, enkelt men fräscht.)

Standard - 7 poäng
Receptionen ligger i gaveln på en jättestor röd träbyggnad. Här tas campare såväl som boende i vandrarhem och stugor emot. Miljön är trevlig och här finns också en liten butik.

I ena änden av campingen hittar du servicehuset i två plan. Här finns gott om toaletter och duschar, och varmvattnet ingår i priset. Du har tillgång till spis och mikro. Standarden är enkel men det är fräscht och snyggt. Lite tråkigt med tre tomma gardinstänger i det ena köket som också har sittplatser för tältare. Tvättmaskin finns i en källarlokal och tvätten hänger du på vindan utanför. Latrintömning och serviceplats för husbilar. Bastun vid älven får man hyra.

Skötsel - 7 poäng
Anläggningen ser välvårdad ut och städningen inomhus alldeles ordinär. Vi uppskattar att hela den gräsbevuxna udden är välklippt och fri från skräp.

Tyllsnäs Udde & Vandrarhem

Platserna är väl markerade, har grönt gräs och fin utsikt

Campingtomter - 7 poäng
Alla som står på Tyllsnäs Udde har en vacker utsikt och grönt gräs. Platserna är väl markerade och plana. Det är heller inte svårt att ta sig fram. Eltillgången är 10 ampère. Lite låga buskar eller häckridåer skulle gjort platsen ännu trivsammare.

Lekmöjligheter - 3 poäng
Längst ut på udden finns en badplats, och även om det inte är långgrunt så är det dock grunt några meter i början så att även små barn med tillsyn kan bada. Ett däck hängande i ett träd och en rutschkana utgör lekplatsen. Det är gott om fria gröna ytor för bollspel.

Handikappanpassning- 5 poäng
Handikapptoalett med dusch finns vid den så kallade logen. På nedre planet i servicehuset ligger även toaletter och duschar i marknivå. Du tar dig mestadels fram över gräsunderlag på platsen. Receptionen har en liten trappa men det finns ramp till serveringen som är öppen i samband med danserna.

Säkerhet - 6 poäng
Vi vårt besök håller man fortfarande på med installationen av bommar till området. Någon tillsyn finns inte då receptionen är stängd. Ett jourtelefonnummer finns anslaget på dörren.

Brandsläckare finns på flera ställen och du får en noggrann genomgång hur du skall placera ditt fordon när du checkar in. Du får också en skiss som visar hur du ställer dig.

Miljö - 7 poäng
Miljöstationen är diskret placerad och du sorterar ditt avfall i glas, brännbart och kompost. Påsar för komposten hittar du i en låda vid miljöstationen.

Uppvärmning av varmvatten och lokaler sker med flis.

Tyllsnäs Udde & Vandrarhem

- Vi hade fått tips om den här platsen, och den är precis vad vi gillar. En camping får inte vara för stor och den skall vara vackert belägen, säger Per Andersson, Surahammar, som ser ut att njuta vid grillen på Tyllsnäs Udde.

Helhet - 8 poäng
Man talar ofta om pärlor i turistbroschyrer och det är väl ett epitet som passar bra på campingen på Tyllsnäs Udde. En sak som bidrar lite extra till den mysiga atmosfären är den livliga båttrafiken längs med campingen. Hela tiden glider fritidsbåtar och även en turbåt förbi. Du kan också hyra kanot på campingen. Frostbrunnsdalen och Torsång är två närbelägna utflyktsmål som du inte skall missa. Be personalen berätta mera. Du kan gärna cykla.

Närmsta stora mataffär är Coop och dit är det ungefär tre kilometer. Far du ytterligare tre, så befinner du dig i Borlänge centrum. Staden har gjort sig känd för köpcentret Kupolen som nu också fått Ikea till granne. Det finns ett stort äventyrsbad, Aqua Nova, och Borlänge har också sitt eget Skansen med 33 olika byggnader. I staden finns också ett hattmuseum som tillhör CTH-fabriken, vilken fortfarande tillverkar hattar. Du som minns Jussi Björling kan ta dig till Borganäsvägen 25 där en utställning finns om honom. Här ligger också Framtidsmuseet med Sveriges näst största planetarium.

Tyllsnäs Udde har också blivit känd för sin logdans och tio gånger under sommaren kommer dansbandsorkestrar och intar scenen.

Snabbguide testpoäng
(Där skalan är 1 – 10 och 5 utgör godkänt men inte mer)
Läge - 8
Service - 7
Standard - 6
Skötsel - 7
Campingtomt - 7
Lek - 3
Handikappanpassning - 5
Säkerhet - 6
Miljö - 7
Helhet - 8
Summa: 64 poäng

 FAKTA
FC 248 Tyllsnäs Udde Vandrarhem och Camping
Tyllsnäs 67
784 61 Borlänge
Tel.: 0243-23 39 59, 0704-17 57 84
E-post:info@tyllsnas.se
Hemsidasida: www.tyllsnas.se

Öppet: maj-oktober
Pris: 250 kronor inklusive el och dusch (2015)
GPS-koordinater: N 60o 27' 38''   E 15o31'16''

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Tyllsnäs Udde Vandrarhem och Camping?
Här kan du sätta ditt eget betyg

 

On
Off

1 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206