Med skön utsikt över både slott och sjö

Med skön utsikt över både slott och sjö

Publicerad

På den vackra ekudden sticker det upp små röda hus här och var, och dessa är förstås campingens servicehus. Vi har besökt Stensö Camping strax utanför Kalmar.

 

Läge - 9 poäng
C
irka 2,5 kilometer söder om Kalmar centrum sticker halvön Stensö ut i Kalmarsund. Här ligger sedan länge en camping med samma namn. Platsen är som gjord för detta ändamål. Bad, promenadstigar och gröna gräsytor under ekar som ger skugga och lummighet. Det är cykelbana till centrum. Kalmar är en riktig sommarstad med storslagna sevärdheter som länsmuseet och slottet. Öland och Glasriket är perfekta utflyktsmål för en dag.

Service - 9 poäng
Vi kommer mitt i högsäsongen och då är receptionen öppen från 7.30 – 22.00. Jag köar en lång stund vid receptionsdisken och kan slå fast att personalen är mycket vänlig och tillmötesgående. Broschyren man får vid ankomsten har en bra karta men saknar viktiga telefonnummer som journummer till stadens sjuk- och tandvård.

Nybakat bröd i butiken från halv åtta. Gratis wifi.

Standard på gemensamma anläggningar - 6 poäng
Något av husen är nog lite nyare än de andra och förbättringar har säkert gjorts sedan starten, men det känns verkligen som att stiga in i 1970-talet.

Vid toaletterna behöver säkert ingen köa, men värre är det med duschar som det bara finns i två av de fem husen. Dessutom är det trånga duschar. Ett plus är att det överallt finns tvål och papper. En annan bra sak är att alla dörrar är olåsta och att varmvatten i disk och dusch ingår i campingavgiften. Det finns kök med diskplatser, mikro och spis/ugn. Det finns även tvättstugor och tömningsplatser för toaletter och avloppsvatten. Totalt sett finns den service en campare behöver och eftersom det bara är 260 tomter så har du nära till det mesta. I receptionshuset ryms också glasskiosk och butik.

Skötsel - 6 poäng
Servicebyggnaderna är som nämnts gamla och slitna och underhållet lämnar mycket att önska. Här och var kan man se plaststolar som inte varit rengjorda de senaste åren. När jag skall duscha kvart i sju på morgonen är det så sjaskigt på golvet att jag behåller badskorna på. En stund senare ser jag en enda städerska komma med en städvagn. Det verkar magert när campingen är precis fullbelagd. Utomhus är skötseln bättre och det går en kille och plockar papper kontinuerligt.

Campingtomter - 6 poäng
Detta är en gammaldag camping utan i princip några tomtgränser. Det finns heller inga häckar eller buskar utan ekarnas vackra kronor får stå för grönskan. För många inklusive undertecknad är det betydligt trevligare när inte ekipagen står i snörrätta rader utan lite här och var som det passar. Eltillgången är tio ampere. Campingen har inga stora höjder men lite knöligt och ojämnt är det allt på sina ställen.

Miljö - 5 poäng
Stensö övertogs av företaget Nordic Camping & Resort i maj förra året. Nordic Camping har en miljöplan för alla sina 14 anläggningar, men vid vår koll i Kalmar har det inte hunnit hända något. Sorteringen av sopor består av glas, övrigt och grillkol. Dessutom står sopcontainrar helt öppet bland de boende.

Säkerhet - 6 poäng
Det är rikligt med brandsläckare. Trots luddiga tomtgränser och mer än fullt på området, så ser vi inga problem med säkerhetsavstånd. När campingen är obemannad finns inget journummer angivet, inte heller någon vakthållning om natten. Bommarna till området fälls på kvällen men går att öppna av vem som helst.                                                                 

Lekplats - 6 poäng
Ett barnvänligt bad bara några steg från campingen är förstås den bästa lekplatsen på sommaren. Det finns en traditionell lekplats också med gungor, två så kallade kinagungor, klätterställning med rutschkana, gungbräda och gungdjur.

Handikappanpassning - 6 poäng

Vägarna inne på campingen är mestadels asfalterade så det går bra att ta sig fram, men är man rullstolsburen så är inte Stensö, så som den var i somras, en plats att rekommendera i första hand. Det finns handikapptoaletter men det finns ingen dusch vid dessa. Det finns en dusch för handikappade i ett servicehus men tröskeln in är inte bra. Ramp till reception och butik.

Helhet- 8 poäng
Det fanns många glassorter att välja på, säger Thess, 13 år.
- Det var dålig belysning och lite spartanskt i servicehuset, säger mamma Maria.
Familjen Steneskog från Mölnbo utanför Södertälje håller på att rusta sig för avfärd när vi frågar hur de trivts på Stensö Camping. Med på bilden är också pappa Thomas och dottern Ylva, 12år. (Bild – Familjen Steneskog)

Närheten till Kalmar är det bästa med Stensö. I Kalmar finns allt ifrån Ikea till anrika slottet och Länsmuseet med fartyget Skansen Kronan som är ett måste. Har du inte egen cykel kan du hyra en av campingens gula, utrustade med cykelkorg. Havsbad på gångavstånd och en trevlig minigolfbana.

Vill du slippa fixa maten själv kan du köpa mat hos Johan Marin i hans mobila kök som står vid terrassen utanför receptionen eller gå till det lilla värdshuset på vägen mot stranden.

Härliga promenadleder i olika längder som går direkt ut från campingen.

Om det inte hade varit för de ofräscha servicehusen och trista miljöstationerna så hade betyget varit i topp. Kanske blir Stensö Camping en riktig pärla så småningom, nu när det är ny regi.

FAKTA
H12 Stensö Camping
Stensövägen 100
392 47 Kalmar

Tel.: 0480-373 65
E-post: info@stensocamping.seHemsida:www.stensocamping.seÖppet: 1/4- 27/9
Pris: 325 kronor inklusive el och dusch (juli 2015)
GPS-koordinater: N 56o38'59.17''   E 16o19'37.32''

                    
Snabbguide testpoäng
(Där skalan är 1 – 10 och 5 utgör godkänt men inte mer.)

Läge - 9
Service - 9
Standaard - 6
Skötsel - 6
Campingtomter - 6
Miljö - 5
Säkerhet - 6
Lekmöjligheter . 6
Handikappanpassning - 6
Helhet - 8
Summa: 67 poäng

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Stensö Camping?
Här kan du sätta ditt eget betyg

Missa inte att gilla Husvagn & Camping på Facebook!

On
Off

0 kommentarer

 • Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping blickar framåt. I fjol tog en ny entreprenör över anläggningen och nu vill man satsa på den havsnära campingen ett stenkast från Slite centrum.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-19 08:03

 • Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  I en skogsglänta med utsikt över en liten tjärn. Så idylliskt kan det vara att övernatta i Smålandsstenar. Men inte dyrare än många ställplatser.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-14 08:02

 • Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Sankta Anna var sjöfararnas helgon och namngivare till den skärgård där vi funnit Kalvholmens Camping. Kanske håller helgonet än idag ett vakande öga över besökarna till denna natursköna plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-11 08:35

 • Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Ett nöjesfält, en djurpark, hotell och havsbad. Ja, allt ligger på samma ställe och har kompletterats med en välutrustad camping. Samlingsnamnet för härligheten är Furuvik.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-10 07:20

 • De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  Nederländerna är riktigt bra på camping. Här vill vi presentera en av landets många superanläggningar. En fantastisk barnvänlig plats att pusta ut på när man kanske suttit i bilen under en lång resa.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-06-18 09:26

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842