Med skön utsikt över både slott och sjö

Med skön utsikt över både slott och sjö

Publicerad

På den vackra ekudden sticker det upp små röda hus här och var, och dessa är förstås campingens servicehus. Vi har besökt Stensö Camping strax utanför Kalmar.

 

Läge - 9 poäng
C
irka 2,5 kilometer söder om Kalmar centrum sticker halvön Stensö ut i Kalmarsund. Här ligger sedan länge en camping med samma namn. Platsen är som gjord för detta ändamål. Bad, promenadstigar och gröna gräsytor under ekar som ger skugga och lummighet. Det är cykelbana till centrum. Kalmar är en riktig sommarstad med storslagna sevärdheter som länsmuseet och slottet. Öland och Glasriket är perfekta utflyktsmål för en dag.

Service - 9 poäng
Vi kommer mitt i högsäsongen och då är receptionen öppen från 7.30 – 22.00. Jag köar en lång stund vid receptionsdisken och kan slå fast att personalen är mycket vänlig och tillmötesgående. Broschyren man får vid ankomsten har en bra karta men saknar viktiga telefonnummer som journummer till stadens sjuk- och tandvård.

Nybakat bröd i butiken från halv åtta. Gratis wifi.

Standard på gemensamma anläggningar - 6 poäng
Något av husen är nog lite nyare än de andra och förbättringar har säkert gjorts sedan starten, men det känns verkligen som att stiga in i 1970-talet.

Vid toaletterna behöver säkert ingen köa, men värre är det med duschar som det bara finns i två av de fem husen. Dessutom är det trånga duschar. Ett plus är att det överallt finns tvål och papper. En annan bra sak är att alla dörrar är olåsta och att varmvatten i disk och dusch ingår i campingavgiften. Det finns kök med diskplatser, mikro och spis/ugn. Det finns även tvättstugor och tömningsplatser för toaletter och avloppsvatten. Totalt sett finns den service en campare behöver och eftersom det bara är 260 tomter så har du nära till det mesta. I receptionshuset ryms också glasskiosk och butik.

Skötsel - 6 poäng
Servicebyggnaderna är som nämnts gamla och slitna och underhållet lämnar mycket att önska. Här och var kan man se plaststolar som inte varit rengjorda de senaste åren. När jag skall duscha kvart i sju på morgonen är det så sjaskigt på golvet att jag behåller badskorna på. En stund senare ser jag en enda städerska komma med en städvagn. Det verkar magert när campingen är precis fullbelagd. Utomhus är skötseln bättre och det går en kille och plockar papper kontinuerligt.

Campingtomter - 6 poäng
Detta är en gammaldag camping utan i princip några tomtgränser. Det finns heller inga häckar eller buskar utan ekarnas vackra kronor får stå för grönskan. För många inklusive undertecknad är det betydligt trevligare när inte ekipagen står i snörrätta rader utan lite här och var som det passar. Eltillgången är tio ampere. Campingen har inga stora höjder men lite knöligt och ojämnt är det allt på sina ställen.

Miljö - 5 poäng
Stensö övertogs av företaget Nordic Camping & Resort i maj förra året. Nordic Camping har en miljöplan för alla sina 14 anläggningar, men vid vår koll i Kalmar har det inte hunnit hända något. Sorteringen av sopor består av glas, övrigt och grillkol. Dessutom står sopcontainrar helt öppet bland de boende.

Säkerhet - 6 poäng
Det är rikligt med brandsläckare. Trots luddiga tomtgränser och mer än fullt på området, så ser vi inga problem med säkerhetsavstånd. När campingen är obemannad finns inget journummer angivet, inte heller någon vakthållning om natten. Bommarna till området fälls på kvällen men går att öppna av vem som helst.                                                                 

Lekplats - 6 poäng
Ett barnvänligt bad bara några steg från campingen är förstås den bästa lekplatsen på sommaren. Det finns en traditionell lekplats också med gungor, två så kallade kinagungor, klätterställning med rutschkana, gungbräda och gungdjur.

Handikappanpassning - 6 poäng

Vägarna inne på campingen är mestadels asfalterade så det går bra att ta sig fram, men är man rullstolsburen så är inte Stensö, så som den var i somras, en plats att rekommendera i första hand. Det finns handikapptoaletter men det finns ingen dusch vid dessa. Det finns en dusch för handikappade i ett servicehus men tröskeln in är inte bra. Ramp till reception och butik.

Helhet- 8 poäng
Det fanns många glassorter att välja på, säger Thess, 13 år.
- Det var dålig belysning och lite spartanskt i servicehuset, säger mamma Maria.
Familjen Steneskog från Mölnbo utanför Södertälje håller på att rusta sig för avfärd när vi frågar hur de trivts på Stensö Camping. Med på bilden är också pappa Thomas och dottern Ylva, 12år. (Bild – Familjen Steneskog)

Närheten till Kalmar är det bästa med Stensö. I Kalmar finns allt ifrån Ikea till anrika slottet och Länsmuseet med fartyget Skansen Kronan som är ett måste. Har du inte egen cykel kan du hyra en av campingens gula, utrustade med cykelkorg. Havsbad på gångavstånd och en trevlig minigolfbana.

Vill du slippa fixa maten själv kan du köpa mat hos Johan Marin i hans mobila kök som står vid terrassen utanför receptionen eller gå till det lilla värdshuset på vägen mot stranden.

Härliga promenadleder i olika längder som går direkt ut från campingen.

Om det inte hade varit för de ofräscha servicehusen och trista miljöstationerna så hade betyget varit i topp. Kanske blir Stensö Camping en riktig pärla så småningom, nu när det är ny regi.

FAKTA
H12 Stensö Camping
Stensövägen 100
392 47 Kalmar

Tel.: 0480-373 65
E-post: info@stensocamping.seHemsida:www.stensocamping.seÖppet: 1/4- 27/9
Pris: 325 kronor inklusive el och dusch (juli 2015)
GPS-koordinater: N 56o38'59.17''   E 16o19'37.32''

                    
Snabbguide testpoäng
(Där skalan är 1 – 10 och 5 utgör godkänt men inte mer.)

Läge - 9
Service - 9
Standaard - 6
Skötsel - 6
Campingtomter - 6
Miljö - 5
Säkerhet - 6
Lekmöjligheter . 6
Handikappanpassning - 6
Helhet - 8
Summa: 67 poäng

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Stensö Camping?
Här kan du sätta ditt eget betyg

Missa inte att gilla Husvagn & Camping på Facebook!

On
Off

0 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206