Enkelt med hög trivsel i Dalarna

Enkelt med hög trivsel i Dalarna

Publicerad

Vi har firat midsommar i Dalarna, men både firandet och campingen tillhör det småskaliga i sammanhanget. Ibland är det varken de högsta testpoängen eller den mest påkostade underhållningen som ger trivseln.

Läge - 8 poäng
Mitt i Idre by i norra Dalarna ligger Näsets Camping på stranden till Idresjön. Idresjön är egentligen en del av Österdalälven, som i sin tur grenar ut sig i ett rikt sjösystem upp mot Grövelsjön i nordväst. Du har ett flertal restauranger och både ICA och COOP bara några minuters promenad från platsen.

Service - 9 poäng
Receptionen finns inrymd i en röd liten kiosk och nu när sommaren nalkas hänger en röd glassflagga vid varje vitmålad husknut. En man öppnar glasluckan och hälsar mig varmt välkommen på dalmål. Jag får inte bara veta vad som finns i de små servicehusen utan var ortens midsommarfirande äger rum. På kioskluckan står ett telefonnummer och campingvärden säger, att han året runt är på plats inom en kvart. Trots närheten till affärer säljs här glass och lite godis. Och ännu viktigare, fiskekort. Gratis wifi, något som många större anläggningar tar betalt för.

Standard - 6 poäng
Det är flera röda hus på anläggningen, i ett hittar vi duschar och toaletter, i ett annat tvättstuga och latrintömning och i ett tredje är det kök och disk. Skulle du sedan vilja uppleva campinglivet som det var på 1950- och 60-talet så kan du diska eller tvätta dig vid en plåtränna utomhus. Med utsikt över älven dessutom. Latrintömningen skulle ensam få högsta poäng medan standarden vid toaletterna hamnar under medel. I duscharna är det kakel och helt okej och i köket finns spisar, mikro och fräscha diskplatser. Jag pratar med en dam i diskrummet och säger lite försiktigt, att detta är en enkel camping. Svaret kommer direkt: "Det finns ju allt man behöver och det är rent och snyggt".

Skötsel - 6 poäng
Ja, inne i husen är det städat och prydligt. När det gäller underhåll, så finns det förstås mycket mer att önska. Campingområdet i övrigt är ansat.                            

Näsets Camping Idre

På Näsets Camping står var och en som det passar bäst

Campingtomt - 6 poäng
Här finns inga markerade tomter.
- Ställ dig en bit ifrån din granne, säger den vänlige värden.
Det finns också begränsat med elstolpar, så några får dra sladdar till något närliggande hus. Eltillgången är 10 ampère. Var du än står ser du älven, och platsen är omgiven av rikligt med träd. Så här vid midsommartid är det särskilt vackert eftersom björkarna är ljusgröna.

Lekmöjligheter - 3 poäng
Vi ser barn med mountainbikes och vi ser barn fara runt på sparkcyklar. Här får barnen med andra ord hitta på sin egen lek. Fast det finns en liten gungställning för de minsta barnen och minigolfbanorna är det gratis att spela på. Denna generositet beror nog på att banorna är slitna och har sett sina bästa dagar, men de ser både roliga och funktionella ut.

Ett annat nöje är förstås att bada när vädret tillåter. Vattnet ser rent och klart ut och det är inte så djupt vid stranden utan även små barn kan roa sig här. Lite grus på botten men en kilometer från campingen finns en sandstrand.

Handikappanpassning - 1 poäng
På denna gammaldags camping finns inga arrangemang gjorda för att underlätta för människor med rullstol, rullator eller barnvagn. Vägen rakt igenom campingen är asfalterad och i övrigt är det hårdgjorda slingor och med hjälp går det säkert för många att använda toaletten, men denna camping kan knappast tilltala den som är rullstolsburen.

Miljö - 5 poäng
En viss källsortering av sopor råder. Uppdelningen är glas, metall, brännbart och kompost. För din kompost tillhandahåller campingen påsar som ligger i köket.

Säkerhet - 6 poäng
Här finns ingen bom och heller ingen vakthållning, men frågan är om situationen är sådan på förekommen anledning. Med andra ord, för att det inte behövs. Vi känner oss verkligen trygga på denna familjära plats, i en by där praktiskt taget alla känner varandra.

Brandsläckare finns på två ställen och säkerhetsavstånden till grannen fungerar nog för det mesta, de flesta ställer sig ju medvetet så att de får en liten privat sfär.

Helhet - 8 poäng
- Vi har haft husbil sedan 1985. För oss är Näsets Camping en bra plats. Helt och rent med den service man kan behöva utan att det kostar en massa pengar. Vi tycker inte att det är ett självändamål att stå gratis bara för att man har husbil, men det känns heller inte kul att betala för en massa saker som man inte utnyttjar, säger campingveteranerna Elsa och Lars Johansson från Tjörn. Förresten brukar vi läsa Husvagn & Camping på vårt Bibliotek. (Bild - Helhet 2,3 Elsa och Lars Johansson från Orust ger campingen beröm.)

Ja, paret Johanssons omdöme kan faktiskt vara riktigt signifikativt för den här platsen, rent och med den service man behöver.

Det är lugnt och det är naturskönt. På sommaren lockas många av fisket. Du kan köpa ett fiskekort på campingen för 60 kronor och sedan kan du fiska en hel dag i ett rejält tilltaget fiskeområde. På vintern är campingen centrum för skoterturisterna. 

 

 

Näsets Camping Idre

När vi besöker campingen är det midsommar, och strax intill ligger Idre Hembygdsgård där vi får vara med när midsommarstången reses efter konstens alla regler.

Summa testpoäng
(Där skalan är 1 – 10 och 5 utgör godkänt men inte mer.)

Läge - 8
Service - 9
Standard - 6
Skötsel - 6
Campingtomt - 6
Lekmöjligheter - 3
Handikappanpassning - 1
Säkerhet - 6
Miljö - 5
Helhet                                 8
Summa: 58 poäng

FC164 Näsets Camping
Näsvägen 1
790 91 Idre

Tel.: 0253-200 36
Hemsida: www.nasetscamping.seÖppet: Hela året
Pris: 210 kronor inklusive el (2015), 5 kronor för dusch
GPS-koordinater: N 61o51'19'' E 12o43'44

Har du också varit på Näsets Camping?
Här kan du sätta ditt eget betyg

Missa inte att gilla Husvagn & Camping på Facebook!

On
Off

0 kommentarer

 • Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping blickar framåt. I fjol tog en ny entreprenör över anläggningen och nu vill man satsa på den havsnära campingen ett stenkast från Slite centrum.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-19 08:03

 • Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  I en skogsglänta med utsikt över en liten tjärn. Så idylliskt kan det vara att övernatta i Smålandsstenar. Men inte dyrare än många ställplatser.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-14 08:02

 • Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Sankta Anna var sjöfararnas helgon och namngivare till den skärgård där vi funnit Kalvholmens Camping. Kanske håller helgonet än idag ett vakande öga över besökarna till denna natursköna plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-11 08:35

 • Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Ett nöjesfält, en djurpark, hotell och havsbad. Ja, allt ligger på samma ställe och har kompletterats med en välutrustad camping. Samlingsnamnet för härligheten är Furuvik.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-10 07:20

 • De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  Nederländerna är riktigt bra på camping. Här vill vi presentera en av landets många superanläggningar. En fantastisk barnvänlig plats att pusta ut på när man kanske suttit i bilen under en lång resa.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-06-18 09:26

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842