Enkelt med hög trivsel i Dalarna

Enkelt med hög trivsel i Dalarna

Publicerad

Vi har firat midsommar i Dalarna, men både firandet och campingen tillhör det småskaliga i sammanhanget. Ibland är det varken de högsta testpoängen eller den mest påkostade underhållningen som ger trivseln.

Läge - 8 poäng
Mitt i Idre by i norra Dalarna ligger Näsets Camping på stranden till Idresjön. Idresjön är egentligen en del av Österdalälven, som i sin tur grenar ut sig i ett rikt sjösystem upp mot Grövelsjön i nordväst. Du har ett flertal restauranger och både ICA och COOP bara några minuters promenad från platsen.

Service - 9 poäng
Receptionen finns inrymd i en röd liten kiosk och nu när sommaren nalkas hänger en röd glassflagga vid varje vitmålad husknut. En man öppnar glasluckan och hälsar mig varmt välkommen på dalmål. Jag får inte bara veta vad som finns i de små servicehusen utan var ortens midsommarfirande äger rum. På kioskluckan står ett telefonnummer och campingvärden säger, att han året runt är på plats inom en kvart. Trots närheten till affärer säljs här glass och lite godis. Och ännu viktigare, fiskekort. Gratis wifi, något som många större anläggningar tar betalt för.

Standard - 6 poäng
Det är flera röda hus på anläggningen, i ett hittar vi duschar och toaletter, i ett annat tvättstuga och latrintömning och i ett tredje är det kök och disk. Skulle du sedan vilja uppleva campinglivet som det var på 1950- och 60-talet så kan du diska eller tvätta dig vid en plåtränna utomhus. Med utsikt över älven dessutom. Latrintömningen skulle ensam få högsta poäng medan standarden vid toaletterna hamnar under medel. I duscharna är det kakel och helt okej och i köket finns spisar, mikro och fräscha diskplatser. Jag pratar med en dam i diskrummet och säger lite försiktigt, att detta är en enkel camping. Svaret kommer direkt: "Det finns ju allt man behöver och det är rent och snyggt".

Skötsel - 6 poäng
Ja, inne i husen är det städat och prydligt. När det gäller underhåll, så finns det förstås mycket mer att önska. Campingområdet i övrigt är ansat.                            

Näsets Camping Idre

På Näsets Camping står var och en som det passar bäst

Campingtomt - 6 poäng
Här finns inga markerade tomter.
- Ställ dig en bit ifrån din granne, säger den vänlige värden.
Det finns också begränsat med elstolpar, så några får dra sladdar till något närliggande hus. Eltillgången är 10 ampère. Var du än står ser du älven, och platsen är omgiven av rikligt med träd. Så här vid midsommartid är det särskilt vackert eftersom björkarna är ljusgröna.

Lekmöjligheter - 3 poäng
Vi ser barn med mountainbikes och vi ser barn fara runt på sparkcyklar. Här får barnen med andra ord hitta på sin egen lek. Fast det finns en liten gungställning för de minsta barnen och minigolfbanorna är det gratis att spela på. Denna generositet beror nog på att banorna är slitna och har sett sina bästa dagar, men de ser både roliga och funktionella ut.

Ett annat nöje är förstås att bada när vädret tillåter. Vattnet ser rent och klart ut och det är inte så djupt vid stranden utan även små barn kan roa sig här. Lite grus på botten men en kilometer från campingen finns en sandstrand.

Handikappanpassning - 1 poäng
På denna gammaldags camping finns inga arrangemang gjorda för att underlätta för människor med rullstol, rullator eller barnvagn. Vägen rakt igenom campingen är asfalterad och i övrigt är det hårdgjorda slingor och med hjälp går det säkert för många att använda toaletten, men denna camping kan knappast tilltala den som är rullstolsburen.

Miljö - 5 poäng
En viss källsortering av sopor råder. Uppdelningen är glas, metall, brännbart och kompost. För din kompost tillhandahåller campingen påsar som ligger i köket.

Säkerhet - 6 poäng
Här finns ingen bom och heller ingen vakthållning, men frågan är om situationen är sådan på förekommen anledning. Med andra ord, för att det inte behövs. Vi känner oss verkligen trygga på denna familjära plats, i en by där praktiskt taget alla känner varandra.

Brandsläckare finns på två ställen och säkerhetsavstånden till grannen fungerar nog för det mesta, de flesta ställer sig ju medvetet så att de får en liten privat sfär.

Helhet - 8 poäng
- Vi har haft husbil sedan 1985. För oss är Näsets Camping en bra plats. Helt och rent med den service man kan behöva utan att det kostar en massa pengar. Vi tycker inte att det är ett självändamål att stå gratis bara för att man har husbil, men det känns heller inte kul att betala för en massa saker som man inte utnyttjar, säger campingveteranerna Elsa och Lars Johansson från Tjörn. Förresten brukar vi läsa Husvagn & Camping på vårt Bibliotek. (Bild - Helhet 2,3 Elsa och Lars Johansson från Orust ger campingen beröm.)

Ja, paret Johanssons omdöme kan faktiskt vara riktigt signifikativt för den här platsen, rent och med den service man behöver.

Det är lugnt och det är naturskönt. På sommaren lockas många av fisket. Du kan köpa ett fiskekort på campingen för 60 kronor och sedan kan du fiska en hel dag i ett rejält tilltaget fiskeområde. På vintern är campingen centrum för skoterturisterna. 

 

 

Näsets Camping Idre

När vi besöker campingen är det midsommar, och strax intill ligger Idre Hembygdsgård där vi får vara med när midsommarstången reses efter konstens alla regler.

Summa testpoäng
(Där skalan är 1 – 10 och 5 utgör godkänt men inte mer.)

Läge - 8
Service - 9
Standard - 6
Skötsel - 6
Campingtomt - 6
Lekmöjligheter - 3
Handikappanpassning - 1
Säkerhet - 6
Miljö - 5
Helhet                                 8
Summa: 58 poäng

FC164 Näsets Camping
Näsvägen 1
790 91 Idre

Tel.: 0253-200 36
Hemsida: www.nasetscamping.seÖppet: Hela året
Pris: 210 kronor inklusive el (2015), 5 kronor för dusch
GPS-koordinater: N 61o51'19'' E 12o43'44

Har du också varit på Näsets Camping?
Här kan du sätta ditt eget betyg

Missa inte att gilla Husvagn & Camping på Facebook!

On
Off

0 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206