Jula camping för konstens skull

Jula camping för konstens skull

Publicerad

När Jula Hotell skulle byggas i Skara ingick en camping i markområdet. "Inga problem" sa Julabutikernas dynamiske grundare Lars-Göran Blank. Och så blev den gamla Skaracampingen Jula Camping.

 Läge - 9 poäng
Vid E 20, en kilometer från Skara centrum ligger denna lite mindre camping som en förlängning till Jula Hotell. När du kör in på campingen har du Mac Donalds precis utanför porten och på andra sidan gatan ett köpcenter bestående av Citygross, Julavaruhuset samt sport-, rid- och klädbutik. Andra grannarär ishall, friluftsbad, idrottshall, boulehall och fotbollsplaner.

Service - 10 poäng
Eftersom du checkar in i hotellreceptionen som har öppet dygnet runt måste man säga att servicegraden är hög. Rekommenderad incheckningstid är 15-22. Trevlig personal, så också vaktmästaren som syntes åka runt på campingen och prata med gästerna. Gratis wifi.

Standard - 5 poäng
Receptionen är förstås fin, eftersom den ligger i hotellet, vilket är mycket fräscht. Med servicehuset är det sämre. Detta har sett sina bästa dagar. Det finns duschar, toaletter, latrintömning, kök med spis, mikro och diskplatser samt tvättstuga. Ingen tömningsplats för husbilar.

Skötsel - 4 poäng       
Om du har ätit på Jula Hotell då vet du hur kliniskt rent det är överallt, inte minst i köket som man ser in i. Det är förvånande att campingen strax utanför är dåligt underhållen och slarvigt städad. Är det viktigare med folk som bor på hotell än på camping, kan man fråga sig.

Campingtomter - 7 poäng
Campingområdet har gröna gräsmattor och ligger trevligt omgivet av lövträd. Mitt igenom rinner ett litet vattendrag. Tomtmarkeringarna består av nummer på elstolparna. Det finns 45 platser med 10 ampères eltillgång och 19 med 16 ampère. Platserna är lite olika stora, men plana och lättillgängliga.

Lekmöjligheter - 0 poäng
Det finns ingen lekplats över huvud taget. Äventyrsminigolfanläggningen mellan hotellet och campingen är jättefin, men kostar förstås extra precis som möjligheten att besöka de olika idrottsanläggningarna runt omkring.

Handikappanpassning - 6 poäng
I hotellreceptionen finns en fin handikapptoalett med skötbord. I servicehuset finns också handikapptoalett, fast utan dusch. Men det går nog att ta sig till ordinarie dusch med rullstol. Problemet är tröskeln in till huset. Den är sju centimeter hög.

Det är asfalterade vägar överallt.

 Miljö - 5 poäng
Några speciella miljöarrangemang har inte gjorts för campingen. Soporna sorteras i två sorters glas, och övrigt går i en container. Batterier har man behållare för i receptionen.

Säkerhet - 10 poäng
Det känns säkert att bo på campingen, hela området är inhägnat och gästen får kort till bommen för att ta sig in eller ut. Vaktbolag ser till platsen på natten, receptionen är ständigt bemannad och har hjärtstartare. Säkerhetsavstånden mellan husvagnarna var goda trots att campingen var fullbelagd vid vårt besök. Brandsläckare på tre ställen.

Vaktmästaren Kurt Knutsson syntes titt som tätt på campingen och svarade gärna på gästernas frågor.

Helhet - 7 poäng
- Vi har varit många gånger på Jula Camping, barnen brukar delta i en fotbollscup, säger Johan Söderström, Örebro. Standarden är kanske enkel men vi trivs gott och så är det så bra med närheten till alla fotbollsplaner.

Jula Camping är en perfekt övernattningsplats för den som reser längs E 20. Och den duger förstås alldeles utmärkt att bo på om man vill se den fina gamla staden Skara. Skara har domkyrka, länsmuseum, Fornbyn (ett eget Skansen som är mycket sevärd) och botanisk trädgård.

Det är tyst och fridfullt på campingen, och det är lummigt och grönt om sommaren. Det lite slitna och sjaskiga servicehuset drar ner betyget. Äventyrsminigolfen är riktigt fin, precis som hotellets restaurang.

Missa inte att titta in i konsthallen på hotellet. Julas grundare, Lars-Göran Blank, som gick bort 2014, efterlämnade en mycket fin konstsamling som gratis kan ses av allmänheten. Sannolikt hade han det största privata innehavet av Zorntavlor, men det är mer än bara Zorn.

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mere)

Läge - 9
Service - 10
Standard - 5
Skötsel - 4
Campingtomter - 7
Handikappanpassning - 6
Lekmöjligheter - 0
Miljö - 5
Säkerhet - 10
Helhet - 7
Summa: 63 poäng

Fakta
FC 291 Jula Camping
Vilan
532 37 Skara

Tel.: 0511-31 00 00
Hemsida: www.julacamping.se
Prisbild: 210-250 kronor iklusive el 10-16 A (2016)
Öppet: Mitten april - september
GPS-koordinater: N 58o23'13''   E 13o27'18''

On
Off

2 kommentarer

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206