Jula camping för konstens skull

Jula camping för konstens skull

Publicerad

När Jula Hotell skulle byggas i Skara ingick en camping i markområdet. "Inga problem" sa Julabutikernas dynamiske grundare Lars-Göran Blank. Och så blev den gamla Skaracampingen Jula Camping.

 Läge - 9 poäng
Vid E 20, en kilometer från Skara centrum ligger denna lite mindre camping som en förlängning till Jula Hotell. När du kör in på campingen har du Mac Donalds precis utanför porten och på andra sidan gatan ett köpcenter bestående av Citygross, Julavaruhuset samt sport-, rid- och klädbutik. Andra grannarär ishall, friluftsbad, idrottshall, boulehall och fotbollsplaner.

Service - 10 poäng
Eftersom du checkar in i hotellreceptionen som har öppet dygnet runt måste man säga att servicegraden är hög. Rekommenderad incheckningstid är 15-22. Trevlig personal, så också vaktmästaren som syntes åka runt på campingen och prata med gästerna. Gratis wifi.

Standard - 5 poäng
Receptionen är förstås fin, eftersom den ligger i hotellet, vilket är mycket fräscht. Med servicehuset är det sämre. Detta har sett sina bästa dagar. Det finns duschar, toaletter, latrintömning, kök med spis, mikro och diskplatser samt tvättstuga. Ingen tömningsplats för husbilar.

Skötsel - 4 poäng       
Om du har ätit på Jula Hotell då vet du hur kliniskt rent det är överallt, inte minst i köket som man ser in i. Det är förvånande att campingen strax utanför är dåligt underhållen och slarvigt städad. Är det viktigare med folk som bor på hotell än på camping, kan man fråga sig.

Campingtomter - 7 poäng
Campingområdet har gröna gräsmattor och ligger trevligt omgivet av lövträd. Mitt igenom rinner ett litet vattendrag. Tomtmarkeringarna består av nummer på elstolparna. Det finns 45 platser med 10 ampères eltillgång och 19 med 16 ampère. Platserna är lite olika stora, men plana och lättillgängliga.

Lekmöjligheter - 0 poäng
Det finns ingen lekplats över huvud taget. Äventyrsminigolfanläggningen mellan hotellet och campingen är jättefin, men kostar förstås extra precis som möjligheten att besöka de olika idrottsanläggningarna runt omkring.

Handikappanpassning - 6 poäng
I hotellreceptionen finns en fin handikapptoalett med skötbord. I servicehuset finns också handikapptoalett, fast utan dusch. Men det går nog att ta sig till ordinarie dusch med rullstol. Problemet är tröskeln in till huset. Den är sju centimeter hög.

Det är asfalterade vägar överallt.

 Miljö - 5 poäng
Några speciella miljöarrangemang har inte gjorts för campingen. Soporna sorteras i två sorters glas, och övrigt går i en container. Batterier har man behållare för i receptionen.

Säkerhet - 10 poäng
Det känns säkert att bo på campingen, hela området är inhägnat och gästen får kort till bommen för att ta sig in eller ut. Vaktbolag ser till platsen på natten, receptionen är ständigt bemannad och har hjärtstartare. Säkerhetsavstånden mellan husvagnarna var goda trots att campingen var fullbelagd vid vårt besök. Brandsläckare på tre ställen.

Vaktmästaren Kurt Knutsson syntes titt som tätt på campingen och svarade gärna på gästernas frågor.

Helhet - 7 poäng
- Vi har varit många gånger på Jula Camping, barnen brukar delta i en fotbollscup, säger Johan Söderström, Örebro. Standarden är kanske enkel men vi trivs gott och så är det så bra med närheten till alla fotbollsplaner.

Jula Camping är en perfekt övernattningsplats för den som reser längs E 20. Och den duger förstås alldeles utmärkt att bo på om man vill se den fina gamla staden Skara. Skara har domkyrka, länsmuseum, Fornbyn (ett eget Skansen som är mycket sevärd) och botanisk trädgård.

Det är tyst och fridfullt på campingen, och det är lummigt och grönt om sommaren. Det lite slitna och sjaskiga servicehuset drar ner betyget. Äventyrsminigolfen är riktigt fin, precis som hotellets restaurang.

Missa inte att titta in i konsthallen på hotellet. Julas grundare, Lars-Göran Blank, som gick bort 2014, efterlämnade en mycket fin konstsamling som gratis kan ses av allmänheten. Sannolikt hade han det största privata innehavet av Zorntavlor, men det är mer än bara Zorn.

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mere)

Läge - 9
Service - 10
Standard - 5
Skötsel - 4
Campingtomter - 7
Handikappanpassning - 6
Lekmöjligheter - 0
Miljö - 5
Säkerhet - 10
Helhet - 7
Summa: 63 poäng

Fakta
FC 291 Jula Camping
Vilan
532 37 Skara

Tel.: 0511-31 00 00
Hemsida: www.julacamping.se
Prisbild: 210-250 kronor iklusive el 10-16 A (2016)
Öppet: Mitten april - september
GPS-koordinater: N 58o23'13''   E 13o27'18''

On
Off

2 kommentarer

 • Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping blickar framåt. I fjol tog en ny entreprenör över anläggningen och nu vill man satsa på den havsnära campingen ett stenkast från Slite centrum.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-19 08:03

 • Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  I en skogsglänta med utsikt över en liten tjärn. Så idylliskt kan det vara att övernatta i Smålandsstenar. Men inte dyrare än många ställplatser.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-14 08:02

 • Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Sankta Anna var sjöfararnas helgon och namngivare till den skärgård där vi funnit Kalvholmens Camping. Kanske håller helgonet än idag ett vakande öga över besökarna till denna natursköna plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-11 08:35

 • Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Ett nöjesfält, en djurpark, hotell och havsbad. Ja, allt ligger på samma ställe och har kompletterats med en välutrustad camping. Samlingsnamnet för härligheten är Furuvik.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-10 07:20

 • De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  Nederländerna är riktigt bra på camping. Här vill vi presentera en av landets många superanläggningar. En fantastisk barnvänlig plats att pusta ut på när man kanske suttit i bilen under en lång resa.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-06-18 09:26

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842