Arkösunds Camping är lätt att älska

Grusad väg genom campingen och 80 stycken väl tilltagna platser.

Arkösunds Camping är lätt att älska

Publicerad

I Vikbolandets vackra skärgårdslandskap ligger Arkösunds Camping. Havsbad, ett samhälle med hög sommarpuls eller total avkoppling.

Läge: 8 poäng

Vikbolandet sträcker sig från Norrköping till Östersjön och det är när vägen tar slut som du kommit till det lilla samhället Arkösund och campingen med samma namn. Om det inte var för Arkön skulle det vara öppet hav utanför campingen, men nu har Arkösundet bildats mellan ön och fastlandet. I Arkösund, på tio minuters promenadavstånd, finns bland annat livsmedelsbutik och flera restauranger.

Service: 7 poäng

Arkösunds Camping är en sommarcamping och i den lilla receptionsstugan finns för det mesta någon som tar hand om kommande gäster, om inte annat så bor en av campingvärdarna bredvid och kommer ilande direkt. En trevlig broschyr har tagits fram om platsen. Fattas det mjölk eller blir du sugen på glass, då är det Arkösunds samhälle som gäller.

"Här har vi våra rötter, och vi återvänder till Vikbolandet så ofta vi kan", säger Anne och Lasse Karlsson, Fängebo, när vi träffar dem på Arkösunds Camping.

Standard på gemensamma anläggningar: 5 poäng

Det finns två servicehus av mycket enkel kvalitet. I det ena finns som exempel tvättränna istället för handfat. Knappast vad man förväntar sig år 2016. Men trots enkelheten kan man säga att den service som kan behövas finns. Tömningsstationen för husbilar är nog ganska nygjord. Det finns två tvättstugor med tvättmaskin och torktumlare. Diskplatserna finns i huvudsak utomhus, men det kan ju vara helt okej på en sommarcamping. Kommer det tältare får de se till att ha egen kokmöjlighet med sig.

Återigen har vi hamnat på en kommunal camping som arrenderas ut på korttidskontrakt. Kommunen, i det här fallet Norrköping, vill inte kosta på anläggningen något och arrendatorn vill inte riskera något då denne inte vet om kontraktet går ut om tre år.

Skötsel av gemensamma anläggningar: 6 poäng

Utomhus är campingen välvårdad och vi lägger märke till nyklippta gräsytor och fina planteringar i blomsterlådor här och var. Servicehusen är okej städade men underhållet lämnar mer att önska.

Lekplats: 6 poäng

Det finns rutschkana, gungor, sandlåda och en gungbräda för de mindre barnen. Ett pingisbord och en sorts bollfångare på stolpe kan aktivera lite större barn. Bästa sysselsättningen är förstås badet som finns inne på campingen. Det är riktigt barnvänligt med sandbotten och grunt i början. Det finns även en brygga så att de simkunniga kan simma iväg från stegen.

Framkomlighet: 4 poäng

Vägen rakt igenom campingen är grusad men fast. Det finns en bra handikapptoalett, men utan dusch. Receptionen är i marknivå och diskplatserna utomhus går nog att nå.

Campingtomt: 8 poäng

Här har nästan alla utsikt över vattnet, alla står på gräs utom på några husbilsplatser som grusats längs genomfartsvägen. De 80 tomterna ser väl tilltagna ut och alla har tillgång till 16 ampère el. Hela campingområdet är mycket naturskönt.

Miljö: 2 poäng

Detta är en gammal anläggning och några direkta miljöåtgärder har inte gjorts. Rörelsebaserat ljus i servicehusen är dock en bra sak. Soporna läggs i en container.

Säkerhet: 8 poäng

Det känns mycket tryggt på Arkösunds Camping. Inkräktare hålls på avstånd med bommar i varje ända på campingen och dessutom bor en av värdarna i husvagn och håller ett vakande öga. Tomterna är rymliga och vi ser att det är gott om plats mellan ekipagen. Gott om brandsläckare.

Helhetsintryck: 8 poäng

Det är lätt att bli förtjust i den här campingen med sitt trevliga läge vid havet och bara några steg till sommarsamhället Arkösund. Redan direkt utanför campingen ligger den första restaurangen och sedan finns det ytterligare tre inne i byn. Utanför Arkösunds glasskiosk är det ofta kö under sommaren och marknadsstånden samlar turister.

Inne på campingen råder lugn utan kommers. Är det varmt kan det dock bli fullt med folk vid badet. Det finns goda möjligheter till promenader. Kolmårdens djurpark eller en båttur till Harstena tillhör de populära utflyktsmålen.

Snabbguide testpoäng

(Skalan är 1–10 och 5 utgör godkänt men inte mer.) 

Läge: 8
Service: 8
Standard: 5
Skötsel: 6
Framkomlighet: 4
Lekplats: 6
Campingtomt: 8
Säkerhet: 8
Miljö: 2
Helhetsintryck: 8
Summa poäng: 63

Arkösunds Camping

Arkösund, 610 24 Vikbolandet
www.arkosundscamping.se
info@arkosundscamping.se
Öppet: april–september
Prisbild: 255 kronor inklusive el, 7 kr per dusch
GPS: N 58° 29' 27'', E 16° 55' 08''

Lekplatsen passar de mindre barnen bäst.

På miljöfronten intet nytt.

I den lilla receptionsstugan blir du väl omhändertagen.

Utomhus är det full fart på underhållsarbetet.

Foto: Lars-Åke Höglund

On
Off

0 kommentarer

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

 • Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Caravan Club of Sweden är en av Sveriges största campingägare. I Norberg har klubben en plats där de också välkomnar andra campare än bara medlemmar. Klubbplatser präglas ofta av något speciellt, så också Norbergs.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-04 07:19

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206