Campingpark Kühlungsborn: Tysk toppencamping vid havet

Campingen ligger unikt nära det fina Östersjöbadet.

Campingpark Kühlungsborn: Tysk toppencamping vid havet

Publicerad

Ett glittrande klart havsbad vid en mjuk vit sandstrand. Ja, det handlar inte om Karibien utan om Östersjökusten väster om Rostock. Här har vi funnit en campingplats av den bästa sorten, en plats att njuta på.

Läge: 9 poäng

Två och en halv mil väster om Rostock ligger Campingpark Kühlungsborn. I Rostock följer du skyltningen mot Wismar och när du kommer till badorten Bad Doberan ser du skyltar mot Kühlungsborn. Det är alltså här, alldeles vid Östersjökusten som campingplatsen, med samma namn som orten, ligger. Kühlungsborn anses vara en av de förnämligaste badorterna i Mecklenburg-Vorpommern. Förutom ett fantastiskt havsbad med sandstrand finns också ett stort utbud av restauranger och butiker på gångavstånd. Intill campingen ligger en livsmedelshall på andra sidan staketet.

Service: 10 poäng

Receptionen är öppen från åtta på morgonen till nio på kvällen alla dagar, även under lågsäsong. När jag checkar in får jag anvisningar om att fara in genom grinden och sedan vänta tills en ledsagare kommer och visar mig plats. Detta fungerade utmärkt och är alltså en service till alla som kommer. Campingbroschyren är mycket informativ.

Varje morgon klockan sju öppnar campingens brödbutik där du kan köpa morgonbröd.

Standard på gemensamma anläggningar: 9 poäng

Den välbemannade receptionen är elegant. Sedan finns det två fina restauranger, en italiensk och en tysk. De tre servicehusen är alla mycket kompletta med duschar, toaletter, kök, tvättstuga och barnrum. Det största servicehuset mitt på campingen skulle man kunna kalla kakelpalatset, för det är ett jättestort hus fyllt av kakel och klinkers. Man kallar sig femstjärnig och vi håller med, även om det, i motsats till svenska lyxanläggningar, inte finns ugn, mikro, diskmaskin, bastu eller pool. I servicehusen finns spishäll och kylskåp.

Det finns möjlighet att hyra sitt eget badrum men utbudet av duschar och toaletter är stort.

Att vara småbarnsförälder måste vara en lycka, för barnens badrum där allt är färgglatt och anpassat för de små måste få varenda unge att vilja hålla sig ren.

Fina latrintömningsplatser och servicestation för husbilar. Det är gratis hundpåsar och hundbadet är riktigt lyxigt.

Varje gäst hälsas välkommen av personal som visar var platsen finns.

Skötsel: 10 poäng

Att campa på Campingpark Kühlungsborn är att känna sig respekterad. När vi besöker platsen i september är det i princip fullbelagt på de 450 platserna, och ändå är det kliniskt rent i servicehusen och på campingen. Här är det inte bara lite puts på spegel och en tömd papperskorg som gäller. Likadant utomhus där häckar och rabatter är välansade.

Framkomlighet: 9 poäng

De flesta campinggatorna är asfalterade och det är lätt att ta sig till receptionen eller restaurangerna. Vid servicehusen finns fina handikapptoaletter med dusch.

Lekplats: 10 poäng

Två stora lekplatser innehåller klättermöjligheter av olika svårighetsgrad, studsmatta, gungor och sandlåda. Det finns en inhägnad bollplan med fotbollsmål och basketkorgar. Bordtennisbord, pilkastningsplats och bouleplaner. Den bästa sandlådan är nog stranden för sällan ser man sådan härlig sand. Badet med sandbotten och kristallklart vatten är jättefint. På stranden vajar Blå Flagg, som är ett tecken på en ren strand.

I ett stort rum på andra våningen till en av restaurangerna hittar jag ett jättestort rum för barnen. Här är barn från tre år välkomna till gratis pysselstunder under ledning. Vad vi förstår anordnas också en hel del barnunderhållning under högsäsong.

Det finns ingenting som kostar pengar inne på campingen, som exempelvis trampbilar, minigolf eller glasskiosk.

Tvättavdelningen är lika elegant på dam- och herrsidan.

Campingtomt: 9 poäng

Nästan alla campingtomter är plana och väl markerade med häckridåer. Det är tio ampère och CEE-kontakter som gäller. Det finns ett tiotal olika tomtstorlekar, allt mellan 80 och 150 kvadratmeter. De dyraste komfortplatserna har vatten, avlopp och TV-anslutning. Wifi får du betala extra för. Campingen är mycket lummig men du ser inte havet, även om det bara handlar om 50 meter till stranden. Gräsunderlag som i september dock var hårt slitet.

Säkerhet: 9 poäng

Campingområdet är inhägnat och alla gäster får ett kort som används till grindarna. Bilen får sitt eget kort. Det finns en klocka vid receptionen att ringa på vid olyckshändelse av något slag. Det finns anslag om viktiga telefonnummer på flera ställen. Trots att det är helt fullt på campingen så står man överlag med goda avstånd, endast på några ställen är det lite trångt. Brandsläckare finns utplacerade.

Miljö: 9 poäng

Man kallar sig "ekocamping" och svaret vi fick på varför var att det handlade om en allmän policy. Vi ser dock att det ligger solceller på servicehusens tak. 

Soporna tas väl omhand och man sorterar glas, papper, förpackningar och kompost. Runt omkring behållarna är det som på andra ställen, rent. 

Personalen glider runt i tysta elbilar.

Helhetsintryck: 10 poäng

Detta är en fantastisk camping med hög klass på både service och serviceanläggningar. Om den är prisvärd eller ej är svårt att säga. En barnfamilj med tre barn som väljer den dyraste tomtmodellen kan nog få ge runt 500 kronor på högsäsong. Ett ensamt par med husbil bor kanske för ett par hundra på lågsäsong och sedan har du allt däremellan. En annan sak som är tilltalande är avsaknaden av koder och kort som är laddade med pengar. Här är husen öppna och duscharna fria. 

Den lilla badorten Kühlungsborn börjar direkt utanför porten och till centrum är det kanske en kilometer. Där kan du njuta av de vackra badhotellen, restauranger och små butiker. Både orten och campingen känns fridfulla. Det finns gott om cykel- och promenadleder. Närheten till havsbadet är förstås ett plus. Campingen har ett litet spa där du kan köpa allehanda kroppsbehandlingar.

Snabbguide testpoäng

Det här är ett av de högsta betygen vi satt på en campingplats i Campingkollen på många år. Danska Hvidbjerg Strand fick 98 poäng när vi testade campingplatsen förra året, men annars ligger tyska Campingpark Kühlungsborn bäst till.

(Skalan är 1–10 och 5 utgör godkänt men inte mer.) 

Läge: 9
Service: 10
Standard: 9
Skötsel: 10
Framkomlighet: 9
Lekplats: 10
Campingtomt: 9
Säkerhet: 9
Miljö: 9
Helhetsintryck: 10
Summa poäng: 94

Campingpark Kühlungsborn

Campingpark kühlungsborn, Waldstrasse 1b, D-182 25 Kühlungsborn, Tyskland
Telefon: 0049-382 93 71 95
www.topcamping.de
info@topcamping.de
Öppet: 24/3–12/11 (2016)
Prisbild: 350–450 kronor beroende på tomt och säsong.
GPS: N 54°  09' 04.40'', E 11°  43' 10.00''

Kühlungsborn är en av de finaste nordtyska badorterna.

On
Off

0 kommentarer

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

 • Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Caravan Club of Sweden är en av Sveriges största campingägare. I Norberg har klubben en plats där de också välkomnar andra campare än bara medlemmar. Klubbplatser präglas ofta av något speciellt, så också Norbergs.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-04 07:19

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206