Campingpark Kühlungsborn: Tysk toppencamping vid havet

Campingen ligger unikt nära det fina Östersjöbadet.

Campingpark Kühlungsborn: Tysk toppencamping vid havet

Publicerad

Ett glittrande klart havsbad vid en mjuk vit sandstrand. Ja, det handlar inte om Karibien utan om Östersjökusten väster om Rostock. Här har vi funnit en campingplats av den bästa sorten, en plats att njuta på.

Läge: 9 poäng

Två och en halv mil väster om Rostock ligger Campingpark Kühlungsborn. I Rostock följer du skyltningen mot Wismar och när du kommer till badorten Bad Doberan ser du skyltar mot Kühlungsborn. Det är alltså här, alldeles vid Östersjökusten som campingplatsen, med samma namn som orten, ligger. Kühlungsborn anses vara en av de förnämligaste badorterna i Mecklenburg-Vorpommern. Förutom ett fantastiskt havsbad med sandstrand finns också ett stort utbud av restauranger och butiker på gångavstånd. Intill campingen ligger en livsmedelshall på andra sidan staketet.

Service: 10 poäng

Receptionen är öppen från åtta på morgonen till nio på kvällen alla dagar, även under lågsäsong. När jag checkar in får jag anvisningar om att fara in genom grinden och sedan vänta tills en ledsagare kommer och visar mig plats. Detta fungerade utmärkt och är alltså en service till alla som kommer. Campingbroschyren är mycket informativ.

Varje morgon klockan sju öppnar campingens brödbutik där du kan köpa morgonbröd.

Standard på gemensamma anläggningar: 9 poäng

Den välbemannade receptionen är elegant. Sedan finns det två fina restauranger, en italiensk och en tysk. De tre servicehusen är alla mycket kompletta med duschar, toaletter, kök, tvättstuga och barnrum. Det största servicehuset mitt på campingen skulle man kunna kalla kakelpalatset, för det är ett jättestort hus fyllt av kakel och klinkers. Man kallar sig femstjärnig och vi håller med, även om det, i motsats till svenska lyxanläggningar, inte finns ugn, mikro, diskmaskin, bastu eller pool. I servicehusen finns spishäll och kylskåp.

Det finns möjlighet att hyra sitt eget badrum men utbudet av duschar och toaletter är stort.

Att vara småbarnsförälder måste vara en lycka, för barnens badrum där allt är färgglatt och anpassat för de små måste få varenda unge att vilja hålla sig ren.

Fina latrintömningsplatser och servicestation för husbilar. Det är gratis hundpåsar och hundbadet är riktigt lyxigt.

Varje gäst hälsas välkommen av personal som visar var platsen finns.

Skötsel: 10 poäng

Att campa på Campingpark Kühlungsborn är att känna sig respekterad. När vi besöker platsen i september är det i princip fullbelagt på de 450 platserna, och ändå är det kliniskt rent i servicehusen och på campingen. Här är det inte bara lite puts på spegel och en tömd papperskorg som gäller. Likadant utomhus där häckar och rabatter är välansade.

Framkomlighet: 9 poäng

De flesta campinggatorna är asfalterade och det är lätt att ta sig till receptionen eller restaurangerna. Vid servicehusen finns fina handikapptoaletter med dusch.

Lekplats: 10 poäng

Två stora lekplatser innehåller klättermöjligheter av olika svårighetsgrad, studsmatta, gungor och sandlåda. Det finns en inhägnad bollplan med fotbollsmål och basketkorgar. Bordtennisbord, pilkastningsplats och bouleplaner. Den bästa sandlådan är nog stranden för sällan ser man sådan härlig sand. Badet med sandbotten och kristallklart vatten är jättefint. På stranden vajar Blå Flagg, som är ett tecken på en ren strand.

I ett stort rum på andra våningen till en av restaurangerna hittar jag ett jättestort rum för barnen. Här är barn från tre år välkomna till gratis pysselstunder under ledning. Vad vi förstår anordnas också en hel del barnunderhållning under högsäsong.

Det finns ingenting som kostar pengar inne på campingen, som exempelvis trampbilar, minigolf eller glasskiosk.

Tvättavdelningen är lika elegant på dam- och herrsidan.

Campingtomt: 9 poäng

Nästan alla campingtomter är plana och väl markerade med häckridåer. Det är tio ampère och CEE-kontakter som gäller. Det finns ett tiotal olika tomtstorlekar, allt mellan 80 och 150 kvadratmeter. De dyraste komfortplatserna har vatten, avlopp och TV-anslutning. Wifi får du betala extra för. Campingen är mycket lummig men du ser inte havet, även om det bara handlar om 50 meter till stranden. Gräsunderlag som i september dock var hårt slitet.

Säkerhet: 9 poäng

Campingområdet är inhägnat och alla gäster får ett kort som används till grindarna. Bilen får sitt eget kort. Det finns en klocka vid receptionen att ringa på vid olyckshändelse av något slag. Det finns anslag om viktiga telefonnummer på flera ställen. Trots att det är helt fullt på campingen så står man överlag med goda avstånd, endast på några ställen är det lite trångt. Brandsläckare finns utplacerade.

Miljö: 9 poäng

Man kallar sig "ekocamping" och svaret vi fick på varför var att det handlade om en allmän policy. Vi ser dock att det ligger solceller på servicehusens tak. 

Soporna tas väl omhand och man sorterar glas, papper, förpackningar och kompost. Runt omkring behållarna är det som på andra ställen, rent. 

Personalen glider runt i tysta elbilar.

Helhetsintryck: 10 poäng

Detta är en fantastisk camping med hög klass på både service och serviceanläggningar. Om den är prisvärd eller ej är svårt att säga. En barnfamilj med tre barn som väljer den dyraste tomtmodellen kan nog få ge runt 500 kronor på högsäsong. Ett ensamt par med husbil bor kanske för ett par hundra på lågsäsong och sedan har du allt däremellan. En annan sak som är tilltalande är avsaknaden av koder och kort som är laddade med pengar. Här är husen öppna och duscharna fria. 

Den lilla badorten Kühlungsborn börjar direkt utanför porten och till centrum är det kanske en kilometer. Där kan du njuta av de vackra badhotellen, restauranger och små butiker. Både orten och campingen känns fridfulla. Det finns gott om cykel- och promenadleder. Närheten till havsbadet är förstås ett plus. Campingen har ett litet spa där du kan köpa allehanda kroppsbehandlingar.

Snabbguide testpoäng

Det här är ett av de högsta betygen vi satt på en campingplats i Campingkollen på många år. Danska Hvidbjerg Strand fick 98 poäng när vi testade campingplatsen förra året, men annars ligger tyska Campingpark Kühlungsborn bäst till.

(Skalan är 1–10 och 5 utgör godkänt men inte mer.) 

Läge: 9
Service: 10
Standard: 9
Skötsel: 10
Framkomlighet: 9
Lekplats: 10
Campingtomt: 9
Säkerhet: 9
Miljö: 9
Helhetsintryck: 10
Summa poäng: 94

Campingpark Kühlungsborn

Campingpark kühlungsborn, Waldstrasse 1b, D-182 25 Kühlungsborn, Tyskland
Telefon: 0049-382 93 71 95
www.topcamping.de
info@topcamping.de
Öppet: 24/3–12/11 (2016)
Prisbild: 350–450 kronor beroende på tomt och säsong.
GPS: N 54°  09' 04.40'', E 11°  43' 10.00''

Kühlungsborn är en av de finaste nordtyska badorterna.

On
Off

0 kommentarer

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

 • Hagöns camping – en camping i tiden

  Hagöns camping – en camping i tiden

  Ett hav av husvagnar, gammalt och slitet, så var min bild av Hagöns Camping. Men efter vårt besök blev bilden verkligen annorlunda. Trots sin höga ålder är Hagöns Camping mycket välbehållen, helt enkelt en camping i tiden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-07 13:53

 • Campingkollen: Aspen Camping – ett prisvärt alternativ

  Campingkollen: Aspen Camping – ett prisvärt alternativ

  Du har säkert sett campingen från E20 när du närmat dig Göteborg från norr. En perfekt övernattningsplats eller bas för Göteborgsbesöket, men knappast ett semestermål för längre vistelse.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-07-13 08:27

 • High Chaparral: Camping på västernvis

  High Chaparral: Camping på västernvis

  Aldrig har man väl sett så många cowboyhattar eller barn med leksakspistoler som på High Chaparrals Camping. Denna sommarcamping är starkt förknippad med temaparken med samma namn.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-07-05 08:55

 • Campingkollen: Turistvänligt i Salzburg

  Campingkollen: Turistvänligt i Salzburg

  Grüss Gott, säger en man vänligt när vi stiger in i receptionen på Salzburg-Nord-Sam Camping. Det visar sig att vi funnit en optimal bas för vårt besök i staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-06-16 23:02

 • Mer bohuslänskt kan det inte bli

  Mer bohuslänskt kan det inte bli

  Vill du få ditt lystmäte av klippor och salta bad, ja helt enkelt av naturen i Bohuslän, då är First Camp Solvik-Kungshamn ett perfekt val. En mycket barnvänlig anläggning med cykelbana till Smögens brygga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-03-20 11:37

 • Campingkollen: Camp Grinsby

  Campingkollen: Camp Grinsby

  Om du har suttit med ditt morgonkaffe och sett ut över Stora Bör eller sett lägereldarna om kvällen, då vet du att Camp Grinsby är en sällsynt vacker plats. Här kan ung som gammal njuta av ett rikt friluftsliv.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-02-20 08:38

 • Campingkollen: Doro camping Lappland

  Campingkollen: Doro camping Lappland

  Tyskar, holländare, norrmän och danskar, tillsammans vilar vi ut på en äng i Dorotea. Alla tycker säkert att de hittat en perfekt övernattningsplats på Doro Camping Lappland. Reportaget kommer från Husvagn & Camping nr 12-2017.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-01-29 15:46

 • Campingkollen: Rullsands camping

  Campingkollen: Rullsands camping

  Rullsand är campingen som bjuder en ny besökare på överraskning. Tänk dig en camping mitt i skogen, där du bara några steg bakom en skogsridå möter havet och en strand som vore du på Rivieran.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2017-09-04 14:56

 • Toppbetyg för Klackskärs Camping: Perfekt läge vid havet

  Toppbetyg för Klackskärs Camping: Perfekt läge vid havet

  Bad och fiske på campingen och ett stort antal restauranger på behagligt gångavstånd. Så kan man snabbt beskriva Klackskärs Camping i Östhammar.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2017-05-09 14:14

 • First Camp Gunnarsö: Campa på en skärgårdsö

  First Camp Gunnarsö: Campa på en skärgårdsö

  Här kan du sitta på klipporna och se färjorna glida iväg mot Öland eller Gotland. Vi har kollat in Camp Gunnarsö, en campingoas omsluten av vatten.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2017-03-30 10:43

 • Arkösunds Camping är lätt att älska

  Arkösunds Camping är lätt att älska

  I Vikbolandets vackra skärgårdslandskap ligger Arkösunds Camping. Havsbad, ett samhälle med hög sommarpuls eller total avkoppling.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2017-03-15 10:09

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1483 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 545 fristående campingplatser och 532 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 406 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-03

 • Husvagn & Camping 2018-12

 • Husvagn & Camping 2018-11

 • Husvagn & Camping 2018-10

 • Husvagn & Camping 2018-09

 • Husvagn & Camping 2018-08

 • Husvagn & Camping 2018-07

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842