Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

Publicerad

Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

Läge – 4

Vi kom på E4:an från söder och efter Uppsala tog vi av på första avfarten mot Österbybruk. Efter cirka sju mil kommer en campingskylt mot Berkinge. Du kunde också ha kommit väg 76, kustvägen mellan Gävle och Norrtälje. Från 76:an tar du in till Berkinge ungefär mitt emellan de gamla järnbruksorterna Lövstabruk och Forsmark, vilket innebär att det är cirka 1,5 mil till två fantastiska besöksmål.

När vi körde genom skogen på den smala grusvägen hade vi inga större förhoppningar om en bra campingplats, men så plötsligt kommer vi in på bygatan i Berkinge och idyllen är total. De vita låga stenhusen berättar att här också har varit någon järnindustri. Och här vid en sjö, som inte ens har ett namn på kartan, ligger den vackraste campingplats du kan tänka dig.

Minigolfanläggningen ligger onekligen i en fin miljö.

I den gamla kvarnen ryms enklare restaurang, café och pub.

Service – 3

Receptionen har bara öppet mellan klockan 10 och 18 men kommer du på annan tid finns ett telefonnummer att ringa. Då får du veta att det bara är att ta en plats och betala nästa dag. Några låsta bommar eller dörrar finns inte. Det finns kiosk och café vid receptionen men också vid sjön mellan campingen och receptionen. Den sistnämnda har öppet till klockan nio på kvällen och där finns också ett grillkök och en bar med rättigheter. 

I servicebutiken finns förutom nödvändiga livsmedel även badleksaker, souvenirer och fiskeredskap.

Standard – 2

Receptionshuset finns inrymt i ett unikt hus som byggts över ett vattendrag. Det är i receptionen som även badgästerna betalar inträde. För i en del av sjön har man gjort i ordning en riktigt fin badplats med vattenrutschbanor, sandstrand och hopptorn.

Ute på campingområdet står en rad med kornblå moduler, vilka rymmer duschar och toaletter. Utifrån ser de ganska spartanska ut, men de är funktionellt inredda. De är uppvärmda och en detalj som tvål och papper att torka sig på ger plus. Ett stycke upp i skogskanten finns en plats att tömma kassettoaletter på, men det finns ingen plats att tömma fasta husbilstankar. 

En ganska provisorisk plats att diska på har gjorts med hjälp av lite brädor och ett plasttak, men diskbänkarna är rostfria och vattnet varmt. 

Tvättstuga saknas.

Berkingedammen ligger som en vacker spegel i kvällssolen.

Tillgänglighet – 2

Campingområdet är långsmalt och ligger på sjöstranden med skogen som bakgrund. Från campingen går en gångbro ut till en liten ö, på vilken det står en vedeldad bastu som kan hyras. 

Området är plant men det finns en hel del träd att hålla koll på när man placerar sitt fritidsfordon. Vägen genom området är belagd med kraftigt grus och inte alldeles lätt att ta sig fram med rullstol på, fast dessvärre är detta ingen handikappanpassad camping över huvud taget.

Bättre är det förstås för hundägare.

Allmänt – 5

Hur kan denna camping vara en skatt när standarden är låg och tillgängligheten begränsad? Jo, det natursköna läget blir det avgörande.

Vi hade förmånen att vara gäster när sommaren bjöd på fint väder, och upplevelsen när sjön låg spegelblank i kvällssolen var otrolig. Många passade på att pröva fiskelyckan. Du köper fiskekort för 30 kronor och du kan få både abborre, gädda och öring på kroken. Fast drar du en öring får du betala 80 kronor extra.

Berkinge var ett järnbruk redan på 1600-talet och en vacker ruin från kolhuset finns ännu kvar. Den gamla kvarnen har blivit restaurang. År 1988 började Benny Djurberg schakta ur kvarndammen och det anrika området har sedan dess sakta förvandlats till ett populärt besöksområde. Badet värms lätt upp av solen och massor av folk strömmar hit. Campingen är fortfarande i utveckling, även om den är mycket väl fungerande. Ett riktigt servicehus är redan planerat och även en lekplats.

Det här är verkligen en plats att njuta på.

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

 • Hagöns camping – en camping i tiden

  Hagöns camping – en camping i tiden

  Ett hav av husvagnar, gammalt och slitet, så var min bild av Hagöns Camping. Men efter vårt besök blev bilden verkligen annorlunda. Trots sin höga ålder är Hagöns Camping mycket välbehållen, helt enkelt en camping i tiden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-07 13:53

 • Campingkollen: Aspen Camping – ett prisvärt alternativ

  Campingkollen: Aspen Camping – ett prisvärt alternativ

  Du har säkert sett campingen från E20 när du närmat dig Göteborg från norr. En perfekt övernattningsplats eller bas för Göteborgsbesöket, men knappast ett semestermål för längre vistelse.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-07-13 08:27

 • High Chaparral: Camping på västernvis

  High Chaparral: Camping på västernvis

  Aldrig har man väl sett så många cowboyhattar eller barn med leksakspistoler som på High Chaparrals Camping. Denna sommarcamping är starkt förknippad med temaparken med samma namn.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-07-05 08:55

 • Campingkollen: Turistvänligt i Salzburg

  Campingkollen: Turistvänligt i Salzburg

  Grüss Gott, säger en man vänligt när vi stiger in i receptionen på Salzburg-Nord-Sam Camping. Det visar sig att vi funnit en optimal bas för vårt besök i staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-06-16 23:02

 • Mer bohuslänskt kan det inte bli

  Mer bohuslänskt kan det inte bli

  Vill du få ditt lystmäte av klippor och salta bad, ja helt enkelt av naturen i Bohuslän, då är First Camp Solvik-Kungshamn ett perfekt val. En mycket barnvänlig anläggning med cykelbana till Smögens brygga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-03-20 11:37

 • Campingkollen: Camp Grinsby

  Campingkollen: Camp Grinsby

  Om du har suttit med ditt morgonkaffe och sett ut över Stora Bör eller sett lägereldarna om kvällen, då vet du att Camp Grinsby är en sällsynt vacker plats. Här kan ung som gammal njuta av ett rikt friluftsliv.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-02-20 08:38

 • Campingkollen: Doro camping Lappland

  Campingkollen: Doro camping Lappland

  Tyskar, holländare, norrmän och danskar, tillsammans vilar vi ut på en äng i Dorotea. Alla tycker säkert att de hittat en perfekt övernattningsplats på Doro Camping Lappland. Reportaget kommer från Husvagn & Camping nr 12-2017.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-01-29 15:46

 • Campingkollen: Rullsands camping

  Campingkollen: Rullsands camping

  Rullsand är campingen som bjuder en ny besökare på överraskning. Tänk dig en camping mitt i skogen, där du bara några steg bakom en skogsridå möter havet och en strand som vore du på Rivieran.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2017-09-04 14:56

 • Campingpark Kühlungsborn: Tysk toppencamping vid havet

  Campingpark Kühlungsborn: Tysk toppencamping vid havet

  Ett glittrande klart havsbad vid en mjuk vit sandstrand. Ja, det handlar inte om Karibien utan om Östersjökusten väster om Rostock. Här har vi funnit en campingplats av den bästa sorten, en plats att njuta på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2017-05-25 10:10

 • Toppbetyg för Klackskärs Camping: Perfekt läge vid havet

  Toppbetyg för Klackskärs Camping: Perfekt läge vid havet

  Bad och fiske på campingen och ett stort antal restauranger på behagligt gångavstånd. Så kan man snabbt beskriva Klackskärs Camping i Östhammar.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2017-05-09 14:14

 • First Camp Gunnarsö: Campa på en skärgårdsö

  First Camp Gunnarsö: Campa på en skärgårdsö

  Här kan du sitta på klipporna och se färjorna glida iväg mot Öland eller Gotland. Vi har kollat in Camp Gunnarsö, en campingoas omsluten av vatten.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2017-03-30 10:43

 • Arkösunds Camping är lätt att älska

  Arkösunds Camping är lätt att älska

  I Vikbolandets vackra skärgårdslandskap ligger Arkösunds Camping. Havsbad, ett samhälle med hög sommarpuls eller total avkoppling.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2017-03-15 10:09

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1482 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 544 fristående campingplatser och 532 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 406 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-03

 • Husvagn & Camping 2018-12

 • Husvagn & Camping 2018-11

 • Husvagn & Camping 2018-10

 • Husvagn & Camping 2018-09

 • Husvagn & Camping 2018-08

 • Husvagn & Camping 2018-07

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842