Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

Publicerad

Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

Läge – 4

Vi kom på E4:an från söder och efter Uppsala tog vi av på första avfarten mot Österbybruk. Efter cirka sju mil kommer en campingskylt mot Berkinge. Du kunde också ha kommit väg 76, kustvägen mellan Gävle och Norrtälje. Från 76:an tar du in till Berkinge ungefär mitt emellan de gamla järnbruksorterna Lövstabruk och Forsmark, vilket innebär att det är cirka 1,5 mil till två fantastiska besöksmål.

När vi körde genom skogen på den smala grusvägen hade vi inga större förhoppningar om en bra campingplats, men så plötsligt kommer vi in på bygatan i Berkinge och idyllen är total. De vita låga stenhusen berättar att här också har varit någon järnindustri. Och här vid en sjö, som inte ens har ett namn på kartan, ligger den vackraste campingplats du kan tänka dig.

Minigolfanläggningen ligger onekligen i en fin miljö.

I den gamla kvarnen ryms enklare restaurang, café och pub.

Service – 3

Receptionen har bara öppet mellan klockan 10 och 18 men kommer du på annan tid finns ett telefonnummer att ringa. Då får du veta att det bara är att ta en plats och betala nästa dag. Några låsta bommar eller dörrar finns inte. Det finns kiosk och café vid receptionen men också vid sjön mellan campingen och receptionen. Den sistnämnda har öppet till klockan nio på kvällen och där finns också ett grillkök och en bar med rättigheter. 

I servicebutiken finns förutom nödvändiga livsmedel även badleksaker, souvenirer och fiskeredskap.

Standard – 2

Receptionshuset finns inrymt i ett unikt hus som byggts över ett vattendrag. Det är i receptionen som även badgästerna betalar inträde. För i en del av sjön har man gjort i ordning en riktigt fin badplats med vattenrutschbanor, sandstrand och hopptorn.

Ute på campingområdet står en rad med kornblå moduler, vilka rymmer duschar och toaletter. Utifrån ser de ganska spartanska ut, men de är funktionellt inredda. De är uppvärmda och en detalj som tvål och papper att torka sig på ger plus. Ett stycke upp i skogskanten finns en plats att tömma kassettoaletter på, men det finns ingen plats att tömma fasta husbilstankar. 

En ganska provisorisk plats att diska på har gjorts med hjälp av lite brädor och ett plasttak, men diskbänkarna är rostfria och vattnet varmt. 

Tvättstuga saknas.

Berkingedammen ligger som en vacker spegel i kvällssolen.

Tillgänglighet – 2

Campingområdet är långsmalt och ligger på sjöstranden med skogen som bakgrund. Från campingen går en gångbro ut till en liten ö, på vilken det står en vedeldad bastu som kan hyras. 

Området är plant men det finns en hel del träd att hålla koll på när man placerar sitt fritidsfordon. Vägen genom området är belagd med kraftigt grus och inte alldeles lätt att ta sig fram med rullstol på, fast dessvärre är detta ingen handikappanpassad camping över huvud taget.

Bättre är det förstås för hundägare.

Allmänt – 5

Hur kan denna camping vara en skatt när standarden är låg och tillgängligheten begränsad? Jo, det natursköna läget blir det avgörande.

Vi hade förmånen att vara gäster när sommaren bjöd på fint väder, och upplevelsen när sjön låg spegelblank i kvällssolen var otrolig. Många passade på att pröva fiskelyckan. Du köper fiskekort för 30 kronor och du kan få både abborre, gädda och öring på kroken. Fast drar du en öring får du betala 80 kronor extra.

Berkinge var ett järnbruk redan på 1600-talet och en vacker ruin från kolhuset finns ännu kvar. Den gamla kvarnen har blivit restaurang. År 1988 började Benny Djurberg schakta ur kvarndammen och det anrika området har sedan dess sakta förvandlats till ett populärt besöksområde. Badet värms lätt upp av solen och massor av folk strömmar hit. Campingen är fortfarande i utveckling, även om den är mycket väl fungerande. Ett riktigt servicehus är redan planerat och även en lekplats.

Det här är verkligen en plats att njuta på.

 • Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping blickar framåt. I fjol tog en ny entreprenör över anläggningen och nu vill man satsa på den havsnära campingen ett stenkast från Slite centrum.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-19 08:03

 • Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  I en skogsglänta med utsikt över en liten tjärn. Så idylliskt kan det vara att övernatta i Smålandsstenar. Men inte dyrare än många ställplatser.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-14 08:02

 • Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Sankta Anna var sjöfararnas helgon och namngivare till den skärgård där vi funnit Kalvholmens Camping. Kanske håller helgonet än idag ett vakande öga över besökarna till denna natursköna plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-11 08:35

 • Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Ett nöjesfält, en djurpark, hotell och havsbad. Ja, allt ligger på samma ställe och har kompletterats med en välutrustad camping. Samlingsnamnet för härligheten är Furuvik.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-10 07:20

 • De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  Nederländerna är riktigt bra på camping. Här vill vi presentera en av landets många superanläggningar. En fantastisk barnvänlig plats att pusta ut på när man kanske suttit i bilen under en lång resa.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-06-18 09:26

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

 • Hagöns camping – en camping i tiden

  Hagöns camping – en camping i tiden

  Ett hav av husvagnar, gammalt och slitet, så var min bild av Hagöns Camping. Men efter vårt besök blev bilden verkligen annorlunda. Trots sin höga ålder är Hagöns Camping mycket välbehållen, helt enkelt en camping i tiden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-07 13:53

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842