Vita Sands Camping är en naturskön plats med stort inslag av löv- och barrträd. Tvärs igenom campingen rinner en bäck som är kantad av vitsippor vid vårt besök. /// FOTO: Lars-Åke Höglund
Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.
Kör E22 söderut från Kalmar. Vid Vassmolösa tar du av mot Hagby och efter cirka en halvmil kommer skylten mot Vita Sand. När du är framme har du åkt ett par mil från Kalmar. Campingen ligger längs med havet och även om alla inte har havsutsikt är fotstegen till vattnet inte många.
En ganska ny pir/badbrygga sträcker sig långt ut i havet. På den finns flera badstegar men också gott om bänkar att sitta och njuta på. Badet längs hela campingen är känt för sin fina sandstrand.
Sommarlovet är den bästa tiden här. Då är grillköket och glassbaren öppna och du kan även beställa morgonbröd. Städningen av de båda servicehusen sker lite flitigare under högsäsong. Mycket vänligt bemötande i receptionen, där du också har ett litet utbud av broschyrer över turistmål i omgivningarna.
Servicehusen är nygamla, det vill säga att de har genomgått en totalrenovering under senare år. Vid besöket under pandemin uppskattar vi de fina badrummen med egen ingång utifrån. Diskplatserna är utomhus på denna typiska sommaranläggning. För övrigt finns tillgång till tvättstuga, latrintömning och tömningsplats för fasta tankar. Lekplatsen på stranden är mycket välutrustad. Här hittar du bland annat två studsmattor, linbana, kinesisk gunga, fotbollsmål och volleybollnät.
Att diska utomhus på sommaren var förr en självklarhet på svenska campingplatser. Här har man bevarat traditionen och campingvärden säger att folk gillar det. Men det finns förstås varmvatten.
Campingen är lummig men har ändå rikligt med öppna ytor. Tomterna är i huvudsak både plana och lättillgängliga och man står lite utspritt vilket känns trivsamt. Anläggningen består till största delen av gräsbevuxen mark med fasta grusvägar. En handikappanpassad toalett med dusch finns också och det är nog ganska okej att ta sig fram med rullstol.
Detta är en fantastiskt fin sommarplats med ljuvligt bad och vacker natur som snuddar på toppbetyg. Grillköket och glassbaren passar in bra i bilden. De utmärkta vandringslederna i alla riktningar ger möjlighet till motion och hundpromenader. Atmosfären känns familjär och kan rekommenderas, inte minst för barnfamiljer.
I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.
Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?
Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.
Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.
Caravan Club of Sweden är en av Sveriges största campingägare. I Norberg har klubben en plats där de också välkomnar andra campare än bara medlemmar. Klubbplatser präglas ofta av något speciellt, så också Norbergs.
Björn Ferry talar varmt om Storuman i allmänhet. Vi gör detsamma om Storumans Camping. En mysig anläggning med närhet till både Blå Vägen och Inlandsvägen.
I Arvidsjaur möts de kända turiststråken Inlandsvägen och Silvervägen. Då kan många behöva övernattningsplats. Vi har kollat campingen.
Ivö Camping är öppen hela året, men det är på sommaren som platsen blommar upp och den svenska idyllen blir påtaglig. Vad sägs om bad, glass eller en cykeltur längs stengärdesgårdar och blommande ängar?
Fram till slutet av 1800-talet hette Ockelbo Ugglebo och i den numera ganska kända orten har vi hittat en förträfflig camping.
Gräsöbadens Familjecamping i Öregrund är verkligen sinnebilden för hur en campingplats bör se ut. Här är tomterna rymliga, raderna inte alltid raka och naturen mycket vacker. Vi har kollat faciliteterna och annan service.
Barnen jublar på bryggan när en rejäl krabba slagit sina klor om betet och går att dra upp. Kan det bli mer Bohuslän än så? Scenen utspelar sig på Wiggersvik's Camping & Stugor, där man kan njuta av klippor och hav.
Till Mariefreds Camping har människor sökt sig sedan vi campade med tält och inget annat. Denna vackert belägna plats känns som urtypen för en svensk sommarcamping.
Sotenäs kommun torde vara Sveriges mest besökta. För det är väl få som inte beträtt Smögens brygga eller njutit av de vidunderliga utsikterna i dess närhet. En av de många campingplatserna i området heter Johannesvik, ett anrikt ställe.
Sjörikt är det både norr och söder om Karlskoga och det är i norr som du hittar Lunedets Camping. En klassisk svensk camping med egen badplats.
Lummigt och grönt och bara ett stenkast från en vit sandstrand vid havet. Så är det på Ystad Camping som är en perfekt anläggning för sol och bad. Vi har även kikat på hur campingen är för övrigt.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.