Åsa Camping & Havsbad: Välbevarad svensk campingtradition

Campingen ligger naturskönt med närhet till både hav och klippor. /// FOTO: Lars-Åke Höglund

Åsa Camping & Havsbad: Välbevarad svensk campingtradition

Publicerad

En anrik och inte så stor familjecamping som har bästa läge vid Åsa Havsbad, så kan objektet för denna campingkoll enkelt beskrivas.

Läge – 5

Orten Åsa ligger vid havet mitt emellan Kungsbacka och Varberg, men hör till Kungsbacka kommun. Campingen är belägen mellan Åsas centrum och havsbadet. Med andra ord har man nära till mycket.

Närmaste granne är ett hem-bageri som öppnar klockan 7 på vardagar. Dessutom har du flera enkla restauranger, glassbar, ICA-butik och många andra försäljningsställen direkt utefter gatan utanför campingen. Det är bara 4,5 mil till Göteborg och 6 mil till Ullared, vilket kan locka till trevliga utflykter.

Vid havsbadet direkt utanför campingen har kommunen anlagt en handikappanpassad ramp ner i det långgrunda badet.

Service – 5

Åsa Camping & Havsbad är en ren sommaranläggning som öppnar i slutet av april och stänger i slutet av september. Efter midsommar och fram till den 15 augusti är receptionen dagligen bemannad från klockan 8 till 22. Det finns en utmärkt informationsbroschyr med upplysningar om platsen och med viktiga telefonnummer.

Närheten till Åsas lilla centrum gör att det inte behövs någon butik på området, det finns dock glass att köpa. Och glass kan det gå åt. För på stranden utanför campingen kan det vara 5 000 solbadande gäster en vacker sommardag. Det är sällan man möter så välvårdade och välstädade lokaler som vi gjorde vid vårt besök.

Ett populärt glasscafé ligger utmed gatan strax utanför campingentrén.

Standard – 4

Det vitmålade receptionshuset är litet, men stort nog för att du ska slippa checka in utomhus. Bredvid ligger ett annat vitt hus – servicehuset som är navet i verksamheten. Här hittar du toaletter, duschar, kök och matrum för exempelvis tältare. I tvättstugan finns tre tvättmaskiner och lika många torktumlare. I ett särskilt rum kan man bada och sköta sin baby. Det handlar inte om något lyxigt utrustat servicehus men det är rent och snyggt. Vi noterar en stor lekplats (på vägen till badplatsen). Serviceplatta för husbilar och en miljöstation med komplett källsortering finns också, liksom hundbad.

På en sommarcamping är det uppskattat med diskplatser både ute och inne.

Tillgänglighet – 3

Antalet tomter är cirka 200 varav knappt hälften är bebodda av säsongsgäster. Här vid Åsa havsbad har människor campat sedan 1950-talet och det har säkert inte varit enkelt att hänga med i svängarna när våra fritidsfordon blivit allt större. Därför ser det ganska kompakt ut inne på campingen. Samtidigt känns det ändå som att tomterna för de rörliga gästerna är ganska rymliga.

Det är plant och gott om gröna gräsytor. Alla körbanor är asfalterade så det är lätt att ta sig fram med rullstol. För handikappade finns en särskild toalett med dusch. Vid havsbadet har kommunen anlagt en handkappramp och vid vårt besök i maj 2022 hade man tagit ett beslut om att bygga ytterligare en handikappanpassad toalett vid havet. Att ta sig in i receptionen eller köket var inte så enkelt.

Välvårdat och fräscht är campingvärdarnas motto för anläggningen.

Allmänt – 4

Åsa är lite av norra porten till Halland och därför får du inte bara ett långgrunt bad med vit sandstrand, utan även klippor i omgivningen. Det är förstås ingen slump att människor sökt sig hit för rekreation i decennier. Här finns en fin kustpromenad och gott om roliga utflyktsmål. Och längtar du efter pizza eller hamburgare har du det inom fem minuters promenad.

Badet är storslaget och även populärt bland surfare. Slutsummeringen blir: en trevlig familjecamping där du blir vänligt mottagen.

 • Värnamo camping: Både skog och stad

  Värnamo camping: Både skog och stad

  En camping i naturen med fem minuters promenad till centrum. Värnamo bjuder sina besökare på det bästa läget. Hur platsen är för övrigt har vi tagit reda på och här får du resultatet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-12-05 07:34

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206