Husbil: Laika X 650 R

Husbil: Laika X 650 R

Publicerad

Med många bra lösningar och snygg italiensk design utmanar Laika konkurrenterna i mellanklassegmentet. Modellen vi valde att titta närmare på är den delintegrerade X 650 R.

Det finns en hel del gott att säga om Laika X 650 R. Framförallt eftersom prislappen stannar vid tämligen humana 659 000 riksdaler. Bilen är utrustad med larm, och inte bara på de "vanliga" dörrarna utan även till bodelen och lastluckan. Larm är något Husvagn & Camping länge har eftersökt med tanke på husbilarnas generellt höga värden. Centrallåset inkluderar även bodelsdörren, det är bra. När vi går varvet runt husbilen kan vi inte låta bli att imponeras av det väl tilltagna lastutrymmet från vilket man enkelt även når värmeaggregatet.

I lastutrymmet får man plats med både cyklar och golfutrustning. Ett antal lastöglor är monterade i golvet, som dessutom är försett med en praktisk avloppstapp, typ diskho. En annan praktisk funktion på utsidan är luckan som sitter till vänster om själva ingången. Öppnar man den kommer man där enkelt åt att göra ren brännaren till kylen.

Laika X 650 R

Mysig inredning och tämlige gott om plats är det i den delintegrerade Laika X 650 R.

Väl inne i hallen saknar vi krokar där vi kan hänga av oss ytterkläderna. Skoskåp finns, men märkligt nog inte vid ingången utan under ena sängen längst bak i husbilen!  Nåja, vi går istället direkt till höger och tar bodelen i besittning. Vid det vrid- och justerbara bordet i sittgruppen kan fem personer utan bekymmer ta plats.

Om kvintetten hade tänkt äta samtidigt blir det däremot bekymmer, eftersom bordets yta helt enkelt inte räcker till. Sittkomforten är det som vanligt si och så med. Platsen bakom passageraren och hyttstolarna är mer än okej, men själva sittgruppen är under all kritik med allt för raka ryggstöd. Här sitter man inte bara illa, här sitter man uruselt.

En stor taklucka och LED-belysning förser sittgruppen med bra ljus. En trio ganska rymliga överskåp, varav en är avsedd som ett tv-skåp får betyget helt okej. Ovanför hytten sitter en elegant modul med fack i bästa marina stil.

I köket finns en trelågig spis och såväl fläkt som öppningsbart fönster och taklucka, bra. En originell kryddhylla där designern uppenbarligen fått fritt spelrum skiljer de båda överskåpen åt. Det ena skåpet har ett hyllplan, det andra skåpet är utan för att i stället kunna svälja höga förpackningar.

Under diskbänken fnyser vi lite åt 97 liter kyl/frys och det bör även tilläggas att det bara rör sig om ett frysfack. Till höger om kyl/frys finns tre förvaringslådor, där en är avsedd för bestick.

Mitt emot köket sitter den robusta dörren som leder in till toalettutrymmet. Där inne blir vi förtjusta, även om att utrymmet ger ett lite plastigt intryck. Här finns tre handdukshållare, en på dörren, en i duschutrymmet och en på väggen – prima. Det finns dessutom en handfull krokar, rikligt med skåp och förvaringshyllor för diverse tvätt- och duschattiraljer plus spegel, taklucka, tvålkopp, tandborstmugg samt toarulleshållare. Sitter man på toaletten är utrymmet optimalt, men det är det inte i duschen. Ett par centimeter till hade varit att önska.

Laika X 650 R

Stor taklucka, tre fönster, taklampa och läslampor ger bra ljus i sovdelen.

Nu till sovdelen. X 650 R är försedd med långbäddar som med en utdragbar skiva plus ett par dynor ger oss en dubbelsäng som heter duga. Tyvärr krävs det ett rejält högt kliv för att komma i och ur sängen/sängarna. Att man sedan måste ned på knä för att komma åt kläderna i garderoben under ena sängen är inte heller någon höjdare. Förvaringsutrymmet består av ett skåp och två lådor. Dessvärre behöver man kröka rygg så fort man ska plocka fram eller stuva undan något, och det är inte optimalt.

Ovanför sängarna finns det sex överskåp plus ett par hyllfack och de, tillsammans med tygfickorna mellan de båda långbäddarna, räcker mer än väl för diverse persedlar.

Vid en snabbsummering är det helt uppenbart att de positiva intrycken av X 650 R är fler än de negativa. Visst hade vi önskat fler 230-uttag än de vi fann (två med den i tv-skåpet) och visst borde tillverkarna kunna ta ett krafttag med den bedrövliga komforten i sittgruppen, men i övrigt är det många bra lösningar och en mängd designmässiga fullträffar.

 

FAKTA:

Laika X 650 RPris: 659 000 krGarantier: Två års nybilsgaranti, sex  års täthetsgaranti
Utvändiga mått: L/B/H: 669 cm/230 cm/282 cm
Totalvikt: 3 500 kgTjänstevikt: 2 998 kg
Antal trepunktsbälten: 3
Antal bäddar: 3
Värme: Luftburen
Extrautrustning: Visad bil var utrustad med elpatron, varmvattenbehållare, markis, AC i bildelen, farthållare, airbag, golvvärme, stereo, 130 hk motor.

On
Off

0 kommentarer

 • Polar 520 CTH: Minst i familjen

  Polar 520 CTH: Minst i familjen

  Lite drygt sju meter lång inkluderat dragstång och ändå minst i familjen! Vi har kikat närmare på den kortaste modellserien hos Polar – 520 CTH.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-09-18 07:07

 • Kabe Classic Crossover 740 LXL: Populär blandras

  Kabe Classic Crossover 740 LXL: Populär blandras

  Crossovermodeller har funnits hos Kabe sedan 2014. Det är ingen halvintegrerad husbil och ingen alkov. Den är vad den heter: en crossover – vilket innebär det bästa av två världar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-09-10 07:42

 • Chausson 630 Premium: Underbart udda

  Chausson 630 Premium: Underbart udda

  Stor yta i en liten husbil. Är det något varumärke som kan trolla med knäna så är det Chausson. Häng med när vi reser framåt i tiden tillsammans med 630 Premium där innovation är deras DNA.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-09-07 07:54

 • Hobby 390 OnTour SF: Liten, lätt och smidig

  Hobby 390 OnTour SF: Liten, lätt och smidig

  Tillhör du dem som bara har B-körkort och en tämligen liten dragbil? Prioriterar du dessutom resandet och själva äventyret mer än att kunna bo kungligt på stor yta? Om alla svaren är ja, då kan Hobbys minsta husvagnsmodell OnTour 390 SF vara högaktuell.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-09-03 07:31

 • LMC Style Lift 500 K: Bäddat för succé

  LMC Style Lift 500 K: Bäddat för succé

  Nya LMC Style Lift har nedfällbar taksäng som standard och det ger den stora familjen ett flexibelt utrymme. I 500 K är det som bäddat för succé, i den finns det nämligen sex sovplatser.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-08-21 08:53

 • Pilote P696D: Fransk finess

  Pilote P696D: Fransk finess

  Är det möjligt att få en husbil i sjumetersklassen att kännas som om den vore två meter längre? Jodå, det går. Kolla gärna in Pilote P696D och se vilket underverk fransmännen har åstadkommit med tämligen små medel.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-08-20 07:17

 • Knaus 540 UE Sport Silver SEL: Silver är guld värd

  Knaus 540 UE Sport Silver SEL: Silver är guld värd

  Bra andrahandsvärde, ett gediget hantverk, ett stort återförsäljarnät samt mycket husvagn för pengarna. Det finns en uppsjö av anledningar till att välja en vagn ur Knaus digra sortiment.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-08-12 07:12

 • Hobby Optima Premium T75 HGE: Packat och klart

  Hobby Optima Premium T75 HGE: Packat och klart

  Storsäljande och populära Hobby. Den här gången tar vi oss an en Forsberg Edition. En husbil som redan är utrustad med allt och lite till – och det till ett pressat pris.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-08-05 08:54

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Bo litet – lev stort

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Bo litet – lev stort

  Det finns husvagnar som närapå känns större på insidan än på utsidan. Den för året nya modellen Weinsberg CaraOne 390 PUH är en av dem. Förklaringen heter – en platsbesparande taksäng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-15 07:32

 • Karmann Davis 620: Skön karisma

  Karmann Davis 620: Skön karisma

  Det senaste året har det hänt en hel del med kompakthusbilarna. Sakta men säkert har de närmat sig de normalstora husbilarna gällande komfort och planlösningar. Karmann Davis 620 är en av dem.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-14 07:46

 • Dethleffs Pulse T7051 EB: Många plus för Pulse

  Dethleffs Pulse T7051 EB: Många plus för Pulse

  Sugen på en fräck och modernt designad husbil som även är utrustad för en vargavinter? Om så är fallet, kolla då in lite småkaxiga Dethleffs Pulse T7051 EB.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-09 07:01

 • Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

  Adria Altea 542 PK: Främjar förstagångsköparna

  Tillhör ni skaran som har fastnat för husvagnslivet, har fler än ett barn i låg ålder och är ute efter en ny barnkammarvagn som inte gör stora hål i plånboken? Då är Adria Altea 542 PK ytterst praktisk som en premiärvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-07-06 08:16

 • Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight T67: Redo för solsemestern

  Sunlight har sedan begynnelsen varit under Dethleffs vingar och som bekant ingår de i sin tur i den mäktiga koncernen Erwin Hymer Group. Med andra ord – ett varumärke att lita på till en billig penning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-15 07:46

 • Rapido V62: Inte som alla andra

  Rapido V62: Inte som alla andra

  Det har länge pratats om plåtisarnas popularitet på den syd- och mellaneuropeiska marknaden. I Sverige har intresset ökat de senaste åren, även om den riktiga boomen har uteblivit. Det kan Rapido V62 kanske ändra på?

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-11 07:45

 • Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby De Luxe Edition 545 KMF: Estetiskt elegant edition

  Hobby har en diger husvagnsflotta som består av sex serier och 58 olika modeller. De Luxe Edition finns i sex olika tappningar där fyra av dem är barnkammarvagnar. Vi har tittat närmare på 545 KMF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-06-04 07:32

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1593 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 581 fristående campingplatser och 655 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020 -10

 • Husvagn & Camping 2020-09

 • Husvagn & Camping 2020-08

 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842