Husbil: Nordic Explore

Husbil: Nordic Explore

Publicerad

Om man som husbilskund vill påverka utrustning och detaljer, då är det svenskbyggda Nordic man ska vända sig till. Vi tittar på alkovmodellen Explore, som är byggd i samråd med kunderna.

Det är i husbils- och husvagnsmeckat Kristinehamn som Nordic bygger skräddarsydda husbilar anpassade efter kundernas önskemål. Nordic har genom årens lopp plockat fram ett antal modeller och lösningar i samarbete direkt med sina kunder.

Förarhytten är lite av Nordics signum. De isolerade skjutdörrarna gör att man inte behöver elda för kråkorna nattetid. Samtidigt drar man nytta av bonusvärmen från hytten under färd. AC i hytten, dieselvärmare, värmeväxlare, fönsterhissar, elbackspeglar och centrallås är standardutrustning liksom ESP (antisladd) och ASR (antispinn). Andra praktiska detaljer som är standard i Explore är jordfelsbrytare, slangbrottsventil och sist men inte minst brandsläckare.

Bakom ratten mår vi prima. Under huven sitter en Mercedesmotor på 163 hästkrafter, och den är närapå tyst som en mus att styra bland gator och torg. Här andas husbilen kvalitet rakt igenom. Dessutom känns inte Explore gigantisk fast den mäter 7,5 meter. Nordic har utrustat sina fordon med kraftig isolering och vattenburen värme från Alde.  Här har vi med andra ord ett rullande hem som klarar det bistra, nordiska klimatet.

Vi kliver in i bodelen och möts av en exemplarisk instegsgarderob med plats för både ytterkläder och skor. I garderoben finns också värme och ventilation, vilket är en stor fördel vid regn och rusk.  Hatthyllan får vi inte heller glömma bort, den är en praktisk detalj.

Nordic Explorer

Med alkovsängen inskjuten är det enkelt att komma åt hyttstolarna och det blir mer utrymme vid sittgruppen.

Nu till toalett- och duschutrymmet. Det är både snyggt och funktionellt. Golvvärme, våtrumsmatta, handdukstork och en kraftig värmefläkt, mycket bra. Själva duschutrymmet är dessutom tämligen stort, något som inte tillhör vanligheterna i campingfordon. Ett mindre fönster ovanför toasitsen vet vi av erfarenhet att vissa tycker lite si och så om. Ur ventilationssynpunkt är det riktigt bra tillsammans med takfönstret, när det gäller insyn är det kanske mindre praktiskt.  

Mitt emot toalett- och duschutrymmet har vi köket som är ganska litet men väldisponerat och funktionellt. Fläkt, fönster och stor taklucka ger i det närmaste optimal ventilation vid den trelågiga spisen. Stor kyl, separat frys och ugn ger samma känsla som hemma och förvaringsutrymmen med luftspalter är också mycket bra.

Då detta är en alkovmodell (går även att få som halvintegrerad) finns det sovrum i var sin ända av husbilen. Längst bak i bilen fanns det långbäddar, men det bör påpekas att planlösningar kan ändras efter kundens önskemål.  I alkoven ovanför hytten har Nordic valt en lösning med en skjutbar säng som ger luftig atmosfär när sängen inte är utfälld. Samtliga sovplatser är utrustade med en vridbar spotlight. Fönstren är fyra till antalet, vilket ger bra vädring.

Det är skinnmöbler som gäller i samvarodelen och där sitter vi riktigt komfortabelt. En smula trångt runt bordet är det, framförallt när den fiffiga förlängningsskivan är utdragen maximalt. Då sitter man där man sitter, utan någon som helst chans till rokad. Sex personer kan ta plats runt bordet om man även utnyttjar hyttstolarna, men då har bara hälften första parkett runt tv:n.

Öppnar vi den utvändiga lastluckan lägger vi märke till både lyse och värme och att alla kablar är fiffigt inbyggda. Vi noterar även klädhängare och frikostigt med utrymme, det finns inget vi kan anmärka på. Inne finns det två garderober, en mellan de båda långbäddarna och en mellan sov- och bodelen samt ett stort skåp under ena sängen.

Rent byggnadstekniskt handlar det om ett gediget hantverk och helt klart sätter Nordic funktion i fokus. Ska vi anmärka på något, är det kanske priset. Men man ska ha i åtanke att det många andra märken har som tillval, har Nordic som standard.

 

Fakta Nordic Explore

Pris: 1 215 000 kronor

Garantier: Två års nybilsgaranti, fem års täthetsgaranti

Utvändiga mått: L/B/H: 750 cm/242 cm/290 cm

Totalvikt: 4 200 kg

Tjänstevikt: 3 500 kg

Antal trepunktsbälten: 3

Antal bäddar: 4

Värme: Vattenburen

On
Off

1 kommentarer

 • Laika Ecovip L 3019: Framtida former

  Laika Ecovip L 3019: Framtida former

  Här tar vi oss an Laikas nya Ecovip L 3019. Med ny menas älskad klassikerserie som har funnits sedan 1992, fast här i ny tappning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-24 07:39

 • Kabe Classic 600 GLE KS B15: För flerbarnsfamiljen

  Kabe Classic 600 GLE KS B15: För flerbarnsfamiljen

  I dagens samhälle är det inte ovanligt att två barnfamiljer slås samman. Då kan det också hända att två eller tre småttingar plötsligt blir fem på en och samma gång. Kabe har en lösning på detta i Classic 600 GLE KS B15.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-22 06:27

 • Bürstner Elegance I 910 G: Rulla ut den röda mattan

  Bürstner Elegance I 910 G: Rulla ut den röda mattan

  Rubriken är egentligen ett uttryck som härrör från filmbranschen. Det är ett sätt att rubricera lyx och extravagans när de celebra gästerna kliver ur sina limousiner och välkomnas till galapremiärerna. Vi anser att Bürstner Elegance I 910 G bör få samma behandling som de betydande stjärnorna.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-16 07:00

 • Adria Alpina 753 UP: Vägvinnande vintervagn

  Adria Alpina 753 UP: Vägvinnande vintervagn

  Om villavagnsliknande Astella ursäktar är Alpina den mest exklusiva husvagnsserien inom Adria. Den har även de egenskaper som krävs för att klara det bistra, nordiska klimatet och för att kunna kalla sig en åretruntvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-11 07:32

 • Polar 620 LB VK Edition: Michelinartad stjärnglans

  Polar 620 LB VK Edition: Michelinartad stjärnglans

  Polar är på väg att krossa fjolårets resultat för sålda husvagnar. Och egentligen är det inte så underligt. I ståndaktig stil fortsätter de att producera högkvalitativa husvagnar där man nästan kan dra en parallell till en eller två Michelinstjärnor för en gourmetkrog. Det är i den divisionen Polar spelar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-18 06:57

 • McLouis MC4 273: Italiensk prisattack

  McLouis MC4 273: Italiensk prisattack

  Generalagenten Autohallen lägger i nästa växel och går på offensiven gällande varumärket McLouis. Nya 200-serien kommer nämligen att kosta endast 649 000 kronor, fast utrustningspaketet all inclusive ingår.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-16 07:51

 • Knaus Südwind Scandinavian Selection 650UDF: För skandinaviskt bruk

  Knaus Südwind Scandinavian Selection 650UDF: För skandinaviskt bruk

  Det finns en mängd välutrustade husvagnar. Och sedan finns det en och annan tillverkare som tar ut svängarna än mer. Bland dessa kvalificerar sig Knaus med serien Südwind Scandinavian Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-12 07:44

 • Carado A132: Liten med stor potential

  Carado A132: Liten med stor potential

  Kan du tänka dig en husbil under sex meter med två riktiga sängar? När du sedan får reda på att den bara kostar 576 000 kronor i sitt grundutförande börjar man nästa tro att det är ett skämt. Men så är icke fallet – för Carado A132 finns i allra högsta grad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-10 08:05

 • Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!

  Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!

  Weinsbergs serie CaraTwo utgår och ersätts av en lättdragen, prispressad och enbart eldriven kvintett som heter CaraCito. Jo, ni läste rätt. Ingen gasol – bara eldrift.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-26 07:59

 • Rapido C55: Smal med bred repertoar

  Rapido C55: Smal med bred repertoar

  En ny dimension – en smidig och smärt sådan. När Rapido lanserar sin nya serie C gör de det med besked. De nya fordonen är i och för sig smala, men de bjuder på en bred repertoar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-21 07:28

 • VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

  VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

  En gång i tiden var Folkabussen det mest hippa man kunde ha i campingväg. Men det var då och sedan länge gäller andra fordonstyper. Nu gör emellertid Volkswagen California comeback med campingutrustade Ocean 6.1.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-19 07:08

 • Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på

  Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på

  Affinity by Kabe är precis vad den heter. Ett släktband, skapat av Kabe. Fast det kompakta fordonet är inte tillverkat i Tenhult, utan i Polen. Vad är då Affinity? Jo, en unik och nyskapande plåtis som är en "riktig" husbil på en och samma gång. Sug på den karamellen!

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-18 07:25

 • Adria Adora 613 PK: Flirtar med tonårsfamiljen

  Adria Adora 613 PK: Flirtar med tonårsfamiljen

  När barnen växer upp och blir tonåringar kan det vara svårt att locka dem att följa med mamma och pappa på semester. Kanske måste man fresta med en ny iPhone eller varför inte Adrias nya Adora 613 PK – en modell som verkligen flirtar med familjer som har tonårsbarn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-14 07:59

 • Klaus Live I 700 MEG: Fulländad form

  Klaus Live I 700 MEG: Fulländad form

  Många finesser, hypermodern design, högkvalitativa funktioner och prestanda utöver det vanliga. Vi har tittat till Knaus L!VE I 700 MEG, en serie som är ny för år 2020 och som får en storebror till 2021 i en 900-version.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-18 07:15

 • Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten

  Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten

  Att döpa husvagnar till Diamant eller Briljant är att pränta in sitt signum. Kabe tillverkade inga dussinvagnar förr, och gör det inte nu heller. De står fortfarande för top-of-the-line, vilket visar sig i testade Safir 600 TDL KS.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-16 07:02

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206