Husvagn: Hobby 460 LU Excellent

Husvagn: Hobby 460 LU Excellent

Publicerad

En av Sveriges mest populära och sålda husvagnar är Hobby 560 UL Excellent. Men nu får den snart se upp i säljstatistiken då dess lillebror, Hobby 460 LU Excellent, går mot en ljus framtid.

Det är enkelt att låta sig charmas av den lilla, behändiga 460 LU Excellent, en husvagn som faktiskt känns större och rymligare på insidan än dess ringa storlek på utsidan. Utan att avslöja allt så här inledningsvis känns Hobby 460 LU Excellent helt rätt med praktiska lösningar istället för onödig, men måhända iögonfallande bling-bling.

Vi tar en titt in i husvagnen och noterar instegsdörren som är tvådelad med fönster, myggjalusi, papperskorg och en mängd fack. Däremot finns det varken instegsgarderob eller skoskåp innanför dörren. En meter in i vagnen finner vi dock två krokar för ytterplaggen och det räddar hedern i behåll.

Sittgruppen ser med blotta ögat inte speciellt rymlig ut men fyra vuxna kunde enkelt ta plats utan att de klättrade på varandra. På morgonkvisten testade vi frukost i sittgruppen, då med tre personer runt bordet, och allt flöt på till belåtenhet. Sittkomforten var dessutom helt ok med tämligen hårt stoppade dynor. Belysningen var mer än bra och ljuset går att variera från klart arbetsljus till mysig kvällsbelysning då man har tak-, ramp-, konsol- och hörnbelysning att tillgå. Sex rymliga överskåp med hyllor sväljer en hel del, men ska vi vara petiga hade det inte varit fel med distansskivor. Å andra sidan är inte den här modellen byggd för att vara någon året-runt-vagn. I övrigt när det gäller packning under sittgruppen är det tomt under det kortaste sätet.

Hobby Excellent

Det är stort och rymligt både vid och på köksbänken. Däremot har inte denna modell det slimmade kylskåpet Slim Tower.

Den hemtrevliga atmosfären fortsätter i köket där arbetsytan, båda framför och på köksbänken, är väl godkänd. Till skillnad från en del av Hobbys större modeller är 460 LU Excellent dock inte utrustad med det moderna och slimmade 140-literskylskåpet Slim Tower som blivit lite av Hobbys nya signum. Här finns istället en 112-liters Thetford med frysfack. Fläkt får vi också sätta upp på önskelistan. I gengäld kan Hobby skryta med fyra 230-uttag och bra med utrymme i såväl över- som underskåp.

Mitt emot köket finns toalettutrymmet. Här finns det gott om plats för diverse toaattiraljer via fem öppningsbara skåp, två öppningsbara speglar och fyra plastbehållare. De plana ytorna gör det lättstädat och den eleganta ljusrampen är charmerande. På minussidan: Dusch saknas och speglar på varenda vägg, är inte det lite överdrivet?

När vi satte tänderna i Hobbyvagnen var det drygt 25 grader varmt och till råga på allt tvingades vi förklara öppet krig mot en mängd blodtörstiga myggor som fick för sig att invadera oss. Vi räddades av sex öppningsbara fönster och en taklucka som alla är försedda med myggjalusin. Detta gav ypperlig ventilation samtidigt som moskiterna hölls på avstånd. Till vår stora glädje blev det svalt och skönt inne i husvagnen. Ett klimat som faktiskt höll i sig från tidig morgon till sen kväll.

Hobby Excellent

Lugn och behaglig inredning genomsyrar Hobbys 460 UL Execellent vars interiöra kulörer går i vitt och ljust brun.

Ett plastdraperi skiljer bodelen från långbäddarna längst bak i husvagnen. Mellan de båda sängarna är en garderob placerad och under denna sitter Truma-aggregatet vars utblås är strategisk utplacerade lite varstans i husvagnen. Det finns en kvartett överskåp per säng och tre av dessa skåp har hyllor. Läslampa finns i form av vridbar spotlight plus en liten hylla där exempelvis boken eller mobiltelefonen kan ta plats. Ett plus är distansskivorna runt sängarna vilket gör att ingen behöver ligga direkt emot karossen. Som brukligt är det under sängarna som husvagnen är en packåsna, så även här. Man kan även nå packningen, via lastluckor på båda sidorna, från utsidan. På tal om utsidan så var vi tvingade att knäa när stödbenen skulle ned. Här skulle vi gärna önska att tillverkarna tänker till ett extra varv.

Ok, visst fann vi några plumpar i protokollet i Hobbyn. Men summa summarum var ändå glatt. En liten, rymlig och hemtrevlig husvagn som rullar lätt på väg. Prislapp är under 200 000 kronor och Hobby har ett gott andrahandsvärde. Kan det bli så mycket bättre?

FAKTA
Hobby 460 LU Excellent
Pris: 196 800:-
Garantier: Två års nyvagnsgaranti, fem års täthetsgaranti
Totallängd: 661 cm
Totalbredd: 230 cm
Karosslängd: 540 cm
Invändig längd: 511 cm (med fönsterbänk)
Totalvikt: 1 350 kg
Antal bäddar: 4
Värmesystem: Luftburen

On
Off

2 kommentarer

 • Laika Ecovip L 3019: Framtida former

  Laika Ecovip L 3019: Framtida former

  Här tar vi oss an Laikas nya Ecovip L 3019. Med ny menas älskad klassikerserie som har funnits sedan 1992, fast här i ny tappning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-24 07:39

 • Kabe Classic 600 GLE KS B15: För flerbarnsfamiljen

  Kabe Classic 600 GLE KS B15: För flerbarnsfamiljen

  I dagens samhälle är det inte ovanligt att två barnfamiljer slås samman. Då kan det också hända att två eller tre småttingar plötsligt blir fem på en och samma gång. Kabe har en lösning på detta i Classic 600 GLE KS B15.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-22 06:27

 • Bürstner Elegance I 910 G: Rulla ut den röda mattan

  Bürstner Elegance I 910 G: Rulla ut den röda mattan

  Rubriken är egentligen ett uttryck som härrör från filmbranschen. Det är ett sätt att rubricera lyx och extravagans när de celebra gästerna kliver ur sina limousiner och välkomnas till galapremiärerna. Vi anser att Bürstner Elegance I 910 G bör få samma behandling som de betydande stjärnorna.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-16 07:00

 • Adria Alpina 753 UP: Vägvinnande vintervagn

  Adria Alpina 753 UP: Vägvinnande vintervagn

  Om villavagnsliknande Astella ursäktar är Alpina den mest exklusiva husvagnsserien inom Adria. Den har även de egenskaper som krävs för att klara det bistra, nordiska klimatet och för att kunna kalla sig en åretruntvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-11 07:32

 • Polar 620 LB VK Edition: Michelinartad stjärnglans

  Polar 620 LB VK Edition: Michelinartad stjärnglans

  Polar är på väg att krossa fjolårets resultat för sålda husvagnar. Och egentligen är det inte så underligt. I ståndaktig stil fortsätter de att producera högkvalitativa husvagnar där man nästan kan dra en parallell till en eller två Michelinstjärnor för en gourmetkrog. Det är i den divisionen Polar spelar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-18 06:57

 • McLouis MC4 273: Italiensk prisattack

  McLouis MC4 273: Italiensk prisattack

  Generalagenten Autohallen lägger i nästa växel och går på offensiven gällande varumärket McLouis. Nya 200-serien kommer nämligen att kosta endast 649 000 kronor, fast utrustningspaketet all inclusive ingår.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-16 07:51

 • Knaus Südwind Scandinavian Selection 650UDF: För skandinaviskt bruk

  Knaus Südwind Scandinavian Selection 650UDF: För skandinaviskt bruk

  Det finns en mängd välutrustade husvagnar. Och sedan finns det en och annan tillverkare som tar ut svängarna än mer. Bland dessa kvalificerar sig Knaus med serien Südwind Scandinavian Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-12 07:44

 • Carado A132: Liten med stor potential

  Carado A132: Liten med stor potential

  Kan du tänka dig en husbil under sex meter med två riktiga sängar? När du sedan får reda på att den bara kostar 576 000 kronor i sitt grundutförande börjar man nästa tro att det är ett skämt. Men så är icke fallet – för Carado A132 finns i allra högsta grad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-10 08:05

 • Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!

  Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!

  Weinsbergs serie CaraTwo utgår och ersätts av en lättdragen, prispressad och enbart eldriven kvintett som heter CaraCito. Jo, ni läste rätt. Ingen gasol – bara eldrift.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-26 07:59

 • Rapido C55: Smal med bred repertoar

  Rapido C55: Smal med bred repertoar

  En ny dimension – en smidig och smärt sådan. När Rapido lanserar sin nya serie C gör de det med besked. De nya fordonen är i och för sig smala, men de bjuder på en bred repertoar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-21 07:28

 • VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

  VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

  En gång i tiden var Folkabussen det mest hippa man kunde ha i campingväg. Men det var då och sedan länge gäller andra fordonstyper. Nu gör emellertid Volkswagen California comeback med campingutrustade Ocean 6.1.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-19 07:08

 • Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på

  Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på

  Affinity by Kabe är precis vad den heter. Ett släktband, skapat av Kabe. Fast det kompakta fordonet är inte tillverkat i Tenhult, utan i Polen. Vad är då Affinity? Jo, en unik och nyskapande plåtis som är en "riktig" husbil på en och samma gång. Sug på den karamellen!

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-18 07:25

 • Adria Adora 613 PK: Flirtar med tonårsfamiljen

  Adria Adora 613 PK: Flirtar med tonårsfamiljen

  När barnen växer upp och blir tonåringar kan det vara svårt att locka dem att följa med mamma och pappa på semester. Kanske måste man fresta med en ny iPhone eller varför inte Adrias nya Adora 613 PK – en modell som verkligen flirtar med familjer som har tonårsbarn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-14 07:59

 • Klaus Live I 700 MEG: Fulländad form

  Klaus Live I 700 MEG: Fulländad form

  Många finesser, hypermodern design, högkvalitativa funktioner och prestanda utöver det vanliga. Vi har tittat till Knaus L!VE I 700 MEG, en serie som är ny för år 2020 och som får en storebror till 2021 i en 900-version.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-18 07:15

 • Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten

  Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten

  Att döpa husvagnar till Diamant eller Briljant är att pränta in sitt signum. Kabe tillverkade inga dussinvagnar förr, och gör det inte nu heller. De står fortfarande för top-of-the-line, vilket visar sig i testade Safir 600 TDL KS.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-16 07:02

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206