Husvagn: Fendt Saphir 540 TF

Husvagn: Fendt Saphir 540 TF

Publicerad

Att kombinera bred Queens-bed med smal husvagn hör inte till vanligheterna, eftersom ekvationen inte är alldeles lättlöst. I den här Fendtvagnen har man lyckats med det konststycket, och lite till.

Nordiskt blond är det spontana intrycket när man stiger in i vagnen. Köksinredningen är elfenbensfärgad, och omgiven av snickerier i ljust träslag. Textilierna följer upp med sval färgskala i duvblått och gräddvitt. 

Så snart ögonen bekantat sig med alla fyra väggarna, fastnar blicken på bädden längst fram i vagnen. Queens-bed är benämningen på en dubbelbädd som står centralt i vagnen, det vill säga så att det finns gångplats på båda sidor därom. Det skiljer sig som bekant från de mer vanliga lösningarna, där bäddens ena långsida står emot en av väggarna. Omaket det för med sig är att den som ligger innerst får klättra över sin partner vid upp- eller sänggång, om partnern är före i eller ur sängen. Bäddningen är inte heller lika bekväm vid sådana bäddlösningar, som de där man kan gå runt bädden.

Fendt Saphir 540 TF

Lätt att kliva i och ur, bekväm att bädda, väl tilltagna mått på både längd och bredd och ett mycket komfortabelt underlag, det kan inte bli annat än en osedvanligt skön sovplats.

Queens-bed är inte unikt i husvagnsvärlden. De brukar finnas i så kallade fullbreddsvagnar, alltså de som är 250 centimeter breda. Grejen med den här vagnen är att den bara är 230 centimeter i totalbredd, men man har ändå lyckats få in en Queens-bed.  Alltså var det med viss skepsis vi närmade oss sovplatsen.
Det var ett tag sedan jag var ungflickssmärt, men jag kunde ändå passera bädden lättvindigt. Det tog inte ens emot någonstans när jag böjde mig fram och provbäddade.
Nästa tanke var förstås att bädden fått släppa till några centimeter på bredden för att ge utrymme åt passagen. Men nej – hela 145 centimeter bred är den (120 centimeter vid fotänden), och det är mått som måste få varje användares gillande.  Längdmåttet – 200 centimeter – väcker samma sympati. Som en stor skön famn kändes det när jag på prov sjönk ner i bädden. 

Så hur har de burit sig åt då, konstruktörerna? Jo, klokt nog har de avstått från förvaringsplats, hyllor eller andra publikfriare utmed bäddens långsidor.  Istället är där helt rena väggar, och alltså ingenting man måste parera för.  Det tjänar passagen på.
Förvaringsutrymmena är koncentrerade till huvudändan, där vi hittar nattduksbord, en bred hylla under fönstret, ett par småhyllor i hörnen plus ovanskåp på brukligt sätt.  I hela utrymmet under bädden finns också plats för packning, och det är lätt att lyfta upp bädden för att komma åt där.

Tre öppningsbara fönster ger både ljus och luft – tänk att kunna sätta ordentligt tvärdrag, det är få ting som skapar en så frisk känsla som det!  Läslampor finns i hörnen, men allmänbelysning skulle jag önska mig om vagnen var min.

Fendt Saphir 540 TF

Sittgruppen har fullt tillräckliga mått för två, och tillåter även ett par gästar till bords.

"Köket är hemmets hjärta" brukar det heta, men när det gäller husvagnar är jag inte beredd att hålla med om det. Då är det sittgruppen som blir samlingsplatsen. Sittgruppen i den här vagnen finns vid rakt motsatt kortsida i förhållande till sovavdelningen.

Tvåpersonersfamiljen är den mest logiska målgruppen för den här modellen, och då är sittgruppen bra anpassad till dem. Där finns plats att lägga upp benen, eller krypa upp i soffhörnan, eller förstås att sitta städat och ordentligt som sig bör – vid måltider till exempel. Eller om man har gäster. Då ryms också gästerna bra i sittgruppen. Däremot var dynorna inget under av bekvämlighet. Alltför stumma, enligt min mening.

Tre öppningsbara fönster här också. Läslampor i hörnen, och här finns det jag saknade på annat håll: en armatur i taket för allmänbelysning.  

Köket är placerat centralt i vagnen, alltså emellan sovrum och sittgrupp. Vid första anblicken verkar köksbänken ovanligt hög. Den känslan bekräftas också av måttbandet, som visar på 94 centimeter från golvet. Dessutom är bänken djupare än vanligt, hela 66 centimeter på mitten där djupet är som störst. Spis och diskho är indragna mot väggen. Den tanken är i och för sig bra, eftersom det frigör plats att ställa ifrån sig grejor på. Men kombinationen hög och djup arbetsbänk och "arbetsplatserna" indragna, det skulle ingen ergonom applådera.  I synnerhet för lite kortare personer blir det en obekväm arbetsställning.

Utrymmena i köket är däremot inget att klaga på. Två bra lådor, två med trådkorgar och två med bestickinrede – då bör man klara sig. Ovanskåpen rymmer också en del, och småhyllorna i underkant ger mer plats än man tror.
En ljusramp sitter i underkant ovanskåp, men jag har samma invändning här som i sovavdelningen: det saknas allmänbelysning.

Toarummet, som finns mittemot köket, är inte så mycket att orda om. Det innehåller vad som behövs, där finns tillräckligt med svängrum för det man ägnar sig åt där, och förvaringsutrymmena är också tillfyllest, med småhyllor för småpryttlar och större plats under tvättstället för större grejor. Logiskt.

Om förvaring mer allmänt kan sägas att det är traditionellt ordnat. Utöver de i sovrummet, som vi redan har nämnt, finns en garderob, ovanskåpsrad runt sittgruppen och sofflådor med stuvutrymme. I vänstra sofflådan tar bland annat vattentanken upp en del av utrymmet, men i den högra är det fritt fram för packning. Inte bara utrymmesmässigt utan också när det gäller vikten, eftersom lastförmågan är ovanligt hög. Utrymmet nås också via en lucka utifrån, det är bra. Soffan har dessutom lucka i gaveln, och eftersom den finns direkt innanför dörren blir där en förträfflig plats för skor. I tvärsoffan finns också plats, men där lär nog bara sådant hamna som man använder sällan. Av ren självbevarelsedrift, eftersom det – som brukligt i rundsittgrupper - krävs en omfattande ommöblering av sitt- och ryggdynor för att komma åt sofflådans innandöme. 

Värmen är luftburen, och fina luftspalter finns utmed väggarna runt sittgruppen. Däremot finns inga ryggar i skåpen. Vår, sommar och höst har det ingen större praktisk betydelse, men när det smäller till med vinterkyla kan det bli fuktigt där.

Det var ett trivsamt umgänge med vagnen den lilla tid vi fick tillsammans. Vi for omkring i ett sommarfagert Dalsland, på riksvägar några sträckor och på slingrande småvägar fler sträckor. I båda fallen uppskattade vi vagnens slanka linjer. Det var lätt att hålla åt sidan på de större vägarna, när de som hade mer bråttom körde om vårt ekipage. Och småvägarna kändes inte lika små med den här vagnen, som de gör när man drar fram med en 250 centimeter bred vagn. (Som ju har andra företräden, det ska villigt erkännas).

En foglig följeslagare som också erbjuder plats för mat och mys, någonstans att förvara tillhörigheterna under resan och en härlig plats för nattvilan. Synnerligen lämpad för två personer. Så var vårt bestående intryck efter visiten i den här vagnen.
(Ur H&C nr 7/2009)

 Fakta Fendt Saphir 540 TF
Pris:
228 800 kronor
Totallängd: 739 cm
Totalbredd: 230 cm
Karosslängd: 600 cm
Totalhöjd: 260 cm
Totalvikt: 1 600/1 700 kg
Tjänstevikt: 1 230 kg
Antal sovplatser: 4

On
Off

1 kommentarer

 • Dethleffs Trend A 7877-2: Packåsna för motorsportare

  Dethleffs Trend A 7877-2: Packåsna för motorsportare

  Många framhäver att alkoverna är en utdöende art. Andra förståsigpåare hävdar motsatsen. Vi har satt tänderna i en baddare som är en favorit i motorsportdepåer – Dethleffs Trend A 7877-2.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-01-20 08:39

 • Adria Astella 754 DP: Crème de la crème

  Adria Astella 754 DP: Crème de la crème

  Nya trion Astella från Adria är inte som alla andra husvagnar. Här handlar det om en upplevelse och en känsla av wellness som är i det närmaste obeskrivlig för att vara i husvagnskretsar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-01-15 15:44

 • Hobby De Luxe 460 SFf: Liten storsäljare

  Hobby De Luxe 460 SFf: Liten storsäljare

  Är ni ute efter en modern och behändig resevagn för två till ett rimligt pris? Hobby har ett dussin små husvagnar där De Luxe 460 SFf är ett av många spännande alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-11 09:51

 • Kabe Royal 630 GLE KS B16: Flexibel för finsmakare

  Kabe Royal 630 GLE KS B16: Flexibel för finsmakare

  Vi har denna gång valt att titta på ett flexibelt system där du i mångt och mycket kan skapa din egen drömvagn efter just dina specifika önskemål. Flexline är en mångsidig lösning som kommer från småländska Kabe.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-09 07:12

 • Carthago Chic E-Line I 5.0 LE: Chic och extravagant

  Carthago Chic E-Line I 5.0 LE: Chic och extravagant

  E-Line är en guldkantad serie som har mer komfort och fler innovativa tekniska lösningar än många av syskonmodellerna. Kort sagt handlar det om Carthagos DNA – i premiumtappning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-06 07:24

 • Bürstner Lyseo M660 Harmony L: Harmoni på fyra hjul

  Bürstner Lyseo M660 Harmony L: Harmoni på fyra hjul

  Husbilar byggda på chassi från Mercedes-Benz Sprinter har den senaste tiden blivit mer regel än ett undantag. Av alla dessa finns det emellertid en och annan modell som sticker ut. En sådan är Bürstner Lyseo M 660 Harmony Line.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-12-02 07:54

 • Knaus Van TI Plus: Stor körglädje!

  Knaus Van TI Plus: Stor körglädje!

  Varumärket MAN förknippas ofta med stora lastbilar och bussar. Men MAN finns även i liten tappning och då som TGE – här sammankopplad i en fantastisk fusion med Knaus Van TI Plus.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-11-21 07:01

 • Första intrycket: Eriba Living 525

  Första intrycket: Eriba Living 525

  För väldig många människor är varumärket Eriba de charmiga små retrohusvagnarna med efternamnet Touring. Men Eriba är mycket mer än så. De byggs av Hymer och finns i inte mindre än åtta serier.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-11-18 07:03

 • Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan

  Adria Compact DL Supreme: Den smala lyckan

  Kompakta mått, oändliga möjligheter. Så enkelt skulle vi kunna beskriva den nya given inom husbilsindustrin. Det handlar kort och gott om ett fullvuxet fordon, fast i en något slimmad skepnad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-11-13 09:40

 • Polar 560 CTV Customized: Spegelvänd storsäljare

  Polar 560 CTV Customized: Spegelvänd storsäljare

  Sängen längst bak till höger och toalettutrymmet bredvid är en planlösningsfavorit hos flertalet Polaranhängare. Till årets nyheter tillkom en spegelvänd version där den franska sängen och hygienutrymmet har bytt plats med varandra. CTH blev med andra ord CTV.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-28 08:32

 • Rapido I165 Distinction: Listklättraren

  Rapido I165 Distinction: Listklättraren

  De senaste åren har franska Rapido sakta men säkert flyttat fram sina positioner på den svenska husbilsmarknaden. I nuläget ligger de på fjärde plats i HRF:s registreringsstatistik.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-25 09:54

 • Laika Kreos 7009: Modeskapande och funktionell

  Laika Kreos 7009: Modeskapande och funktionell

  De senaste åren har Laika tagit ett stort kliv framåt på den svenska marknaden. Via en kombination av modern design och en mängd funktionella finesser har det italienska husbilsmärket tagit oss med storm. Blir Kreos 7009 nästa milstolpe?

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-24 08:33

 • Knaus Travelino 400 QL: Byggd för framtiden

  Knaus Travelino 400 QL: Byggd för framtiden

  Knaus har länge arbetat med uppdraget att bygga en husvagnskonstruktion som kan komma att revolutionera branschen. Modellen heter Travelino och den är ett resultat av kombinationen hållbarhet och flexibilitet med minimal vikt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-18 09:50

 • Eura Mobil Profila T 730 EB: Fjällstuga på hjul

  Eura Mobil Profila T 730 EB: Fjällstuga på hjul

  Med sin ljusa interiör påminner Eura Mobil Profila T 730 EB en hel del om en fjällstuga, fast på hjul. Det enda som egentligen saknas är den öppna spisen och en jakttrofé uppspikad på väggen.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-16 08:22

 • Adria Altea 472 KP: Trendig och nyskapande

  Adria Altea 472 KP: Trendig och nyskapande

  Adria är storsäljare på den svenska husvagnsmarknaden. Om nya Altea 472 KP blir en succé återstår att se. Hur som helst är den både modern och spännande, samtidigt som den flirtar med en ny generation husvagnsanvändare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2019-10-15 07:23

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1552 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 577 fristående campingplatser och 616 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 359 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

 • Husvagn & Camping 2019-11

 • Husvagn & Camping 2019-10

 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842