Husbil: Wingamm Brownie 5.8

Husbil: Wingamm Brownie 5.8

Publicerad

I norra Italien bygger man sedan 1977 Wingamm husbilar. Namnet kan associeras med indianernas lätt flyttbara tält och det är ingen tillfällighet, berättar fabrikschef Lorena Turri, när Husvagn & Camping gör ett besök i fabriken i Verona.

Modellen Wingamm Brownie 5.8 är som namnet antyder en bil med 5,8 meters längd där bokstäverna GL står för garage. Hela karossen är gjuten i ett stycke, en så kallad monocoque i glasfiber. Underredet kommer från Alko, bilen från Fiat. Elegansen är inte att ta miste på. Jag konstaterar att man kanske inte är helt färdig med bilen - luckorna har ju inga handtag - men mina tankar kommer på skam då garage- och serviceluckan öppnas via en liten spak inne i bilen, ungefär som man öppnar tanklocket i en personbil. Släta fina väggar utan utskjutande delar och utan lister ger bilen en unik karaktär. Inte ens fönsterramarna sticker ut mer än någon millimeter, man har helt enkelt en försänkning i karossen.

Likadant är det med gångjärnen på entrédörren, de är helt dolda och dörren smiter åt och fyller upp försänkningen med millimeterprecision. Dörren har dock ett handtag, exakt likadant som hyttdörrarnas, Fiat original och fjärrlåst - naturligtvis. Den mjuka runda karossformen förstärks av den helt osynliga övergången från originalhytt till påbyggnaden. Bilen har en totalvikt på 3,5 ton vilket ger den cirka 800 kilos lastförmåga. Isoleringen är gjord av 25 millimeter polyuretan och fabriksfolket intygar att bilen klarar även sträng kyla. Spillvattentanken, som är tillval, sitter där man normalt hittar reservhjulet och den isoleras och värms.

Wingamm Brownie 5,8

Wingamm har patenterat sin taksäng, som tål 350 kilo.

Vi kliver in i bilen och slås av den ljusa inredningen som domineras av grått och vitt. Klädseln på stolarna i hytten och på sofforna i dinetten är dock avvikande med en beige botten med dekor i vinrött. Planlösningen är klassisk med en hel dinett mittemot köket, med badrum och garderob mellan bakstam och dinett. Längst bak våningssängar. Men här slutar alla likheter med en konventionell husbil i den här storleken. För att spara plats har man helt enkelt gjort dinetten mindre. Den är inte byggd för att vara en extrasäng, i stället sover man i den patenterade taksängen som man enkelt drar ner från taket. Den tål 350 kilo och mäter 195 x 135 centimeter. Dessutom har man halverat gasolskåpet vilket gör att man bara får rum med en (1) gasolflaska av typen P11. Mer utrymme i köket i stället.

I tvättrummet finns ingen egen duschkabin men inredningen är sådan att den tål vatten. Ett draperi att dra för och skydda dörren med sägs fungera utmärkt och samtidigt ge det utrymme man behöver när man skall duscha. Tveksamt kanske vad gäller inredningen men utrymmet finns.

Längst bak i bilen finns en våningssäng och den undre sängen går att omvandla till en garagevägg, tät mot resten av bilen då kunderna sagt att de vill ha möjlighet att forsla mopeder, eller rättare sagt skotrar, men vill slippa lukt. Garaget har en stor dörr på högersidan och en mindre på vänster sida. Belysning finns då läslampan för den nedre sängen också fungerar som garagebelysning. Mellan ytterdörren och våningssängen hittar vi garderoben, mittemot tvättrummet. Den är stor och rymmer utan vidare kläder för fyra. Den nedre delen består av två lådor och den avslutas med ett skoskåp.


Wingamm Brownie 5,8

Genom att ta tillvara varje millimeter skapas utrymmen överalt. Här står garderoben på halva hjulhuset.

Köket är inte optimerat för avancerad matlagning. Allt finns utom köksfläkt, men man saknar avställnings- respektive arbetsytor. Man får helt enkelt ta dinettbordet till hjälp. Som tröst får man en täckbricka/skärbräda att lägga över diskhon.
Förarmiljön är likadan som i andra Fiatbilar men sittställningen är en aning bättre läs lägre, då stolarna i just den här modellen inte går att vrida. Bilen är lätt, den är kort och den går som ett skott när vi rinner genom stadens hetsiga trafik. I dessa sammanhang är det skönt att bilen faktiskt är under sex meter, för gränderna är trånga och smala. Att bilen är liten även på insidan är fullständigt naturligt – i den här miljön. Frågan är hur den kommer att tas emot på den svenska marknaden.

Wingamm kommer till Sverige i januari 2012 och visas på Kistamässan 16 -19 februari.

Fakta Wingamm Brownie 5.8
Motor: 130 hk
Växellåda: 6 växlar manuell
Längd/bredd/höjd: 589/215/268 cm
Tjänstevikt: Cirka 2 650 kg
Lastvikt: Cirka 850 kg
Antal bäddar: 4
Antal reseplatser med bälte: 4
Bäddmått fram/tak: 197x135
Bäddmått bak: 200x186, 193x860
Spis: Tvålågig
Värme: Webasto Airtop EVO 3900 (diesel)
Vattentank: 100 liter
Avloppstank: 80 literWingamm Brownie 5,8

Wingamms husbilar är små och lättkörda, och därmed användbara för alla situationer och årstider.

On
Off

2 kommentarer

 • Laika Ecovip L 3019: Framtida former

  Laika Ecovip L 3019: Framtida former

  Här tar vi oss an Laikas nya Ecovip L 3019. Med ny menas älskad klassikerserie som har funnits sedan 1992, fast här i ny tappning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-24 07:39

 • Kabe Classic 600 GLE KS B15: För flerbarnsfamiljen

  Kabe Classic 600 GLE KS B15: För flerbarnsfamiljen

  I dagens samhälle är det inte ovanligt att två barnfamiljer slås samman. Då kan det också hända att två eller tre småttingar plötsligt blir fem på en och samma gång. Kabe har en lösning på detta i Classic 600 GLE KS B15.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-22 06:27

 • Bürstner Elegance I 910 G: Rulla ut den röda mattan

  Bürstner Elegance I 910 G: Rulla ut den röda mattan

  Rubriken är egentligen ett uttryck som härrör från filmbranschen. Det är ett sätt att rubricera lyx och extravagans när de celebra gästerna kliver ur sina limousiner och välkomnas till galapremiärerna. Vi anser att Bürstner Elegance I 910 G bör få samma behandling som de betydande stjärnorna.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-16 07:00

 • Adria Alpina 753 UP: Vägvinnande vintervagn

  Adria Alpina 753 UP: Vägvinnande vintervagn

  Om villavagnsliknande Astella ursäktar är Alpina den mest exklusiva husvagnsserien inom Adria. Den har även de egenskaper som krävs för att klara det bistra, nordiska klimatet och för att kunna kalla sig en åretruntvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-11 07:32

 • Polar 620 LB VK Edition: Michelinartad stjärnglans

  Polar 620 LB VK Edition: Michelinartad stjärnglans

  Polar är på väg att krossa fjolårets resultat för sålda husvagnar. Och egentligen är det inte så underligt. I ståndaktig stil fortsätter de att producera högkvalitativa husvagnar där man nästan kan dra en parallell till en eller två Michelinstjärnor för en gourmetkrog. Det är i den divisionen Polar spelar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-18 06:57

 • McLouis MC4 273: Italiensk prisattack

  McLouis MC4 273: Italiensk prisattack

  Generalagenten Autohallen lägger i nästa växel och går på offensiven gällande varumärket McLouis. Nya 200-serien kommer nämligen att kosta endast 649 000 kronor, fast utrustningspaketet all inclusive ingår.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-16 07:51

 • Knaus Südwind Scandinavian Selection 650UDF: För skandinaviskt bruk

  Knaus Südwind Scandinavian Selection 650UDF: För skandinaviskt bruk

  Det finns en mängd välutrustade husvagnar. Och sedan finns det en och annan tillverkare som tar ut svängarna än mer. Bland dessa kvalificerar sig Knaus med serien Südwind Scandinavian Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-12 07:44

 • Carado A132: Liten med stor potential

  Carado A132: Liten med stor potential

  Kan du tänka dig en husbil under sex meter med två riktiga sängar? När du sedan får reda på att den bara kostar 576 000 kronor i sitt grundutförande börjar man nästa tro att det är ett skämt. Men så är icke fallet – för Carado A132 finns i allra högsta grad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-10 08:05

 • Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!

  Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!

  Weinsbergs serie CaraTwo utgår och ersätts av en lättdragen, prispressad och enbart eldriven kvintett som heter CaraCito. Jo, ni läste rätt. Ingen gasol – bara eldrift.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-26 07:59

 • Rapido C55: Smal med bred repertoar

  Rapido C55: Smal med bred repertoar

  En ny dimension – en smidig och smärt sådan. När Rapido lanserar sin nya serie C gör de det med besked. De nya fordonen är i och för sig smala, men de bjuder på en bred repertoar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-21 07:28

 • VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

  VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

  En gång i tiden var Folkabussen det mest hippa man kunde ha i campingväg. Men det var då och sedan länge gäller andra fordonstyper. Nu gör emellertid Volkswagen California comeback med campingutrustade Ocean 6.1.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-19 07:08

 • Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på

  Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på

  Affinity by Kabe är precis vad den heter. Ett släktband, skapat av Kabe. Fast det kompakta fordonet är inte tillverkat i Tenhult, utan i Polen. Vad är då Affinity? Jo, en unik och nyskapande plåtis som är en "riktig" husbil på en och samma gång. Sug på den karamellen!

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-18 07:25

 • Adria Adora 613 PK: Flirtar med tonårsfamiljen

  Adria Adora 613 PK: Flirtar med tonårsfamiljen

  När barnen växer upp och blir tonåringar kan det vara svårt att locka dem att följa med mamma och pappa på semester. Kanske måste man fresta med en ny iPhone eller varför inte Adrias nya Adora 613 PK – en modell som verkligen flirtar med familjer som har tonårsbarn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-14 07:59

 • Klaus Live I 700 MEG: Fulländad form

  Klaus Live I 700 MEG: Fulländad form

  Många finesser, hypermodern design, högkvalitativa funktioner och prestanda utöver det vanliga. Vi har tittat till Knaus L!VE I 700 MEG, en serie som är ny för år 2020 och som får en storebror till 2021 i en 900-version.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-18 07:15

 • Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten

  Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten

  Att döpa husvagnar till Diamant eller Briljant är att pränta in sitt signum. Kabe tillverkade inga dussinvagnar förr, och gör det inte nu heller. De står fortfarande för top-of-the-line, vilket visar sig i testade Safir 600 TDL KS.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-16 07:02

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206