Husbil: Knaus Sky Wave 650 MF

Husbil: Knaus Sky Wave 650 MF

Publicerad

Fiffiga lösningar, bra förvaringsutrymmen och en säng från ovan gjorde det enkelt att dela ut en mängd plus till Knaus Sky Wave 650 MF.

Splitternya modellen Sky Wave finns med tre olika planlösningar. Den som vi synade lite närmare i sömmarna hade en längsgående dubbelsäng i den bakre delen av bilen. Men det är inte där vi inleder genomgången, det gör vi allra längst fram i position bakom ratten.

Där gläds vi åt innerbackspegeln och det goda utrymme för kartor och andra så kallade "vägprylar" som man gärna önskar ha nära till hands. Reglagen sitter bra till och det är bra knuff under huven då 2,3 liters motorn ger 30 hästkrafter mer än vad originalmotorn presterar. Däremot är vi fortfarande lite förbryllade över att det inte ingår radio/stereo och backvarnare i ett ekipage som kostar nästan trekvarts miljon.

Nåja, vi svänger runt förarstolen ett halvt varv och hamnar i samvarogruppen. Den utdragbara bordsskivan är prima och väl lämplig om fler än två eller tre sitter till bords. På tal om att sitta så gör man det behagligast i antingen förarstolen eller tvåsitssoffan längs med bilen. Däremot är det lite halvdan komfort vid bältesplatserna då ryggstödet är aningen för upprätt. Samlar på sig pluspoäng gör samvarogruppen ändå i form av god belysning. Här finns riktbara spotlights av typ halogen plus fyra LED-lampor, och som ett extra ess i rockärmen ger takfönstret god assistans.

Knaus Sky Wave 650 MF

Här kan man vara sex personer till bords. Lägg märke till det båtinspirerade golvet med "nåtade" brädor.

Mitt i vagnen är köket beläget. Den är av vinkelmodell med trelågig längsmonterad spis, vilket ger bra arbetsyta. Skafferi och porslinsskåp håller hög klass, och det gör också kylskåpet och den utdragbara frysluckan, vilka rymmer 145 respektive 19 liter. Avsaknaden av fläkt hamnar dock på minuskontot.

När det gäller förvaring finns det en stor, präktig garderob och ett stort skåp för exempelvis sänglinne med mera. Därutöver finns en djup låda under ena soffan plus plats under sängen som man dock enklast kommer åt via den stora lastluckan från utsidan. Två mindre skåp under loftsängen samt ett brett skåp ovanför sängen allra längst bak gör till slut alla nöjda och belåtna.


Knaus Sky Wave 650 MF

Den sänkbara sängen styrs elektroniskt och ger en skön skarvfri bädd - som alltid är bäddad.

Per automatik kommer vi in på sovplatser och det finns faktiskt två dubbelsängar att använda sig av. Ovanför sittgruppen finns en el-loftsäng och med ett enkelt tryck på kontrollpanelen förvandlas taket till en sovplats på 200 x 140 centimeter. Under loftsängen finns det dessutom utrymme för ännu en sovplats. Loftsängens mått är faktiskt biffigare än den längsgående sängen med avsmalnande fotända i bakre delen av bilen. Den mäter 196 x 132 centimeter och har ett litet aber då madrassen är delbar, för vem vill hamna i skarven?

Plus i kanten ger vi i gengäld för den tygklädda distansskivan som dels ger bra luftgenomströmning och dels gör att man inte behöver ligga mot en kylig yttervägg. Textilfickorna på den bakre väggen känns som en fiffig lösning och lamporna är lämpligt placerade för kvällsläsning. I den här delen av husbilen finns även en taklucka samt ett draperi som separerar denna yta från kök och sittgrupp.

Utrymmet i hygienavdelningen är inte det största vi har klivit in i, men det ryms ändå en duschkabin vilket är gynnsamt. Väl tilltagen är i gengäld plasthandfatet som påminner om storleken hemma. Toaletten kommer från Dometic och ska vi vara petiga är sitthöjden i högsta laget. Förvaringsplats finns såväl under som över handfatet. Utöver fönstret ger en spotlight i duschkabinen och lampan vid spegeln det ljus som är behövligt för detta utrymme.

Värmen är luftburen och utblåsen sitter på strategiska ställen, detsamma gäller för 230-uttagen som vi finner i köket, soffan och sovrummet. Ska vi kort sammanfatta Knaus Sky Wave 650 MF så ger den ett helhetsintryck som bör kunna leda till succé. Visst finns det några detaljer som är sisådär, men överlag är det mestadels noteringar på pluskontot.

Fakta Knaus Sky Wave 650 MF
Pris: Från 589 000:-, visad bil 703 550:-
Chassi: Fiat Multijet 2.3 liters, 130 hk
Garantier: 2 år nybilsgaranti, 5 år täthetsgaranti
Utvändiga mått: L/B/H: 703cm/230cm/290cm
Totaltvikt: 3 500 kg
Tjänstevikt:Antal trepunktsbälten: 4

Antal bäddar: 5
Värme: Luftburen
Extrautrustning: Visad husbil var extrautrustad med Sky Wave paket - isoleringsjalusier, isolerad och uppvärmd avloppstank, insektsdörr, radioförberedning, överdragskläder på förarstolarna, öppningsbart takfönster. Fiat paket – AC, airbag passagerarsidan, ASR, farthållare, el-backspeglar. 2,3 liters Multijet 130 hk, lackerad front, Truma Combi EH, golvvärme, alupanel, tv-hållare, textilpaket, 145 liters kylskåp, markis

Film och redigering: Alje van Dam
(Ur H&C 8/2010)

Knaus Sky Wave 650 MF

Välkänd förarmiljö som Knaus Sky Wave delar med alla andra Fiatbaserade delintegrerade husbilar.

On
Off

9 kommentarer

 • Laika Ecovip L 3019: Framtida former

  Laika Ecovip L 3019: Framtida former

  Här tar vi oss an Laikas nya Ecovip L 3019. Med ny menas älskad klassikerserie som har funnits sedan 1992, fast här i ny tappning.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-24 07:39

 • Kabe Classic 600 GLE KS B15: För flerbarnsfamiljen

  Kabe Classic 600 GLE KS B15: För flerbarnsfamiljen

  I dagens samhälle är det inte ovanligt att två barnfamiljer slås samman. Då kan det också hända att två eller tre småttingar plötsligt blir fem på en och samma gång. Kabe har en lösning på detta i Classic 600 GLE KS B15.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-22 06:27

 • Bürstner Elegance I 910 G: Rulla ut den röda mattan

  Bürstner Elegance I 910 G: Rulla ut den röda mattan

  Rubriken är egentligen ett uttryck som härrör från filmbranschen. Det är ett sätt att rubricera lyx och extravagans när de celebra gästerna kliver ur sina limousiner och välkomnas till galapremiärerna. Vi anser att Bürstner Elegance I 910 G bör få samma behandling som de betydande stjärnorna.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-16 07:00

 • Adria Alpina 753 UP: Vägvinnande vintervagn

  Adria Alpina 753 UP: Vägvinnande vintervagn

  Om villavagnsliknande Astella ursäktar är Alpina den mest exklusiva husvagnsserien inom Adria. Den har även de egenskaper som krävs för att klara det bistra, nordiska klimatet och för att kunna kalla sig en åretruntvagn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-03-11 07:32

 • Polar 620 LB VK Edition: Michelinartad stjärnglans

  Polar 620 LB VK Edition: Michelinartad stjärnglans

  Polar är på väg att krossa fjolårets resultat för sålda husvagnar. Och egentligen är det inte så underligt. I ståndaktig stil fortsätter de att producera högkvalitativa husvagnar där man nästan kan dra en parallell till en eller två Michelinstjärnor för en gourmetkrog. Det är i den divisionen Polar spelar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-18 06:57

 • McLouis MC4 273: Italiensk prisattack

  McLouis MC4 273: Italiensk prisattack

  Generalagenten Autohallen lägger i nästa växel och går på offensiven gällande varumärket McLouis. Nya 200-serien kommer nämligen att kosta endast 649 000 kronor, fast utrustningspaketet all inclusive ingår.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-16 07:51

 • Knaus Südwind Scandinavian Selection 650UDF: För skandinaviskt bruk

  Knaus Südwind Scandinavian Selection 650UDF: För skandinaviskt bruk

  Det finns en mängd välutrustade husvagnar. Och sedan finns det en och annan tillverkare som tar ut svängarna än mer. Bland dessa kvalificerar sig Knaus med serien Südwind Scandinavian Selection.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-12 07:44

 • Carado A132: Liten med stor potential

  Carado A132: Liten med stor potential

  Kan du tänka dig en husbil under sex meter med två riktiga sängar? När du sedan får reda på att den bara kostar 576 000 kronor i sitt grundutförande börjar man nästa tro att det är ett skämt. Men så är icke fallet – för Carado A132 finns i allra högsta grad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-02-10 08:05

 • Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!

  Weinsberg Caracito 390 QD: Ladda med el!

  Weinsbergs serie CaraTwo utgår och ersätts av en lättdragen, prispressad och enbart eldriven kvintett som heter CaraCito. Jo, ni läste rätt. Ingen gasol – bara eldrift.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-26 07:59

 • Rapido C55: Smal med bred repertoar

  Rapido C55: Smal med bred repertoar

  En ny dimension – en smidig och smärt sådan. När Rapido lanserar sin nya serie C gör de det med besked. De nya fordonen är i och för sig smala, men de bjuder på en bred repertoar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-21 07:28

 • VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

  VW California Ocean 6.1: Kejsarens nya kläder

  En gång i tiden var Folkabussen det mest hippa man kunde ha i campingväg. Men det var då och sedan länge gäller andra fordonstyper. Nu gör emellertid Volkswagen California comeback med campingutrustade Ocean 6.1.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-19 07:08

 • Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på

  Affinity by Kabe: Släktskap man kan lita på

  Affinity by Kabe är precis vad den heter. Ett släktband, skapat av Kabe. Fast det kompakta fordonet är inte tillverkat i Tenhult, utan i Polen. Vad är då Affinity? Jo, en unik och nyskapande plåtis som är en "riktig" husbil på en och samma gång. Sug på den karamellen!

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-18 07:25

 • Adria Adora 613 PK: Flirtar med tonårsfamiljen

  Adria Adora 613 PK: Flirtar med tonårsfamiljen

  När barnen växer upp och blir tonåringar kan det vara svårt att locka dem att följa med mamma och pappa på semester. Kanske måste man fresta med en ny iPhone eller varför inte Adrias nya Adora 613 PK – en modell som verkligen flirtar med familjer som har tonårsbarn.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-01-14 07:59

 • Klaus Live I 700 MEG: Fulländad form

  Klaus Live I 700 MEG: Fulländad form

  Många finesser, hypermodern design, högkvalitativa funktioner och prestanda utöver det vanliga. Vi har tittat till Knaus L!VE I 700 MEG, en serie som är ny för år 2020 och som får en storebror till 2021 i en 900-version.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-18 07:15

 • Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten

  Kabe Safir 600 TDL KS: Exklusiv ädelsten

  Att döpa husvagnar till Diamant eller Briljant är att pränta in sitt signum. Kabe tillverkade inga dussinvagnar förr, och gör det inte nu heller. De står fortfarande för top-of-the-line, vilket visar sig i testade Safir 600 TDL KS.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2020-12-16 07:02

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206