Husbil: Sun Living Lido S 42 SL

Husbil: Sun Living Lido S 42 SL

Publicerad

Är det ett eget husbilsmärke eller en prispressad Adria? Vi har den här gången valt att syna den prisvänliga instegsmodellen Sun Living Lido S 42 SL i sömmarna.

Till en början byggdes Sun Living i Spanien under Sun Rollers paraply. Efter att Adria blev en framstående aktieägare flyttades hela produktionen till deras fabriker i Slovenien och hösten 2008 var det världspremiär för modellserien Sun Living Lido. Att de nu är flygfärdiga är kanske inte så underligt. Sun Living är egentligen en Adria som är försedd med något enklare utrustning.

I originalutförande sitter det en tvåliters motor med 115 hästkrafter under huven. På vårt testfordon var det en 2,3-liters med ytterligare 30 hästkrafter som vi hade till förfogande. När vårt testobjekt rullar på bra på den kurviga landsvägen, noterar vi airbag på såväl förar- som passagerarsidan (tillval) och farthållare (tillval). I hytten finns även en gardin att applicera på såväl fram- som sidorutorna för att hindra insyn.  Halvintegrerade Lido S 42 SL är utrustad med abs (låsningsfria bromsar) och ebd (elektronisk bromskraftfördelning).

Däckreparationssats och SecuMotion reduceringsventil ingår i säkerhetutrustningen och där skriver vi även in jordfelsbrytare. Hur är det då med övrig teknik? Jo, det finns LED-belysning, dimbakljus, el-speglar och ett så kallat elektroblock (12-voltscentral som sitter under sidosoffan).  Dessutom är den tv-förberedd med antenn-, 230- och dubbla 12V-uttag vid fotändan på ena sängen. Övriga 230-uttag finns i hallen och köket. Värmen är luftburen och den kommer från Truma Combi 4 som har inbyggd varmvattenberedare. Det finns fem utblås och de är placerade vid hall, sittgrupp, toalett samt två stycken vid den öppna ytan i köksavdelningen.  Så lite siffror - spillvattentanken rymmer 85 liter, färskvattentanken 110 liter medan bränsletanken rymmer 90 liter diesel.

Hallen är förnämlig. Det kanske är överord att säga att det rör sig om en instegsgarderob men det är i varje fall en närliggande sådan bakom ryggstödet på den tvärställda extrasittplatsen till höger om ingången. Denna garderob mäter (hänghöjd/bredd/djup) 120/46/25 centimeter och här finns även hatthylla, skoskåp och tygfickor. Inte illa!

Den andra garderoben kräver knäböj då den är belägen under ena långbädden. Motsvarande skåp under den andra enkelsängen är ett förrådsutrymme som saknar galgstång och som delvis kan nås från lastutrymmet bak. Lastluckor finns på båda sidor av fordonet (110x74 respektive 110x58 centimeter) och i det stora, för övrigt utmärkta, lastutrymmet längst bak finns det sex lastöglor att försegla lasten med, plus ett antal fack. I bodelen finns det åtta överskåp med luftspalter på alla utom en och med distansskivor i tre av dem. En litet fack för småpryttlar finns även i ett av trappstegen upp till långbäddarna.

När vi ändå är inne på sängarna kommer vi under den vänstra (i bilens körriktning) långbädden enkelt åt packningen. Via en utdragbar skiva och en extradyna förvandlar vi dessutom singelbäddarna till en bred dubbelsäng i ett nafs. De mäter 200 x 85 respektive 190 x 85 centimeter och som dubbelsäng kan vi rita dit ytterligare 48 centimeter på bredden. 230-uttag sitter vid ena fotändan och läslamporna är vridbara. Övrigt ljus får vi av två öppningsbara fönster och en stor taklucka. Tyvärr är avståndet från huvudkudden till överskåpen i snålaste laget, och det blir omöjligt att halvligga och läsa utan att slå huvudet i underkanten på överskåpet. Draperi eller liknande som ger avskildhet finns inte.   

I hygienutrymmet är det bra med plats. Men varför har man monterat lampknappen i takhöjd? Här är tydligen inga barn välkomna. Benutrymmet när vi sitter på toaletten får full poäng och vi gör tummen upp för utrymmet i duschen. Höjden till tvättstället är 83 centimeter vilket är godkänt. Över- och underskåp finns, liksom dubbla krokar. Men vi saknar toalettrulleshållare. En Vecam-ventilator (11 centimeter) sitter i taket.

Om höjden till tvättstället är godkänt i tvättrummet så är det värre i köket. Med blotta ögat ser vi att det inte står rätt till och mycket riktigt. Tumstocken visade 98 centimeter. Nästan en decimeter högre än det funktionsnormerade måttet (90 centimeter). Diodljusrampen ovanför diskbänken är förnämlig men köket i övrigt lämnar några frågetecken. Vi saknar besticklåda och trådbackar och arbetsytan är inget att skryta över. Ok, det mesta kan man fixa till om man inte har tummen mitt i handen. Två överskåp och ett angränsande jalusiskåp är godkänt, liksom stänkskyddet som är fiffigt undangömt på undersidan av skyddslocket.

Under dinetten är det dubbelgolv. Sittgruppen är för övrigt bra. Sittdjupet prickar normen 45 centimeter och soffan är 102 centimeter bred. Tillsammans med de vridbara hyttstolarna kan fem få plats runt bordet. Beräknat på fyra personer (antalet bältesplatser) har varje individ 45 centimeters plats vid bordet vilket är godkänt.

När vi summerar Sun Living Lido S 42 SL är det uppenbart att vi har med en prisvänlig instegsmodell att göra. Om du är ute efter en gedigen husbil som inte är utrustad med precis allt men som har en god grund att stå på kan Sun Living mycket väl vara ett förstahandsallternativ.

 

FAKTA

Sun Living Lido S 42 SL

Pris: Från 503 900:- (testad bil 542 400:- och med extrautrustning: 2,3 liters motor med 130 hästkrafter, komfortpaket 0 (el-speglar, förberedd radio med högtalare, integrerad antenn i backspegel) komfortpaket 3 (ac i bildel, airbag passagerare, farthållare), överdrag till hyttstolarna i Adriatextil, gasolkoffert för två flaskor, filt/kudde och överdrag till sängen).

Chassi: Fiat Ducato

Motor: 2,3 liters, 130 hk

Utvändiga mått (L/B/H): 660/230/278 cm

Totalvikt: 3 300 – 3 500 kg

Tjänstevikt: 2 843 kg

Antal passagerare: 4

Antal bäddar: 3+1

Här behöver vi inte alltid sitta i hyttsitsarna. I denna modell sitter vi även hyggligt i den meterbreda soffan.

On
Off

5 kommentarer

 • Weinsberg CaraOne 400 LK: För den lilla familjen

  Weinsberg CaraOne 400 LK: För den lilla familjen

  Är det möjligt att bygga en barnkammarmodell med våningssäng i en husvagn som endast är fyra meter invändigt? Jodå, Weinsberg kan minsann och det via sin CaraOne 400 LK.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-01-18 07:43

 • Knaus Van TI Vansation 640 MEG: Manlig sensation

  Knaus Van TI Vansation 640 MEG: Manlig sensation

  Modellserien Knaus Van TI Vansation gjorde en bejublad comeback under fjolåret. Nu utökas duon med en tredje medlem, som till skillnad från sina syskon är byggd på MAN.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-01-14 07:10

 • Hobby Beachy 420: Strandraggaren

  Hobby Beachy 420: Strandraggaren

  Årets mest iögonfallande nyhet från Hobby är utan tvekan husvagnsserien Beachy. En unik konstruktion som är starkt inspirerad av vanlife-trenden, ty det flirtas hej vilt med målgruppen – unga nytillkomna campare.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-01-11 07:54

 • Bürstner Kampen 4x4: Fyrhjulsdriven skogsmulle

  Bürstner Kampen 4x4: Fyrhjulsdriven skogsmulle

  Den har tvåhjulsdrift tills du trycker på knappen till vänster om ratten. Vips, så har plåtisen Bürstner Campeo 4x4 förvandlat sig till ett skogsmullecampande fordon som kan brukas även offroad.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-01-04 07:03

 • Kabe Estate 520 XL: Omarbetad efterföljare

  Kabe Estate 520 XL: Omarbetad efterföljare

  En helt ny husvagn har presenterat sig. Estate heter serien som är en reviderad arvinge till Kabes populära Classic. Vi har kikat på 520 XL som har fransk bädd.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-12-20 07:01

 • Sun Living C65 SL: Smal, smärt och smidig

  Sun Living C65 SL: Smal, smärt och smidig

  Tillhör ni dem som anser att plåtisarna är något för små och de normalstora husbilarna är lite väl skrymmande? Kolla då in den sprillans nya modellen Sun Living C 65 SL som är ett alternativ någonstans mitt emellan ovan nämnda husbilskonstruktioner.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-12-17 07:23

 • Eriba Touring 820: Handbyggd 007

  Eriba Touring 820: Handbyggd 007

  Tänk er en handbyggd husvagn. Ett campingfordon som dessutom tagit hem en triumf i ärofyllda Red Dot Design Award (2019). Alldeles riktigt, det handlar om den unika, smakfulla och minst sagt sofistikerade Eriba Touring 820.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-12-13 07:41

 • Chausson X550: Nutid eller framtid?

  Chausson X550: Nutid eller framtid?

  Innovativt och futuristiskt. Dessa ledord tar Chausson allt som oftast till när de lanserar nya spännande fordon – korta och übercharmiga X550 Exclusive Line är inget undantag.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-12-08 07:45

 • McLouis MC4 873G: För livsnjutare – av livsnjutare

  McLouis MC4 873G: För livsnjutare – av livsnjutare

  Mellanklassfordon med premiumlook. Beskrivningen stämmer till punkt och pricka när det gäller italienska McLouis. Vi har provat modellen 873G med höga långbäddar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-11-24 07:27

 • Polar 680 QB VK Customized: Femstjärnig vistelse

  Polar 680 QB VK Customized: Femstjärnig vistelse

  I väntan på att 2022-modellerna ska rulla in till återförsäljarna sätter vi klorna i en baddare från 2021 som bjuder på stjärnglans – Polar 680.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-11-18 07:37

 • LMC Style 582 K: Premiärvagnen

  LMC Style 582 K: Premiärvagnen

  Tillhör ni dem som hyrt husvagn under året och känt – det här är vår grej! Går ni kanske nu och funderar på att köpa en sprillans ny vagn som ska tilltala såväl er som barnen och plånboken? Då kan LMC Style 582 K vara fordonet ni ska kika närmare på.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-11-16 07:02

 • Etrusco I 7400 QB: Modern miljö

  Etrusco I 7400 QB: Modern miljö

  Tilltalas ni av tysk ingenjörskonst? Går ni samtidigt igång på ett modernt designspråk? Husbilstillverkaren Etrusco står för både och, med det bästa från två världar.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-11-12 07:00

 • Kabe Ametist 560 GLE: För alla med höga krav

  Kabe Ametist 560 GLE: För alla med höga krav

  Ametist kommer från grekiskan och betyder icke berusad. Smyckestenen ansågs nämligen ha tillnyktrande effekt. Denna ädelsten finns runt om i hela världen, även om vi i Sverige gärna vill slå oss för bröstet och propagera för att vi har de allra finaste – fast då som en husvagnsserie hos Kabe.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-10-26 07:28

 • Roller Team Kronos 274 TL: Stilig 20-åring

  Roller Team Kronos 274 TL: Stilig 20-åring

  Ute efter en husbil som är ämnad för barnfamiljer? Vill man samtidigt ha en ljus och modern inredning samt en prislapp som inte gör ett stort hål plånboken, ja då bör man inspektera Roller Team Kronos 274 TL.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-10-22 07:57

 • Hobby OnTour 470 UL: Storleken är inte allt

  Hobby OnTour 470 UL: Storleken är inte allt

  Störst går först och "bigger is better". Det finns massvis med uttryck som anspelar på att ju större saker och ting är, desto bättre är de. Lilla, resevänliga Hobby OnTour 470 UL bevisar i flera fall motsatsen.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2021-10-18 07:45

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1685 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 639 fristående campingplatser och 745 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 301 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-02

 • Husvagn & Camping 2022-01

 • Husvagn & Camping 2021-12

 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206