Husvagn: Adria Altea 390 PS

Husvagn: Adria Altea 390 PS

Publicerad

Liten och behändig med ett modest pris. Den ljusa, fina och okomplicerade resehusvagnen Adria Altea 390 PS är enkel att sammanfatta.

Modellen Altea 390 PS har funnits i Adrias sortiment under en handfull år, men det är först 2012 som den kommer till Sverige. Detta innebär att Adria nu kan erbjuda två små och kompakta vagnar – Altea 390 PS och Action 361 LH.

Till skillnad från Action 361 LH är Altea 390 PS dock en konventionell, vit husvagn som ser ut "som alla andra". Med andra ord, de som är Adriafrälsta, men som tidigare varit lite skraja för den uppseendeväckande Action kan nu andas ut.

Att det är en resehusvagn råder det inga tvivel om. Den är liten och nätt, det är sparsmakat med både bling-bling och utrymme. Men det bör poängteras att den ändå inte känns billig eller trång. Istället passar 390:an i genren ständigt-vara-på-väg-vagn, på ett enkelt och effektivt vis. Var ligger då ribban på utrustningsnivån? Vi tittar in och noterar följande.

Instegsdörren är delad, papperskorg finns men vi saknar fönster. Någon instegsgarderob ser vi inte, och inte heller krokar eller skoskåp. Det är i och för sig inte långt till garderoben och släpar man regnet med sig utifrån, ja då får man kanske hänga av sig de blöta plaggen/skorna i toalett- och duschutrymmet som finns direkt i anslutning till ingången.

Inne i toalett- och duschutrymmet är det plast, plast och åter plast. Men för den kravlöse är det okej, samtidigt som det är i det närmaste optimalt med ett upp- och nedfällbart handfat inkluderat dusch. Spegeln är limmad direkt på väggen, handdukshållare och taklucka finns, annars är det sparsamt med finesser. Väl fungerande? Jajamensan!

Sittgruppen har plats för tre och en distansskiva gör att ingen behöver sitta i direkt anslutning till en eventuellt lite kylig kaross. Sittkomforten är bättre än hygglig, men vi applåderar inte. Två stora fönster och lika många spotlights ger oss god belysning. När det gäller packning finns tre rymliga överskåp och dubbla fack i ett av hörnen. De större persedlarna får plats under den långa soffan, den kortare är upptagen av batteri och delar av hjulhuset. En utdragbar skiva bäddar för en extrasäng i sittgruppen som mäter 192 x 123 centimeter.

Den andra sängen (194 x 136 centimeter) finns i fronten av husvagnen och den tar sin plats. Dubbelsängen är tvärställd och det känns nästan som om den tar upp halva husvagnens utrymme. Men finns det hjärterum så finns det stjärterum – eller som i detta fall utrymme för en god natts sömn. I takhöjd finns två överskåp samt lika många hyllor och fack. Vid huvudändan sitter en distansskiva och spotlights och vid fotändan tv-armen. Takventil och två stora öppningsbara fönster ger god ventilation och ett draperi skiljer "sovrummet" från kök och sittgrupp. Ett 230-uttag tycker vi dock är i snålaste laget, en till hade varit bra.

Husvagn: Adria Altea

Två rymliga överskåp och lika många lådor under köksbänken sväljer det mesta.

Mellan sittgruppen och "sovrummet" har vi köket. Spisen är tvålågig, fläkt saknas men i gengäld finns det öppningsbart fönster plus ett takfönster. Belysning får vi via fönstret och en diodramp i takfönstret, och det känns lite sådär. Kyl/frys är på 80 liter. Två 230-uttag är okej, inte mer. Mittemot köket finns en stor och rymlig garderob och under denna sitter Truma-aggregatet 3002 som förser husvagnen med luftburen värme via strategiskt placerade utblås.

På utsidan lägger vi märke till att gasolkofferten har utrymme för ett reservhjul och när det gäller hjul ingår det avtagbara hjulhusskydd som ger extra elegans till 390:an när man sätter upp förtältet. Taket är av glasfiberarmerad plast som är mindre känsligt för exempelvis hagelskurar. Lastluckan på vänster sida, som är standard på alla Altea-modeller 2012, gör det lättåtkomligt att nå packningen under dubbelsängen även från utsidan.

Hur sammanfattar vi då Adrias Altea 390 PS? Jo, precis som inledningsvis sa. Den är liten, nätt och okomplicerad – allt till ett modest pris.

FAKTA
Adria Altea 390 PS
Pris: 150 900:- (dec 2011)
Garantier: Två års nyvagnsgaranti, fem års täthetsgaranti
Totallängd: 581 cm
Totalbredd: 207 cm
Karosslängd: 444 cm
Invändig längd: 395 cm
Totalvikt: 1 100/1 300 kg
Antal bäddar: 4
Värmesystem: Luftburen

On
Off

6 kommentarer

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1492 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 549 fristående campingplatser och 537 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 406 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2018-11

  • Husvagn & Camping 2018-10

  • Husvagn & Camping 2018-09

  • Husvagn & Camping 2018-08

  • Husvagn & Camping 2018-07

  • Husvagn & Camping 2018-06

  • Husvagn & Camping 2018-05

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842