Husvagn: Hymer Eriba Nova L470

Husvagn: Hymer Eriba Nova L470

Publicerad

Söker du en resevagn för två, med smal lätthanterlig kaross och rejäl lastvikt? Titta då närmare på denna husvagn. Den är 217 centimeter bred och har upp till 435 kilos lastvikt.

Eriba Nova Light är en komfortabel vagn vars begränsade storlek inte är framtagen för att erbjuda marknaden en billig eller enkel vagn. Nej, den är framtagen för att stimulera och underlätta upptäckarglädjen och nyfikenheten. Vagnen rullar på ett chassi från Alko med 14-tumshjul med aluminiumfälgar, och den har även luftfyllt gummihjul i dragets stödhjul.

Den är som nämnts smal, den yttre totala bredden är bara drygt 210 centimeter exklusive lister och positionsljus. Invändigt är den exakt 200 centimeter, vilket gör den trängre än de mer vanliga 230- respektive 250 centimeter breda vagnar som på senare år blivit allt populärare. Men, den smala karossen följer med på ett ovanligt smidigt och överblickbart sätt efter bilen, och den i sammanhanget lilla och relativt lätta vagnen kan dras av många olika bilar.

Utsidan är av slät aluminium, sammanfogningen mellan de olika delarna vägg, tak och front respektive bakstam är gjord på ett sätt som förhindrar läckor. Gasolkofferten är integrerad i vagnens front och rymmer två gasolflaskor P11, plus reservhjul och en del annat, till exempel utemöbler. På vagnens vänstra sida finns en lastlucka som ger tillträde till utrymmet under den ena sängen, baktill finns ett vagnsbrett rangerhandtag och på vagnens högra sida finns luckan till toaletten.
Entrédörren sitter långt bak och när man väl klivit in har man en sittgrupp till vänster, rakt fram köket och till höger tvättrummet. Mellan köket och sovrummet finns det en rejäl garderob med pannan i botten. Själva sovrummet består av två enkelsängar som är möjliga att koppla samman med en extraskiva, och därigenom skapa en stor dubbelsäng med måtten 2x2 meter.

Husvagn Hymer Eriba Nova

Sittgruppen ger sken av att vara en rund sittgrupp, men det är den inte. Sittdynan mot gavelväggen saknar ryggstöd.

Sittgruppen är placerad bak och ger sken av att vara en rundsittgrupp med en sittdyna längs kortväggen men där finns ingen ryggdyna. Istället finns det en inklädd distansskiva som skapar en luftspalt mellan sittgrupp och yttervägg. Det går att sitta på tvärsoffans dyna, men den är bättre lämpad att slänga upp fötterna på för att sträcka ut benen när man väl krupit upp i hörnet. Gruppen omges av tre fönster. I underkant av de runtom löpande överskåpen finns två spottar och stereons högtalare. Sittkomforten är helt okej med anständigt svankstöd. Dynornas stoppning är åt det fasta hållet, en smaksak kanske men personligen föredrar jag mjukare stoppning. Under sittgruppen finns stuvutrymmen.

Köket har en köksbänk med trelågig spis, rund vask och två överskåp. Två spotlights svarar för belysningen, ett takfönster bidrar till effektiv vädring och bra dagsljusinsläpp. I köksbänken står kylen och här finns förutom besticklådan också ett större bänkskåp med ett hyllplan som ser ut att utan vidare rymma både pastakastruller och andra skrymmande köksutensilier. I de flesta moderna vagnar finns i dag lådor i stället för skåp med hyllor, vilket fungerar bättre, om inte annat för att få bättre överblick. Ett öppningsbart fönster och ett 230-uttag kompletterar bilden av ett bra, fungerande kök.
Garderoben är riktigt fin med en galgstång, en hatthylla och tillräcklig både hängbredd och djup (60x60 centimeter). Hänghöjden är 110 centimeter.

Husvagn Hymer Eriba Nova

De två sängarna har olika mått, 186 respektive 205 centimeter.

Sängarna är olika långa, madrassen i den vänstra är bara 186 centimeter, den högra är 205 centimeter. På den långa sängens gavel sitter knappen som aktiverar den elektriska golvvärmen.

Mellan sängarnas huvudändar finns en byrå, vars front går att dra ut och därigenom sammankoppla de bägge singelbäddarna till en jättesäng. Frontväggen på husvagnen sluttar en del så det finns plats för ett djupt hyllplan vid sängarnas huvudända, ett hyllplan som mycket väl kan fungera som avlastningsyta för nattlektyr och annat. Vid den korta sängens fotända sitter reglagen för värmen och det kan ju vara skönt att från sängen justera rumstemperaturen. Även här löper det överskåp runt om och även i sovrummet finns det spottar och en öppen hylla under överskåpen. I taket finns ett öppningsbart fönster.

Tvättrummet är litet men ombonat. Träkänslan är påtaglig och golvet är plastat på sedvanligt manér. Vi mäter upp cirka 65 x 90 centimeter och konstaterar att man inte får vara alltför omfångsrik om man skall trivas härinne. Däremot finns det man kan begära av förvaringsskåp, hyllor, krokar, handdukshållare, belysning och ventilation. Det som fattas är rymdkänsla och duschmöjlighet. Handfatet sitter lite förskjutet mot spegelväggens hörna, men är inte hörnmonterat. Istället sitter det ovanför den av hjulhuset förhöjda delen av golvet.


Priset och utseendet vittnar om att detta inte är en vagn med pris eller enkelhet som lockbete, tvärtom. Oblyga 270 000 kronor för en 470-vagn är väl närmast att jämföra med en sportbil av något sydtyskt märke. Inte heller en sådan är billig men förmå ge sina ägare det där lilla extra. Det extra här är byggkvaliteten, funktionerna och resevänligheten.

FAKTA
Eriba Nova L 470
Pris: 270 000 kronor ????
Total Längd/bredd/ höjd cm: 647/217/257
Invändig L/b/h: 470/200/198
Tjänstevikt kg: 1 040
Totalvikt kg: 1 300 - 1 500
Antal bäddar 3

On
Off

1 kommentarer

 • Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  Knaus Van I 550 MF: Kompakt med generös känsla

  När man nämner ordet helintegrerad ser de allra flesta en stor och svulstig husbil med en sjusiffrig prislapp framför sig. Knappast modeller som kan vara med och utmana de potentiella kunderna som är ute efter ett kompakt fordon i sexmetersklassen. Men det finns undantag – som exempelvis Knaus VAN I 550 MF.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-05 07:28

 • McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  McLouis Nevis 873 G: Dukat för festligheter

  Ung, snygg och modemedveten. Alla goda ting är tre och det råder inga som helst tvivel om att detta står för den italienska husbilstillverkaren McLouis. Det gäller dock att vara först till kvarn. Deras fordon tycks nämligen gå åt som smör i solsken.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-08-02 07:29

 • Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Hobby Maxia 660 WQM: Futuristisk!

  Är du måhända ute efter en typ av husvagn som inte är som alla andra? Då bör du kika på Hobbys nya och minst sagt unika Maxia 660 WQM.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-28 07:34

 • Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Weinsberg CaraOne 390 PUH: Liten vagn med stor potential

  Det har blivit mer inne än någonsin att campa med ett litet fordon, och det gäller såväl husbilar som husvagnar. Weinsberg CaraOne 390 PUH är en nätt och behändig vagn att dra, samtidigt som den är förvånansvärt rymlig invändigt.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-08 06:54

 • Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Kabe Estate 600 GDL: Absolut komfort

  Vill ni ha en semester som är fylld med glädje, äventyr och komfort de kommande åren? Önskar ni dessutom vara klimatsmarta och väljer bort charterresor till stora hotellkomplex med såväl vattenland som Bamseklubb? Då är det läge att tala i husvagnstermer.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-07-06 06:49

 • Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Hymer Grand Canyon S Crossover: Äventyraren!

  Husbilar har många uppskattade egenskaper. Frihet och flexibilitet hör dit, men med begränsningar. Att exempelvis köra ut på en fuktig gräsmatta kan betyda behov av bärgning!

  Första intrycket Håkan Johansson, 2022-07-04 07:09

 • Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Adria Twin Sports 640 SGX: En äventyrlig nykomling

  Först kom modellerna Twin Axess, Twin Plus och Twin Supreme. En trio som omgående rönte succé. Nu har Adrias plåtisfamilj fått tillökning i Twin Sports – en lite äventyrligare serie med pop-up-tak.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-06-21 07:22

 • Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Hobby OnTour T65 GE Forsberg Edition: Packat & klart

  Vad sägs om mycket husbil för pengarna? I det här fallet handlar det om ett välrenommerat varumärke som också står sig mycket bra på andrahandsmarknaden. Välkomna att kika närmare på Hobby OnTour i en speciell tappning – Forsberg Edition.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-24 07:10

 • Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

  Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-19 07:35

 • Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Bürstner Copa C 500 Active: Flexibel familjevan

  Plåtisar i all ära. Fast vill ni ha ett ännu mindre campingfordon som samtidigt ska agera personbil, ja då kan Bürstners charmiga Copa C 500 Active vara ett hett alternativ.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-16 07:08

 • Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

  1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-05-10 06:29

 • Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Weinsberg Caracito 450 FU: Bara el såklart!

  Okomplicerad och utan gasol. Weinsberg CaraCito som bara drivs med el känns verkligen rätt i tiden. Det kan även konstateras att ingen av de fem olika modellerna gör några större hål i plånboken. Vi har kikat på 450 FU med planlösningen U-sittgrupp och fransk säng.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-25 07:05

 • Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Pilote P696U: Liten och ändå stor

  Franska tillverkare kan det där med att trolla. I alla fall med husbilar. För att få ett litet campingfordon på under sju meter att bli stort krävs nämligen ingenjörskonst på hög nivå. I detta fall handlar det om Pilote P696U.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-21 07:49

 • Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  Dethleffs Alpa 7820-2: Lyxigt för två

  En husbil byggd för två personer. Då betyder det väl ett litet, smidigt och behändigt fordon? Så borde det kanske vara, men inte inom serien Dethleffs Alpa – för där är hela kvintetten husbilar resliga av sig.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-19 07:20

 • Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Adria Alpina 583 LP: Redo för en vargavinter

  Sveriges mest sålda husvagnsmärke de senaste åren. Egentligen behöver man inte säga mer än så. Det talar sitt tydliga språk. Adria är både designade och utrustade för högsta möjliga prestanda till bästa tänkbara pris. Denna gång utför vi en "favorit i repris" då vi åter sätter tänderna i en Alpina 583 LP.

  Första intrycket Anders Wallsten, 2022-04-05 07:39

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206